Borgs budgetpolitik = budgetkris hos hushållen

Idag är tidningarna fyllda med uppgifter om att allt fler svenskar hamnar hos kronofogden. Svenska Dagbladet skriver:

Arbetslöshet är tillsammans med plötslig sjukdom och skilsmässa de vanligaste orsakerna till att personer trillar över skuldkanten.

Antalet nya personer som hamnar hos kronofogden har ökar kraftigt. Under första kvartalet i år ökade denna grupp med hela tjugo procent (+ 20 500 personer) jämfört med samma period året innan. Allt fler ”medelsvenssons” hamnar alltså i fattigdomsfällan.

Siffrorna från Kronofogden har utan tvekan ett direkt samband med de försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen som regeringen genomdrev just innan vi gick in i den djupaste ekonomiska kris vi sett sedan 30-talet.

Siffror från managmentkonsultföretaget AT Kearny visar också att det finansiella sparandet ökar (+ 46 procent sedan 1999). Samtidigt som fler drivs in i fattigdom och konkurs lägger alltså allt fler, som gynnats av regeringens skattesänkningar, in sitt överskott på banken (inlåningen ökade kraftigt det senaste året).

Detta ger en tydlig illustration över hur de skattesänkningar (på över 100 miljarder) som regeringen hittills genomdrivit i mycket liten utsträckning, jämfört exempelvis med ökade statsbidrag till kommunerna, bidrar till att hålla uppe efterfrågan i ekonomin. Sett ur ett krisbekämpningsperspektiv är Alliansens skattesänkningar inget annat än ett gigantiskt slöseri med samhällets resurser.

I sommar kommer vi dessutom att se en kraftigt ökad konkursvåg som drabbar landets småföretagare meddelar idag advokatfirman Lindahls.  Ytterligare en mandatperiod med Reinfeldt och Borg vid rodret skulle vara förödande inte bara för de av oss som är mest socialt utsatta utan också för landets småföretare, som ju är beroende av att det finns efterfrågan på deras produkter.

Sverige har på grund av Alliansregeringens politik blivit ett land med ökade ekonomiska klyftor och ökad social otrygghet, också hos de som idag har ett jobb. Vi kommer att för lång tid framåt få betala priset för denna politik.

*

Läs Eva Hillén Ahlström i LO-tidningen; Ska vi halvera socialbidragen?

*

Bloggtips; La Montagne, Reflektioner och speglingar om Euron, Alliansfritt Sverige om anställningstrygghet, Ekonomikommentarer om krisens orsaker, Organiskt Intelektuell om opinionsundersökningar, Peter Andersson om jobbpolitiken, In your face om val och opinionen

Press: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, AB1, AB2, AB3
*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. johan

   /  april 20, 2009

  ”Siffrorna från Kronofogden har utan tvekan ett direkt samband med de försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen…” och vad har du fått det från? Det kan inte ha något med att göra att du får inte mer än 80% av 18 700 kronor. Det kan nog komma som en skön överraskning för en hel del människor eftersom 18.700 inte kan klassas som höginkomstagare.

  Ersättningen från a-kassan har inte ändrats sedan 2002 och då hade inte Borg så mycket med det hela att göra

  http://www.e24.se/pengar24/dinarattigheter/arbetsratt/artikel_855313.e24

  Men i ditt hjärta finns den bara en bov

 2. Fille

   /  april 20, 2009

  Tyvärr är det de mest utsatta som sannolikt kommer att få betala det högsta priset för Alliansens obefintliga krispolitik.

  När vi nu får se en konkursvåg bland småföretagen kommer det nog att dyka upp fler, också sådana som röstat på Alliansen, som kommer att kräva kraftfullare efterfrågestimulanser.

  Tyvärr rinner resurserna just nu mellan Borgs fingrar. Ju längre han väntar ju mindre kan han satsa utan att behöva öka statens belåning.

 3. Fille

   /  april 20, 2009

  Johan, försämringarna i a-kassan handlar också om hårdare inträdesvillkor och kraftigt höjda a-kasseavgifter som tvingat ca en halv miljon att gå ur försäkringen. Där står vi nu idag, med en stor del av arbetskraften utan försäkringsskydd mot arbetslöshet.

  Johan, inte är det väl allt för långsökt att anta att det bland andra är dessa människor (ofta ungdommar) som nu hamnar hos Kronofogden eller tvingas söka hjälp hos socialen?

 4. Gaspode

   /  april 20, 2009

  Nädu Fille. Av den halva miljonen som gått ur a-kassan så har 450000 gjort det för att de antingen inte ansett att de behövt den eller i någon slags missriktad protest mot regeringen. Andra har gått ur för att de inte lägre kunnat missbruka systemet (läs studenter som stämplat hela sommarlovet för att få en lat semester.) Det är ett fåtal i sammanhanget som tvingats gå ur för att de inte haft råd. Det är synd att man hamnar i den situationen men det vore en större gärning att skapa förutsättningar för dessa att inte behöva leva så på marginalen än att förnedra dem i en tillvaro där staten ger allmosor.

 5. Martin H

   /  april 20, 2009

  Den där halvmiljonen som lämnat a-kassan dyker upp lite var stans i debatten, men finns det någon analys/undersökning som visar vem det är? När jag pratar med bekanta så är det personer som är nära pensionen eller som arbetar på arbetsplatser (t ex vissa storbanker) där man inte har för vana att sparka de som arbetat länge. Jag har lite svårt att tro på att det skulle vara de som verkligen behöver det som lämnat. Om det nu finns det så kommer man i och för sig in på nåt som inte brukar vara så populärt på vänsterbloggar, nämligen eget ansvar…

 6. Johan: Hälften av de arbetslösa får inte någon ersättning alls. http://lotidningen.lo.se/?id_item=23121

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: