Håll käften, håll med, eller gå!

Kultur Sverige upprörs i dag, med all rätt, över regeringens nya sätt att tysta debatten. Regeringens nya formulering om stöd till kulturtidskrifter får häftig kritik –  citat AB;  ”Inriktningen ska nu vara ”kulturell debatt samt analys och presentation inom de skilda konstarternas område”. Kort sagt: Bort med samhällsdebatten, bredden och kritiken.”

Tonerna känns igen, det finns inte mycket utrymme för nyanser och skilda uppfattningar i det offentliga Sverige längre…

Håll käften eller håll med, annars – gå självmant eller bli kickad! Så kan man lite hårddraget sammanfatta alliansregeringens politik när det gäller viktiga statliga myndigheters och bolags ledningar.

Det har hänt om och om igen. Chefen på Arbetsförmedlingen Bo Bylund fick utan motivering eller lagliga skäl sparken.  Nyligen sparkades Apotekets styrelse – av rent  ideologiska skäl. I Stockholm avgick chefen för Folktandvården, Harald Abelin, för ett år sedan i protest mot den borgerliga majoritetens avknoppninghysteri. För att ta några exempel.

Men, den myndighet som kanske tydligast har drabbats är ändå Försäkringskassan.

Först hoppade Inger Efraimsson, då ordförande i Försäkringskassan, av i protest mot regeringens ”otäcka politik”.  Därefter utsåg Cristina Husmark Pehrsson sin ”syndabock” till alla problem hon själv och regeringen bäddat för – nämligen Curt Malmborg.  Att han slutligen fick gå hade givetvis ingenting att göra med att både han själv och FK försiktigt  hade kritiserat viktiga delar av den nya ”rehabiliteringskedjan”.

Kort därefter installerades Adriana Lender som ny chef för Försäkringskassan. Hon kom direkt från en tillfällig tjänst på socialdepartementet som utredare av aktivitetsersättningen. Samma Lender som tidigare, i sin position som överdirektör på Försäkringskassan, hade tagit beslutet om den s.k. ”klippstrategin” inom FK – den hårt kritiserade och olagliga nya regel som innebar att de som ringde inte längre fick tala med sin handläggare utan kopplades vidare till en allmän kundtjänst.

Nåväl, numera tycks allt vara frid och fröjd på Försäkringskassan. Eller?

När såväl Husmark Pehrsson som Adriana Lender ställs mot väggen med oönskade fakta om Försäkringskassans problem med extremt långa handläggningstider eller med det faktum att allt fler sjuka kastas ut från försäkringen blir deras svar samordnade och bortförklarande. Båda två talar samstämmingt om att allt detta är ”gamla problem”, och vägrar ta vare sig kritik eller fakta på allvar.

Visst är det märkligt hur Försäkringskassans nya chef och socialförsäkringsministern båda tycks lida av exakt samma sjukdomssymtom – nämligen en ”avgörande förlust av verklighetsuppfattningen”.  Symptom som faktiskt berättigar dessa båda till förlängd sjukskrivning  😉

För verkligehetenhar de ingen koll på. Så här ser den ut – just nu;

Efter Husmark Pehrssons senaste TV framträdande har protesterna rasat från de sjukskrivna och andra drabbade. Så här skriver till exempel Pirjo Harjutsalo på insändarplats i DN  (27sept). Citat;

Hur kan en politiker sitta och ljuga folk rakt upp i ansiktet när deras politik har fått det efterspel som den har fått? Husmark ger falsk information om vad denna nya reform innefattar….

Tusentals sjuka människor har redan utförsäkrats och till följd av detta har de mist hus och hem och tvingats till socialen. Dessa människor är för sjuka för att arbeta och klara av sin vardag och nu sättter regeringen ytterliggare press på dem vilket riskerar att försvåra deras tillstånd.

Nu är det den hårda arbetslinjen som gäller för alla som inte ligger på sjukhus eller är i behov av 15 timmars vårdinsatser i hemmet. Det finns faktiskt ärligt sjuka människor med mångproblematik med allt från svåra smärttillstånd, kronisk trötthet och utmattning till depressioner och självmordsrisk, men som nu tvingas ut.

Detta är det sjuka Sverige vi lever i och sjukare än så här blir det inte.

Det kanske inte är så konstigt att man kommer att tänka på några textrader i ”Dear Mr President” när man bevittnar dubbelspelet och den inhumana behandling som allt fler sjuka tvingas utstå i den borgerliga alliansens Sverige, trots att låten från början handlade om Mr Bush.

What do you feel when you see all the homeless on the street?
Who do you pray for at night before you go to sleep?
What do you feel when you look in the mirror?
Are you proud?

How do you sleep while the rest of us cry?

Let me tell you ‘bout hard work
Hard work
Hard work
You don’t know nothing ‘bout hard work
Hard work

P.S. Missa inte heller Mariette Hanssons fantastiska kortversion av Dear Mr President i går i ”Idol”…

*

P.S. Denna bloggpost har naturligtvis inte någonting att göra med Beatrice Ask utbrott mot Polisen i TV4 i går. Förutom orden – Håll Käft!

*

Länkar; AB – Regeringen har lyckats förstärka skillnaderna,

Newsmill; Är det rimligt att deltidssjukskrivna förlorar all rätt till ersättning från försäkringssystemet, Socialförsäkringsministern och regeringens dubbelspel, Försäkringskassan bara för de friska

*

Bloggtips; Veronica Palm om regeringen och FK,  Alliansfritt Sverige om att regeringen struntar i riksdagsbeslut, Claes Krantz om ungdomsarbetslösheten, Eva Hillén Ahlström om verkligheten, Peter Andersson om kärnvapen, Resursbloggen om de som utförsäkras

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Fille

   /  september 30, 2009

  Vilken fullträff!! Och vilken helskön musik!! ”Dear mister president” var ju tillägnand Bush-mannen. Men man skulle faktiskt nästan rakt av kunna tillägna den vår allt mer presidentlike statsminister.

  Reinfeldt styrs ju, precis som sin högerkompis Bush, av förakt för svaghet och arrogens för de som lever under pressade förhållanden.

  Jag brukar inte titta på Idol. Men efter att ha lyssnat till Mariette måste jag nog börja följa den tjejen. Vilken röst! Det knottrar sig i hela kroppen!

 2. Det är faktiskt lite skrattretande att läsa din blogg. Det är bra att det rensades upp lite och är även nödvändigt.
  Försäkringskassan har ALLTID innhafts av en sosse, tänk på detta också. Det var hög tid för ett byte på denna post. Ang indoktrineringen i våra univeritet och andra instutioner var den förkrossande. Jag vet vad jag talar om.
  Att apoteksbolagets styrelse fick gå var inget konstigt om man vet anledningen.
  Det var inte felfritt förut om nu vissa tycks tro det. 🙂
  Glöm inte svågerpolitiken som var allvarlig.

 3. Fille

   /  oktober 1, 2009

  soli01, det som är mest skrattretande är när du och andra vägrar se det som nu pågår i form av utrensningar av allt som kan dofta ”sosse”.

  Riktigt löjeväckande blev det när han som skulle utreda företagarna och trygghetsystemen, Lars O Karlsson, fick sparken av Maudan för att han vär en känd ”socialdemokratisk pariarbetare”…

  Det var bara det att Maudan och hennes nyliberala medarbetare hade tagit fel på namn. Den Maud syftade på var en helt annan L O Karlsson, men utredaren med det snarlika namnet fick gå ändå.

  I Maudans och Alliansens Sverige räcker det tydligen med att man har samma namn som en känd sosse för att man skall få sparken eller rensas ut…

  Snacka om att det börjar dofta öststatskommuinism…

 4. Johan F

   /  oktober 1, 2009

  Fille; ”Reinfeldt styrs ju, precis som sin högerkompis Bush, av förakt för svaghet och arrogens för de som lever under pressade förhållanden.”

  Så fel så fel! Nu är iof inte Reinfeldt ngn av mina favoriter men att han styrs av ett förakt för svaga är troligen inte sant.

  Däremot så styrs vänstern av ett allmänt förakt för svaga och folk i allmänhet. Föraktet är så djupt att de vill ta ifrån människor all kontroll och självbestämmande, allt under en falsk solidaritets stämpel. Som tur är så verkar inte folk svälja det lika mycket som förut.

 5. Du sätter verkligen fingret på det ruskiga undergångssamhället som formas under täckmantel av begreppet: ”Alliansen”. Jag blir mörkrädd och märker av denna nedtystade debatt överallt i samhället. Inte minst i den kommun jag bor i. Där ungdomar bjuder in politiker till debatt om ämnen de brinner för och en person från ett oppsitionsparti dyker uppoch resten uteblir… i tystnad…

 6. Det är bra av regeringen. Ta bort bidrag till alla kritiska röster (exempelvis kulturtidsskrifter och arbetslivsinstitutet). Det är klart, om institut som driver bra forskning, med resultat som regeringen ogillar, eller om tidningar är kritiska mot regeringen, så är det bäst att vi drar in bidragen.

 7. HEj Ilsemarie!

  Har du länken till den insändare som DN publicerade den 27:e sept 2009?

 8. Hej PH!

  Tyvärr fanns inte insändaren på DN.se. Jag skrev helt enkelt av texten från papperstidningen. Så det finns ingen länk.

  Mvh / ilsemarie

 9. Så tråkigt! Hade de alltså publicerat mitt namn som helhet ??

  Mvh

  P

 10. Har du en e-mail adress var man kan nå dig Ilsimarie för vidare diskussion?

 11. Javisst PH, e-mail adressen finns under rubriken OM överst på sidan.
  Den är; onedredhart@hotmail.com

 12. ÄNNU FLER ARBETEN

  I Början av året 2012
  Fler Arbeten åt Både Medelålders och unga människor
  i Sverige Skall Skapas

  Detta Gäller Alla Människor i hela Sverige

 1. Vi ska måla hela världen, lilla Reinfeldt « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: