Från världens alla hörn – vi har fått nog!

DN idag (ej nätet – än),

Tiotusentals människor demonstrerade på lördagen i London mot situationen i världen.

Fler citat;

– Jag kände att jag ville uttrycka min ilska, framförallt över den ojämlikhet som råder i världen. Vi har väntat alldeles för länge med det här.

– Det är kapitalismens kris, ett systemfel.

– Vanliga människor får lida. Jag hoppas att politikerna på G 20-mötet sätter vanliga människor först.

Hela världen protesterar nu mot orättvisorna som den nyliberala politiska eran har skapat. En samhällsordning där klyftorna mellan fattiga och rika har vuxit. Där girighet har belönats med feta bonusar, extrema pensionsavtal och skyhöga löner. Där skatterna har sänkts för de rikaste, där vanliga människor har fått betala med utslitna kroppar, usla arbetsvillkor och till sist arbetslöshet. Där utförsäljningar och privatiseringar av våra gemensamma tillgångar har varit en regel – världen över.

I Europa – i London, i Paris och i Stockholm – nu till och med i nymoderaternas eget skyltfönster – Östermalm

stockbarn
Danderydsgatan, Östermalm, Stockholm, mars 2009

*

Viktigt lästips ;

Vänsterpartiets nya rapport ”Ett sjukt system” finns att läsa här!

Fakta, förslag och berättelser ur verkliga livet. Läs rapporten!

Några citat;

Regeringen anser att frågan handlar om för höga ersättningar och för generösa system. De försöker få diskussionen
att handla om fuskare och överutnyttjande. De vill inte se att sjuktalen handlar om hur arbetslivet i stort ser ut. Neddragningarna som gjordes under krisen på 90-talet skapade hårt belastade arbetsplatser. Men människor orkar inte vad som helst och sjuktalen kom sen att öka kraftigt. Stress och dålig arbetsmiljö skapar värkande axlar, utslitna ryggar, utmattningssymptom och annan sjukdom. Det är där vi måste bekämpa hög sjukfrånvaro. Vi måste ha ett rymligt arbetsliv där alla får plats – inte ett som gör människor sjuka.

Några förslag;

 • Avskaffa hela utsorteringskedjan med snäva tidsgränser och försämringar för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.
 • Stärk läkarnas sjukskrivningsrätt, mer tillsyn av försäkringsläkarna.
 • Slopa karensdagen.
 • Skapa en reell rätt till medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering.
 • Skärp arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar i lagen om anställningsskydd.
 • Inför ett högriskskydd för anställning av långtidssjukskrivna

P.S. Tack Margus för tipset!

*

Mer lästips;

AB; Borg trixar med siffrorna

AB; Drevet går

LO-tidningen; Sänkta skatter ska ge röster

ETC – Vem kan man lita på? , Hyckleriets orsak

*

Bloggtips; Progressiva USA om Obama, Ingen ko på isen om pengar som värdemätare, La Montagne om bibliotek, Reflektioner och speglingar med en massa intressanta länkar och citat, Organisk intellektuell om att ta ställning, Nemokrati om skattehöjningar

Press; DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD4, AB1, AB2, AB3, AB4, Lo-tidningen

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. Just idag skulle jag röstat på Vänsterpartiet! Måste försöka föra de här frågorna i mitt eget parti. Tack för ytterligare ett inspirerande inlägg.

 2. Åååå vad jag önskade att vi svenskar reste oss upp och gjorde samma sak!

  Men vi gnäller och blir bara mer och mer tampade på!

  Vill tacka för alla dina bra bloggar också!

  Kramisar!

 3. Emil

   /  mars 29, 2009

  Skalet till LO ;s existens ar att bevaka medlemmarnas intressen och Wanja och politruckerna runt henne skall arbeta for detta men sa fungerar det inte.

  Wanja anser att medlemmarna ar till for henne och politruckerna och Wanja har alltid stod fran dessa nar medlemmarna har fel uppfattning.

  Hon har alltid fullt stod fran Mona Sahlin oavsett vad det galler och Wanja kommer darfor att stanna aven om medlemmarna ar emot det.
  .
  Det enda sattet for medlemmarna ar att var och en och gemensamt talar om att det blir inte en rost pa Socialdemokraterna sa lange Mona Sahlin och Wanja ar kvar.

  Det ar ett sprak de forstar da deras positioner hotas och det ar den enskilde medlemmen sjalv som avgor hur han/hon skall handla . Att inte handla ar att acceptera.

 4. Michael Blake

   /  mars 29, 2009

  Morgonens största hyckleri.

  (2) Varför ska läkarnas sjukskrivningsrätt stärkas? Det nuvarande systemet med olika bedömningsinstanser är kostsamt, det blir ett lidande för individen och det minskar möjligheten till en snabb och effektiv rehabilitering. Därför borde allmän- och specialistläkare ha sjukskrivningsrätt fullt ut, och därefter ska vi ha en fungerande rehabiliteringskedja som träder in direkt. Då får vi också snabbare ut människor på arbetsmarknaden.

  (3) Problemet med att generellt ta bort den första karensdagen är att vi kommer att få se ett utbrett fuskande. Redan idag är det många som stannar hemma för att de festat för mycket, för att det är VM på TV och så vidare. Möjligt att man skulle kunna göra karensdagen mer flexibel genom att den tas bort om man har ett läkarintyg på sin sjukdom.

  (5) Hela idén om företagens ansvar vid sjukdom måste göras om. Det är inte rimligt att arbetsgivaren ska betala ut sjukersättning eller ha rehabiliteringsansvar för skador eller incidenter som inte kan relateras till arbetsplatsen. Då är det kommun och landsting som ytterst ska ha ansvaret. Kan man inte fastställa om det relaterar till arbetet så ska det automatiskt falla på staten/kommun/landsting för att förhindra att anställda hamnar mellan stolarna.

  Jag tror också att människor har sett fördelen i att en del av våra välfärdstjänster hamnar på entreprenad. För många har det inneburit en ökad tillgänglighet och ökad kvalité på t.ex. den vård som primärvården erbjuder. Det finns så klart också negativa resultat, men då måste dessa förändras så att det blir ekonomiskt hållbart att bedriva verksamheten. Liknande resultat har vi sett inom skolområdet där många elever ser klara fördelar med att välja en friskola.

 5. Gunnar

   /  mars 29, 2009

  Just for information….Skälet till banderollen på Danderydsgatan är att man planerar att riva barnens skolgård på Engelbrektsgatan och bygga hus där i stället….

 6. Inför G20 mötesveckan i London där bl.a Obama medverkar : Subject: Join me in fighting poverty!

  Hi,

  I’ve just signed the ONE Declaration committing myself to help fight the emergency of global AIDS and extreme poverty.

  I’m asking you to make that commitment, too, by adding your voice.

  I think your name belongs on that declaration, too. You can put it there by visiting:

  http://www.one.org/declare/

  ONE is a new effort by Americans to rally Americans – one by one. So far, over two million have signed the declaration in support of a historic pact for compassion and justice to help the poorest people of the world.

  Together as ONE we can make a difference!

  Thanks!

 7. Ja Gunnar, jag anade väl att det väl att det var för bra för att vara sant 😉 eller kanske inte?
  Hur som helst, budskapet var bra. Stockholm säljer ju ut allt och alla de kan till lägstbjudande riskkapitalbolag. Sjuka, gamla, funktionshindrade…..

 8. Michael Blake

   /  mars 29, 2009

  Varför väljer du att inte möta kritiska inlägg?

  Att Stockholm och många andra kommuner och landsting lägger ut allt mer på entreprenad till riskkapitalbolag behöver inte vara något negativt. Privata aktörer kan mycket väl vara med och hjälpa till att stärka de befintliga välfärdstjänsterna. Problemet ligger snarare i att det inte finns någon riktigt kvalitetssäkring upprättad. Riskkapitalbolagen kan ta ut vinster ur verksamheten utan att den för den sakens skull behöver vara kvalitativ. Det är givetvis fel, och där har vi i det mer liberala lägret något att arbeta på och förbättra. Däremot sa vi aldrig överge alternativa driftsformer som en drivkraft.

 9. Michael B, vad jag tycker framkommer i mina bloggposter. Skulle jag svara separat på alla kritiska kommentarer skulle jag helt få sluta blogga (tidsbrist) – vilket jag är övertygad om skulle vara till stor glädje för många till höger. Nu avstår jag hellre att debattera i all oändlighet framför att skriva bloggposter.

  Min blogg, mitt val – eller hur?

  Vill du veta mina argument mot utförsäljningar och privatiseringar, mot att riskkapitalbolag ska ta över vård, skola och omsorg – läs min blogg. Jag har skrivit ett stort antal inlägg i ämnet. Du och andra får kritisera inläggen bäst ni vill, men ingen kan tvinga mig att debattera ämnet i all oändlighet.

 10. Michael Blake

   /  mars 29, 2009

  Det behövs vänsterdebattörer för att vi tydligt ska kunna se skillnaderna i svensk politik. Därför vore det nog inte speciellt glädjande för oss om du skulle försvinna från bloggscenen. Trots min kritik så är du en bra skribent.

  Att däremot avslå kritik och bristen på bemötanden med tidsbrist är ett mycket svagt svar.

 11. Ola

   /  mars 29, 2009

  Har du läst någon form av ekonomisk historia eller nationalekonomi? Förnekar du dess existens?

  Att tro på kommunism är som att argumentera för skapelsemyten. Precis som religion är det fullkomligt befriat från verkligheten – men dess anhängare tycks inte bry sig. Och precis som religioner så tas det till våld eller dylikt så fort argumenten tar slut. Vilket de gör. Fort.

  Men återigen frågan: Har du tagit del av vetenskaplig text eller argumenterar du med onyanserad ideologisk extremtro?

 12. Torbjörn Larsson

   /  mars 29, 2009

  Världens friskaste befolkning är mest sjukskriven i världen p g a det svenska, nyliberala samhället? Vad säger det om det ”samhällsbärande” socialdemokratiska partiet som haft makten större delen av både förra århundradet och detta århundrade?

 13. katinka

   /  mars 29, 2009

  Bra inlägg du skriver, tycker att det är roligt (eller… intressant kanske är ett bättre ordval?) och inspirerande att läsa.

 14. Till ”michael blake”:

  När det gäller punktlistorna här – tydligen en populär form att trumpeta ut faktaospäckade angrepp på välfärden –
  ”utbrett fuskande” och ‘”bidragsberoendet” verkar vara betydligt mer utbrett i det avreglerade privata näringslivet som livnär sig furstligt på skattemedel i och med avregleringar, privatiseringar, bankstöd och stödpaket (som går till bonusar), även via New Public Management; upphandlingar och konsultberoenden.

  Så jag menar.

  Skruva ner den där volymen.

  ”Arbetsgivarens ansvar vid sjukdom” – vilket då?

  Är det något som det privata näringslivet inte tar – så är det samhällsansvar, det vet man knappt stavningen på – av alla bonusar, riskkapitalistiska äventyr och guldkantade pensionsavtal att döma.

  Se vad ”tunga näringslivsveteraner” har att säga om detta i artikeln ”Direktörers maktmissbruk jämförbart med korruption” i DN

  http://www.dn.se/opinion/debatt/direktorers-maktmissbruk-jamforbart-med-korruption-1.797686

 15. Tack till ilsemarie för länkning.
  med vänlig hälsning
  Nemokrati

  Håll ångan uppe.

  Det behövs.

  Högerkrafterna blåser som sagt upp till orkan.

  Och nu ska Sverige bli atomsoptipp också – vad tycker ni om det? Kanske första steget mot anläggning för upparbetning av utbränt kärnbränsle:

  se

  http://www.folkkampanjen.se/ess/hegelund20071021radioaktivt-hot-ess.pdf

  http://www.folkkampanjen.se/ess/hegelund20071021fakta-om-ess.pdf

  http://www.folkkampanjen.se/dok1/lundberg200303.html

 16. Morfar Lasse

   /  mars 29, 2009

  Michael Blake

  Läs igenom vad du själv skriver, så kommer du att finna att du motsäger dig själv.

  Folk blir inte sjukare för att karrensdagar försvinner! De blir däremot friskare fortare, eftersom de inte ”sliter ner sig” så djupt innan de stannar hemma. Summan blir färre sjukskrivningsdagar.

  Den del i ”vårdkedjan” som absolut inte fungerar idag, är den riktade rehabiliteringen. Och ansvaret för rehabilitering finns inte hos några andra än försäkringskassan och vårdinstanserna.

  Varför stänger Stockholms län sin färdtjänstväxel på entrepenad?
  Vilka elever har valt friskolor? Svaret är enkelt inga! Det valet sköter föräldrarna, oftast efter politisk övertygelse.

  Det du hela vägen hävdar, är vad man brukar kalla för nonsens och inte fakta. Läs på till nästa gång du tycker!

 17. Nemokrati, varför ska företagen ta ett samhällsansvar? De betalar skatt till stat och kommun.

 18. kristallina

   /  mars 29, 2009

  Morfar Lasse
  ”Och ansvaret för rehabilitering finns inte hos några andra än försäkringskassan och vårdinstanserna.”

  Tack för det…
  … och tänk hur många som kunde få hjälp – i tid! – och därmed får chansen att bli friska, istället för att få en kronisk sjukdom 😦

 19. Lucas

   /  mars 30, 2009

  ”Min blogg, mitt val – eller hur?”

  Hmm, en mycket nyliberal och självisk attityd.

  Om jag skulle säga:
  ”Mina pengar, mitt val – eller hur?” skulle du fortfarande hålla med eller skulle du istället säga något om solidaritet och samhällsansvar?

 20. Fille

   /  mars 30, 2009

  Mikael Blake, varför ska NÅGON som betalar skatt ta samhällsansvar?

  För övrigt är det märkligt att du KRÄVER svar av en bloggare. Dels verkar du ju ha alla svaren (nyliberala) själv, dels verkar du inte ha förstått poängen med en blogg. Bara för att man har vänsteråsikter så är man väl inte tvungen att agera ”allmän frågelåda” till en massa högermänniskor…

 21. Till Mikael Blake:

  Av samma skäl som vanliga löntagare tar samhällsansvar bl a genom överenskommelser om att sänka sin lön i dåliga tider. De betalar också skatt till stat och kommun, och har gjort ofta i många år.

  När det gäller att ta ansvar för sina anställda finns ju ett långtgående sådant i lagstiftning, praxis och även internationell erfarenhet.

  Vanliga människor får ju ta massor med samhällsansvar – som kunder i dåliga tider får de mängder med konsekvenser i form av höjda premier och priser pga diverse orsaker som de inte är upphov till – dåliga placeringar, att börsen går dåligt, spekulation m m m m m m m m m m m m

  Samhällsansvar måste alla ta – på en mängd olika sätt – självklart också arbetsgivare och företag (men det har lyst med sin frånvaro hos bonusdirektörer och näringslivstoppar över hela världen – dessa har istället förorsakat en massiv kris genom risktagande och en mängd andra orsaker)

 22. Michael Blake

   /  april 1, 2009

  ”Morfar Lasse”: SLL har brutit avtalet med det företag som hanterat kundtjänsten på grund av bland annat de språkliga svårigheterna. Kunderna har inte varit nöjda och därmed har det inte varit hållbart på längre sikt. Helt enligt marknadens regler på sätt och vis! Gällande det så får du ju givetvis vända dig till de personer som har mer information.

  Vidare så håller jag inte med dig gällande friskolesystemet. Det stämmer förvisso att det formellt sett är föräldrarna som gör ett val – i och med att de måste godkänna ansökan. Däremot har jag pratat med väldigt många elever i grund- och gymnasieskolan, och flertalet av dessa har varit väldigt positiva till hur deras egen friskola fungerar. De har inte haft en enda tanke på att byta till den kommunala skolan. Men det klart att man inte ser detta om man inte vill göra det! Jag vill slutligen göra om ansökningarna till friskolorna och låta det vara eleven som ska ta beslutet. Eleven ska inte behöva ha föräldrarnas underskrift för att få välja var denne vill få sin utbildning.

  ”Nemokrati”: Jag anser inte att löntagare ska träffa överenskommelser om lönesänkningar – gör du?

 23. Till Michael Blake:

  Nej, definitivt inte.

  Jag hänvisar till de för att visa att vanliga människor har tagit ett groteskt oproportionerligt ansvar för krisen – så att förlusterna är socialiserade och vinsterna privatiserade.

  Och då gäller det verkligen att fördela ansvaret lite jämnare.

 1. Morgonens hyckleri står obesvarat « Michael Blake

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: