Lyckliga samhällen, lyckliga människor

DN har i dag en artikel med rubriken ”Handel ger längre liv”. Där berättar man om en avhandling av Therese Nilsson som enligt DN visar att ”globaliseringen får oss att må bättre och leva längre”. DN visar också upp en tabell där livslängd och länders globaliseringsgrad jämförs med varandra. Det märkliga är att tabellen visar någonting annat än artikeln. Enligt tabellen har både Ryssland och Estland en högre grad av globalisering än Japan – men trots detta är medellivslängden i Japan ca 82 år medan den i Ryssland bara ligger på 65 år.  Ingen liten skillnad alltså. Kan det vara så att det finns andra faktorer än länders ”globaliseringsgrad” som gör att vi lever länge och mår bra?

Letar man efter mer fakta hittar man en artikel i forskning.se om avhandlingen;

Forskaren ( Therese Nilsson) visar också att liberalisering och globalisering kan öka de ekonomiska klyftorna i samhället.

– Handelsliberaliseringar har en tendens att öka inkomstgapet i ett land, liksom social globalisering.

Samtidigt som globaliseringens lov sjungs i  DN kan man läsa att enligt FAO ”beräknas i år 1,02 miljarder människor vara undernärda. Det är 100 miljoner fler än i fjol”. En av anledningarna är att den ekonomiska krisen och att  ”utvecklingsländerna är mer integrerade i världsekonomin nu än tidigare, och de har drabbats av ökad arbetslöshet, stora skaror återvändande gästarbetare och därigenom krympande penningströmmar från utlandet”.

Globaliseringen tycks alltså inte enbart skapa ökad hälsa och lycka, utan även ökade klyftor – i alla fall när globaliseringen inbegriper ”handelsliberaliseringar” – alltså färre regler och mindre kontroll över handeln. Kan det vara så enkelt att öppenhet och handel är positivt för de länder som inkluderar sociala och mänskliga aspekter såväl i sitt eget samhälle som i sin handel med andra länder?

En annan ingång och vinkel, i ämnet lycka och livslängd,  har två brittiska forskare Richard Wilkinson och Kate Picket  i boken ”The spirit level”. De har tittat på vad det är som gör att samhällen fungerar väl och att människor lever längre och lyckligare liv.

Deras slutsats är att alla – även den rikaste överklassen – tjänar på jämlikhet och små ekonomiska klyftor –  oavsett hur rikt landet är för övrigt.

I DN skrev Staffan Skott om boken för en tid sedan (ej nätet).Citat;

Fysisk och psykisk ohälsa, narkotikamissbruk, kriminalitet, sociala missförhållanden, tonårsgraviditeter, ångest, rökning, övervikt – både för rika och fattiga länder visar det sig att i länder med mindre ekonomiska klyftor har människorna mindre av dessa missförhållanden. Och tvärtom: människors tillit till varandra är större i länder med mindre ekonomiska klyftor. Även känslan av lycka, livslängden, kvinnans ställning i samhället är bättre, ja till och med sopsortering och återbruk fungerar bättre.

Lycka och ett långt liv är alltså enklare att uppnå i länder där de ekonomiska klyftorna är små. Prylar och överflöd gör inte samhället och människorna lyckligare – däremot små ekonomiska klyftor inom landet.

DN berättar i dag om hängmatteförsäljaren Gunilla Boivie som alltid har försökt att leva så enkelt som möjligt – som en protest mot konsumtionssamhället.  Hon talar om en djupare lycka än den prylar och rikedom kan ge. Citat;

I rika Sverige tror Gunilla att fler som närmar sig me­del­åldern kommer att lockas att leva enklare. Det handlar främst om människor som har haft möjlighet att konsumera, som bor bra och kan resa ganska mycket – men som ändå inte känner sig tillfredsställda.

– De upplever en materiell mättnad eller kanske besvikelse och söker lättnaden som det kan bli då man lossar från den materiella barlast man seglar omkring med.

– Den som är hungrig och fattig lockas nog inte av budskapet att vi måste leva enklare, fortsätter Gunilla. Under sina många resor i Afrika, Latinamerika och Europa har hon mött människor som inte själva kan påverka sina livsvillkor. Hon förstår deras längtan efter en materiellt sett bättre tillvaro.

Gunilla avslutar med att citera pappa Lennart som är 82 år och ofta läser i Bibeln.

– Där står att en människa inte får tro att hon är det hon äger. För vad händer då om hon förlorar alla tillhörigheter? Vem är hon då?

*


Enn Kokk har skrivit en bra bloggpost om ”The spirit level” – läs mer…!

Bloggtips; Annarkia om otrygghet, Reflektioner och speglingar om ”bidrag”, Lasses blogg om dödsstraffet, Svensson om SD och annonser, Eva-Lena om samarbete med SD

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. kalle Kula

   /  oktober 16, 2009

  Rysslands handel störs till stor del av oljan som tillför föga i värde (förutom hårdvaluta), Levnadsförhållandena i Ryssland är också på en annan nivå pga högre andel industriarbeten och sociala problem (alkoholism och kvardröjande fattigdom.

  Japan har INGA egna råvaror, de är beroende av handel.

  Att inkomstklyftor ökar kan givetvis ha sociala problem iform av bitterhet osv, däremot säger inkomstklyftor inget om välfärdsnivån. Räknat till Human development index ligger Sverige bara marginellt före USA som dock har mycket högre inkomstspridning än Sverige, värt att notera är att vi ligger på sjundeplats och flera länder med högre högre inkomsspridning ligger före oss.

  Angående handel så prövade Albanien att stå utanför världshandeln under Enver Hoxha som införde strikt kommunistisk diktatur. Detta resulterade i att Albanien rasade ner till Europas jumboplats när det gäller välfärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: