Så styrs våra tankar av media och makten

Opinionsundersökningar styr idag allt mer av debatten och medias nyhetsrubriker. Professor Peter Jagers skriver i DN om hur specialbeställda undersökningar ofta används för att bekräfta en åsikt, en synpunkt som beställaren redan från början hade bestämt sig för. Som man ropar får man svar, och får man inte det svar man vill ha kan man alltid ropa igen. Det finns ett talesätt bland statistiker som lyder;

Siffror är som människor, tortera dem tillräckligt och de är beredda att säga vad som helst.

Ola Larsmo i DN visar hur det fungerar i verkligheten. Han har tittat närmare på en undersökning som enligt rubrikerna visade att svenska folket ”gillar bonusar”. Men undersökningen gav egentligen helt andra och mer komplexa svar. Bland annat detta (som givetvis aldrig rapporterades i media;

…den intressantaste uppgiften hittar jag på sidan åtta. Där framgår att en stor majoritet anser att löneskillnaderna i Sverige är på tok för stora – det menar hela 72 procent. Också 53 procent av de moderata väljarna tycker det. Så min ödmjuka fråga är: Vart tog den uppgiften vägen när nyheten om Demoskops rön kablades ut över landet?

*

I dag använder återigen regeringen sin egen anslagstavla – DN debatt – för att föra ut sitt tillrättlagda budskap. Rubriken lyder – Stödpaket till kommunerna ger tillskott på 17 miljarder.

Läser man mer än rubriken upptäcker man att kommunerna inte får ett öre extra i år. Först nästa år öppnar Borg penningpungen och skickar extra pengar till kommunerna. Ryktet var alltså sant – det blir inga pengar till kommunerna i år. Den av borgarna numera speciellt omhuldade ”välfärdens kärna” får klara sig bäst den kan. Tillskottet som kommer de följande åren är (man planerar ända fram till 2012) – som alla andra av regeringens krisåtgärder – för lite, för sent.

Det är intressant att se hur nymoderaterna numera regelmässigt använder uttrycket ”välfärdens kärna” när man talar om välfärden. Där räknar man enbart in ”vård, skola, omsorg”. Transfereringssystemen som sjukförsäkring, a-kassa och pensioner är borträknade. På så vis gör man det enkelt för sig. Man kan skära hur mycket man vill i sjukförsäkringen, a-kassan och pensionerna och ändå hävda att man satsar på ”välfärden”. Hur många som ställs utanför dessa system, eller hur mycket man sänker ersättningarna har i den nymoderata världen alltså ingen betydelse för ett lands välfärd. Media snappar upp det nymoderata språkbruket och folket vänjer sig. Snabbt glömmer vi bort alla de som drabbas av åtstramningarna och nedskärningarna i den delen av välfärden som regeringen vägrar tala om.

Uttrycket ”välfärdens kärna” är alltså ännu en språkkonstruktion utförd av den nymoderata PR-maskinen. ”Utanförskap”, ”nya arbetarpartiet” och ”välfärdens kärna”. Det börjar likna Orwells 1984. Beställda opinionsundersökningar (eller snabba ”nätundersökningar”) som berättar för oss vad vi ska tycka, samtidigt som vi matas med ett nytt nymoderat nyspråk där ord ändrar innebörd allteftersom (m)akten bestämmer….

*

Till sist….

noterar jag att drevet fortsätter mot Wanja. Gränsen borde vara nådd, men icke. Glädjen hos de borgerliga debattörerna är outsinlig när man ser hur arbetarrörelsen sliter sig själva i stycken. Det är förvisso självmål. Istället borde arbetarrörelsen peka ut de verkliga skurkarna. De nyliberala ekonomerna och tankesmedjorna, de politiker och journalister som som skapat, tillåtit och drivit på hela girighetskulturen. Och visst – man borde aldrig själva ha fallit i fällan. Men det är lätt att vara efterklok. Var fanns frågeställningarna för ett år sedan? Inte hos de borgerliga ledarskribenterna, inte heller hos de fackliga ledarna.

För borgarpressen finns det givetvis inget intresse av att granska gireghetskulturens orsaker närmare. Då är det enklare att peka ut en kvinna ur arbetarklassen som ”offerlamm” . På DN:s ledarsida har man redan slaktat både Wanja, resten av LO och socialdemokratin. Dessutom drar man sig inte för att rekomendera kannibalism. Eller hur ska man annars tolka dessa rader?;

Wanja Lundby-Wedin kommer att sluta som tacka. Seg eller inte återstår att se. (Fårkött kan vara utmärkt gott.)

*

Bra Bloggat; Jonas Sjöstedt, Fritt ur hjärtat, Reflektioner och speglingar, Arvid Falk, In your face, Peter Andersson, Utredarna

Mer press; DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB1, AB2, AB3, AB4

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

intressant. se

Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Matte

   /  april 7, 2009

  Men behöver kommunerna pengar i år då eller är det nästa år som tillskottet behövs? Kan tänka mig att det kommer att ta ett tag för regeringen att låna upp alla dessa pengar utomlands. Det går säkert inte i en handvändning…

 2. Barack Gater

   /  april 7, 2009

  Media är en enorm makt i dagens moderna samhälle. Inom medie- och kommunikationsvetenskapen pratar vi väldigt ofta om medias makt över dagordningen och tanken. Om medierna väljer att uppmärksamma en sak speciellt så kommer det också att bli en viktig fråga för politiker och medborgare. Vi kan ta sjukförsäkring och a-kassa som exempel.

  Media har slutat kasta strålkastarljuset på det till stor del. Istället pratar medierna väldigt mycket om nedskärningar inom just skola, vård och omsorg. Då behöver heller inte regeringen prata om de andra delarna eftersom folk efterfrågar inte svar på det i lika stor omfattning.

 3. Emil

   /  april 7, 2009

  BOSSVALDET
  De LO- Bossar och S-Politrucker som mot medlemmarnas uttryckliga onskan ser till att bade Mona Sahlin och Wanja sitter kvar trots att ingen vill ha dem kommer inom kort att aterkomma till medlemmarna och tala om hur de skall rosta i EU valet.
  Det ar deras kumpaner och gelikar som har de valbara platserna som kommer att ge dem 145 000 kr i manaden efter skatt.
  Rosta nu snallt pa dessa och stall inga fragor, att det ar vi pampar som bestammer och det vet ni redan .
  Gor som vi sager, Valboskap!

 4. Tack för ett bra inlägg. Jag håller med. ”välfärdens kärna” är bara ett bland andra ordval som trummas in för att styra debatten dit de blåa vill. Det tråkiga i detta är att det inte kommer något egentligt gensvar från vänstern. Det är faktiskt rent otroligt att en borgerlig regering kan öka i opinionsstöd mitt under en ekonomisk kris. Då de dessutom
  – Försämrat akassereglerna.
  – Sänkt skatterna.
  – Inte vill satsa pengar för att offentliga jobb ska behållas.
  Om vänstern hade något alls att komma med borde borgarna stå inför misstroendevotum vid det här laget.
  Nu så börjar det tvärtom framstå som att Borg och Reinfeld är de ”ansvarstagande statsmännen” medan Socialdemokratin och fackföreningarna enbart är virriga och hycklande.

  Förhoppningsvis kan socialdemokraterna och fackföreningarna ta detta som en väckarklocka. Det är dags att se över mycket i de politiska visionerna, strukturerna och hur det politiska arbetet bedrivs.

 5. Mats Å

   /  april 7, 2009

  Arbetarrörelsen har sig själv att skylla då den övergav Arbetet. Genom dennna nedläggelse har den borgerliga pressen en mycket större chans att sätta dagordningen vad som ska debatteras i Sverige. Wanja har nästan fått ta på sig hela ansvaret för den s k AMF-skandalen. Den största skurken Göran Tunhammar har nästan helt sluppit kritik.

  Skulle arbetarrörelsen haft en större tidning som skulle kunnat sätta dagordning vad som vi i allmänheten skulle diskutera hade förmodligen inte oppinionssiffrorna varit så dåliga för SAP.

  Tänk på hur alliansens alla spindoktorer lyckas se till så att den katastrofallt förda politiken ser ut att vara den rätta politiken.

 6. Erik

   /  april 7, 2009

  Mats Å, du trycker på en viktig punkt. Att överge Arbetet och samtidigt låta Aftonbladet vara en skvallertidning ingen tar på allvar, trots att kultursidorna och ledarna har riktigt intelligenta kommentarer till vad som sker i samhället har visat sig vara ett stort misstag.

  Dock anser jag att den verkliga problematiken är tidningarnas ideologiserande. Eftersom de flesta människor endast har en tidning möts de ständigt endast av en åsikt. Bättre vore om alla tidningar kunde kalla sig opolitiska och ha politiska skribenter från alla sidor av debatten.

 7. Jens

   /  april 7, 2009

  Att avsvära sig ansvar för sitt eget handlade med hänvisning till en liberal ”girighetskultur” är ungefär som att snatta chocklad i matbutiken och med hänvisning till snattares ”kultur” att stjäla. Att överhuvudtaget skylla på något så luddigt som en ”kultur” är löjeväckande. Man måste våga stå för sina misstag och kunna ta självständiga beslut som är ens egna och inte någon ”kulturs” om man vill få respekt från sin omgivning.

  Under första halvan av 1900-talet stod arbetarrörelsen för sådana sunda värden, men av någon anledning gjorde man misstaget att lämna den bakom sig.

  För övrigt är anledningen till att man bara skrev att svenskar tycker om bonsar att det är en helt annan fråga vad människor tycker om löneskillnader i samhället. En bonus behöver inte vara större än några tusenlappar om året. Är det något fel med det?

 8. Ja,de där ”extra” pengarna kommer lite sent nästa år.
  Det är ju NU helst i går som dom behövs………………

  Så den där ”kärnan” av välfärd håller på att trilla sönder!

  Bra inlägg!

 9. helt apporpå

   /  april 7, 2009

  Ett litet tankeexempel för de som klagar på att höginkomsttagarna får mer tillbaka… Tänk dig att tio personer går ut varje dag för att äta middag. Notan för de tio tillsammans hamnar på 1000 kr. Om de delade upp notan på samma sätt som vi betalar skatter, skulle det bli ungefär såhär: De första fyra – de fattigaste – skulle inte betala någonting; den femte skulle betala 10 kr; den sjätte skulle betala 30 kr; den sjunde 70 kr; den åttonde 120 kr; den nionde 180 kr. Den tionde personen – den rikaste – skulle betala 590 kr.

  De bestämde sig för att betala notan på det viset. De tio åt middag på restaurangen varje dag och kände sig nöjda med uppgörelsen – tills en dag, då ägaren till restaurangen gav dem rabatt. ‘Eftersom ni är så bra kunder,’ sa han, ‘ger jag er 200 kr rabatt på era middagar.’ Middag för tio skulle då bara kosta 800 kr. Gruppen ville fortfarande betala middagen på det sätt vi betalar skatter. Så de första fyra påverkades inte, de fick fortsätta äta gratis.

  Men hur skulle de andra sex göra – de som betalade? Hur skulle de dela upp rabatten på 200 kr så att alla skulle få sin ‘beskärda del’?’ De sex personerna insåg att 200 kr delat med sex blir 33,33 kr. Men om de drog bort det från varje persons andel skulle den femte och sjätte personen få betalt för att äta. Restaurangägaren föreslog då att det vore rättvist att reducera varje persons nota med ungefär jämt och han satte igång att räkna på de belopp varje person skulle betala.

  Resultatet blev att även den femte personen fick äta gratis, den sjätte fick betala 20 kr, den sjunde betalade 50 kr, den åttonde 90 kr, den nionde 120 kr, vilket lämnade den tionde personen med 520 kr istället för tidigare 590. Alla sex personerna fick lägre pris än tidigare och de fyra första fick fortsätta äta gratis.

  Men plötsligt utanför restaurangen började personerna jämföra vad de sparat. ‘Jag tjänade bara en tia av 200 kr, ‘började den sjätte personen. Han pekade på den tionde: ‘men han tjänade 70!’ ‘Precis,’ sa den femte personen. ‘jag sparade också bara en tia. Det är orättvist att han fick sju gånger så mycket som jag!’ ‘Det är sant!’ skrek den sjunde personen. ‘varför ska han få 70 kr tillbaka När jag bara fick 20? De rika ska alltid få det bättre!’ ‘Vänta ett tag,’ skrek de fyra första unisont, ‘Vi fick ju ingenting alls! Det här systemet utnyttjar de fattiga!’

  De nio personerna omringade den tionde och gav honom stryk. Nästa kväll kom inte han till middagen, så de nio andra satte sig ner och åt utan honom. När notan kom in, upptäckte de något viktigt. Det fattades 520 kr.

 10. Surgubben

   /  april 7, 2009

  Har ni hört talas om budget? Både den kommunala och statliga budgeten för 2009 är klara sedan länge. Om de där 17 miljarderna betalades ut nu skulle kommunerna inte ha någon plan för dem. Det skulle bara bli ett kattrakande och mycket av dem skulle satsas fel.

  Nu får man en förstärkning till nästa år och kan använda dem mer konstruktivt för att planera den kommunala verksamheten.

  Kritisera går ju men att ha något alternativ är värre.

 11. Visst kan man skylla på pressen men då gör man det mycket mycket enkelt för sig.

  ”Drevet” mot Vanja Lunby-Wedin är ju orsakat av hennes eget handlande (…eller brist på handlande). Hon har gjort ett och sagt ett annat, svårare än så är det inte. Detta faktum verkar vara något som ett antal byggarbetare vid ett möte idag haft fullt klar för sig. LO-ordförander och socialdemokratiska partipotentater är inte ett dugg mer moraliskt högstående än någon annan.

  Vidare, den som påstår att mediadrev skulle vara något som bara drabbar vänster har ett oändligt kort minne. Två nya minstrar tvingades bort av mediadrev precis när Alliansregeringen tillträtt, den ena för att inte ha betalt TV-licens. Här kan man ju då fundera på vad som är värst att inte betala några hundralappar i TV-licens eller att inte fullgöra ett ansvarsfullt styrelseuppdrag i ett bolag som förvaltar 300 miljarder kronor.

  Vanja Lundby-Wedin måste finna sig i kritik likväl som partiordförande Sahlin som beter sig sanslöst oprofessionellt när hon lägger sig i LO’s inre angelägenheter.

 12. S- och LO-ledning behöver bytas ut mot representanter som dels är mer EU-kritiska då det är EU-anpassningen som till stor del gör att Sverige följer med kongruent beträffande försämringarna för både löntagarintressen och demokrati.

  När det gäller den högerpolitiska mediadominansen är det en katastrof som det ser ut nu och det sista citatet som du hämtade från DN – angående fårkött o liknande det är fruktansvärt.

  Självklart gynnar det borgerligheten med skandalerna och göder också högerpopulismen.

  Tack för upplysningen om att kommunerna verkligen inte får något extra i år – man fick verkligen intrycket att det var tvärtom.

  Gott arbete du lägger ner – jag tycker det här med de missvisande opinionsundersökningarna är symptomatiskt – precis som det skulle finnas någon som tycker det är ok med alla bonusaffärerna – självklart är det tvärtom – det tror jag stora delar av den borgerliga väljarkåren också tycker, eller rättare sagt, det är jag nästan övertygad om.

 13. Andrea

   /  april 7, 2009

  Visst styrs våra tankar av media (och makten)…

  Jag tänker just nu i första hand på hur Public service-kanalerna SR och SVT redan (som väl nämnts) i valrörelsen anammade de borgerligas uttryck ”utanförskap”, som sedan dess alltför ofta okritiskt fortsätter att användas av de förment (påstått) opartiska journalister.

  Samma tendens tycker jag mig finna sedan den så kallade finanskrisen nådde Europa och Sverige. Det är sällan man hör eller ser någon i djupare mening kritiks granskning eller analys den rådande (neoliberala) ekonomiska modellen vars begreppsvärld och samhällssyn tvärtom nästan alltid slår igenom även i Sveriges radio och Sveriges television.

  Och typiskt nog, så får regeringens syn alltid en nästan servil presentation som den enda möjliga och sanna verklighetstolkningen. När regeringen nu påstår att 17 mdr kronor till kommunerna nästa år och framåt, är allt som är möjligt – ”annars kommer det bli nedskärningar längre fram” –
  så gör Sveriges radio ingen egen analys om att detta skulle kunna vara ”valflälsk” inför nästa val och heller ingen reflektion om det verkligen kan vara för dyrt att behålla ALLA anställda i den gemensamma sektorn i arbete.

  På sr.se /ekot skriver man idag att det ”Kommer att bli massarbetslöshet om två år” (som det inte redan är det och de facto har varit massarbetslöshet sedan 90-talets början – trots högkonjunkturer)

  Idag citerar man glatt? och gör rgeringens utsagor till Sveriges radios.

  Och detta med Orwellskt nyspråk: Massarbetslösheten förtigs och förtegs även av Göran Persson. Så slutsatsen blir väl att media maipulerar tillsammans med den politiska ledningen. Och tyvärr har även LO och S anammat både ett språkbruk och en ideologi som mest gynnar ”dom där uppe” och därmed även sig själva.

  Åsikten att pengarna är slut (som figurerade även på Göran Perssons tid) trummas nu ut igen. Bl.a. på SR och SVT – genom att återge regeringens och borgerlighetens syn på ekonpmi. Någon klar och tydlig opposition står inte att höra. Trots att det är rekordarbetslöshet och brant ras i BNP och efterfrågan, är regeringen alltså beredd att offra tusentals och åter tusentals människor till arbetslöshet och fattigdom. Veritabelt utanförskap

  Och i Sverige mumlas det om bonusar. Men de stora frågorna om människovärdet förtigs i den allmänna debatten.

  Det borde höras ett ramaskri!

 14. Media är MAKT, och därför behöver media regleras. Dagens Nyheter är en skittidning tillika med SvD och de flesta andra större tidningar liksom de flesta radio och TV-kanaler; dessa går unisont sina herrars ärenden och indoktrinerar systematiskt medborgarna till att bli mer och mer högervridna. Idag kan vi tala om moderatpesten eller egoismsjukan som härjar vårt land och det skulle inte förvåna om asen även vinner nästa års val. Då finns bara en lösning och det är att flytta från den här kollektiva hjärnblödningen!

  Sedan så är bonusar, pensionsutfästelser och avgångsvederlag inget speciellt för AMF. Inom den offentliga sektorn kliar man varandra på ryggen och gör av med medlemmarnas och skattebetalarnas pengar och inom den privata sektorn kliar man varandra minst lika mycket och gör av med kundernas och aktieägarnas pengar. SEB var nyss uppe och vem har glömt Percys 930 miljoner?

  Nej, kandidaterna är många och giljotinen är till för att användas, hela Östermalm kryllar ju t.ex av objekt!

 15. Peter Warnström, vi har i vårt land en grundlagsfäst yttarndefrihet som tillåter var och en att ha åsikter. Dessa får kan sedan spridas på att antal olika sätt, bloggar, tidningar, radiokanaler eller vad det nu kan vara.

  De åsikter du ger uttryck för att media behöver regleras är ytterst odemokratiska och grundlagsvidriga. Vem skall reglera? Vem skall avgöra vad vi får tycka? Vem skall bestämma vad vi får skriva?

  Att reglera media är det samma som censur och det håller man förvisso på med i diktaturer. I lika hög grad oavsett om det är vidriga socialist- och kommunistdikaturer eller facistiska militärdiktaturer. Av din retorik förstår jag att du här förespråkar socialist- och kommunistdiktaturen. Där regleras media var så säker.

  Och efter att ha skrivet detta är väl även jag en kandidat för giljotinen för så här får man väl inte tycka. Även bloggarna borde väl då regleras (=censureras).

  Åsikter som dina stärker mig än mer i min djupt antikommunistiska övertygelse.

 16. TB, jag håller naturligtvis med Dig i detta fall och självfallet ber jag om ursäkt ifall min kommentar var väl hätsk. Nej, jag är inte heller kommuniskt utan en väldigt marknadsorienterad socialist och till råga på allt humanist, men jag blir bara så himla arg och besviken ibland. Jag vet också mycket väl att jag talar om en grundlagsskyddad rättighet, men vill trots det initiera en diskussion om vad vi kan göra för att råda bot på snedkantringen inom media. Partiorganet Pravda, hoppsan förlåt mig jag menar naturligtvis regeringsorganet DN, agerar ju språkrör utan någon form av kritisk analys och SvD är en moderat propaganda blaska. Var är balansen? Vill vi verkligen ha en utveckling modell USA där kapitalet bestämmer vem som skall bli president? I bibeln frågas om det är Gud eller Mammon som styr Ditt liv och här kan vi fråga oss om det är politiskt innehåll eller mediakapitalet som skall bestämma Dina politiska sympatier?

 1. Jag tror att LO-chefen kastar in handduken | Jinges web och fotoblogg
 2. Inga extrapengar till kommunerna i år - trots rubrikerna « Nemokrati
 3. Lasses blogg » En ärlig politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: