Större klyftor – en nymoderat dröm

I helgen hade DN ett långt reportage om hur socialbidragen ökar kraftigt runt om i landet (kommunernas försörjningsstöd). Reportaget visar hur nya grupper nu tvingas till socialkontoren. Orsaken är regeringens nya och hårdare regler i sjukförsäkringen och a-kassan.

Citat, DN;

Förändringarna av a-kassan och nya riktlinjer hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör att socialkontoren får besök av grupper som inte tidigare varit aktuella för socialbidrag. En sådan grupp är ensamstående mellan 40 och 59 år som mist sin sjukersättning från Försäkringskassan.

– Många av dem är inte alls redo att söka jobb. Socialbidraget blir som någon sorts sjukersättning fast från oss i stället, säger Anna Danielsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Sandviken.

Forskaren Tapio Salonen pekar på att bara 55 procent av de arbetslösa uppfyller kraven i arbetslöshetsförsäkringen. År 2004 var det 70 procent. Citat, DN;

– Regeringen har ensidigt inriktat sig på att ställa krav på dem som stått utanför arbetsmarknaden. Det är som om det vore deras personliga egenskaper som är problemet.

– Allt fler står utanför det försäkringssystem som vi vant oss vid. Och när jobben då försvinner får vi en väldigt alarmerande situation.

Växjöprofessorn anser att de arbetslösa nu håller på att skiktas i två grupper, där de utan försäkringsskydd skjuts allt längre bort i periferin.

Mer…

”En sämre och dyrare a-kassa som omfattar allt färre. ”

Så lyder Bo Lundgrens omdöme (LO-tidngen) om den svenska a-kassans utveckling under de senaste åren. Han har tillsammans med en utredare på arbetsförmelingen sammanställt en rapport i ämnet. Resultatet är skrämmande. Här är några fakta;

arbetsl

 • Hälften av alla arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls.
 • Det är de unga som i störst utsträckning saknar skydd vid arbetslöshet. Av de under 25 år har enbart 13 procent a-kassa.
 • 25 procent av de unga arbetslösa fick socialbidrag förra året. Nu ökar antalet lavinartat.

Bo Lundgren drar paraleller med hur det ser ut i de baltiska länderna – skillnaden är att dessa länder inte har råd med något bättre.

Den borgerliga regeringen har ända sedan de kom till makten fört en mycket medveten politik. Inriktningen har varit att skapa en allt större skillnad mellan de som har jobb och hälsa och de som inte har. Konsekvenserna av denna medvetna politik blir nu under lågkonjunkturen allt tydligare och grymmare. Den ena gruppen får det allt bättre ekonomiskt, den andra straffas dubbelt. Klyftorna ökar, allt fler slås ut – allt fler ställs helt utanför välfärdssamhället.

Moderatregeringen har på bara ett par år skapat ett samhälle där man förverkligar sin egen falska retoriska profetsia; arbetslöshet och sjukdom = utanförskap

Fredrik Reinfeldts gamla dröm (mardröm) är på väg att bli sann, citat;

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

*

P.S. Tack Eva Hillén Ahlström för tipset med LO-tidningen!

*

Tidigare bloggposter;
Den nya sociala krisen – skapad av alliansen, Sjuka och arbetslösa avknoppas från välfärden

Bloggat; Röda Malmö, Peter Andersson, Utredarna, Johanna, Annarkia, Görans tankar och bagateller, Varjager´s weblog, Peter Swedenmarks blogg,

Press; DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5,

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  maj 11, 2009

  Vi är, precis som din blogg visar, med stormsteg på väg in i ett bidragssamhälle. Med Alliansens politik kommer allt fler fattiga och skötsamma (en del av den var antagligen dessutom tidigare ”medelklass”) att stå med mössan i hand på kommunens socialkontor och be om att få en nådegåva för att få det att ”gå runt”…

  När man läser den verklighetsfrånvända retorik som kommer från det nya arbetarpartiet Moderaterna känns det som att man kastats in i Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld”.

  Men moderaterna kan väl, i likhet med Silvio Berlusconi, räkna med fortsatt stöd av den regimtrogna pressen (i vårt land är ca 90 procent av ledarsidorna kopplade till något Alliansparti). Frågan är väl bara om de kommer att lyckas ”skruva till” verklighetsbeskrivningen så att de får fortsatt förtroende i nästa val. Jag både tvivlar och hoppas att så inte ska bli fallet…

 2. Tack, för din som vanligt tänkvärda blogg!

  Alliansen har haft en dold agenda från start och nu ser vi hur den slår ut, bl.a mig som går på aktivitetsstöd och för första ggn i mitt liv har socialbidrag nu med gratis arbetskraft i kommunens regi, – som ett fattig-jon!

 3. Naomi Klein: Chokdoktrinen.
  Nu har hon ännu ett land att använda för att illustrera sin tes om ”chockdoktrinen”.

 4. Fille skriver:
  Frågan är väl bara om de kommer att lyckas “skruva till” verklighetsbeskrivningen så att de får fortsatt förtroende i nästa val. Jag både tvivlar och hoppas att så inte ska bli fallet…

  Risken är stor att alliansen sitter kvar med hjälp av SD, som i värsta fall kan skörda stor seger i nästa val, som tiderna är och med tanke på hur många människor drabbas.
  Inte underligt att alliansen inte vill säga att de inte kommer att regera med stöd av SD.

 5. Nu när de sjuka ska ut i arbete så blir kampen tuff!De sjuka får lämna hus och allt de äger,skuldsatta och de unga får inga bostäder för de sjuka måste jaga de billiga lägenheterna!

  När ska de unga få chansen att skaffa sig ett eget liv,familj och barn?

  Det jag inte begriper är att man sätter Reinfeld & Co i skyarna?
  Alla de som jobbar är de blinda för detta?

  Eller hur ser de på humanismen,finns den hos Svensken idag?
  Sverige är inte det land det en gång varit och frågan är,blir det bättre när vi blir mer och mer styrda av EU?

  Sjuka jagas till självmord! de unga är redan stämplade som utslagna?

  De har lyckats skylla på krisen,men allt ligger inte i den!
  Borgare och statare har vi gått tillbaka till,när ska de bygga fattighem?

  För vi måste ha det för att få tak över huvudet!Finns snart inga bostäder som har en hyra på 3000 …

  Tack för en bra blogg som vanligt…

 6. Fille

   /  maj 12, 2009

  Kerstin, jag delar dina farhågor om SD som regeringsunderlag för Alliansen efter nästa val.

  Reinfeldt, Borg och Alliansgänget verkar nästan acceptera vad som helst för att behålla makten.

  Vi har nog en ovanligt smutsig valrörelse, med fler personangrepp än tidigare, framför oss. Tyvärr.

 7. Har fredrik aldrig blivit tillfrågad om sitt tänkande i sin bok någongång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: