Rädslan och otryggheten flödar i alliansens Sverige

I efterdyningarna till  Sverigedemokraternas rasistiska debattinlägg i AB finns många viktiga reflektioner.

Kommer SD:s retorik att få samma fäste i Sverige som i till exempel Danmark och Norge, och hur kan vi undvika att vi hamnar där? Ska SD tigas ihjäl eller ska riksdagspartierna ”ta debatten”.

Själv tror jag inte mycket på talet om att bjuda in SD till partidledardebatter eller behandla detta gamla nynazistiska parti som ett oskyldigt protestparti . I de länder där man har försökt har det slutat med att man har legitimerat rasismen och till slut har de etablerade partierna ofta gått samma väg.

En annan väg att gå är att våga börja tala om rättvisefrågor och solidaritet igen, och att jobba för ett samhälle där alla människor har samma värde – oavsett religion, etnisk bakgrund, sjukdom, arbetslöshet eller funktionshinder . Att visa att det finns en annan väg än rasism, rädsla och att piska de som egentligen behöver hjälp och trygghet.

Att tydligt visa att det finns ett alternativ till det samhälle som alliansen nu har skapat.

Slakten av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och det faktum att klyftorna och orättvisorna ökar i alliansens Sverige skapar ett sårbart samhälle där människor ställs mot varandra. När rädslan och otryggheten ökar och människor inte ser någon utväg, kan det gå illa….

Ingvar Perssons ledarkrönika  i AB;

I boken ”Högerpopulismen dissekerad” försöker den norske journalisten Magnus E. Marsdal spåra de rörelser som lyft högerpopulismen i norsk politik. Rörelser som gjort Fremskrittspartiet till det största borgerliga och som så när förde Siv Jensen till en ministerpost i valet för en månad sedan.

Slutsatsen är knivskap. När det norska Arbeiderpartiet i jakten på medelklassen valde att mönstra ut frågan om rättvis fördelning ur politiken uppstod ett tomrum, och högerpopulisterna var bara alltför villiga att fylla det.

Det finns onekligen rättvisefrågor att diskutera inför nästa års val. Skattesänkningar som till största delen gått till de som tjänar mest. A-kassa, sjukförsäkring och ett socialt trygghetssystem i spillror. Myndigheter som fått, och tagit, uppgiften att jaga sjuka och arbetslösa genom vardagen.

Nu är det oppositionens, och särskilt socialdemokratins, ansvar att presentera förslag så att valrörelsen kommer att handla om just dessa rättvisefrågor. Därför att de är avgörande för landets framtid, naturligtvis. Men också för att det är det enda sättet att långsiktigt hålla rädslan för det främmande utanför politiken.

På tal om slakten av sjukförsäkringen – fick genom Horisonten syn på en artikel skriven av SvD:s P J Anders Linder ”Europas sjuke man kvicknar till”. En artikel väl värdig en okunnig men proppmätt borgerlig ledarskribent. Innehållet visar inte bara på okunskap utan även på fullständig avsaknad av verklighetsförankring. Kanske även Linder borde  sjukskrivas  😉 likt resten av alliansregeringen?

Artikeln har bemötts på ett mycket bra och välartikulerat sätt på  Newsmill – Regeringens rehabiliteringskedja är ohållbar för individen och ineffektiv för sjukförsäkringen.  Läs!

Skulle bara vilja lägga till lite fakta.

Så här skriver Linder, citat;

Från 1998 till 2003 trefaldigades antalet långtidssjuka. Sjukfrånvaron var tre gånger så hög i Sverige som i Danmark och Tyskland och mer än 50 procent högre än i Holland och Finland.

När Linder jämför Sverige med övriga norden och Europa beträffande sjukskrivningsstatistik jämför han äpplen och päron.  Här är fakta från den period Linder talar om;

Paula Liukkonen, ekonom och specialist på ohälsoproblematik i sunt liv (från 2004);

Många av dem som är långtidssjukskrivna i den svenska statistiken skulle vara arbetslösa eller förtidspensionerade om de bodde i ett annat land. I Sverige långtidssjukskrivs människor i upp till sju år. Men de flesta andra länder blir man arbetslös, förtidspensionerad eller omskolad efter högst ett års sjukskrivning.

Om exempelvis den finska sjukfrånvaron – som i den officiella statistiken framstår som betydligt lägre – räknades på samma sätt som den svenska skulle sjuktalen i Finland faktiskt bli högre än i Sverige

Linder talar också tyst om orsakerna till varför sjukskrivningarna ökade under 90-talskrisen, trots att det finns många förklaringar och dessa handlar inte om en ”passiv bidragskultur” i Sverige, snarare tvärt om.

 • I Sverige satsade man medvetet på att inte förtidspensionera bort sjuka under nittiotals krisen, istället försökte man på att behålla arbetslösa och sjukliga inom arbetskraften inför den kommande konjunkturuppgången – därav högre sjuktal än övriga norden – men betydligt lägre antal förtidspensionärer.

Dessutom – 90-tals krisens ökade sjukskrivningar var inte oförklarliga;

 • Krisen medförde ökade prestationskrav på de anställda. “Reträttplatser” togs bort, organisationerna slimmades. Rehabiliteringsinsatserna, anpassningen av arbetet och möjligheten till “delpension” drogs in.

Som avslutning – ett citat från Newsmill om Rehabiliteringskedjan;

Vi är en grupp i samhället som under regeringens och Cristina Husmark Pehrssons retorik benämnts som både bidragstagare och brottslingar. Vi är varken brottslingar eller bidragstagare. Vi är försäkrade människor som drabbats av svår sjukdom eller svår skada. Att en rehabiliteringskedja utan flexibilitet nu piskar individen mot fiktiv arbetsförmåga förbättrar inte sjukdomsbilden. Det är beklagligt att Anders Linder inte går något djupare in i rehabiliteringskedjans effekter. Effekter i form av den situationen som människor med svårare sjukdom och långvarig sjukfrånvaro lever under. Dessa människor har redan blivit utredda medicinskt. De har redan genomfört medicinsk rehabilitering. De har redan genomfört arbetsprövningar. De har utöver egen drivkraft om och om igen gjort vad helst Försäkringskassan och arbetsförmedlingen begärt. Ändå var de fortsatt för sjuka för att klara ett arbete på den normala arbetsmarknaden. Så vad hände? Jo, riktlinjerna i regeringens rehabiliteringskedja blev än mer restriktiva. Begreppet sjukdom saknade plötsligt betydelse vid Försäkringskassans bedömningar. Det definierade begreppet ”den normala arbetsmarknaden” (RegR 7437-06, Prop 1996/97:28 s17f) ersattes av det än mer restriktiva begreppet ”den reguljära arbetsmarknaden”.

*

Blogg; Myter och faktafel om socialförsäkringarna

Fakta om socialförsäkringar;

Innanför utanförskapet

Jakten på superarbetskraften fortsätter

Liukkonen, Jämförelser med andra nordiska länder

Bakom ”bidragsfusket” och socialförsäkringarna

Sverige toppar SCB välfärdsliga

De nordiska ländernas hantering och väg ut ur 90-talskrisen

*

Bra bloggar; Martin Mobergs blogg, Annarkia, Peter Andersson, Marlene, Vägen till himmelen, Alliansfritt Sverige, Ekonomikommentarer, Utredarna

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Din blogg är så bra, du tar upp det som berör och uppdaterar debatten.

  Jag längtar till valet och då ska vi vinna, eller hur.
  Kram

 2. Conrad

   /  oktober 21, 2009

  Du gör samma generalfel som de flesta andra. Kalla kritik mot religion rasism.

  Det har inget med rasism att göra eller är det så att SD kanske kritiserar utövarna av Islams etniska tillhörighet? Det är ju värdegrunden man vänder sig emot.

  Som vanligt ska ju Islam, som den skitreligion den är, aldrig få kritiseras, aldrig få granskas för då är man ju rasist…lägg ner säger jag bara.

  Vill inte se ett Sverige som böjer sig efter religiöst trams, då kan man flytta någon annanstans. Sen struntar jag i om du är ”ursvensk” eller invandrad muslim. Religion har inget i det offentliga rummet att göra, punkt!

 3. Björn

   /  oktober 21, 2009

  Hmm… det är nästan som om du inte vet att sjukförsäkringen i stort sett inte ändrats (3%) och att den inte som tidigare följs av livstids förtidspension, utan tidsbegränsade förtidspensioner.

  Det alliansen gjort med sjukförsäkringen är i stort bara förbättringar. Det går inte att ha system, som inte försöker rehabilitera folk, utan accepterar att de är sjuka utan åtgärd.

  Socialdemokraterna kommer inte heller att ändra något, annat än lite kosmetik av de förbättringar som Alliansen gjort, men det är kul att du försöker elda på massorna.

 4. Superbra inlägg. Det bästa sättet att ”ta debatten” med SD är att själv sluta underblåsa högerextremism. Detta utbrott är ju bara slutet på en lång upptrappningsfas. Vi har nu haft ett år av anti-demokratisk lagstiftning, populistiska utspel mot kulturen; Odell-rättegången, krav på att stänga Konstfack, fördömande av samhällskritisk och experimentell konst, anti-åtgärder mot massarbetslösheten, anti-åtgärder mot det fysiska förfallet i grundskolorna och dess glesnande lärartäthet, anti-åtgärder mot förfallet i miljonprogrammet och dess ‘oseriösa’ slumvärdar, anti-åtgärder beträffande bygge av billiga hyresrätter till ungdomar och andra behövande, anti-åtgärder mot polisvåld, anti-åtgärder mot rasistiskt språkbruk i polisens kursmaterial för beslagshantering, anti-åtgärder mot poliser som använder rasistiskt språkbruk vid utryckning, anti-åtgärder mot växande klyftor mellan rika och fattiga, klappjakt på sjukskrivna och arbetslösa, den parlamentariska demokratin har avskaffats utan debatt genom ratificeringen av Lissabonfördraget, FRA-lag har införts, Försvarsunderrättelsedomstol inrättas, utan rätt till juridiskt ombud och utan medborgarinsyn på trots av invändningar från tunga remissinstanser som Anne Ramberg och JK, krav från migrationsminister om att ta medborgarskapet från kriminella invandrare (detta görs väl inte mot svenska kriminella?), krav från samma håll på strängare språkkrav, dessförinnan år av spekulation, bankbonusar, skandaler i samhällstoppen, AMF-affären, Carnegie, utförsäljning av gymnasier som bedöms som ”stöld” av kammarrätten, och så bankräddning på bankräddning med skattemedel till banker som fortsätter betala ut bonusar och samtidigt inte ser till att långivning till små och medelstora företag i Sverige fungerar, samt sist och slutligen misstänkliggörande av flyktingar från både S och M. Till slut trillar poletten ner. Och då är det bara för SD att träda ut från kulisserna och inta scenen.

  Glömde nämna – fortsatt spekulation, fortsatt spekulation, fortsatt spekulation på börsen med både skattemedel och andra medel. Bubblorna blåses upp med konstgjord andning gång på gång tills bara en ekonomins dödsrossling finns kvar av brist på andningspaus.

 5. Ja, det gäller att vinna eller försvinna. 🙂
  Jag är ingen sverigedemokrat, men de har väl inga onda avsikter mot Sverige. Att kalla dom för nazister, rasister mm är inte att bemöta dom på rätt sätt.
  Vad är det nu som gör att vi troligen får ett nytt parti i riksdagen? Ja det beror på gamla försyndelser och att vår invandrarpolitik totalt har misslyckats. Som känt är har vi klumpat ihop vår vänner som sökt sig hit till landet. Det visar sig vara helt förkastligt och är ingenting vi vill någon nu när vi ser resultatet. Invandring är vi i behov av och det har vi alltid varit.
  Nu har sverigedemokraterna en oro att islam kan utgöra ett hot mot mot vårt sätt att leva i förlängningen. Anpassningen går mycket trögt och att muslimerna vill ha olika undantag på många Svenska lagar. Jag tror det är en rädsla i botten och att våra etablerade partier tydligt klargör vad som gäller här skulle ta bort udden och marginalisera SD.
  Därför skulle ett gemensamt uttalande av våra partier nu använda klarspråk när det gäller nämnda,
  Vill invandrare bo i Sverige ska de ha klart för sig att svensk lag gäller. Är detta så svårt att säga?

 6. Om det med rättvisefrågor är fel att låg- och medelklassen har fått över tusen kronor mer i månaden inte skulle vara bra – då måste man sakna förmåga att tänka. 🙂
  Ställ nu inte till så stora flertalet arbetare ca 4,5 miljoner förlorar detta – friheten att själv bestämma över sina pengar.

 7. Eva

   /  oktober 22, 2009

  Björn; Du skriver ”det är nästan som om du inte vet att sjukförsäkringen i stort sett inte ändrats (3%) och att den inte som tidigare följs av livstids förtidspension, utan tidsbegränsade förtidspensioner”.

  Vad menar du med tidigare? – Begreppen ‘förtidspension’, ‘sjukpension’ och ‘sjukbidrag’ upphörde år 2003, just för att en sjukskrivning inte skulle behöva vara för evigt, och man skulle få en chans att komma tillbaks när man haft den tid på sig som man behövt!

  I det systemet, som skrotades den 1 juli 2008, omprövades tillfällig sjukersättning VARJE år (vartannat om man var mycket sjuk), och permanent sjukersättning omprövades vart tredje år! Jag garanterar dig att det inte var någon lätt match att få det. Nya omfattande läkarintyg, och nya blanketter på flera sidor som skulle fyllas i! Långt ifrån lättvindigt och slentrianmässigt! Det är NU man kastas ut i intet!

  Läs även här: https://ilsemarie.wordpress.com/2009/10/06/alliansens-grymma-experimentverkstad/

  Men nuvarande system hade jag varit ett socialfall för länge sen! Nu har jag istället fått den långa tid (7 år) jag behövt för att kunna komma upp i 50% lönearbete, med uppgifter som är optimalt anpassade för vad jag klarar av. Men den 1 april åker jag ut ur systemet, och måste klara mig på min deltidslön istället… Ingen pardon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: