En strimma hopp för alla trötta och frusna

Man kan lätt få en känsla av illamående efter att i flera veckor ha blivit ”skedmatad” med den borgerliga budgeten på DN debatt och i TV:s nyhetsprogram. Men ingenting har fått mig att må så illa som dagens DN debatt utläggning författad av KD:s Göran Hägglund. Jag kan helt enkelt inte låta bli att reagera….

Hägglund börjar med att citera Ulf Lundell, och man får osökt en känsla av att man upplevt just detta en gång förut. En politiker som så totalt saknar känsla för vad en konstnär uttrycker med sitt verk och hela sitt konstnärsskap. Som när Ronald Reagan en gång citerade Sprinsteens ”Born i the USA” i tron att det var en patriotisk yttring.

Hägglund fortsätter med en hyllning av vad han kallar ”den vanliga människan”. De som lever ett  ”vanligt, hederligt arbetande liv och för vilka politik kommer i andra hand”. Han talar om hur ”den radikala eliten” (i vilken han inbegriper en rad rödgröna politiker) dikterar hur och vad svenska folket ska tycka och hur vi ska agera.

Hägglund borde kanske studera Bibeln lite mer ingående. Han ser inte  ”bjälken i sitt eget öga” (för att citera ”den heliga skriften”), medans han gärna ”tager ut grandet ur sin broders öga”. Han glömmer att han företräder ett parti som uttryckligen skriver människor på näsan hur de borde leva sina liv – ända in i sängkammaren. Och inte nog med det – han förminskar människor till att bli kultur- och känslolösa nyttovarelser, vars liv enbart kretsar kring vardagens små problem. Aldrig kring musik, litteratur, politiska eller moraliska frågor.

Sanningen är givetvis att det inte finns några ”vanliga” människor. Vi är alla ovanliga, alla speciella. och vi är alla unika – vare sig vi lever ett ”vanligt hederligt arbetande liv” eller inte. Hägglund ligger här farligt nära SD:s främlingsfientliga retorik, där alla som bryter mot gängse normer och  mönster om hur ”en vanlig svensk” ska uppträda stöts ut och möts med intolerans.

Nästa kräk-medicin som serverades till frukosten i morse var DN:s stora intervju med vår nye landsfader Fredrik Reinfeldt. Det han säger sig vara mest nöjd med är hur han har ”ökat drivkrafterna för att arbeta”. Där räknar han in sänkt inkomstskatt och ”skärpningen av reglerna för arbetslöshetsunderstödet och and­ra bidragssystem”. Förmodligen menar karln sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen – det socialförsäkringssystem som i nymoderat tappning numera ogenerat benämns ”bidragssystem”.

Den sänkta inkomstskatten har enligt Fredrik gett en ”metallarbetare” en tusenlapp mer i månaden, medan de moderata politikerna som själva har genomfört skattesänkningarna har tjänat betydligt mer. Reinfeldt själv har tjänat 48 245 kronor per år medan till exempel Carl Bildt har kunnat plocka hem hela 221 546 kronor per år. Samtidigt har pensionärer, sjuka och arbetslösa fått känna på piskan. Man måste ha en hård och inhuman människosyn för att tro på lögnen om att större klyftor mellan människor skapar fler arbeten och ett bättre samhälle.

I TäbyDanderydTidning kan man idag läsa om hur Fredrik Reinfeldt värderar sina egna starka sidor, citat;

– Den möjliga begåvningen jag fått handlar nog rätt mycket om att jag är bra på att lyssna.

Kanske Fredrik därför borde ägna några minuter till att lyssna på de som drabbas av de ”skärpta reglerna i bidragssystemen” som statsministern nu talar sig varm för.

Så här säger en drabbad i en kommentar på R&D, citat;

Fler och fler utförsäkrade ringer Nationella Hjälplinjen
Hjälplinjen kommer under 2009 att ta emot drygt 10000 samtal från människor som mår psykiskt dåligt eller befinner sig i en livskris. Våra jourmedarbetare har berättat att det under den sista månaden kommit flera samtal från människor som riskerar utförsäkring. Vi har också sett en ökning på ca 70% av antalet samtal som rör självmord under 2009. Tyvärr kommer inte alla som ringer fram! Därför har vi bjudit in politiker till informationsmöten men gensvaret har varit svalt och från Moderater och Centerpartister obefintligt. Jag kan som personligt berörd av Försäkringskassans hårda politik,medlem i RESURS samt anställd på Hjälplinjen intyga att fler och fler mår dåligt!

Så här säger Margareta Tiger i DN idag angående uppropet ”Stoppa jakten på  de sjuka”, citat;

– Det finns ingen rehabiliteringskedja i verkligheten. Sjuka människor fråntas sin försörjning utan att få rehabilitering.  Människor slås ut totalt. Man pratar om att få tillbaka människor i arbete, men sjuka behöver först hjälp med att få tillbaka sin hälsa. Då måste man utgå ifrån varje individ och ta den subjektiva upplevelsen av smärta och ohälsa på allvar.

Ja, jag hoppas att du lyssnar nu Fredrik…..

För precis så är det. Det finns inga upplevelser som är ”objektiva”, som är ”vanliga”. Allt vi känner – all sorg, smärta,  all glädje – allt är subjektivt. Vi lever i en tid när vi tror att vi har alla svaren. Det som inte syns på röntgen, det som inte är definierat (enligt socialstyrelsen) som sjukdom – det finns inte. Men smärtan och sogen är alltid subjektiv – ingen annan kan känna den. Vi måste låta människor återigen vara människor.

Nej, tacka tusan för att ”vanliga människor” inte längre vill se en fortsättning på denna inhumana och orättvisa politik – när alliansen nu tappar stöd bland väljarna! Våra ”taktikröster” går knappast till Hägglund eller alliansen. Istället är vår taktik solklar – rösta bort alliansen! Håll ut – nu är det bara ett år kvar!

Eller, för att citera Ulf Lundell;

Isabella
Låt inte dom djävlarna ta dej!
Dom som talat vitt och brett om en enda väg
Dom skriker framåt och hugger din fot
så att senan går av i ditt steg
Det kan hända så mycket på bara några år
Du kan tappa den där blicken som är så klar
Tappa dina drömmar, tappa alla svar
tappa allt du har…

…..

Gå inte in i det! Det finns ingenting att hämta där!
Bara den stora hungern som aldrig kan mättas, min vän
Du måste köpa ihjäl dig för att få kunna jobba ihjäl dig
Du måste va som alla andra för att dom andra ska se dig

…..

Allt rusar in vidare i mardrömmen och ingen tycks veta varför
Och förändringarna dom tar hundratals år
Det går långsamt, så långsamt men, Isabella, det går
En dag ska du lära dina barn nånting bättre du med
Lära dom att lyssna, lära dom att se lite mer, lite mer, lite mer

….

Vacker är den som reser sig, som vågar tro
Som törs ett ja i alla nej, som vågar bygga bro
Över hav av bitterhet, över ödsligt nattkvarter
Vacker den som är sårbar, vacker den som ser

….

Isabella, låt inte dom djävlarna ta dig
Ser du långt där borta, ser hur det ljusnar
Det går en spricka i natten ifrån öst till väst
En strimma av hopp för alla trötta och frusna

*
Bra Bloggat; Peter Andersson Högbergs tankar Alliansfritt Sverige, Eva Hillen Ahlström,

Läs Motvallsbloggen om sin nya policy – din policy är min 😉

En speciallänk till Nemokrati – som tack för att du hjälpt till att kicka igång mig! 😉

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Kul att du är tillbaka- vi har saknat dig!

 2. Anders B Westin

   /  september 17, 2009

  Jag förstår inte varför du blir så upprörd av den text som Göran H faktiskt skriver. Du tolkar in annat som du tror att han menar.

  Men läser jag hans text helt utan förutfattade meningar om att han skulle kunna mena ”något mer” så har jag svårt att undvika att se att han har vissa poänger.

  Det finns bevisligen en samling av människor som företrädesvis tillhör storstadens ”kulturvänster” som gärna kritiserar vanligheten. Med vanligheten menar jag då alla dessa människor som faktiskt trivs med att leva i fasta parrelationer, bry sig om barn och släkt, dvs sterotypen ”Villa, Volvo,Vovve, Husvagn, Skidklubb, Storbild – TV” .

  Läser du av debatten är det inte ovanligt att detta liv omskrivs som ”patriarkala fängelser”, ”gammelnormer”, otidsenlig livsstil,”kärnfamiljen måste krossas”.

  Faktum är att man kan gilla ett enkelt familjeliv och samtidigt vilja ha det ”goda samhället”.

  Det är denna ständiga uppfostran från det han upplever som ”kulturvänstern” som han kritiserar.

  Just i denna del kan jag inte ge honom annat än rätt.

  Fast jag aldrig någonsin skulle kunna rösta på honom och KD.

  Men jag läser då enbart in det som står i artikeln och inget annat.

 3. Där satt den. Spiken i de konservativas kista. De klarar ju det själva, riktigt fint; självmål räknas!

  De har försökt klättra ur den där likkistan flera gånger senaste veckan, de ärkereaktionära zombierna, men just när de kom ut i ljuset och vädrade sina åsikter: då sprack de.

  Finns det 4 % svenskar som hänger på Hägglunds tankar?

  Och kan man – verkligen – vara trovärdig på socialministerposten med en sådan här människosyn? Är det inte Hägglund som ska svara för att de utstötta, de i utanförskap, de som inte fixar vanlighetsnormen, ska få stöd och hjälp?

 4. Kajsa

   /  september 17, 2009

  Tack-och-lov!!! Hon är tillbaka 😀 Du behövs i debatten!

 5. Anders B Westin

   /  september 17, 2009

  Embryo

  Det sista du skriver visar att du missuppfattar Görans budskap.

  Det är inte de utsatta som han ser som sina motståndare. Artikeln handlar inte om detta.

  Den handlar om vissa kulturradikala som har idén om att även de vanliga skall leva sina liv så att de också kommer att blir utsatta , dvs upplösa familjen, skilja sig och inte i onödan lägga för mycket energi på sina barn.

  Dvs vi skall vara solidariska. Alla skall vara utsatta.

  Vi får helt enkelt inte fokusera för mycket på våra barn.

  Det är denna del av verklighetsbilden som artikeln behandlar.

 6. Westin: Skrev jag att de utsatta är motståndare? Jag skrev att är det inte den här socialministerns uppdrag att stödja de som inte fixar vanlighetsnormen.

  Hur kan man samtidigt vara socialministern som man bejakar någon slags – hur ser den ut – vanlighetsnorm som givetvis massor av människor inte bejakar, tillhör eller förmår efterleva.

  Moståndarna – den s k kultureliten – är enligt min mening hjärnspöken. Ity: vilka är de? Vilka är det som dissar de som Hägglund kallar ”vanliga”? Var skrevs det där? Vem skapade den där elitistiska konsten?

  Det är Hägglund som är fördomsfull, ignorant och föraktfull när han skriver ”konstnär” inom citationstecken och i svepande ordalag angriper någon slags radikal kulturelit.

  Det är enkom sorgligt att socialministern ägnar sig åt den här typen av angrepp på alldeles vanliga människor/konstnärer. Okristet. Intolerant. Obegripligt. Häpnadsväckande. Det finns inga ord.

  Eftersom: man kan påta i rabatten och klippa buskar och våndas över Allsvenska tabellen, samtidigt som man komponerar en poststrukturalistisk dikt eller i sitt huvud skriver en bloggpost om varför kulturpolitik är en paradox.

  Konsten ska stå fri. Vanliga människor är: vi alla. Konstnärer, politiker, bloggare, fängelsekunder, barn, utstötta, narkomaner, invandrare, samer, fotbollsproffs, bagare, pirater, kommunister, präster, borgare och bönder.

  Mitt i Life of Brian sträcks en ensam hand upp: Den enda som är vanlig är jag. Det är ni andra som är ovanliga.

 7. Jack

   /  september 17, 2009

  Där satt den! Precis så tänkte jag också om Göran H:s artikel. Om det är någon som ”skriver folk på näsan” så är det väl ”Kd-isarna”.

  Vore intressant att höra vad Lundell själv tycker om att bli ikon för det mest puritana och fundamentalistiska partiet av alla i dagens riksdag. Tror inte att Göran och hans gäng har särskilt mycket att hoppas på där.

  Skönt att du är tillbaka. Jag ser med nyfikenhet fram mot fler vassa bloggkommentarer av dig. Är det något jag är säker på så är det att du inte låter dom jävlarna ta dig! 🙂

 8. Ett hjärta Rött Återkomsten!
  Heja Ett hjärta Rött!
  Du är oslagbar – och med dig i fören sitter vi tryggare i båten. Definitivt. Mörkermännen får sig en sittopp (kanske bäst att tillägga – bildligt talat så att inte nån missförstår). Det kan de vara värda – i dessa finanskrisens yttersta av döddagar. Och särskilt med den unkna högerretoriken – med ‘vanliga’, ‘hederliga’, hårt arbetande skattebetalare osv – se även Facebookgruppen som Mathias Sundin skrev – och påståd vara en ‘folkrörelsen’. Jo, vi kan gissa vilken slags folkrörelse det lätt kan utveckla sig till. Det implicerar nämligen på ett populistiskt lättgenomskådat sätt att de ‘ovanliga’ även är ‘ohederliga’ och mindre hårt arbetande.

  Så – som sagt, Ett hjärta Rött, så kan jag bara säga Välkommen tillbaka.
  Du är efterlängtad. Om du får syrliga kommentarer visar det bara en sak – du har gjort intryck. De försöker få dig att tröttna och tystna. Då blir det ökat spelrum för unken högerretorik. Och Det betyder – att du är inne på rätt spår.
  Du behövs! Och vi får dela på bördan att slå hål på flosklerna, en efter en.

 9. ‘påstod’ skulle det vara så att inte nån kommer och säger att jag stavar dåligt också. Skulle bara fattas det.

  Tack för länken förresten. Jag blev jätteglad!

  Jag skickar stöd stöd stöd.

 10. Åh, detta var det bästa jag har läst på länge! Vilken knivskarp analys och lägesbeskrivning, formulerad med äkta känslor, fritt från klyschor och plattityder.

  Tack till dig som skrivit detta och tack för tipset, Eva-Lena Jansson som twittrade en länk hit.

  mvh

  /Ingela Hoatson

 11. Misstaget berodde ju på att man inte kunde skriva html här – då hade du fått världens finaste jättesmiley vilket var meningen, men jag klantade ju till det (är inte världens datanisse direkt).

 12. Åh så SKÖÖÖÖNT att du är tillbaka igen. Jag har verkligen saknat dina inlägg, och är, som synes ovan, inte ensam om det.

 13. Äntligen får man läsa dina rader igen!

  Du har varit saknad!*L*

  Ha en skön helg!

  Kramelikramis

 14. Yes!! Åh vad jag gillar välskrivna texter. Och jag önskar att det var den enda likheten mellan Reagan och Hägglund – att de inte begriper musik. Kommer länka

 15. lasse

   /  september 23, 2009

  Hägglund är passande vag vad och vem han egentligen syftar på, typiskt politiker snack så folk kan projicera sina egna fördomar och önskningar. Han konkretiserar dock att han och Kd skall slåss för de som gillar tavlor som föreställer något, vad som räknas föreställ något kan man undra. Man kunde önska att Hägglund var lika konkret och beskrivande i sina utläggningar som tavlor som föreställer något. Men Göran har iofs tidigare konkretiserat vem han menar med ”tycker mig se en växande klyfta mellan [vanligt] folk och etablissemang”. Reclaimarna i Västra hamnen i Malmö såg han tydligen som ”etablissemang” medan de boende där är det utsatta ”vanliga folket”.

  Han verkar också se detta ”etablissemang” som en pöbel.

  Nu lyckades polisen styra undan denna pöbel till andra delar av staden där det istället blev förstörelse. Men vad händer nästa gång?

  nog vore det klädsamt om någon kultursida någon gång, när sådant här händer, kunde ta parti för de alldeles vanliga.
  De som bor i Västra hamnen [Malmö] och på tusentals alldeles vanliga ställen runt om i Sverige.

  Vi som känner Malmö vet ju att det är det vanliga folket som bor i Västra hamnen, de som inte har råd att bo där etablissemanget bor.

  Tycker nog att Göran, älskaren av tavlor som föreställer något, där blir allt mer surrealistisk i sin beskrivning av Sverige. Surrealism beskrivs lättast som ”Drömbilder” enligt Wikipedia och ”det innebär tankens diktamen under frånvaron av all förnuftskontroll och alla estetiska och moraliska avsikter”.

 16. Synd bara att ”En strimma av hopp för alla trötta och frusna” sätts till den röd-gröna sörjan S/V/Mp. Dessa tre partier som precis som de övriga i riksdagen är helt inne och varit med på utförsäkringskedjan samt anser att sjuka inte ens skall ha rätt till juridisk hjälp när de bokstavligen tvingas slåss för sina liv och överklaga farbror statens SS-truppers beslut (SS= Sociala Sanerare).
  http://matseriksson.blogspot.com/2009/07/judasvanster-och-grona-lurifaxer-mp-och.html

  Personligen lägger jag ingen röst på något av nuvarande riksdagspartier någonsin mer! De har samtliga i gemensam tropp visat övertydligt att de inte har något till övers för sjuka och soc. fall! Det är att vara självmordskandidat att rösta på något av de etablerade, sorgligt men sant!
  http://matseriksson.blogspot.com/2009/07/judasvanster-och-grona-lurifaxer-mp-och.html
  http://matseriksson.blogspot.com/2009/07/riksdagen-100-overens-om-att-sjuka-inte.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: