Väljarna dömer ut regeringens politik

De senaste dagarnas bonus- och pensions-rabalder har visat att det finns ett stort avstånd mellan politikers och vanliga människors verklighet. Men skillnaderna finns inte bara i hur man lever, skillnaderna finns även när det gäller politiska åsikter.

Lärarnas riksförbund presenterar i dag en intressant undersökning på DN debatt. Den visar att det är stor skillnad mellan vad politikerna gör och vad väljarna tycker när det gäller skolan. Ett par resultat;

 • 87 procent av alla, oavsett politiska sympatier, vill inte att ägarna till friskolor själva ska få ta hand om eventuella vinster. I dag tillåter den svenska lagstiftningen att friskolorna får ta hand om vinsten bäst de vill. År 2007 tog friskolor ut sammanlagt 84 miljoner i aktieutdelning. Vinsten hämtas från den s.k. ”skolpengen”.
 • Trots att skollagen slår fast att all utbildning i Sverige ska vara likvärdig så anser 89 procent av väljarna att den svenska skolan inte är det. Skillnaderna har också ökat under de senaste åren i den svenska utbildningen enligt OECD. Flera olika forskarrapporter visar också att den s.k. ”valfriheten” ökar segregationen.

De borgerliga politiker som just nu har makten går i direkt motsatt riktning mot vad väljarna vill. Inom hela välfärdssektorn plockar i dag riskkapitalbolag och privata ägare ut stora vinster ur sina verksamheter.

Allianspartierna uppmuntrar och öppnar upp för att allt mer av våra välfärdspengar ska kunna gå in i riskkapitalbolag och privata fickor.

Men, även när det gäller andra delar av välfärden skiljer sig svenska folkets åsikter åt från den borgerliga regeringens.

För cirka ett år sedan presenterade SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) en undersökning som visade att uppemot 90 procent av svenska folket föredrar bättre kvalitet inom vård, skola och omsorg före  skattesänkningar.

Alliansregeringen går i motsats riktning. Stora skattesänkningar och blind ideologi hindrar i dag regeringen från att i kristider satsa på välfärden inom kommuner och landsting. Fredrik Reinfeldt kallade i förra veckan SKL för ett ”särintresse” när man krävde mer pengar för att klara vården, skolan och omsorgen.

I Fredriks värld är alltså sjuka, äldre, elever och lärare ”särintressen”. Så långt ifrån verkligheten lever i dag den borgerliga regeringens förespråkare.

För de som tycker att ”kommunerna kan sköta sig själva” kan jag bara citera Håkan Boström i DN från förra veckan;

Det är visserligen riktigt att kommunerna också måste ta ett eget ansvar. Men dagens lagstiftning tillåter dem inte ens att göra det. En kommun måste ha budgetbalans varje år och får inte spara i goda tider för att spendera i dåliga. Staten är i praktiken förmyndare. Om inte reglerna ändras kan man fråga sig varför kommunerna – och inte staten – över huvud taget ska ha det ekonomiska ansvaret för den offentliga välfärden.

*

Till sist…

…kan man konstatera att ingen människa kan sitta i 25 styrelser, vara LO-ordförande, och samtidigt göra ett riktigt bra jobb. Det är en omöjlighet. Det är uppenbarligen hög tid att Wanja tar sig en funderare över vad hon anser vara viktigast. Att representera sina medlemmar, eller att tjäna stora pengar på alltför många styrelse uppdrag….

*

Tidigare Bloggpost; Det svenska friskolevansinnet

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7

Bloggtips; Annarkia om klassamhället, La Montagne om Lo, Badlands hyena om internatskolor, Alliansfritt Sverige om arbetslösheten, HBT-sossen likaså

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Jonny Svensson

   /  mars 25, 2009

  Sveriges Kommuner och Sveriges Landsting är organisationer som styrs av människor som vill ha större makt och mer pengar genom större budgetar och som vill slippa konkurrens.

  De vill förhindra människors fria val. De vill ha makten att bestämma över människor möjligheter.

  De försöker att ta fram opinionsmätningar, de försöker att begära lagstiftning. De är inte heligare eller mindre småpåvar än andra byråkrater och direktörer.

  Inte alla vet att det är ganska lätt att få fram vilka svar som helst av en opinionsundersökning. Det beror bara på hur och vilka delar av fakta som presenteras och hur frågorna ställs.

  Kort sagt. SKL skiljer sig inte från några andra organisationer som bedriver lobbying.

 2. rae

   /  mars 25, 2009

  Vilken verklighet lever du i?

 3. riksha

   /  mars 25, 2009

  De flesta av världens bästa skolor är fristående från respektive regeringar. Större självständighet hos lärare, rektorer och i förlängningen hos eleverna är inte nånting att vara rädd för.

  Snyggt trick där att gömma LO-skandalen i slutet av texten.

 4. Barack Gater

   /  mars 25, 2009

  För det första så ska man vara restriktiv med hur man tillämpas generella oppinionsundersökningar. Sannolikhetsläran i all ära, men de bör inte betraktas vara representativa för befolkningen. Faktum är att regeringens politik har fått förtroende av det svenska folket i allmänna val där deltagandet är betydligt högre än vad den är i undersökningen från Lärarnas riksförbund. Därför är det också legitimt att föra den nuvarande politiken.

  Fredrik Reinfeldt har också sagt att han anser att kommunernas prioriteringar behöver ses över när det gäller ekonomiska kristider. Ett flertal kommuner satsar flera miljoner på verksamheter som ligger utanför kärnverksamheten. Detta är inte minst aktuellt för socialdemokratiska kommuner. Trots detta så sitter man och skriker sig hesa efter att regeringen ska öka de ekonomiska anslagen till kommunerna. Varför sätter man sig själva i en sådan situation? Börja prioritera de egna ekonomiska resurserna i första hand!

  SKL och många fler ÄR ett särintresse i svensk politik. Vi har lämnat den korporativa modellen bakom oss sedan tidigt 90-tal. Varken SKL, LO eller TCO ska ha något speciellt inflytande. De får gärna bedriva oppinionsbildning och påverka, men det ska ske på lika villkor som alla andra. Om man sedan lyckas övertyga politikerna om sin åsikt så är det väl bara bra.

 5. Borgarna gör ju bara det som de sa att de skulle göra om de blev valda. Om folk tycker det är idiotiskt, så kan man ju betänka var i den verkliga idiotin ligger…

  När det gäller Wanja, så finns det ingenting som hindrar LO:s cirka 1,5 miljoner medlemmar att masa sig iväg på ett fackmöte och där ta beslut om att avsätta henne. Men – då måste man kanske avstå ett avsnitt av Greys anathomy eller nån annan TV-serie – och då gör det kanske inte så mycket om ledningen fuskar till sig en massa pengar?

  När ska människorna i det här landet börja ta ansvar för sina val? Vare sig det gäller Reinfeldt eller Lundby-Wedin så är de demokratiskt valda. Att inte välja är också att välja. Att lämna över ansvaret på politiker och pampar undantar en inte från ansvar.

 6. David

   /  mars 26, 2009

  Tack, borgarna har gett svar, skola, äldrevård och omsorg är ett särintresse som helt irrationellt vill stjäla våra pengar rakt ner i ett svart hål. Alla lärarvarsel är ren propaganda liksom varningar om skattehöjningar och alla opinionsmätningar som inte stödjer borgarnas världsbild är falska.

  Däremot är det helt ok att privata ”friskole-entreprenörer” stoppar ner samma pengar rakt ner i egen ficka.

  Alla som suttit i kommunpolitiken vet att i normala fall består kommunens budget av 80-85% av de obligatoriska välfärdstjänsterna, det går inte spara på dessa allt annat är i normala fall redan slimat till max. Det enda kommunerna kan göra är att höja skatten. Reinfeldt/Borg har så att säga outsourcat obehagliga politiska uppgifter till andra.

  Nu säger till och med Folkpartiet att kommunernas situation är ohållbar:
  http://folkpartiet.se/FPTemplates/NewsPage____87284.aspx

  Men dom är väl ett ”särintresse” också som bara vill göda sig sjävla?

 7. Du missbrukar länkningen på Bloggportalen, Ilse-Marie. Vad har Friskolor med kraven på att Wanja Lundby-Wedin ska avgå att göra?

 8. Läs hela bloggposten Olah Ö. Var står det att en bloggpost inte får ta upp olika ämnen????

 9. Det är inte VanjaLundby-Wedin som är problemet . det är styrelsekulturen bland politiker och fackpampar som borde ändras. Annars händer samma sak igen. I alla partier /fackförbund finns det betonghäckar som borde ställa sin plats till förfogande för yngre krafter. Inte minst inom LO, där det finns ett djup rotat förakt och misstro för akademiker .

  Och hur ska en politiker /fackpamp som har flera miljoner i lön kunna identifiera sig med vanliga löntagare?

 1. Wanja Lundby-Wedins arrogans | Jinges web och fotoblogg
 2. EU-projektet havererat - dyra toppmöten till ingen nytta « Nemokrati
 3. Nonprofit utesluter inte valfrihet « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: