Var det rätt eller fel att publicera?

nej

Det stora debattämnet för dagen är givetvis SD:s Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet i går.

De två mest diskuterade frågorna är dessa –

Var det rätt att publicera och vilka konsekvenser får artikeln?

Själv anser jag att publiceringen var riktig. Den har, som flera har påpekat, avslöjat SD:s sanna själ och enda budskap – rasism och främlingsfientlighet. Jag tror att artikeln har fått vissa människor, som eventuellt hade en tanke att på att som en ”oskyldig politisk protest” rösta på partiet, att tänka om. Så många verkliga rasister finns det förhoppningsvis inte i Sverige i dag.

Publiceringen har dessutom satt i gång en granskning av partiets ståndpunkter och propaganda utspel på ett sätt som förmodligen inte hade skett annars. Själva formen – en debattartikel – visar dessutom på ett helt oprovocerat sätt vilka värderingar partiet har. Det handlar inte om några ”Barnen i Bullerbyn” – värderingar (som så många har påpekat)  –  det handlar om ren rasism och en retorik som ligger på samma nivå som den nazisterna använde i Tyskland mot judarna.

Att som Aftonbladet har gjort – tagit avstånd från att publicera betald, tillrättalagd propaganda (reklam), men istället valt att låta SD:s partiledare avslöja sig själv och sitt parti på detta sätt tycker jag faktiskt är helt rätt.

Dessutom -publiceringen har  fått samtliga riksdagspartier att enas i sitt avståndstagande till partiet.

Några röster….

Maria Schottenius, DN;

Normalt sett skulle en artikel av detta slag inte ha publicerats under rådande trycklagstiftning eftersom den klart innehåller hets mot folkgrupp. Men Aftonbladets chef­redaktör Jan Helin, som valt att inte låta Sverige­demokraterna annonsera i tidningen, väljer ”för att klargöra Sverige­demokraternas verkliga åsikter” att publicera Åkessons debattartikel, som på samma gång attackeras på annat håll i tidningen. Det utesluter inte att tidningen trots detta kan klandras och fällas för sin publicering, vilket antyds av de tryckfrihetsexperter Aftonbladet intervjuat.

Så här motiverar Aftonbladets Jan Helin sitt beslut att publicera artikeln, citat DN;

Varför bestämde du dig för att publicera?
– Jag tycker att det är viktigt att visa vad Sverigedemokraterna har för värderingar. Sverigedemokraterna är väldigt skickliga på att bygga kampanj, de är skickliga retoriskt, de är skickliga i debatter. Det ändrar dock inte de värderingar som partiet står för. Och det kommer bäst till uttryck när partiledaren och några andra formulerar sig i debattartiklar.

Jan Helin säger också att hans beslut att publicera debattartikeln påverkades av partiets sätt att smyga in en Astrid Lindgren-värld i retoriken och använda den till att ge en sagoboksbild av partiets vision av Sverige vilket skedde under partiets landsdagar i Ljungbyhed i helgen.

– Då blev debattartikeln extra tydlig när det gällde att visa vilka värderingar partiet egentligen står för.

….

Nu blir ni anmälda för hets mot folkgrupp.
– Det hade jag räknat med och jag hade pratat med jurister i förväg som ansåg att vi kunde bli det. Men för mig är det viktigt att här har vi ett parti som kan vara väg in i Sveriges riksdag och när de presenterar sin politik så blir det hets mot folkgrupp. Det är en viktig journalistisk princip att visa det.

Så här säger Jan Hjerpe, Professor emeritus i islamologi,   i SvD;

Jag känner igen retoriken: Det är samma som jag mötte i Serbien 1990 och som drev på våldet och morden på Balkan – massakern på muslimer i Srebrenica blev följden.

Och byt ut orden ”islam” och ”muslim” i Åkessons artikel mot ”judenhet” och ”jude” så ser man helt klart att retoriken struktureras på samma sätt som i den nazistiska antisemitiska propagandan under 1930-och 40-talen. Det är väl värt att studera den och jämföra.

Är det då ”hets mot folkgrupp”? Ja, otvivelaktigt. Om man läser lagtexten ser man att den är helt tillämplig här. Skall man då anmäla artikeln till åtal? Min bedömning är nej. Då skulle man förvandla en fråga om politisk moral till en juridisk fråga om tryckfrihetsåtal. Och den som skulle stå till svars är inte Åkesson och hans propagandister utan Aftonbladets ansvarige utgivare. Helt fel, således.

Till sist: Låt oss inte glömma vilka som utgör de flesta offren för terrordåden. Det är folk i Afghanistan, Pakistan, Egypten, Irak, Algeriet. Det är muslimer. Så är det till exempel färre än en procent av offren för våldet i Algeriet som är icke-muslimer. Det Åkesson och hans gelikar gör är att anklaga offren för att vara de skyldiga.

*

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, AB9, AB10, AB11, AB12, AB13, AB14, AB15, AB16, AB17, AB18, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12

Newsmill

*

Bloggat; Arvid Falk, Karins värld, Erik Laakso, Fredrik Pettersson, Peter Andersson1, 2, Eva Hillén Ahsltröm, Röda Malmö, Tonårsmorsa
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Absolut helt riktigt. Jag som sedan en lång tid läst partiets ”program” vet att det här är en liten sak av allt det säger sig vilja. Fler borde läsa det.
  Själv skriver jag om Sd´s syn på sjuksrivna och kriminalitet.

 2. adde

   /  oktober 20, 2009

  förresten så kom jag på en sak till.
  hur kommer det sig att en som uttalar sig negativt om en invandrare kan åka dit för hets mot folkgrupp, medan en invandrare som uttalar sig negativt om en svensk inte åker dit för det?
  återigen diskriminering.

 3. Riktigt … kanske … jag vet ärligt talat inte. Problemet är att Jimmie Åkesson nog räknat med detta. Han är ingen idiot. Äntligen har SD fått tillträde till media som vilket annat parti som helst. Nu försöker de utnyttja detta för att stjäla debatten och skaffa sig problemformuleringsinitiativet.

  Så, istället för att debattera riktig politik så hamnar vi nu i en situation där vi ska argumentera för om muslimer är våldtäktsmän i högre grad än svenskar och om de kommer att förstöra vårt samhälle inifrån eller inte. Att sänka debatten till en så låg nivå kan tyvärr gagna SD, eftersom muslimerna formuleras som ett problem.

 4. alltidaldrig

   /  oktober 21, 2009

  Sverige har själv att skylla va ha satt oss i denna sits genom att inte våga eller ta tag i och diskutera problemen som finns i tex Rosengård. Allas rätt i samhället bygger på rättigheter så väl som skyldigheter. Det bara är så att vissa människor verkar inte begripa det svensk som invandrare

 5. Olbap

   /  oktober 21, 2009

  De främsta källorna till islams sanna natur är de senare surorna (det vill säga, de sista som nedtecknades rent kronologiskt, de som med andra ord skrevs ner efter att Muhammed erövrat Mecka) i koranen, samt först och främst de traditioner om Muhammeds egna ord som nedtecknades i de s.k. Haditherna (de skrevs ner i de två seklerna efter MUhammeds död, de styr en muslims vardag och liv in i detalj, de är MINST lika viktiga som Koranen), varav de främsta är Sahih Bukhari och Sahih Muslim. Där finns bland annat att läsa: ”På domens dag ska stenarna och träden tala och säga: o muslim, en jude gömmer sig bakom mig – döda honom!”.
  Det var inspelningar av dessa verser från Sahih Bukhari som såldes på Södermalmsmoskén för några år sedan. Dessa ord skrevs ner sisådär 1200 år innan staten Israel existerade.

 6. Intressant synvinkel alla verkar tycka så himla olika om det här, jag har uttryckt min åsikt på min blogg och det verkar alla andra också ha gjort.

 7. Det var rätt att publicera. Har man inget att komma med i fakta väg så är det ju kört för SD ändå !

 8. Henrik

   /  oktober 23, 2009

  Jag tycker att tonläget från Jimmie Åkesson och SD har hårdnat. Pågår månne en återgång till de bruna rötterna?

  Denna intervju tyder på det också.

  Samtal med SD
  http://wodinaz.motpol.nu/?p=461

  Förut har väl SD gjort allt för att undvika kontakter med renodlat fascistiska grupper som Motpol-gänget?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: