NAKNA kejsare och missvisande utspel

kejsaren_teckning

Att Kejsar Fredrik är NAKEN” har väl många av oss redan konstaterat, men nu står det alltså klart att även hans närmaste kompanjon finansminister Anders Borg är NAKEN (Dagens Arena). Inga kris-kläder och inget kött på kris-benen. Tomma propaganda utspel och en passiv ”spara i ladorna” politik är allt som bjuds.

Regeringens krispolitik döms nu, på i stort sett alla punkter, ut även av regeringens eget finanspolitiska råd med professor Lars Calmfors i spetsen. Ett ”oberoende politiskt råd”, tillsatt av den borgerliga regeringen 2006, men som väl knappast kan anklagas för att vara ”vänster” 😉

För lite stimulans, för lite arbetsmarknadspolitik, för lite pengar till kommunerna och missvisande propagandautspel från regeringens sida är en liten del av kritiken.

Professor Lars Calmfors, citat;

Det är missvisande att presentera expansionen i jobb- och utvecklingsgarantin som en kraftfull aktiv satsning. Den är i stället en följd av att fler långtidsarbetslösa behöver försörjningsstöd.

Ingen anklagar regeringen för att ha skapat krisen, men dess passivitet fördjupar och förvärrar den. Deras medvetna politik – med försämrade socialförsäkringar och sänkta skatter för de som redan har det bäst ekonomiskt – fördjupar och ökar dessutom på klyftorna i samhället och skapar ett allt större verkligt utanförskap.

Så skapar den borgerliga regeringen en ekonomisk och social katastrof – med huvudet i sanden, utan medkänsla med de som drabbas, utan samvete, och utan att lyssna ens på sina egna ekonomiska rådgivare….

*

Tidigare bloggpost; Vi borde vara livrädda för vår egen regering

*
Missa inte Reflektioner och Speglingar om Varför mer jämlika samhällen nästan alltid fungerar bättre…

Bra Bloggat; Alliansfritt Sverige, Alla dumheter, In your face, Claes Crantz, Utredarna

Press; NSD, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB1, AB2, NSD

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Fille

   /  maj 12, 2009

  Ha, ha… intresant bildspråk: Två nakna kejsare (Fredrik och Anders) som sticker huvudet i sanden och ”monar” åt de som drabbas av deras retoriska fjärtar!

  Håll för näsan nästa gång ni drabbas av moderatretoriken! 🙂

 2. Ja de har fått vad de vill en billig arbetskraft av alla de arbetslösa inklusive mig att ta arbeten för lägre lön än de som redan arbetar. Man har skapat et A och B lag på arbetsmarknaden. Vi borde verkligen lära av vår historia för vi tar verkligen storsteg bakåt i tiden och utvecklingen av politiken går inte framåt man har fastnat i pompöst patriarkat tänkande. Det är förvånande att det inget nytänkande ploppar upp i alliansen politik. Men de fryser väl för mycket nu utan kläder…

 3. zn8ke

   /  maj 12, 2009

  Jag ser att ”gurun” hjälten ledaren och allas vår egen jesus herr Calmfors uttalar sig pånytt. Det jag undrar över är om inte karln har lite för lite kött på sina ben för att uttala sig i frågan. Spelar liksom ingen roll att det är ett ”oberoende råd” då herr ”Calma de horros” är sosse, eller hur? Vem bryr sig? Han kan bröla bäst han vill. Anders Borg gör bäst i att hålla fast vid sin utstakade väg. Heja AB!

 4. ”Sverige har bättre offentliga finanser än de flesta andra länder och vi diskuterar förändringar som är relativt marginella”
  – Lars Calmfors, Finanspolitiska rådets ordförande i Studio Ett

  Om ett år kommer vi se att regeringen har gjort rätt. Om krisen fortsätter nedåt kommer det åtgärder i höst, om det vänder så kommer Sverige att ha ett guldläge när uppgången väl börjar.

 5. Men snälla nån, sluta tala om att regeringen stoppar huvudet i sanden, inte vet vad den gör etc. Den vet förbannat väl vad den gör!! Den tar tillfället att banta den offentliga sektorn, att knäcka facket, att sänka lönerna, att skapa samma fullkomligt omänskliga klassamhälle som man har i USA.
  Dags att tala klarspråk och sluta låtsas, sluta tro om det är detta det handlar om, att regeringen nog menar väl men inte förstår vad den gör. Den vet och den älskar krisen för det gudasända tillfälle den har gett dem.

 6. Jovisst Kerstin jag håller med dig! Jag skriver ju också i nästan varje bloggpost just det du säger – att de för en medveten politik (se den förra posten, med flera)
  citat;

  Den borgerliga regeringen har ända sedan de kom till makten fört en mycket medveten politik. Inriktningen har varit att skapa en allt större skillnad mellan de som har jobb och hälsa och de som inte har. Konsekvenserna av denna medvetna politik blir nu under lågkonjunkturen allt tydligare och grymmare. Den ena gruppen får det allt bättre ekonomiskt, den andra straffas dubbelt. Klyftorna ökar, allt fler slås ut – allt fler ställs helt utanför välfärdssamhället.

  Att de sticker huvudet i sanden är bara mitt sätt att säga att de inte lyssnar på några experter eller andra kritiker (Borg anser sig har hittat den enda ”rätta vägen”), och att de inte ser (vägrar se) vilka konsekvenser deras politik får för alla de människor som drabbas. De bryr sig inte om de mänskliga tragedier de skapar med sin politik.

 7. Hrm, det lyssnar nog till experter, men till dem som är experter på hur man river ett välfärdsamhälle och skapar ett utpräglat klass- och utslagningssamhälle :-(.

 1. Inget slut på Bush-eran – och 30-talet går igen « Nemokrati
 2. » “Dödsporren” - vår tids trend conferences and seminars
 3. Uppblåsta bubblan Borg på väg att brista! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: