Sjuka och arbetslösa avknoppas från välfärden

I den ekonomiska krisens spår blir nu effekterna av försämringarna i sjukförsäkringen och a-kassan allt synligare:

Regeringen säger att man ville komma bort från ett bidragssamhälle. I stället är det det vi fått.

Så säger Tobias Baudin, förtroendevald i fackföreningen Kommunal, idag till tidningen Norrländska Socialdemokraten. Bakgrunden till uttalandet är socialbidragsutvecklingen i Luleå kommun:

 • Jämfört med januari och februari i fjol har kostnaden för försörjningsstödet till arbetslösa i Luleå ökat med 19 procent. Hela ökningen härleds till gruppen arbetslösa utan ersättning.
 • Under samma period har försörjningsstödet till sjukskrivna ökat med 9 procent. Hela ökningen härleds till sjukskrivna utan ersättning. Till största delen är det personer under 25 år med psykisk ohälsa som står utan ersättning från Försäkringskassan.

Utvecklingen är inte förvånande. Det är ju faktiskt rätt många som har varnat för att just detta skulle hända.

I det ”nya arbetarpartiets” Sverige blir det allt fler som tvingas stå med mössan i hand på socialkontoret och be om en ”nådegåva” från kommunen. Alliansens politik innebär att staten medvetet vältrar över kostnader från de generella socialförsäkringarna till kommunernas behovsprövade bidrag. I Alliansens Sverige avknoppas sjuka och arbetslösa från välfärdssamhället och hänvisas till ett verkligt utanförskap.

Sedan har vi ju alla de som inte ens finns med i någon statistik längre. De som (i ”bästa” fall) får (kan) förlita sig till anhöriga eller vänner för att överleva. De som faller mellan stolarna och ”inte längre får finnas”. De som inte längre räknas…
*

Länk; Newsmill – Om Fattigbloggen

Bra Bloggtips; Motvallsbloggen, Sjölander, Esbati, Eva-Lena, Arvid Falk, Veronica Palm

 

Press: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21AB1, AB2, AB3

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Fille

   /  april 20, 2009

  Det blir tydligare för varje dag som går att Alliansen mycket medvetet och välplanerat genomför ett välfärdspolitiskt systemskifte. Den s.k. svenska välfärdsmodellen överges.

  Tidigare var det en självklarhet att väl utbyggda trygghetsförsäkringar skulle motverka att människor gjordes beroende av socialbidrag.

  Nu rivs trygghetsförsäkringarna sönder och vi får, precis som du skriver, ett samhälle där den sjuka eller arbetslösa allt oftare får stå med mössan i hand och be om ”nådegåvor”. För att inte tala om dem som helt och hållet faller igenom de allt grövre maskorna i skyddsnätet (hemlösheten ökar och fördjupas).

  Men så länge den ”välmående” medelklassen inte direkt berörs tror jag inte vi får se någon oppionsvändning. Men det kommer nu. Jag hör nästan varje dag folk (som just blivit varslade eller har en bekant som är arbetslös) säga: ”Va?! Har de hunnit försämra skyddsnätet så mycket…det hade jag ingen koll på…”

  När fler får lite mer ”koll på” det som just nu sker får nog Borg och Reinfeldt allt svårare att förklara sig…

 2. Tobias Schelin

   /  april 20, 2009

  Alliansens partier har flera gånger uttryckt en vilja att göra a-kassan obligatorisk för alla löntagare. Inte minst har Anders Borg poängterat vikten av detta. Därför stämmer det inte riktigt att vi vill vältra över kostnaderna till kommunerna. Tyvärr har inte detta gått igenom ännu, men jag hoppas verkligen att det är på gång. Dock är det ju faktiskt så att oppositionen inte ställer upp dettta, vilket är beklagligt. Hos vilka ligger sveket?

 3. Visst har samhället blivit hårdare, själv skulle jag vara överlycklig om jag här och nu kunde kvalificera mig till att få socialbidrag men jag har F-skattsedel och välkomnas inte in i den delen av samhället fast jag inte har råd med vare sig hyra eller mat!

 4. I det “nya arbetarpartiets” Sverige blir det allt fler som tvingas stå med mössan i hand på socialkontoret och be om en “nådegåva” från kommunen

  Det var väl precis vad Reinfeldt lovade i sin bok Det sovande folket

  Fille:
  Jo, när alltfler av denna medelklass upptäcker att de blir tvungna att sälja huset för att de inte längre kan betala, och när de inser hur villkoren för arbetslösa ser ut idag, då kommer reaktionerna.

  Angela Davies sade en gång (fritt citerat): Det spelar ingen roll hur många fattiga man har i ett land, de protesterar inte, förmår inte samla sig till gemensamma aktioner. Det är när medelklassen drabbas som man kan hoppas på organiserade och verkningsfulla protester.

 5. Fille

   /  april 21, 2009

  Kerstin, håller helt och hållet med dig. Det är nu, den närmaste tiden, när medelklassen upptäcker vad Alliansens politik egentligen gått ut på (förutom skattesänkningar) som uppvaknandet kommer.

  När lärarens son och läkarens dotter blir arbetslös eller sjukskriven kommer fler (också i Danderyd och Täby) att inse behovet av våra trygghetsförsäkringar, de som Alliansen trasar sönder… Då vänder nog opionen! Hoppas jag! 🙂

  Kertstin, jag tackar också för en bra blogg (både den här och din egen). 🙂

 6. Fille

   /  april 21, 2009

  Tobias, obligatorisk a-kassa är inte en enkel match tekniskt att införa. En tidigare borgerlig regering (med dåvarande arbetsmarknandsminister Hörnlund) har försökt, men misslyckats.

  Dessutom vill ju inte de nya moderaterna – till skillnad från Folkpartiet – införa en obligatorisk a-kassa, åtminstone inte före valet.

  Orsaken är lättförståelig: de klarar helt enkelt inte av (opionsmässigt?) att före valet tvinga in den halvmiljon som de själv tvingat bort från a-kassan. En del av dem tillhör ju de borgerliga ”kärnväljarna” och skulle, med all rätt, nog anse att ett obligatorium före valet i praktiken för dem innebar en skattehöjning (då de ju skulle tvingas betala a-kasseavgift igen).

  De nya moderaterna förnekar sig inte, åtminstonje inte i ett avseende: de håller fast vid oportunismen och sticker ständigt upp ett fuktat finger, för att kolla åt vilket håll vinden blåser åt…

 7. Och sen påstår de sig värna om välfärden. Hoppas oppositionen skärper sig nu och formlurerar ett riktigt alternativ så att regeringen avslöjas som de hycklare de är.

  Lustig metod för övrigt Tobias, först höjer vi a-kassan för allaså att de tvingas lämna den, sen tvingar vi alla vara med i den. Verkligen praktiskt … och att tvinga alla att vara med i a-kassan, hur rimmar det med era liberala värderingar egentligen?

 8. Säger det igen Min morfar mor såldes på auktion när hon var sex år i början på 1900-talet på grund av fattigdom. Vad vi ser i Sverige idag är det mo(r)derna sättet att sälja ut folk på. Snart kommer jobben gå till de som accepterar lägsta lön och du som blir utan eller är sjuk, nu är det dags att börja samla tomburkar. Metall svek sina medlemmar när de gick med på lönedumpning för sänkt lön är aldrig en garanti för att behålla jobbet. Men det är en bra början för alliansen att slippa starka fackförbund som kan förhandla om anständiga villkor. Nu är vägen rak och fritt fram att sänka lönerna man behöver bara påstå att företaget är i kris. Men glöm inte att det endast gäller de som arbetar på den lägre nivån men aldrig aktieägare och de som lyfter bonus. Svenskar är ett folk av feghet som tror på skiten som rinner ur mungapet på företagsledar. Som många av dem lider av psykopati

 9. Bosse J

   /  april 22, 2009

  ”tvinga alla att vara med i a-kassan”

  En privatiserad a-kassa förmodar jag att de menar.

 10. Tobias Schelin

   /  april 23, 2009

  Nosententia Som jag ser det så går inga påtvingade socialförsäkringar ihop med grundläggande liberala värderingar. Trots detta har alla liberala krafter i sveriges riksdag kommit överens om att vi t.ex. ska obligatorisk föräldra- och sjukförsäkring. Därför borde det också vara rimligt att en arbetslöshetsförsäkring ska ingå i detta.

 11. Tobias Schelin

   /  april 23, 2009

  Bosse J Jag har inget principellt emot privat a-kassa. Vi har redan idag privata inkomstförsäkringar. Däremot ska det finnas en offentlig a-kassa som är tillgänglig för alla. På sikt är jag däremot öppen för en sammanslagning av alla olika a-kassor.

 12. Bosse J

   /  april 28, 2009

  @Tobias Schelin
  ”Jag har inget principellt emot privat a-kassa”

  En privatiserad a-kassa innebär att ett företags intresse i första hand handlar om att maximera vinsterna till sina aktieägare. Vinstintresset är självklart det som är motiverande i det här fallet, tro inget annat. Detta innebär då att det gäller att inkassera så många a-kasseavgifter som möjligt samt göra så få utbetalningar som möjligt.
  Det här är inget samhälle jag vill vara en del av och inte många andra heller skulle jag tro.

  Det finns för övrigt redan exempel på länder där det fungerar ungefär så här.

 1. Kryssa Åsa Westlund » Ränta, ränta på väggen där…
 2. Större klyftor – en nymoderat dröm « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: