Den nya social krisen – skapad av alliansen

Socialsekreterarna runt om i landet tycks snart vara de enda som har ”högkonjunktur”.

Socialbidragskostnaderna har ökat lavinartat det senaste året. Och, enligt en undersökning gjord av TV4 Nyheterna, räknar 93 procent av landets kommuner med en fortsatt ökning av antalet socialbidragstagare under de närmaste åren.

Enligt kommunerna finns det två orsaker som ökar pressen på socialkontoren (förutom finanskrisens verkningar);

 • Förändringarna i sjukförsäkringen (svarar 84,4 % av kommunerna)
 • Fler arbetslösa har inte rätt till a-kassa (svarar 75,8 % av kommunerna)

Så här säger Veronica Engström, socialsekreterare på försörjningsstödsenheten i Stockholm;

Det är som att vi har fått ansvaret att lösa hela samhällets problem. Vi ska ta itu med konsekvenserna av finanskrisen och nedskärningarna i a-kassan och sjukersättningen.

Runt om i landet rapporteras samma sak;

Socialbidragskostnaderna ökar kraftigt. Orsakerna är de nya tuffare reglerna i a-kassan och sjukförsäkringen. Många av de som nu kontaktar socialkontoren har aldrig tidigare sökt försörjningsstöd. Det är en helt ny grupp som nu söker sig till landets socialkontor.

Inger Brandt i Blekingen Läns Tidning, citat;

– Det märktes väldigt påtagligt redan i december när folk började ringa och undra vad som händer när de blir av med sin sjukpenning.
Hon märker tydligt att det handlar om människor som aldrig tidigare har sökt försörjningsstöd. Många är generade över att behöva vända sig till socialen för att be om hjälp.
– Det är som om de ringer för att se hur det känns och hur de blir bemötta.

NSD, citat;

Socialnämndens prognos på minus elva miljoner kronor kommer inte att hålla tror Eva Bergström, ordförande i nämnden. Hon ser frågan om den ökade andelen medborgare i utanförskap som ett samhällsproblem.
– Socialnämnden sitter med kostnaderna men har inte verktyg att förändra något. Vi kan inte skapa jobben eller göra människor friska. Nu ska vi analysera siffrorna för att ge kunskap till de som kan påverka.

Borås Tidning, citat;

Effekterna av det nya sjukförsäkringssystemet börjar märkas i Borås stad. Under februari månad fick socialkontoret 14 nya fall som inte hade någon annanstans att ta vägen.

– Försäkringskassans nya regler gör att de inte längre har rätt till sjukpenning, säger Miriam Johansson.

– Och då har vi bara sett början. Det här är bara de 14 första som drabbats av de nya reglerna.

Detta är konsekvenserna av alliansens medvetna politik. Man vältrar över socialförsäkringskostnaderna till kommunerna. Man skickar sjukskrivna och arbetslösa till socialen. Man skapar ett ”utanförskap” och ett ”bidragsberoende”. Man ignorerar de nya grupper som nu drabbas. De är inga potentiella väljare. De ger inga röster till alliansen.

Allt fler tidningar ute i landet skriver nu om konsekvenserna av alliansens politik. Om hur verkligheten ser ut för de som spårlöst och mirakulöst ”försvinner” ut från sjukförsäkringen eller inte finns med i a-kassans statistik.

Den borgerliga rikspressen tiger och skönmålar… någon som är förvånad?


*

Bra Bloggat; Utredarna, Jinge, Resursbloggen, Peter Andersson, Eva Hillén Ahlström, Röda berget,

Press; SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, AB blogg

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Olle

   /  april 22, 2009

  Konkurrenskraft och låg arbetslöshet eller höga skatter och fattigdom, det är frågan.

  Socialdemokraterna har fördyrat arbetskraften genom att lägga på skatter,på skatter,på skatter,på skatter på arbete. Det börjar vi nu se resultatet av.

  Ställ dig frågan, hur ska Sverige attrahera investeringar och kvalificerad arbetskraft?

  Socialism och höga skatter för de ”rika” ropar många, men faktum är att det leder till hög arbetslöshet och fattigdom.

  Varför förlorar Sverige arbetstillfällen till utlandet?

  Företagsamhet och kreativitet ska belönas, inte straffbeskattas ut ur Sverige!

 2. Nej, jag är inte förvånad. Bara så förbannad över denna medvetna passivitet som undergräver solidariteten och den framtida välfärden. Regeringen Reinfeldt kommer att gå till historien för sin utanförskapspolitik. Tyvärr kommer det inte att vara en rolig läsning.

 3. Tobias Schelin

   /  april 23, 2009

  1 543 personer får lämna sina anställningar hos Volvo. Jag tycker att vi ska klargöra att många av dessa personer har a-kassan att tillgå i 300 dagar. De personer som valt att inte teckna denna försäkring har gjort ett aktivt val. Helt plötsligt så hade det varit lite mer lönsamt att faktiskt vara med. Fast i ditt och vänsterns samhälle så finns det inget individuellt ansvar.

  Kommunerna har ett försörjningsansvar för sina medborgare, och därmed är det också viktigt att man tar det. Det fungerar inte att konstant gnälla över att personer blir utförsäkrade från t.ex. arbetslöshetskassan. Det senare är inte en modell för permanent försörjning. När ska vänstern förstå det?

  Sverige behöver ta sig igenom den extrema lågkonjunkturen. Därtill måste vi fortsätta att aktivt skapa fler jobb. För att nå dit behövs bland annat en kraftig översyn av skattelagstiftningen och justering av arbetsgivaravgifter, bolagsskatter etc.

 4. Hemlösheten – det kanske allra allvarligaste tecknet på en social kris – ökade lavinartat under åren 1999-2005, med uppemot 3000 personer till 17 800, visade en rapport från Socialstyrelsen för något år sedan.

  Under samtliga dessa år satt Socialdemokraterna i regeringsställning. Och under samtliga dessa år var partiets nuvarande ledare Mona Sahlin minister, bland annat under en tid samhällsbyggnadsminister. Vore det inte klädsamt med åtminstone ett uns av självkritik?

  Läs hela mitt inlägg om detta på: http://tobiaskrantz.blogspot.com

 5. Vi genomlider idag en av de värsta ekonomiska kriserna sedan 30-talet. Att detta leder till påfrestningar i samhällsstrukturen är tyvärr helt naturligt.

  Krisens orsaker finns inte att hämta i vårt land utan på andra håll. Att då anklaga Alliansen på det sätt som görs här är inget annat än patetiskt.

 6. Tobias Schelin

   /  april 23, 2009

  TB Jag tror dessvärre att vänstern är så desperat nu att man måste klandra regeringen för vad som helst.

 7. Jo, det var verkligen en genidrag av alliansen att se till att många fler kommer att tvingas gå på ”socialbidrag”, försörjningsstöd som det kallas numer. Detta hade hänt även utan krisen nämligen med krisen ökade antalet enormt, och vi har som sagt bara sett en liten försiktig början än.

  I och med detta, och dåligt ekonomiskt stöd till kommunerna, som dessutom inte får ha budgetunderskott, tvingar man kommunerna att skära ner inom offentlig sektor, skola, vård och omsorg, precis vad alliansen hade som målsättning alltså, men inte talade om för väljarna.

  Och som jag skrev för valet, det här valet är ett ödesval, vinner alliansen gives det sedan inga återställare.

  Sedan kom krisen och förvärrade situationen ofantligt, för vanligt folk alltså.

 8. Anders

   /  april 25, 2009

  @Kerstin

  Det du påstår är absurt, under Alliansen har Sverige slagit rekord i offentlig sektor. Vi har aldrig någonsin tagit så mycket i skatt och spenderat på offentlig sektor som under 2008.

  Det du egentligen beskriver är ditt eget partis strategi – att gömma undan människor med arbetsförmåga i ett nätverk av bidragssystem – bara så att den verkliga arbetslösheten inte syns. Ni lyckades bra med den strategin tycker jag, även under brinnande högkonjunktur slog vi rekord i sjukskrivna och förtidspensionerade.

 9. Peter

   /  april 25, 2009

  Socialbidragskostnaderna ökar! Dett beroende på att de har varit på en historisk låg nivå! I mars månad 2009 utbetaldes ungefär samma summa som i mars 2006. Skillnaden är att 2006 var det högkonjuktur och S hade makten! I dag är det en global finanskris och ändå har Alliansen lyckats hålla socialbidragen samma nivå som S hade i högkonjuktur. Det är lätt att klaga när man inte sitter på rätt information eller är för enkelspårig i sin tanke, då det är svårt att se utanför ramarna!

 10. Nästa steg borde vara att ta bort socialhjälpen vad annars kan vi vänta oss.
  sveriges framtid:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2430378.ab

 11. olle
  Sverige har den billigast arbetskraften i norde nu och vi stiger på listan i västeuropa om den billigaste arbetskraften.
  Resultatet du ser i världen är ingenting annat en människor som har en övertro på sina kunskaper och har spenderat pengar som inte finns. Det har ingenting med politik att göra Bara girighet och maktmissbruk av sin plats på karriärstegen
  Sen kan man undra varför man ska arbetsa underbetalt om man inte har råd att bo i landet man är född och uppvuxen i.

 12. Fille

   /  april 27, 2009

  TB, Tobias Schellin och Olle att regeringen precis innan den ekonomiska krisen bröt ut rustade ned de viktigaste ekonomiska stabilisatorerna vi har (nämligen a-kassan och sjukförsäkringen) är något vi kommer att lida av länge.

  Den verkligheten rår varken er eller Allianspolitikernas retorik på, tyvärr. De som får betala priset för er s.k. arbetslinje är i första hand de sjuka och socialt utsatta.

  Regeringens nedskärningar i trygghetsförsäkringarna har skapat en otrygghetschock, som gör att det idag är otroligt svårt att få igång efterfrågan och därmed ”hjulen i ekonomin att snurra igen”. Priset för denna klantiga politik får de flesta av oss vara med och betala.

 13. Kreaktiv bokföring kan i komuners fall vara destruktiv bokföring. Du vet väl att jag snart tjatat mig trött på den enorma elförbruknings miss som drabbar ensamstående med barn företrädesvis kvinnor mest. Medans hushåll med fler än 4personer får alldeles förmycket el. Att människor måste stjäla för att ingen visar civilkurage eller ansvar och åtgärdar problemet. Så är den nuvarande kreaktiva bokföringen i komun och av stat dels ett fruktansvärt lidande och det till en kostnad längt högre än om socialtjänstlagen följts. Att en bright flicka som du klarar av att se på är förvånande.

  Själv skäms jag mest över er.
  mvh
  m00ns

 14. Hej m00ns
  Jag undrar vem du riktar din kommentar till? Vem är den smarta flickan som tittar på och vem skäms du över?

  /Eva

 1. Konservatismens enighet.. « Organisk Intellektuell
 2. Välfärdsslakt, ökade klyftor och utförsäljningar… « Ett hjärta RÖTT
 3. Större klyftor – en nymoderat dröm « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: