LAS, lönerna och arbetslösheten

Lagen om Anställningsskydd (LAS)  är inte orsaken till den höga svenska ungdomsarbetslösheten.

De argument som ständigt upprepas av borgerliga ledarsidor, Näringslivsorganisationer och andra politiska debattörer på högerkanten faller platt på marken när man studerar verkligheten.

Så här skriver TCO på AB debatt, citat;

Turordningsreglerna kan inte ens förklara en liten bråkdel av ungdomsarbetslösheten. Om turordningsreglerna hade haft den stora betydelse som hävdas skulle svensk ungdomsarbetslöshet vara bland de lägsta i världen.

Statistiken från SCB visar också att de få ungdomar som blivit uppsagda på grund av drifts­inskränkningar snabbt hittar nya jobb. Inom fyra veckor var en av fyra åter i arbete och resten följde snabbt efter. Den genomsnittliga arbetslöshetstiden var mindre än tio veckor. Andelen som var arbetslösa mer än ett halvår var inte ens mätbar.

Siffrorna som tagits fram med hjälp av statistik från SCB visar också att de som borde ha lägst risk att bli uppsagda  om LAS vore boven i dramat – de över 45 år – istället har en kraftigt ökad risk att bli uppsagda i förhållande till yngre mellan 25 och 44 år.

Så här skrev Unionen för en tid sedan i DN, citat;

…skyll inte ungdomsarbetslösheten på turordningsreglerna.Verkligheten för alltför många ungdomar är att de får korta tidsbegränsade anställningar och därmed över huvud taget inte är aktuella vid turordningsdiskussioner.

De svenska reglerna är heller inte krångligare än i många andra länder, snarare tvärtom. På kontinenten är anställningsskyddet ofta mycket hårdare reglerat. I Finland kan företag tvingas ha kvar anställda på grund av deras försörjningsbörda. I Danmark, som ofta beskrivs som ett land i avsaknad av lagar om anställningsskydd, finns regler för uppsägningar i kollektivavtalen som liknar de svenska.

En ironi i vår ”sköna nya nyliberala värld” är att rädslan för LAS  tycks vara betydligt farligare för den svenska arbetsmarknaden än själva lagen.  Utbildning verkar behövas –  inte bara för arbetslösa ungdomar ….. 😉

*

Missa inte heller en intervju i Kommunalarbetaren med Roland Spånt där han förespråkar ”högre löner” som ett sätt att bekämpa krisen och arbetslösheten. KA visar i en tabell hur lönerna har minskat i takt med att arbetslösheten har ökat;

spångarb

Läs också om en studie från europeiska fackliga utredningsinstitutet ETUI-REHS om hur Europas löntagare har pressats tillbaka. Citat KA;

1995-2005 ökade de anställdas produktivitet med 20,3 procent i EU-länderna. Men lönen för mödan förbättrades bara med 13,9 procent. Resten tog företags- och kapitalägarna.
Speciellt stor var löneåterhållsamheten i Euro-länderna. Lön­tagarna ökade produktionen dubbelt så snabbt som lönerna höjdes. I Sverige har löntagarna inte tagit igen det man tappade under 90-talskrisen.

kakan

Tabellerna visar tydligt hur utvecklingen har påverkats av de nyliberala ekonomiska teorierna som dominerat debatten, ekonomikåren och politikernas idévärld sedan slutet på 70-talet.

Visst är det dags att ändra på utvecklingen?!

*

Bra bloggat; In your face
Mer Bloggtips; Reflektioner och Speglingar om Barskrapad, Badlands Hyena om Fattiga på gatan, Annarkia om Rasism, Ekonomikommentarer om Invandring, Jonas Sjöstedt om Antisemitism och Israel

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hög tid att kicka det korrupta neoliberala anhanget som tagit makten i vår värld. Deras teser är endast ärkereaktionär auktoritär skåpmat från Adam Smiths dagar.

 2. Fille

   /  oktober 8, 2009

  Visst är det märkligt. Trots att fakta, när den granskas, tydligt visar att LAS inte ökar ungdomsarbetslösheten så ”poppar” denna myt ständigt upp.

  Kan det ha att göra med att starka egenintressen (på högerkanten och i näringslivet) gärna odlar denna myt? De verkar jobba efter Goebbels ordspråk ”upprepar man en lögn tillräckligt ofta blir den till slut en sanning.”

 3. Ja, vad var det Naomi Klein skrev i Chockdoktrinen? Det där som var alldeles fel, enligt den gladliberale Johan Norberg, det politisk/ideologiska oraklet som ansåg att Island var ett sådant bra exempel på nyliberalismens välsginelse.
  Hon hade rätt. Vi har sett det förut och nu är det dags för nästa vända, och att de rikaste berikar sig ännu mer på vanliga människors bekostnad.

 4. Pälle

   /  oktober 16, 2009

  Är det linjen i den andra grafen som är arbetslinjen? Mindre pengar till arbetarna, mer till kapitalägarna.

  Nemokrati har så rätt; kick’em out!

 5. Karl Jonsson

   /  november 7, 2009

  Här är ett bevis på att lagen LAS har problem och måste göras om från grunden och är bidragande till arbetslöshet i många fall men inte alla, det är synd att politikerna bara försöker gömma undan problemen.

  Är 30år och blev anställd 2003 på ett möbelföretag som är med i en stor koncern som lagerarbetare.

  företaget har mindre än 10 anställda,
  2008 anställde chefen 2 säljare, företaget har ekonomiska problem 2009 men sparkade mej istället för en säljare, företaget hade då 3 lagerarbetare som också har hand om utkörning och 5 säljare med chefen.

  Jag själv hade varit allt i allo även varit med och hjälpt till med försäljning och kundsupport men hade högre lön än den som han anställde efter mej dessutom fick den ena av nya säljarna anställningsbidrag.

  Ett företag ska inte få göra på detta sätt och gå förbi turordningen och dessutom anställa en med bidrag.

  Facket gjorde inget de sa till mej att de inte kunde göra något eftersom företaget kommer under gränsen för 10 anställda så kunde han göra så fast det borde vara ett olagligt beteende att anställa nån med bidrag och sparka en annan.

  LAS måste skrivas om eller skrotas för den gör ingen nytta när företag kan ta ut folk på det sättet genom kringå reglerna.

  Vad ska jag som anställd göra när företag varken följer lagar eller etik och moral när det inte finns nån som kan hjälpa inte ens facket bara för att lagarna är felskrivna
  ???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: