Välfärdsslakt, ökade klyftor och utförsäljningar…

Överallt i världen ifrågasätts nu (i finanskrisens svallvågor) den nyliberala överideologin – utförsälnjningar, privatiseringar, sänkta skatter till de rikaste, ökade klyftor och sämre välfärd och sociala skyddsnät.

I Sverige fortsätter regeringen utan att blinka på den inslagna vägen….

Klyftorna ökar. Den 30 april i år hade DN ett stort uppslag om hur regeringens ekonomiska politik vidgar klyftorna mellan fattiga och rika (ej DN.se). Under 90-tals krisen fick alla samhällsgruppper det sämre, nu drabbas istället de som blir av med jobbet mycket hårdare. Det är regeringens ”jobbskatteavdrag” och kraftiga försämringar av de sociala skyddsnäten (a-kassa och sjukförsäkringen) som gör att klyftorna mellan de som har jobb och de som inte har jobb växer i rekordfart.

Välfärden försämras. Den i den nymoderata retoriken så omhuldade ”välfärdens kärna” – skola, vård och omsorg – tvingas nu till stora neddragningar i kommuner och landsting. Krisen och regeringens passiva jobb- och krispolitik gör att skatteintäkterna minskar kraftigt samtidigt som socialbidragskostnaderna ökar lavinartat till följd av de hårdare kraven och nedskärningarna i a-kassan och sjukförsäkringen. Allt fler sjuka och arbetslösa tvingas nu vända sig till socialen.

Utförsäljningarna fortsätter. Nu står Apoteken på tur. Privata vinstintressen står beredda att tjäna ännu mer pengar på sjuka och gamla. Aktörerna som går in på Apoteksmarknaden gör det knappast av ren godhet – målet är givetvis att de ska tjäna pengar. Vem som får betala övervinsterna? Ja, gissa tre gånger…

Så här skriver Helle Klein i AB;

I måndags kväll fick alla apotekschefer runtom i landet öppna de kuvert som ­anlänt samma dag. Kuverten innehöll ­information om hur deras apotek skulle drivas efter avregleringen.

Bilden är surrealistisk. ”Ditt apotek ska ­säljas till ett storföretag, ”Ditt apotek ska drivas av småföretagare i Småland”, ”Ditt apotek kvarstår i statlig regi”. Kuvertöppnandet har drag av tv-show där vinnare och förlorare ska utses.

Spelets logik präglar regeringens utförsäljningspolitik. Mycket av vår gemensamma egendom ska nu ut på marknaden till högstbjudande. Också något så angeläget som vård och hälsa.

Är det verkligen dags att ta ”borgfred” och ”tona ned det inrikespolitiska bråket” nu?

Nej knappast! Debatten och kritiken måste givetvis få fortsätta.

Eller som Bo Lundgren skrev 2001 under Sveriges förra ordförandeskap; ”Det vore ett orimligt svaghetstecken för svensk demokrati om vi ­inte skulle kunna ha en levande inrikesdebatt samtidigt som vi har att hantera ett ordförandeskap i EU.

*

Läs mer om Apoteken hos Peter Andersson; Vinstjagande Apotekare är det sista Sverige behöver

Mer bra Bloggat; Röda Malmö, Annarkia, Alliansfritt Sverige, Ekonomikommentarer, Jinge, Organisk Intellektuell, Eva-Lenas blogg, Ingen ko på isen

Press; SvD1, SvD2, SvD3, AB1

Om EU; SvD1,DN1, DN2, DN3, AB1

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

  1. Jag tycker Borgfred verkar vara en vettig grej, jag förstod aldrig heller vad han gjort för fel från första början? Är det bara för att han har långt hår eller?

    http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=borgfred_under_eu_ordforandeskapet.html

  1. Mona ”Borgfred” Sahlin | Jinges web och fotoblogg
  2. Kunde aldrig sagt det bättre själv | Psykbryt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: