Icke godkänt Björklund

Major Björklund gör nu ”tummen upp” för betyg redan till förskolebarn.

Och visst är det bra!

Tänkt dig själv att du redan som sexåring får veta att du är ”icke godkänd”. Sådant gör givetvis gott för självförtroendet och kan förmodligen få vilket litet barn som helst att ta sig i kragen och skärpa sig. Kanske det vore lika bra att stämpla betyget i pannan redan på BB. Bara så att man vet – om man duger eller inte….

Vilket betyg Jan Björklund skulle få?

Icke Godkänt!

betyg

För alla som vill veta lite mer om Jan Björklunds tankevärld och personliga stil kan jag rekommendera Johan Cronemans lysande krönika om ett av Björklunds TV framträdanden i TV:s Gomorronsoffa, citat;

I onsdags skulle han samtala med pedagogikprofessor Mats Ekholm i SVT:s ”Gomorronsoffa”. Mats Ekholm har nyligen överlämnat ett rätt skarpt formulerat upprop till skolminister Jan Björklund, 8.000 pedagoger, lärare, rektorer, professorer och docenter protesterar mot regeringens nygamla skolpolitik, de lutar sig mot decenniers skolstudier som alla visar samma sak: enbart krav och kadaverdiciplin leder ingen vart i skolan.

Det var länge sedan man såg en så totalt ointresserad och arrogant politiker i tv. Jan Björklund hånade öppet kritikerna, felciterade medvetet uppropet, tillskrev professor Ekholm åsikter som han inte hade uttryckt (jag har själv läst uppropet, Jan Björklund blåljög ogenerat för tittarna).

Mats Ekholm och hans kolleger oroas av ett samhällsklimat och ett samtalsklimat om barn som blivit allt strängare och onyan­serat; mera straff i skolorna, en ny form av skamvrå. Jan Björklund ville inte ha ett samtal, han ville bara ha ut sitt enkla populistiska budskap till oroliga föräldrar: barn skall ha en fast hand, nu skall det bli ordning på torpet. Han vet att det går hem, skit i pedagogiken.

Och vad värre var: Han verkade helt enkelt inte förstå vad ett intellektuellt samtal som detta skulle kunna ha för nytta. Han förstod över huvud taget inte problemställningen.

Jag tror att Jan Björklunds överlägsna politikerstil har ganska kort bästföredatum i tevemediet. Snart har han kört över en motståndare för mycket – och det kan bli hans fall. Lyssna är inte hans bästa gren.

Läs Badlands Hyena om hur bra det är med ”hårda tag” redan i tidiga år!

*

Bra bloggtips; Eva -Lenas blogg om apoteket, Alliansfritt Sverige om Beatrice Asks ärlighet, UtsiktFrånEttTak om media, Esbati om Bubblans makt, HBT-sossen om Schlingmann, Rött Hjärta om Michael Moore

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. En smula intressant att Björklund har en sådan narcissistisk stil. Är det inte något som brukar förknippas med diktatorer?

  Jag tror säkert han är emot diktatur, men att bara vifta bort motståndarna är faktiskt något diktatorer gärna gör. Det förvånar mig att han gör som han gör. Men det mest intressanta är att många tycks gilla hans stil. Varför blir det så nu? Är det något i vårt samhälle, vår tid? Är det på något sätt förknippat med en attityd av ytlig ”vetenskaplighet”?

 2. Fille

   /  oktober 9, 2009

  Kan medias tolerans för Björklunds kreativa förhållande till fakta och hans auktoritära stil ha att göra med att liberalerna har så stort inflytande över pressen (DN, Expressen, GP osv).

  …måntro?…

  För visst är det kul att leka med tanken om vad som hänt om Björklund (med sina klavertramp) varit sosse…snacvka om att drevet hade satt igång och karln hade varit politiskt omöjlig bara efter en vecka…

  Trist att det bara är jag (och kanske någon till) och inte tidningsdrakarna i hufvudstaden (nästan alla borgerliga) som tycker det är kul att tänka på detta sätt…

 3. Kul att du är tillbaks!

  Jag fortsätter bli rädd! Tyvärr inte längre förvånad. Björklund är slående lik Beatrice Ask i sin attityd…
  Jag mår fortfarande illa efter Asks intervju hos Bromé.

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/10/oktober-8-2009-dagens-citat-beatrice.html

 4. Rädda människor gör vad som helst för att tro på sina egna ord.

 5. *Q* som i Qfisk

   /  oktober 11, 2009

  Jag tror Björklund är korkad!
  Än så länge har nämligen inte förskolebarn skolplikt, och man kan inte betygssätta barn som inte ens behöver närvara i skola/barnomsorgen.

  För övrigt vore det illa för barnen. 6-åringar (och andra åldrar) är olika långt komna i utvecklingen.

  Min 6-åring läser, skriver och räknar som om han redan gått ut 1:an.
  Nån kompis kanske bara kan skriva namnet, men är en överdängare i t ex skidåkning (som min unge inte kan än).

  Brorsan 9 år är också ganska klipsk, men saknar förmåga att koncentrera sig i klassrummet.
  Får han snacka på så märker man att han är allmänbildad, men i och med att han älskar att snacka även när han borde vara tyst och jobba så blir det ju lite bekymmersamt.
  Resten av hans klass är också en hoper snackiga ungar (bortsett från ett par stycken).

  Dessutom är olika lärare olika bra på att hålla ordning i sina klasser.
  9-åringens lärare har ingen pondus.
  I förskolan hade de samma lärare som 6-åringen har nu, och då var klassen inte lika stökig.
  Blev en läskig förändring i första klass, då de fick sin nuvarande lärare.

  Att prata med skolan om brister är dessutom som att prata med en vägg – eller de tre aporna…

  Min kusins familj (och några andra bekanta) har haft ett elände med att få sonen genom grundskolan, pga dyslexi.
  DE fattade redan i andra klass att ungen hade rejäl dyslexi, men skolan vägrade fatta det.
  Många, många gånger har han varit Icke godkänd. Hela familjen har kämpat stenhårt för att sonen ska få godkända betyg i 9:an, och nu när han gått ett par månader på gymnasiet trivs han för första gången i skolan.
  Storasyster däremot hade läshuvud, och inga inlärningssvårigheter = inget behov av extra hjälp i skolan = fina betyg!

  Tyvärr har vi inga andra skolor att välja på, då vi bor i glesbygd.

 6. Vi lever i förstadiet till en diktatur. EU-diktaturen. När Lissabonfördraget går igenom är det kört. Redan FRA-lagen lägger munkavle på befolkningen, så nu behöver de inte ens skärpa sig längre.

  Nästa år kommer förstärkning av europeisk arresteringsorder – Schengen Information II – det kommer effektivt att tysta kritik – särskilt som FRA-lagen innebär att information kommer att utbytas inom EU – av vilka många medlemsländer har ett rättsväsende som lämnar allt i övrigt att önska (Bulgarien, Rumänien, Turkiet). Då gäller det nog att hålla tand för tunga.

  Regeringen kommer nu att kunna se allt vi kommunicerar per telefon, e-post, på nätet osv. Det är bara att beställa in. Brevhemligheten gäller inte längre från och med onsdag. Grundlagen upphävs.

  När det gäller EAW – Schengen Information II – se http://www.tfa.net/tfa_blog/2009/08/roger-helmer-mep-warns-us-about-the-dangers-of-the-european-arrest-warrant.html

 7. Läs detta om Schengen Information II så förstår man bättre från Roger Helmer aug 2009 (brittisk konservativ som är eu-skeptisk) http://www.tfa.net/tfa_blog/2009/08/roger-helmer-mep-warns-us-about-the-dangers-of-the-european-arrest-warrant.html

  ”Next April, Britain is expected to sign up to the next stage of the European Arrest Warrant (there’s always a next stage with any aspect of European integration). This is called Schengen Information II. It will ensure that anyone against whom a European Arrest Warrant (EAW) is issued will be detained and deported automatically.

  They will be taken to whichever country issued the Arrest Warrant. It may be France or Germany. It may be Romania or Bulgaria or Lithuania. If EU enlargement goes ahead, it may be Croatia or Turkey”

 8. Även detta tillägget förtydligar:

  ”The Arrest Warrant (we should be careful not to call it extradition, which unlike the Arrest Warrant is subject to due process in the UK) can apply to relatively trivial offences, like traffic violations or (in one case, apparently) stealing a chicken, subsequently returned.

  The EAW caused considerable disquiet when it was first introduced, but we were assured that it was necessary to deal with terrorist suspects and international criminal gangs. No one mentioned traffic violations.”

  Vem som än läser Herta Müllers senaste artikel om Rumänien förstår ju att bakom brottsrubriceringar i forna öststater kan dölja sig något helt annat än vad vi vanligen förknippar med dem. http://www.dn.se/dnbok/herta-muller-1.971397

  Bara i de baltiska länderna har man infört lagar som förfärar vad gäller yttrandefriheten. Och nätet är gränsöverskridande. Vilket betyder att vad vi skriver kan betraktas som brott i andra EU-länder. De kan då begära åtgärder.

  Med Schengen Information II ter det sig inte omöjligt med lägervistelser för oliktänkande lite runtom i Europa.

 9. Det här är bland det mest korkade Björklund kommit med på länge. För det första för att det strider mot både skollagen och läroplanerna, och för det andra för att behovet av en sån här förändring är lika med noll.

  Jag har själv barn i förskoleklass. Jag har mycket god insyn i hur det går för mitt barn och hur hon har det i skolan. Förutom två utvecklingssamtal per termin och veckobrev från läraren, så har vi föräldrar daglig kontakt när vi lämnar och hämtar vårt barn.

  Björklunds argument att betygen behövs för att föräldrarna ska få större insyn är rena dravlet. Vi föräldrar har redan en mycket bra insyn. Hela utspelet tyder på att Björklund inte har den blekaste aning om hur verkligheten ser ut – alternativt att han idiotförklarar både föräldrarna och skolpersonalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: