Politikens yta, innehåll och dödssynder

Vi lever i ett samhälle där allt ska gå så snabbt som möjligt. Vi vill spara tid och hinna med. Hur människor och saker och ting ”uppfattas” betyder i dag oändligt mycket mer än vad som egentligen döljer sig bakom fasaden.

Korta ”soundbites” i nyheterna, snabba svar i TV:s debattprogram, rubriker som på ett ögonblick fångar uppmärksamhet, och människors ”framtoning”. Allt detta har blivit överordnat analys, eftertanke, fakta och innehåll.

Samma sak gäller inom politiken….

Att vinna opinionen, att vinna väljarnas ”förtroende”, att vinna kampen om människors tankar. Det är vad politik handlar om i dag. Politikens innehåll, hur besluten påverkar människorna, och vilka mål politiken har – vilket samhälle man eftersträvar – har blivit allt mer oväsentligt.

En stämpel, ett avtryck, en rubrik – när den finns där kan ingenting ändra på bilden. Inga förklaringar, inga analyser har någon betydelse. Ett rykte kan ingen ändra på, en stämpel kan ingen sudda ut. Det är den första mediabilden som bestämmer resten.

Ett PR-trick som numera används alltmer flitigt även inom politiken är att vinna kampen om språket – ”orden” och ”uttrycken”. Det gäller att hitta rätt ord, rätt uttryck. Att definera de problem som finns i samhället med ett enda ord eller ett enda uttryck. Något som alla kommer i håg. Som en reklamslogan – fylld med ett innehåll som alla förstår – snabbt!

I Sverige har ”det nya arbetarpartiet Moderaterna” helt tagit kommandot över det politiska språket. Med hjälp av PR-byråer och media lyckades man enkelt – redan före valet 2006 – vinna matchen. Man definierade Sveriges problem med gamla välbekanta ord och utryck som man gav ett nytt innehåll. Snabbt fick man media, och ofta även de politiska motståndarna, med sig.

Några exempel;

 • Bidragssystem – Socialförsäkringar och trygghetssystem är i den nymoderata världen synonymt med ”bidrag” och ”bidragssytem”. Man talar om ”bidragsfusk”. Alla hänger på. Så enkelt kan man skuldbelägga alla de som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Så enkelt kan man manipulera människors tankar.
 • Massarbetslöshet – Före valet bollade nymoderaterna med siffror på allt mellan 17 och 21 procent. Den verkliga arbetslöshetssiffran (det nya sättet att räkna) låg vid maktskiftet på 6,1 procent. I dag när siffran ligger högre och väntas stiga de närmaste två åren har gränsen för ”massarbetslöshet” flyttats till 12 procent. Allt beror på hur man räknar – hur man defierar ”massarbetslösheten” – och i vems intresse.
 • Utanförskap – Ett av de mest kända nymoderata uttrycken som länge helt dominerade all politisk debatt. Före valet var ”utanförskapssiffrorna” ofta synonyma med ”massarbetslöshetssiffrorna”. Utanförskapsbegreppet har ifrågasatts från flera håll. Kritiker menar att begreppet egentligen bara speglar hur många som finns innanför våra sociala skyddsnät – som a-kassa och sjukförsäkring. I länder med sämre sociala skyddnät är ”utanförskapssiffran” betydligt lägre. De som ligger på gatan och är hemlösa räknas inte som ”utanför”. Utanförskapssiffrorna är också lättmanipulerade. Kortare ersättningsperioder och hårdare krav gör det enkelt att manipulera statistiken.
 • Välfärdens kärna – Det nyaste nymoderata begreppet som nu allt mer tagit över debatten. Där räknar man enbart in “vård, skola, omsorg”. Transfereringssystemen som sjukförsäkring, a-kassa och pensioner är borträknade. På så vis gör man det enkelt för sig. Man kan skära hur mycket man vill i trygghetssystemen och ändå hävda att man satsar på “välfärden”. Hur många som ställs utanför dessa system, eller hur mycket man sänker ersättningarna, har i den nymoderata världen ingen betydelse för ett lands välfärd. De kanske allra mest utsatta – sjuka och arbetslösa – räknas inte. De man inte talar om finns inte.

Så har den politiska debatten i Sverige reducerats till ”soundbites”, snabba ögonblicksbilder, snabba känslor och förenklade rubriker. Hur många orkar fördjupa sig? Hur många orkar ta till sig mer än de intryck man får genom tidningarnas politiskt färgade ledarsidor och medias nyhetsblixtar? Hur många orkar titta bakom de nya politiska uttrycken – som allt fler använder och allt färre vet (eller reflekterar över) vad de egentligen betyder?

Hur många orkar välja politikens innehåll istället för person?

*

P.S.

Regeringen är paralyserad av krisen. För sent och för lite är receptet som tar Sverige allt snabbare ned mot krisens avgrund. Missa inte bloggen Utredarna – Krisbekämpningens sju dödssynder”.

Citat;

1. Högmod – tro att allt redan är gjort som kan och bör göras.

2. Självtillräcklighet – tro att det räcker att göra lite grann men låtsas att det är stordåd som utförs.

3. Avhållsamhet – låt bli att göra allt annat som du faktiskt skulle vilja göra och vet har effekt.

4. Lättja – det är bekvämare att sitta still i båten även om den håller på att sjunka.

5. Modlöshet – låtsas att det är en ekonomisk istid som det “bara är att acceptera” och inte går att göra något åt.

6. Passivitet – gör överhuvudtaget så litet som möjligt men säg att det har effekt.

7. Likgiltighet – inte bry sig om att konsekvenserna av de första sex dödssynderna blir att hundratusentals människor förlorar jobbet, företag går under och välfärden försämras.

Visst kan man konstatera att vi har en riktigt ”syndig” regering 😉

*

Till sist…

hoppas jag att alla får en skön påskhelg med massor av påskgodis och påskpussar!

krokusar

Glad påsk!

*

Bra bloggat; Radar om vad som är normalt, Annas Rosblogg om kärlek, Alliansfritt Sverige om jobbcoacher, Lasses blogg om ärliga politiker, Motvallsbloggen om regeringen och arbetslösheten, Organisk Intellektuell om Italien, Nemokrati om protesterna i världen, Peter Andersson om röda framtidsdrömmar

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. organiskintellektuell

   /  april 8, 2009

  Gud bevare mig! lär ropas från KD med den dödssyndalistan! 😉

 2. Kim Svensson

   /  april 8, 2009

  Tjena!
  Har följt din blogg ett ganska bra tag, eftersom jag tycker du skriver väldigt bra om väldigt viktiga saker. Så även denna gång! Det Orwell-liknande nyspråket – som använts så länge nu i den politiska debatten – förtjänar att ständigt analyseras och plockas isär i detalj, så att ordens verkliga innebörd kan avslöjas. Glad påsk på dig också!

 3. Ola Bandola

   /  april 8, 2009

  Liberala media översvämmas för närvarande av krav på Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlins snara avgång. Högermärkta ledarsidor gör sig till tolk för fackföreningen och det socialdemokratiska partiet och vill råda arbetarrörelsens medlemmar vilka ledare som skall avsättas eller väljas.
  När man från vänsterhåll kräver Fredrik Reinfeldts avgång så är det med utgångpunkt av hans ämbete som statsminister och inte att man vill avsätta en vald ledare av Moderaterna. Det är något unket över det borgerliga mediadrevet som tassar i demokratins utmarker.

  En sak är ganska säker, att dom grupper nu förpassats utanför den borgerliga gemenskapen inte heller framöver har något att vinna på en ny högerregering.

  Därför är det tacksamt att det finns en röst som Ett hjärta RÖTT. En röst som både vill och förmår driva den opinion som tyvärr saknas innom arbetarrörelsen för närvarande.
  Hoppas att du kämpar vidare och att du får fler som vill följa ditt exempel.
  Glad Påsk !

 4. Kloka ord och bra skrivet som vanligt. Vi njuter av Påskhelgen och tar nya tag mot den ”syndiga regeringen”.
  Hoppas även DU får en riktigt skön och bra helg.

  GLAD PÅSK TILL ER ALLA !

 5. kristallina

   /  april 8, 2009

  ”Klockrent”

  Tack för att du orkar skriva det du gör och kan sätta ord på det som så många tänker men har svårt för att formulera.

  Önskar dig och alla dina läsare en underbar, harmonisk, trevlig och Glad Påsk.

 6. En riktigt Glad Påsk till Dig också!
  Du är en varm sol som lyser starkt i Anders Borgs fimbulvinter. Ha det riktigt bra.
  Och Tack för länkning.
  Jag hoppas vi fortsätter hjälpas åt så att det blir lite balans i opinionsbildningen efter helgen.
  mvh
  Nemokrati

 7. Om man skyller på ”PR-trick” har man inte mycket till probleminsikt. Det är alltid någon annans fel och det finns därför ingen anledning till självrannsakning.

  Och just precis verkar ju nu detta vara socialdemokraternas strategi. Det tal om förnyelse som hördes efter valförlusten är som bortblåst. Nu är det gamla lösningar som gäller, skattehöjningar och miljardrullningar skall det vara.

  Att det ska vara så svårt att lära av historien…

 8. Visst ska man inte skylla allt på PR-trick, men faktum är att språket är viktigt. Det visade socialdemokraterna när de snodde konceptet ”folkhemmet” från de konservativa och gav det ny mening.

  TB, intressant att du skriver att man borde lära sig av historien. Kanske borde vi lära oss vad som hände när regeringarna inte gjorde något alls under 30-talskrisen?

 9. TB:
  Javisst är det svårt för alliansen att lära av historien. Dess partier gjorde precis på samma sätt vid den förra krisen, försökte spara sig ur krisen, liksom den borgerliga regering vi hade kring krisen 1929 försökte med samma sak. Nu försöker den göra om tricket igen. Kanske alliansen tror på tredje gången gillt.

  I den mån socialdemokraterna tänker sig att satsa just nu så har den faktiskt, till skillnad från alliansen, lärt sig något av historien, för den socialdemokratiska regeringen som kom efter Bildts 1994 försökte också spara sig ur krisen, vilket Sverige inte hade hämtat sig från ens då den nya krisen inträffar nu.

 10. Ilse-Marie:
  Väldigt välskriven bloggpost. Du har verkligen seglat upp som min absoluta favoritbloggare.

  Jag vill härmed också önska dig en riktigt Glad Påsk.

 11. Gaspode

   /  april 9, 2009

  Ola Bandola

  Jag röstar borgerligt och för min del får både Sahlin och Lundby-Wedin sitta kvar så länge de vill. Bättre valarbetare kan inte alliansen få.

 12. Ett annat ord/uttryck som cirkulerar i politiken är jobblinjen, arbetslinjen, ”Fler jobb är nyckeln till en sund ekonomi”.

  Men vad pratar man egentligen om?

 13. Tobias Schelin

   /  april 14, 2009

  Varför är jag inte förvånad över att vänstern och thomas inte förstår innebörden av ”fler jobb är nyckeln till en sund ekonomi”? Kanske beror det på det enorma skattetryck som man helst av allt vill se!

  För att rädda svensk ekonomi och för att kunna fortsätta att ha råd med välfärdstjänsterna så behövs fler jobb. Dit når vi genom att sänka skatterna, minska de administrativa uppgifterna för företagen och se till att attrahera företag att etablera sig i Sverige. Detta ökar också skatteintäkterna, vilket gör att vi får mer pengar att satsa på de gemensamma välfärdstjänsterna. Detta har dock vänstern lite problem med. Det är beklagligt.

  Vidare är det hyckleri av ”Ett Hjärta Rött” att vi endast räknar vård, skola och omsorg i välfärdens kärna. Detta är aktuellt på kommunal nivå. Givetvis är också transferingsystem som ekonomiskt bistånd en del av välfärdens kärna. Det har ingen annan sagt något om. På nationell nivå så pratar vi om en helt annan välfärd – nämligen offentliga transferingsystem etcetera. Här har det skett nödvändigt åtstramningar som kan behöva ses över även i en liberal värld. Vi kommer dock aldrig att gå med vänsterns krav att sprida ut skattepengar på ett ansvarslöst sätt. Såleds är det hyckleri av ”Ett Hjärta Rött” när hon säger att vi struntar i sådana system!

  Vänstern borde börja ta ansvar.

 1. Nu har hon gjort det igen « Horisonten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: