Storsatsningar = PR-trick och bluffsiffror

Regeringen möter den värsta ekonomiska krisen sedan 30-tals depressionen med tomma PR-trick.

Denna gång har man lyckats få media att rapportera små minimala återställare och nödvändiga utgifter som ”storsatsningar” mot arbetslösheten.

Av de 10 miljarder som sägs vara regeringens ”storsatsning” går 6,6 miljarder till ökade utgifter för a-kassan – enbart beroende på att arbetslösheten stiger. Resten av ”storsatsningen” går även den till största delen till passiva ”åtgärder” – som de hårt kritiserade ”jobbcoacherna”.

Minimal återställare beskrivs regelmässigt som ”storsatningar” – media sväljer och rapar upp.

Ett par exempel;

 • Tidigare har man skurit ned anslagen till komvux med 600 miljoner kronor och därefter gjort mindre återställare. I vårbudgeten får vuxenutbildning 17 miljoner eller 400 hundra nya platser – drygt en plats per kommun. En ”storsatsning”.
 • Ramanslaget för arbetsmarknadspolitiken har minskat med 15 miljarder kronor sedan år 2006, anslaget till Arbetsförmedlingen har skurits ned med en halv miljard kronor. Nu ”storsatsar” man med 2,4 miljarder till arbetsmarknadspolitiken.

Samtidigt – allt fler av de arbetslösa står helt utanför den saboterade a-kassan, och av dem som fortfarande är med har bara drygt hälften rätt till ersättning.

Regeringens otrygghetschock påverkar allt fler ”vanliga” svenskar även ur medelklassen. Så länge vi är friska och har ett jobb är allt frid och fröjd, men ingen som drabbas av arbetslöshet eller sjukdom kan längre förlita sig till att trygghetssystemen fungerar som det en gång var tänkt. Allt fler tvingas istället söka sig till kommunernas socialkontor där de får vända ut och in på sin privata liv och sin ekonomi för att få hjälp med att överleva.

Ett annat PR-tick a´la Borg är att ständigt upprepa att man har ”världens mest expansiva krispolitk”. Men ingen – inte ens OECD – kan skriva under på den lögnen. Anders Borgs egna beräkningar bygger på 7 år gammal statistik där han blandar friskt mellan ”äpplen och päron”. I själva verket ligger Sverige långt ned på listorna över vilka som för Europas och Världens mest expansiva krispolitik.

I LO-tidningen kan man finna detta diagram som visar hur mycket Europa satsar…

krisdiagram1509

Det är tragiskt och beklämmande. Passiviteten kanske sparar några miljarder till Anders Borgs kassakista på kort sikt – men i långa loppet drar den Sverige betydligt djupare ned i krisen. Man offrar människor och välfärden hellre än sina skattesänkningar. Man spär på klyftorna och orättvisorna hellre än öppnar plånboken.

Regeringen borde istället fundera över ännu en återställare – den ultimata – skatterna! Nu låter man arbetslösa, sjuka och pensionärer betala Sveriges krispolitik. Det kan man knappast kalla för rättvisa!

P.S. …kanske är det inte så konstigt att det snart bara är i alliansens Sverige och i Berlusconis Italien som folket (enligt opinionsundersökningarna) hyllar sin regering. Att äga makten över media bör aldrig underskattas….

*

Läs Alliansfritt Sveriges ”Tidslinje över arbetslösheten”

Bra bloggat; Den osynliga patienten, Alliansfritt Sverige 1 , 2, Nemokrati, Sjölander, Peter Andersson, Veronica Palm, Refelktioner och speglingar

Press; AB ledare, AB1, AB2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Fille

   /  april 16, 2009

  Medias rapportering av Borgs ”storsatsningar” i vårproppen visar på ett skrämmande sätt att vi i Sverige fått en farlig ”berlosconifiering” av media.

  Att, så som exempelvis DN numera regelmässigt gör, impregnera artiklar på nyhetsplats med mer eller mindre öppna sympatiyttringar eller Alliansvärderingar är tragiskt. Tragiskt, för demokratin.

  Skrämmande är också att rubrikerna på nyhetsplats i de stora tidningarnas och ”påannonseringarna” i TV-nyheterna talar om Borgs ”storsatsningar”, i synnerhet när alla andra (forskare, fack, arbetsgivare, kommun- och landstingspolitiker i båda blocken, nobelpristagare i ekonomi, regeringens egna expertrådgivare osv osv) efterlyser större och mer träffsäkra insatser mot krisen. Men knappast något om att Borg och Alliansgänget står väldigt ensam med sitt kamerala, kortsiktiga och ”dumsnåla” synsätt.

  Snacka om att kontrollera media! Berlosconifiering var ordet!

 2. Är detta nästa steg i vänsterns desperation? Att hävda att regeringens medvind beror på att man skulle kontrollera medierna.

  Nu får ni väl ändå ge er.

 3. Jag blir mörkrädd på ljusan dag av allt som händer eller inte händer!

 4. Rudis

   /  april 16, 2009

  Lögn, förbannad lögn och statistik.

  Ett hjärta rött ljuger som en häst travar. I Sverige har vi valt att ha goda socialförsäkringssystem som ska göra att individer inte drabbas onödigt hårt vid lågkonjunkturer. Vi har alltså valt att ha ett samhällssystem där automatiska stabilisatorer motverkar lågkonjunkturen istället för att som t ex USA vidta finanspolitiska åtgärder (ifall nu demokraterna sitter vid makten). Att man sedan påstår att automatiska stabilisatorer inte länge fungerar som skydd mot lågkonjunktur är ju lite konstigt – i så fall kanske man vill att vi ska ta bort a-kassan och socialförsäkringssystemen helt? Och för att se hur stollig argumentationen från Ett hjärta rött här är kan man väl bara gå ut och fråga en nybliven arbetslös om det vore bättre om a-kassan inte alls existerade.

  Att inte räkna med den efterfrågeförstärkning i ekonomin som ges av de automatiska stabilisatorerna är således ohederligt! Och räknas dom in så framträder en helt annan bild, se nedanstående.

  http://nonicoclolasos.wordpress.com/2009/04/02/sverige-stimulerar-redan-ekonomin/

 5. Håller med Ilse-Marie och Fille. Berlusconifiering, var ordet!

  Apropå AF;s coaching o dyl…

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1676870&BroadcastDate=&IsBlock=

  Jag blev intervjuad i början av programmet, om min situation som arbetslös.

 6. Förra regeringen, nuvarande oppositionen stal över 300 miljarder från pensionsfonder för att stoppa i diverse ”åtgärder”. Var tog de vägen och har det utvärderas någon som helst effekt av givmildheten. Jag tycker det är bra att man inte tar pengar från pensionsfonder i nuläget, som är precis detsamma som i mitten på 90-talet. Har alla sossar gått på retorikkurs för att lära sig ord som passivitet, otrygghetsshock, raserad välfärd, otroligt slöseri, för lite, för mycket, girighet, rasande underskott, piskad, lidande, ofantligt underskott o.s.v. Nu redovisas öppen arbetlöshet det gjorde man aldrig förr, det doldes i diverse åtgärder. 500 tusen blev arbetslösa inom loppet av två år i 90talskrisen. Vi är inte där ännu och nu döljer vi inte hur många. Hälften av dom fick jobb inom ett år. Bättre betalt och mer trivsamma jobb. Vem tricksar med fakta o siffror för att framstå som politiskt korrekta, den patetiska Östros???

 7. Som vanligt mitt i prick. Tog mig friheten att citera dig på: http://nosententia.blogspot.com/2009/04/smatt-och-gott-om-storsatsningen.html

  För allas skull borde du göra allt för att läsare som inte redan är vänstersympatisörer ska nå din sida=)

 8. Ola Bandola

   /  april 17, 2009

  När inte media vill ta sitt ansvar är det tur att det finns en blogg som Ett hjärta RÖTT.
  Den här bloggen växer stadigt och får också en allt större betydelse i debatten. Ett hjärta RÖTT gräver fram det som borde vara medias uppdrag i en bra fungerande demokrati.

  Tyvärr verkar det som public service och speciellt SVT Rapport också vill tillhöra den liberala mediasfären. När får vi t.ex se den lilla skylten med antalet arbetslösa som var standard inför valet 2006?

 9. Man offrar människor och välfärden hellre än sina skattesänkningar. Man spär på klyftorna och orättvisorna hellre än öppnar plånboken.

  Men, det är väl precis vad alliansen arbetat som ivriga bävrar för hela tiden. Nu kom krisen dem till otrolig hjälp, som sänd till dem från himlen helt enkelt.

 10. Gaspode

   /  april 17, 2009

  I det länkade diagrammet så ligger Sverige på åttonde plats, vackert så. Det intressanta är att man även visar exakt vad de olika länderna gör, dvs var de satsar. Där ser man att exempelvis Österrike, som om man skall tolka Ilsemarie rätt alltså skall vara ett fördöme, i princip inte satsar någonting alls på arbetsmarknadsåtgärder och branschstöd, något som Sverige uppenbarligen är mycket bättre på. Ungefär lika bra som Tyskland verkar det som. Vad Österrike däremot gör är att satsa pengar på transfereringar och skattesänkningar, bäst jag skriver det igen: _skattesänkningar_. Är det det du vill att den svenska regeringen skall göra?

 11. Fille

   /  april 17, 2009

  Rudis, du verkar verkligen inte vara rudis när det gäller att ”skruva” på fakta. Ditt propagandistiska perspektiv är dock nästan lika genomskinligt som Bagdad-Bobs.

  Precis som Ett hjärta rött och andra påstått är det ett samhällsekonomsikst vansinne att regeringen rustat ned de automatiska stabilisatorerna precis innan vi gick in den djupaste lågkonjunkturen sedan 30-talet.

  När det sedan gäller de automatiska stabilisatorerna så utgår de siffror som Anders Borg och OECD redovisar för Sverige del från året 2003, alltså några år innan Alliansen kraftigt försämrade a-kassan och sjukförsäkringen. Inte undra på att de automatiska stabilisatorerna är så kraftfulla för Sveriges del. Siffran som redovisas tar alltså inte hänsyn till den nedrustning av stabilisatorerna som Alliansgängenget genomfört. Fiffel och båg från Rudis och Borgs sida alltså!

  Du kan läsa mer om detta trixande med ”sanningen” angående de automatiska stabilisatorerna från Alliansregeringens sida i en artikel på Newsmill skriven av en nationalekonom: http://newsmill.se/artikel/2009/04/06/anders-borgs-modell-krishantering-ar-baserad-pa-sju-ar-gamla-berakningar

 1. Storsatsningar = PR-trick och bluffsiffror « M is for Media
 2. Motvallsbloggen » Vad Anders Borg borde begripa och socialdemokraterna och LO borde inse
 3. Populistiskt utspel av Engström « Nemokrati
 4. Kryssa Åsa Westlund » Det är på Dig det beror!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: