Nu är det bevisat – kraftigt bantade och slimmade organisationer gör personalen sjuk.
– Ett statistiskt säkerställt samband finns mellan nedskärningar och sjukskrivningar, säger Marie Åsberg, professor emerita i psykiatri.
Nyheten är knappast en sensation för alla de av oss som själva har arbetat i ständigt slimmade och bantade organisationer. Människor tar stryk både fysiskt och psykiskt. Trots det finns det många som vägrar se sambandet mellan arbetsmiljö och de anställdas hälsa. Man skyller ohälsoproblemen på individen – det är attityder, fusk och lathet som gör människor sjuka – inte arbetsmiljön, inte psykiskt stressande och fysiskt tunga arbeten – allt enligt vissa självutnämnda ”experter”.
( Se Hanne Kjöller, DN, citat;
Myterna om kvinnors sjuklighet har florerat så länge att de kommit att etablera sig som sanningar. Som att det är arbetsplatserna som gör kvinnor sjuka, och att ansvaret för rehabliteringen därför vilar på arbetsgivaren. Hur fel hamnar inte insatserna om arbetsmiljön visar sig vara mindre viktig än till exempel relationer till andra, grundstämning och inställning till livet. )
Nu finns det alltså bevis för motsatsen. Arbetsmiljön, stressen och pressen gör faktiskt människor sjuka!
Kanske är det därför regeringen lade ned Arbetslivsinstitutet så fort de tillträdde (och med det försvann 200 miljoner till arbetsmiljöforskningen). Allt för att arbetsmiljöproblemen inte ska synas – då kan man fortsätta att skylla på de individer som drabbas av ohälsa. Det är deras eget fel.
Dålig och stressig arbetsmiljö är en klassfråga. På samma sätt som de med sämre utbildning får sämre vård och bemöts på ett annat sätt än högutbildade, drabbas ofta lågutbildade och lågavlönade av en sämre och stressigare arbetsmiljö med sämre hälsa som följd.
Sämre arbetsmiljö, sämre ekonomi och trygghet för de som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet, ökade klyftor – allt detta som allianspartierna nu bäddar för gör knappast samhället mer jämlikt. Och ett ojämlikt samhälle är grundstommen för en ojämlik vård.
- Sociala orättvisor leder till sämre hälsa och för tidig död.
- Ojämlik hälsa finns i alla länder, fattiga som rika.
- I Sverige har hälsoklyftan mellan fattiga och rika ökat de senaste 15 åren.
En mer jämlik vård skapas inte med hjälp av ”gräddfiler” i vården eller av privata vårdföretag som enbart är ute efter vinstmaximering och välbetställda eller mindre vårdkrävande patienter. Det skapas inte med hjälp av ”vårdval” där de friskaste och rikaste får den bästa vården.
Kort sagt – en mer jämlik vård blir en allt mer avlägsen dröm i alliansens Sverige.
*
Bloggat; Peter Andersson, Peter Swedenmarks blogg, In your face, Veronica Palm, Vänsterdebatt
Press; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, DN1
*
Andra bloggar om: politik, samhälle, regeringen, sjukvård, arbetsmiljö, vård, klassamhället, alliansen
Gubben
/ maj 14, 2009Vård efter skattekraft! Kan det vara mer rättvist?
Tobias Schelin
/ maj 15, 2009När det gäller ”gräddfiler” i sjukvårdssystemet så har vi redan förstått att vänstern inte har mycket över för att ge människor möjligheten att få en snabb vård. Istället ska samtliga drabbas av landstingens brist på kompetens som kapar långa köer. Med andra ord blir systemet viktigare än individen. Det blir heller inte bättre av att vänstern sett till att sätta käppar i hjulen för Vårdval Europa. Ett system som är tänkt att ge oss möjligheten att få vård i annat EU-land på det egna landets bekostnad.
Fille
/ maj 15, 2009Gubben skulle lika gärna kunna fråga månniskovärde efter skattekraft. Kan det vara mer omänskligt?
Ja, Alliansens syn på människan verkar vara ekonomistisk. Därmed är den också anti-human. De prioriterar penningvärdet före människovärdet.
Följden av en poitik som utgår från den grundhållningen blir ökade klassklyftor. Vi får fler som stöts ut, samtidigt som de friska, arbetsföra och välbeställda får det bättre.
Maria
/ maj 15, 2009Ang Vårdval Stockholm.
Vid upphandlingar missar man ( = blindar för) alternativkostnaderna, som kan uppträda med vissa anbudsgivare. Alternativkostnader är ett känt begrepp bland seriösa ekonomer.
Betr. vårdvalet premieras högt antal besök, pinnar, som ger mest inkomster för företaget. Den arbetsmodellen ger snabba ytliga patientkontakter och schablonartad journalföring. Diagnos och behandling av mångfacetterade tillstånd blir ofta försenade, varvid sjukdomen har hunnit förvärrats och kräver dyrare insatser i slutändan.
Således lättförtjänta pengar för vissa, men ökat lidande för svårt sjuka samt ökade kostnader – för landstinget/skattebetalarna- på sikt.
Lagbrott är det dessutom att inte följa Hälso- och sjukvårdslagen och dess prioriteringslista. De svårt akut sjuka och kroniskt sjuka (ofta multisjuka) ska ha första prioritet. Som prioritering 2 kommer förebyggande vård av såväl sjuka som friska. När träffar man på den? Längre ned på listan kommer enkla sjukdomar som förkylningar, stukningar etc. Och det är dessa fall som de nya upphandlade vårdcentralerna lägger tid på och tjänar pengar på. Det är absurt och lagvidrigt att ledande landstingspolitiker i Sthlm har drivit fram detta.
Vid intervjuer av de ledande lämnar de förbluffande obegripliga goddag-yxskaft-svar.
Vi är många på alla nivåer inom vårdsektorn som är bekymrade och konfunderade över denna bortkommenhet och brist på kunskap
i toppen av landstinget i Sthlm.
Anders
/ maj 15, 2009Du spenderar mindre än 10% av din livstid på arbetsplatsen.
Orsaken till sjukdom ska sökas i de övriga 90% av tiden som inte spenderas på jobbet.
Jag tror inte man blir sjuk av att jobba 8 timmar om dagen.
Ingela
/ maj 15, 2009Nej, man borde inte behöva vara Einstein för att inse detta. Sverige och svenskar är vida kända i världen för att vara effektiva. Sverige är också kända för att ha höga sjuktal. När skall tillräckligt många av de som bestämmer och kan påverka inse sambandet och att effektivitetssträvan och krav har ett pris som kan bli väldigt högt för den enskilde individen? Eller bryr de sig helt enkelt inte? I dagens ”slit och släng-samhälle” sparkas du bara ut när du väl slitit ut dig och kallas för ”lat” eller ”fuskare”. Ingen tackar dig för dina tidigare ansträngningar och ingen arbetsgivare är intresserad av att ta tillvara den restarbetsförmåga som kan finnas.
csaar
/ maj 17, 2009http://csaar.wordpress.com/2009/05/02/alien-invasion/
http://csaar.wordpress.com/2009/05/01/upp-till-kamp/
Peter Warnström
/ maj 19, 2009Till alla här; Ni får inte glömma att en koalitionsseger långt ifrån är någon garanti för att drevet mot samhällets värnlösa kommer att sluta. Det kan naturligtvis inte bli sämre, men drevet påbörjades redan under sossarna även om alliansen har fullföljt med råge. Det är därför av yttersta vikt att lägga politiskt tryck även på en kommande regering att ställa sig upp och försvara utsatta människor och att åter göra socialförsäkringarna värda sitt namn. Om man sedan vill arbeta för detta internt inom socialdemokratin eller genom att rösta vänster det är upp till var och en, men kampen är inte slut i och med en framtida valseger. Glöm inte heller att klyftorna i samhället stadigt har ökat ändå sedan 70-talet även när sossarna har suttit vid makten. En seger för sossarna innebär därmed inte heller per automatik att klyftorna kommer att minska. Kanske är slutsatsen att det är av godo ju större mandat vänstern får inom den framtida regeringen?
Till Tobias Schelin ovan; Dig önskar jag bli sjuk i ett land med privatfinansierad sjukvård så skall du få se hur kul det är. När man kräver dig på handpenning och förtidsbetalning istället för att ge dig akutvård för stroke. När man sparkar ut dig till att dö på gatan när du inte har råd att betala. Jag rekommenderar dig att uppleva detta i verkligheten för det har jag gjort. Varför skall vi införa privat sjukvård när de som redan har det, av hela sitt hjärta önskar att de hade en god skattefinansierad och subventionerad sjukvård istället. Skäms!
Kerstin
/ maj 23, 2009Jag har inga bevis, men det skulle förvåna mig mycket om det inte var så att alliansen hade beställningar om nedläggning av Arbetsiljöverket (ex. från SN), av djurskyddet (ex. från köttbranschen) , av Kilen (som arbetade för de läkemedelsberoende, från Astra och ev andra s.k. läkemedelsföretag)), och redan hade fått en del betalt för tjänsten, och kanske får mer betalt när de avgår framöver, den i USA vanliga formen av korruption, svår att komma åt, som nu också kommit till Sverige.
Hugo
/ maj 23, 2009Vadå jämlik vård? Alla som är insatta i sakfrågan vet att landstingen är en ineffektiv resurskrävande koloss på lerfötter. Det är ett slöseri med skattepengar som har få om ens någon motsvarigheter i detta land.
V. Götaland har 47000 anställda varav 25000 är administratörer och pärmbärare. Lägg ner landstingen och låt de som är sakkunniga, d v s läkare, sköterskor m m sköta ruljansen och låt 90% av administratörerna administrera någon annanstans. Privat eller offentlig sjukvård är egalt eftersom den finansieras över skattesedeln. Det är dock ett krav att den är kostnadseffektiv. Det är mina o dina skattepengar som förslösas i nuvarande system.
Nemokrati
/ maj 25, 2009Var tog du vägen? Saknar dina utmärkta och oerhört viktiga inlägg.
Hoppas du återkommer snart.
mvh
bloggaren Nemokrati
ett hjärta rött
/ maj 26, 2009Tack Nemokrati!
Tid, ork, lust och sommaren (förstås) …. det finns många orsaker till att jag tar det lite lugnt med bloggandet just nu. Men jag finns kvar och kommer igen, förr eller senare…
Eva
/ maj 27, 2009Förr, hoppas jag! Saknar dig också.
Johan Ulvenlöv
/ maj 29, 2009Hej!
Hoppas du kommer tillbaka snart! Din blogg är mycket läsvärd och är definitivt en stark röst i opinionen.
Jag har ofta börjat mina dagar med att läsa just din blogg så det blir tomt så länge du har paus. För jag hoppas att det bara blir en paus!
Ha en bra bloggpaus!
Hugo
/ maj 31, 2009150-200 miljarder kan sparas inom Landstingen per år. Är det någon som ens vågar ta sakdebatten i denna fråga? Ingen,………inte ens borgarna,……alldeles för många skulle bli arbetslösa och så är vi där igen. Luftarbeten i planekonomi, du s k arbetar även om du inte behövs.
Ilse, du kan ju veckla ut detta om Landstingen om du vill. All information finns tillgänglig för alla och envar. Den svenska modellen är och förblir ett vansinnigt slöseri med skattebetalarns pengar, fattig som rik.
Skatt är Stöld
/ juni 27, 2009Jag undrar på hur ni ser på att katter och hundar har gräddfiler. De kan ju få vård snabbt och utan köer tack vare privata sjukförsäkringar.
Är det orättvist att en art få gå före en annan?