Sjuka och funktionshindrade betalar skattesänkningarna

Socialförsäkringen kommer att gå med 78 miljarder kronor i  vinst under perioden 2008-2011. Enbart sjukförsäkringen kommer att ge en vinst på 50 miljarder under samma period.

Men trots detta har den borgerliga regeringen hittat sin mission – att spara pengar på socialförsäkringarna.

Eller som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson uttryckte det för ett par år sedan, citat, SvD

– De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Konsekvenserna har varit förödande.

Nästa år friskskrivs ytterliggare 54 000 sjuka och funktionshindrade av försäkringskassan med hjälp av regeringens nya ”skärpta riktlinjer”.  Fram tills nu har redan tusentals sjuka tvingats bort från försäkringen. Allt för att spara pengar till ”skattesänkningarna”.

Så här säger Siv Norlin ST-ordförande inom Försäkringskassan till ST press om de senaste regelförändringarna som genomförs vid årsskiftet. Citat;

– Snart har vi inte någon allmän sjukförsäkring i Sverige längre.

….

Siv Norlin tycker att hela förslaget är ogenomtänkt.

– I värsta fall menar regeringen att människor ska leva helt utan ersättning. Det visar vilken människosyn man har. De vill inte se att människor kan vara sjuka, utan tror att folk inte vill arbeta.

Hennes bedömning är att det inte blir så många som kan gå introduktionsprogrammet. Det handlar ofta om personer med belastningsskador eller psykiatriska diagnoser som inte har jobbat på många år, säger hon.

– De ringer till Försäkringskassan och är förtvivlade.

Svaret från de ansvariga är detta;

”- Oron att stå utan pengar är obefogad….”

Samtidigt – Socialnämnden i Stockholm väntas i dag fatta beslut om att lägga ut den sista kommunala ledsagarservicen till funktionshindrade på en privat entreprenör.

Förslaget ska, enligt stockholmsalliansen ge ”ökad valfrihet”. Denna fras innebär att man tar bort den enda återstående kommunala servicen – mot brukarnas vilja –  för att spara pengar. 4 miljoner kronor och 4-5 tjänster ska bort.

I måndags protesterade de drabbade och lämnade in nära 1 000 namnunderskrifter.

Karin Lemberg, en av cirka 50 brukare och ledsagare som hade samlats vid stadshuset. säger så här, citat, abc;

-Det är det värsta förslaget som jag har hört. Vi vill ha kvar de kommunala ledsagarna som vi tycker fungerar jättebra

Ulf Kristersson (M), socialborgarråd Stockholms stad, säger så här

”-Jag tycker inte att det finns skäl till någon oro….”

Den röda tråden i den moderata allianspolitiken, vare sig det handlar om Stockholm eller hela Sverige, är tydlig – man spar pengar på sjuka och funktionshindrade samtidigt som man sänker skatten för de som är friska och har ett jobb. I början hymlade man inte ens om vart de insparade pengarna skulle gå. Nu talar man om att ”ingen ska känna oro” eller om ”ökad valfrihet” och förvandlar i sann nymoderat anda besparingar till ”rekordsatsningar”.

Man skulle kunna tro att den moderata (eller borgerliga) livssynen handlade om att ta från sjuka, arbetslösa, pensionärer och funktionshindrade och ge till rika och friska som redan har jobb och hälsa. Man skulle kunna tro att så var fallet – eftersom det är så verkligheten ser ut…. men inte kan det väl vara så illa?

Kom bara ihåg – känn ingen oro!

*

Till sist något positivt….

I dag sa Svenska kyrkan äntligen JA till att viga homosexuella par! Och tänk att det bara var 30 år sedan homosexualitet slutade betraktas som en sjukdomKärleken har segrat. Det går att förändra världen…

Citat, SvD;

– Det här känns så häftigt, skönt och befriande. Man har ju på något sätt tagit den sista bastionen, alla som jobbat med det här i så många år. Givet att Svenska kyrkan är Sveriges största organisation efter riksdagen och att det var en så otroligt lång diskussion kan man konstatera att det här är ett steg framåt när det gäller ett lika behandlande av människor.

Läs mer hos Helle Klein!

*

Bra Bloggar; ResursbloggenFritt ur hjärtat, Peter AnderssonAlliansfritt Sverige, Eva-Lenas blogg,Lowdin.com, Stockholmsvänstern , Netrots

Fler; Motvallsbloggen om SD, Nemokrati om högextremism,

Mer Press; SvD1, SvD2, SvD3, DN1, AB1, AB kultur
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Socialförsäkringen kommer att gå med 78 miljarder kronor i vinst under perioden 2008-2011
  Fantastiskt, tänk så mycket mer skattesänkningar för de rika man kan kosta på sig nu.

 2. Att ha sådana mål som att förändringar i socialförsäkringarna / sjukförsäkringen ska ”betala” skattesänkningar säger en del om människosynen. Alla som är sjuka KAN och SKA rehabiliteras. Till vilket pris som helst.
  Min egen tro är att de kommande åren 2010-2011 då många kommer att bli utförsäkrade kommer att lägga många människor liv i totala spillror. Tyvärr på flera sätt.
  Sverige HAR ingen allmän sjukförsäkring längre.

 3. helt appropå

   /  oktober 22, 2009

  Rubriken förstår jag inte, får de sjukskrivna ett inbetalningskort som de med LÖN skall betala in till skattesänkningar? Det låter som om man TAR pengar från dessa människor.

  Att få mindre är ju inte att betala eller hur…(?)

  Ni får ju givetvis tycka vad ni vill om nivåerna i socialförsäkringssystemet, men retoriken haltar ju.

 4. kjelle

   /  oktober 23, 2009

  Lysande. Ville betala för rika o friska, men visste inte riktigt hur jag skulle göra. Nu vet jag att jag redan gör det 😀

 5. Helt appropå, det var ju Husmark Pehrsson själv som sa det (se ovan);
  ”- De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar. ”

  …och vad de ”skärpta riktlinjerna” inneburit (innebär) är att tusentals människor som är sjuka och sjukskrivna av läkare inte längre får någon ersättning alls från sjukförsäkringen. Det handlar inte ens om ”nivåer” längre, det handlar om att ta bort ersättningen helt. Det stora flertalet av de som nu görs ”försäkringslösa” har under många år i arbetslivet betalat in pengar till sjukförsäkringen. När de drabbas av ohälsa får de inte längre del av försäkringspengarna.

  Både Sverige och Stockholmsalliansen sänker skatterna samtidigt som de drar in på service och försäkringspengar till sjuka och funktionshindrade.
  Om du inte ser det uppenbara sambandet kan jag nog inte hjälpa dig mer….

 6. Kajsa Warg

   /  oktober 23, 2009

  Tack för att du skriver igen. Jag betalar genom att ”gå ner i tjänst” när jag fick veta att jag inte behövde söka om förlängning. Den skulle iaf inte beviljas …

  Jag behöver lägga orken på att må bättre, inte på att kämpa för min rätt! I det här fallet att kämpa för något som borde vara självklart.

 7. Att de olika avgifterna som ingår i arbetsgivaravgifterna har gått med plus väldigt länge är ingen nyhet. Så var det även under socialdemokratiska regeringar. Liberalt sinnade personer har hävdat att arbetsgivaravgifterna bara är en dold skatt, men från vänsterhåll har det hitintills hetat att det är löneutrymme som löntagarna har avstått (oklart hur frivilligt) och därmed är det inte att betrakta som en skatt. Nu bekräftar dock blogg-författaren dessa liberalers tes, vilket så klart är välkommet. Arbetsgivaravgifterna ÄR en skatt.

 8. Hugo

   /  oktober 23, 2009

  Men låt oss då alla bli sjuka, det finns alltid något vi lider av, stress, gå i väggen, trasiga ben o leder, ryggont etc. Men vem skall betala om alla är sjuka? U-hjälp?

 9. Eva

   /  oktober 25, 2009

  Här finns en avhandling från VT ’06, som heter ‘Läkarintygets betydelse för rätten till sjukpenning’ http://gupea.ub.gu.se/dspace/bitstream/2077/1884/1/200643.pdf
  I sammanfattningen står bl a: ”Läkarintyget används som ett politiskt styrmedel när det gäller målet att halvera ohälsotalet till 2008. De styrande bestämmer vem som skall ha rätt till sjukpenning genom att strama åt rätten till sjukpenning och därigenom minska samhällets kostnader för de sjukskrivna. Att de sjukskrivna verkligen skall bli friska är inte här de främsta målet, utan snarast att frisera siffror och minska statens utgifter.

  Framför allt är många läkare kritiska till den förändring som skett när det gäller försäkringskassans beslutsfattande gällande rätt till sp. Tidigare har Försäkringskassan diskuterat med intygsskrivande läkare när det funnits risk för att patienten ska bli nekad sjukersättning. Numera meddelas den enskilde om det negativa beslutet och ansvarig läkare har inte blivit tillfrågad eller fått möjlighet att diskutera med försäkringsläkaren som är rådgivande vid Försäkringskassans beslut. Detta förfarande indikerar att läkarintygets bevisvärde har minskat i betydelse och numera är obetydligt.
  ………
  Vi anser att det är viktigt att komma tillrätta med ohälsotalen, men menar dock att detta skall ske genom att de sjuka verkligen får en möjlighet att bli friska genom olika behandlingar och rehabiliteringar, och inte genom att frisera siffror. Det är viktigt att framhålla det egentliga syftet med sjukförsäkringen, d v s att vara en ekonomisk garant när den enskilde inte kan försörja sig genom sitt arbete p g a sjukdom. Försäkringen bör användas i enlighet med detta, oavsett konjunkturläge, så att det inte blir nödvändigt att dra åt svångremmen vid lågkonjunktur utan att försäkringen oavsett konjunktur kan användas i sitt angivna syfte, vilket även skapar förutsebarhet.

  Att försvåra för dem att få rätt till sjukpenning genom en mer restriktivt bedömning av läkarintygen än tidigare leder till att dessa personer lätt blir ännu sjukare genom orosmoment p g a en svår ekonomiskt utelämnande situation, som de inte själva kan råda över. Läkarintygens betydelse vid bedömningen av rätt till sjukpenning har definitivt minskat under den senaste tioårsperioden enligt det material vi granskat. Många läkare känner sig ifrågasatta i sin yrkesroll och i flera fall ställs inte kompletterande frågor till den behandlande läkaren när Försäkringskassan anser att sjukintygen är otillräckliga. En läkares intyg kan följaktligen förklaras var ofullständigt och därför dras patientens sjukpenning in eller ersättningen aldrig beviljas, utan att den intygsskrivande läkaren meddelas!”

 10. ulf r

   /  oktober 26, 2009

  Tycker vi skulle försöka få till någon tribunalform och där ta upp exempel efter exempel efter exempel och pröva om de går att
  1. polisanmäla
  2. anmäla annan myndighet
  Dels i led för människor att få upprättelse
  Dels sätta fokus på vad borgarbrackorna hålls med

 1. Claeskrantz.se » Sjukförsäkringens 50 miljarder plus öppnar för skattesänkningar
 2. De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar | Jörgen Boström
 3. Högerns vision är gammal mörkblå historia « Ett hjärta RÖTT
 4. Kristersson ger ett empatiskt inttryck… « Ett hjärta RÖTT
 5. Aftonbladet och Svenska Dagbladet har samma ägare – och Sverige saknar opposition | Nemokrati
 6. Kvällens Agenda – Pan-Europeisk Bankakut i kärleksfull mobbningsenighet mot sjuka och arbetslösa | Nemokrati
 7. Det Nya Folkmordets tid | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: