Hur mycket är ett människoliv värt?

I förra veckan skrev tidningarna om en liten pojke som avled till följd av felaktiga råd vid en sjukvårdsrådgivning. En av sjuksköterskorna som gett de felaktiga råden förklarade att hon kände en ”stress och press att klara av samtalen på kort tid”.

Medhelp AB heter företaget som har tagit över sjukvårdsrådgivningen i bland annat Stockholm. Medhelp får betalt efter hur många samtal de tar emot. Ju snabbare det går dessto mer pengar tjänar de. Ju snabbare en sköterska klarar av sina samtal – dessto mer tjänar företaget. Sköterskan får i bästa fall en liten extra bonus.

Citat, DN;

Medhelp har ett tydlig incitament att ta emot så många samtal som möjligt. I avtalet med landstinget anges att Medhelp får mer betalt ju fler samtal de tar emot, utöver en viss grundersättning.

När en sjuksköterska loggar in på sin dator och börjar sin arbetsdag dyker det upp en ruta på skärmen som anger dagens genomsnittliga samtalstid. När sköterskan sedan tar emot egna samtal visas även de egna snittiderna. Sjuksköterskan kan alltså enkelt se hur han eller hon ligger till jämfört med kollegerna.

Arbetet är intensivt. ”Bonustiden” på 3.48 minuter anger tiden fram till att nästa samtal besvaras.

Att vårdföretag tjänar mer pengar ju fler och snabbare besök de tar emot är även principen i Filippa Reinfeldts ”Vårdval Stockholm” som nu ( med tvång och mot bättre vetande ) ska införas i hela landet. Utvärderingar visar att Vårdvalet gynnar vårdcentraler och läkare som tar emot många relativt friska patienter, medan sjuka och mer vårdkrävande patienter missgynnas.

fortjanst
Illustration Robert Nyberg

Mönstret är det samma – ju fler patienter som tas emot (ju fler samtal) dessto mer pengar att tjäna.

Man kan fråga sig – hur nycket är ett människoliv värt? En tusenlapp extra i månaden? Eller en mångmiljonvinst till privata riskkapitalister?

Borde inte människovärdet och människoliv fredas från privata vinstintressen och profithunger? Vare sig det gäller god och näringsriktig mat till sjukhuspatienter, sjuksköterskor som ska ge livsviktiga sjukvårdsråd eller vården på sjukhus, husläkarmottagningar och äldreboenden.

Borde inte vård och omsorg vara en fredad zon där andra värden än vinstmaximering får styra?

*

Bloggat; Lasses blogg, Svensson, Organisk Intellektuell, Alliansfritt Sverige,

*

Press; AB1, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6
*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Döm inte så snabbt. Minskad förbrukning av samhällets resurser (dvs lägre ekonomisk kostnad) behöver inte alltid medföra lägre kvalitet. Det kan, om det genomförs rätt, leda till högre kvalitet och mindre förbrukade resurser. De lediga resurserna kan då istället satsas på något annat, så som t.ex. hemlösa (i fallet offentliga resurser) eller nya företagsinvesteringar, alltså nya jobb (i fallet privata resurser) eller högre skattetryck utan att fler skatteinbetalare (t.ex. ftg) minskar verksamheten eller lämnar landet.

  Från den konkurrensutsatta, globaliserade sektorn med faktisk press på sig att ständigt förbättra sig finns det mängder med exempel på minskad resursåtgång och ökad kvalitet. Det akademiskt mest kända är Toyota, som lyckades sänka tillverkningskostnaderna och öka kvaliteten på sina bilar genom att ändra på processerna och incitamenten för aktörer i kedjan. (Alltså, för att förtydliga: bilköparna blev gladare, fler hade råd att köpa, toyotaanställda fick högre löner, fler blev anställda, aktieägarna fick större vinst och skatteintäkterna från toyota ökade)

  Det är möjligt att Medhelps idé var dålig. Kanske, kanske inte. Men det saknas information i artikeln för att kunna bedöma det. T.ex. finns det slack-tid mellan telefonsamtalen som kan minskas? finns det onödiga moment i samtalshanteringen som personalen nu kommer identifiera när de får incitament att korta ner tiden?

  En grundansats är man måste tillåta *viss* experimentation och misslyckanden för att göra framsteg. Detta gäller allt, även vården. Till och med något så dramatiskt som hjärtkirurgi görs många gånger om året av någon som aldrig har gjort det förut. Hur skulle nya kirurger annars lära sig?

 2. Det är otroligt cyniskt och obehagligt det hela.

 3. Fredrik

   /  maj 13, 2009

  Domen i Piratebayrättegången har väl visat att det som räknas i dagens Sverige är företagens inkomster.
  Stackare som får sina liv förstörda får knappt 5siffriga belopp i skadestånd.

  Lägg ner Sverige nu!!!

 4. Mitt i prick.. Med denna menatlitet i arbetslivet kommer det att bli allt vanligare

 5. Det är ju det där att det, enligt högern, finns två sorters tvåbenta däggdjur, dels de riktiga människorna, de rika, de friska och de arbetsföra, dels den grupp som i praktiken inte räknas förmer än kreatur. Så har konservativa kretsar alltid delat in det vi vanliga dödliga kallar ”mänskligheten”.

  Så vadå värna sjukvården? Varför ska man göra det? De som har pengar har ju inga problem att få bra sådan, de riktiga människorna alltså.

 6. Sture Nilsson

   /  maj 13, 2009

  Räknenissarna firar fortvarande triumfer trots att deras koncept med allt större tydlighet leder till vad man skulle kunna kalla dårarnas paradis.Hur länge skall vi låta empatilösa karriärtörstande s.k folkvalda politiker komma undan med sitt vurm för marknadslösningar ,trots dess allt mer destruktiva nedrivande kraft .Borde vi inte med större kraft hävda människovärdets centrala roll om vi skall kunna kalla oss civiliserade samhällsbygggare.

 7. Martin H

   /  maj 14, 2009

  Nej, den ska inte ”fredas”, så länge utläggningen genomförs på ett lämpligt sätt så blåser lite konkurrens frisk luft in i alla verksamheter. För varje missförhållande som kan påvisas i privat vård så finns ett motsvarande missförhållande i offentlig vård. Fördelen med den privata vården är att man kan säga upp kontraktet och kicka ut de företag som inte sköter sig.

 8. Med en gradvis anpassning så har vi hamnat i detta skräcksamhälle. Men det måste tydligen bli än värre, enligt opinionsmätningarna, innan folk nyktrar till.

 9. Nu börjar vi närma oss den s.k. ”pudelns kärna”.
  Privatisering och konkurrans är bra. Effektivsering också.

  MEN

  Incitamenten måste vara de rätta – och allt blir inte bättre bara föra att det i 1a ledet är billigare/effektivare !

  Typiskt i vårdfallet så får INTE antalet patienter ge bättre förtjänst ! DÅ har ekonomerna fått tala för mycket !
  Patienter kan fara illa och samhället kan mycket väl gå back om man slussa fler patienter snabbare genbom systemet om det inte görs rätt!

  Precis som bonusar inte bara får grundas på tex försäljning ! Bara för att ngt är sålt behöver det inte betyda att det blir en förtjänst eller att det gynnar företaget !!! Precis som en svart siffra i slutet av året inte behöver betyda att det går bra för företaget, bokföring kan utföras på olika kreativa sätt !

  /K

 10. Instämmer till fullo med Klas inlägg om ”pudelns kärna”. Enda undantaget är åsikten han tillskriver ‘ekonomer’. I själva verket så resonerar de flesta akademiska ekonomer värda namnet precis som Klas. Just läran om hur man lägger upp incitamenten för att optimera aktörers intresse av att förbättra utfallet (och inte få suboptimerad verksamhet där fel sak, i Klas exempel antalet patienter, maximeras) kallas inom företagsekonomi oftast ‘Governance’.

 11. @Marcus: Sorry – var inte riktigt meningen att dra alla ekonomer över en kam.
  Problemet är väl att de personer med ekonomisk skolning som är mest inflyteslerika också är de som har varit mest drifitga och alltför ofta är de som bara tänker i termer av ”pengar” och ”vinstmaximering” – gärna på månadsbasis men aif inte längre än ett kvartal i taget !

  De fåtal som faktiskt tänker längre än näsan räcker är alldeles för osynliga tyvärr 😦

  /K – ”mer Warren buffet tänk i näringslivet !”

 1. adventskalendern :: Pengarna eller livet? :: May :: 2009
 2. adventskalendern :: Pengarna eller livet? :: May :: 2009
 3. adventskalendern :: Pengarna eller livet? :: May :: 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: