Kulisserna har fallit…

För ett par veckor sedan avslöjade Uppdrag Granskning hur regeringen, med Anders Borg i spetsen, medvetet fört svenska folket bakom ljuset. Finansministerns hetsiga fördömande av ”bonuskulturen” i svenska företag visade sig vara ett spel för galleriet – allt för att vinna popularitet och väljare.

Själva hade alliansregeringen, så sent som i somras, ändrat reglerna för bonusar i statliga företag, och aktivt uppmuntrat till fler och frikostigare bonusutbetalningar.

maudanim

Den pådrivande bonusförespråkaren i regeringen visade sig vara rymdministern Maud Olofsson. Hon hade under en längre tid propagerat för mer och fler bonusar även i statliga företag. Nu hade resten av regeringen utan att protestera följt hennes vilja.

När bluffen avslöjades blev motdraget att foga ännu en politisk pudel till den borgerliga kenneln. Att backa, ursäkta sig och lova att ändra på reglerna. Allt var frid och fröjd. Först var Maud Olofsson inte alls med på noterna, men i dag tycks hon (tillfälligtvis) ha fått ge upp och fogat sig.

Avslöjandet i Uppdrag Granskning blev naturligtvis pinsamt för regeringen. Kanske framförallt för Anders Borg, som farit länder och riken runt i hela Europa och propagerat mot ”bonuskulturen”. Man kan fundera över regeringens ”lyckliga öde” – att just i detta ögonblick få allas blickar att vändas i en annan riktning….

Ibland är det lätt att glömma och förlåta, ibland inte. Borgerligheten får både fuska med skatter och bluffa hela svenska folket politiskt – om och om igen, vem bryr sig? Vem kräver – avgå? Inte den borgerliga pressen i alla fall…

Annat är det om fackliga eller socialdemokratiska företrädare avslöjas med halvsanningar eller dubbla budskap – då kommer kravet direkt – avgå! I dag är det hela LO-toppen som står på tur. Dubbelmoralen bland journalisterna tycks vara minst lika stor som hos vissa politiker och fackliga företrädare.

Finanskrisen har på ett obönhörligt sätt avslöjat de osunda och extrema excesserna inom finanssektorn och bland börsnoterade bolag världen över. Ingen regering eller makthavare kan i dagsläget fortsätta att hylla alla dessa extrema bonussystem och verklighetsfrämmande ersättningar och löner. Trots att ingenting av detta är nytt har allting förändrats. Kulisserna har fallit.

I Sverige har den svenska modellen skapat förutsättningar för fackliga ledare att sitta med i styrelser tillsammans med näringslivets toppar. Det är bra, men den makten borde användas på ett helt annat sätt än den uppenbarligen görs i dag.

När Wanja Lundby-Wedin säger sig inte ha förstått det avtal hon uppenbarligen har godkänt är detta ingen godtagbar ursäkt. Även om den kanske är sann. Även Urban Bäckström tycks ju haft samma problem. Istället borde hon, och andra fackliga företrädare i samma position, använda sin makt på ett sätt som gynnar fackens medlemmar och samhället i stort – inte enskilda toppchefer. Makten har fått dem att glömma vilka deras uppdragsgivare är.

Visst kan man säga att alla enskilda personer som nu avslöjas med fingrarna i syltburken har sig själva att skylla. Men verkligheten är mer komplicerad än så. Vi lämnade det solidariska samhället därhän för många år sedan. Människor av kött och blod har reducerats till ”kunder” och ”produktionsenheter”. Maximal vinst har varit grundkrav i nära nog alla verksamheter under många år – alla andra värden och värderingar har lagts i malpåsen.

I ett sådant samhällsklimat har det givetvis inte varit lätt att gå en annan väg. Det hade inte varit enkelt att protestera vid styrelsebordet. Men, vem har sagt att det ska vara enkelt? För en facklig representant borde det istället ha varit en självklarhet!

Ingvar Persson i Aftonbladet skriver idag en intressant ledare om just detta ämne. Citat;

De skandaler som nu drabbar pensions- och försäkringsbolag visar att de behöver ett uppdrag som skiljer dem från kvartalskapitalisterna. Att inte bara förmera pensionskapitalet, utan faktiskt bygga den långsiktiga ekonomi som är välfärdens bas.

Då behövs mer demokrati i ekonomin, inte mindre.

Dessutom behövs det modiga ägare och styrelseledamöter som vågar stå emot girighetskulturen.

*

Bloggat; Röda Malmö, Jinge, Reza Javid, Olle Möller, Motvallsbloggen, Radar

Mer Bloggtips, om jobbkrisen skriver; Organiskt Intellektuell, Eva-Lena, Alliansfritt Sverige

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB1, AB2, AB3, ABdebatt, ABGröning

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. tommy G

   /  mars 24, 2009

  skillnaden ligger väl ändå i att LOs huvuduppgift är att värna om arbetarnas intressen, emedan moderaterna och alliansens uppgift har en något mer liberal syn på ekonomi….. därav blir det ju sånt extremt hyckleri när hon gör som hon gör. allal politiker roffar åt sig och vill ha höga inkomster, skillnaden är att högern inte hycklear om det i lika stor utsträckning, vänstern blåljuger ju om det hela tiden istället…

 2. Kent Berg

   /  mars 24, 2009

  Tänk vad tröttsam svensk vänster har blivit. Finns det inget konkret att beskylla motståndarna för, så försöker man koppla ihop motståndaren med något negativt på omvägar.
  Ja, regeringen beslutade om ökade rörliga löner. Fast du glömmer att det var en höjning från tidigare system. Även vänsterregeringen var ju för bonuslöner – eller hur?

  Anders Borg har ju inte haft ett enda dugg med de aktuella skandalerna att göra. Eller har Borg beviljat SEB:s löner?
  Och det var visst svensk vänster i form av LO som år efter år godkände AMF:s groteskt frikostiga ersättningar. Fast svensk vänster i form av LO verkar inte ha förstått det som stod i årsredovisningen.

  Det solidariska samhället har svenska vänsterregeringar offrat genom att betala mxataxa till medelklassen samtidigt som man snålar in på det sociala skyddsnätet.
  För det var väl inte Anders Borg som införde maxtaxan?

 3. Erik

   /  mars 24, 2009

  Ibland blir man faktiskt mer än lovligt konspiratorisk när man läser tidningar. Det hela börjar med Uppdrag granskning, Borg är en lögnare, men det sköljs snabbt över av näringslivets många lögnare för att avslutas med två stora rubriker i DN:

  Den ena säger att LO-ordföranden är en lögnare och den andra rubriken är från borgarnas egen debattartikel där de säger att de ska göra något åt bonusarna.

  Cirkeln är sluten. Borgs misstag är vatten under bron. LO är de stora skurkarna, kanske tillsammans med näringslivet samtidigt som regeringen är hjältarna som tar bort bonussystemet (som de visserligen själva ordnat, men det är också glömt nu).

 4. Oavsett hur dåligt en överenskommelse är, så får man faktiskt lov att STÅ för den efteråt. Så pass får man kräva av en styrelseledamot påp den nivån – och med det arvodet!

  Vad tycker Svenskt Näringsliv om det här spektaklet?

  Det här bådar INTE gott inför kommande avtalsrörelser. I synnerhet inte som arbetsgivarna har övertaget i ekonomisk nedgång. Det är inte läge för strejk direkt!B Däremot för LOCKOUT; det senare kan rentav vara lönsamt nu.

 5. Uppgiven

   /  mars 24, 2009

  Socialism går ut på att plundra befolkningen med populistiska medel.

 6. Frågan är väl ändå när och inte om Wanja Lundby-Wedin avgår. Det måste vara pinsamt för hela vänsterrörelsen det som nu sker.

 7. Kent Berg

   /  mars 24, 2009

  Jag undrar vart vänstern i Sverige har tagit vägen(?). Jag är själv inte vänster, men nog tusan behövs en ordentlig politisk idédebatt. Svensk vänster verkar ha käkats upp av den populistiske men ack så genomskinlige Lars Ohly. Sossarna erbjuder ju inte ett skit åt de arbetande. Och har inte den ringaste avsikt att göra det heller – det visar ju Wanja tydligt med sitt hyckleri.
  Så käre ”hjärta rött”: ge fan i att gnälla på borgarna. De är ju borgare och vad hade du väntat dig? Gnäll på den svenska vänstern! Visa för tusan någon gång någon form av ideologi!

 8. Morfar Lasse

   /  mars 24, 2009

  Jag vill ställa frågan om inte bonusinförande och nu dess slopande är en del av Reinfeldts valstrategi inför 2010?

  Det blir ju en ganska god effekt i valmannakåren, att skrota bonusavtalen, just som behöver något positvt att visa upp p.g.a. ekonomikrisen. – Vilken fanasktisk sparsamhet! – Lyckas man sedan att så split inom oppositionen! Då blir ju inte saken sämre.

  Min uppfattning om bonusavtal och dess införande med full förståelse ifrån de ”oinvigda” är svårt att skapa. De handlar ju om del av överskott och vinster som man själv via ledarskap skapar.

  Sluta att jaga våra egna! Jaga dem som var föredragande i frågan istället. Oppositionen vinner ingenting på att hänga sina egna! Det gör endast allianssen.

 9. annette g

   /  mars 24, 2009

  …men du är ju så bra himla Ilsmarie. Du är en Sveriges främsta debattörer och opinionsbildare och en hjälte för många oss som är dina läsare.
  Jag vill se dina texter på ledarsidorna i de stora tidningarna. Jag skulle vilja se dig på den offenliga politiska arenan. Som 1 maj-talare. Som strateg och spökskrivare åt politiker. I debattprogrammen.
  Tack för att du alltid är så bra. / annette g

 10. Måns

   /  mars 25, 2009

  Man måste ju se till att belöna de som väljer att styra stora jobbalstrande organisationer istället för att vara fattiga och gå på socialbidrag. Hur skulle det se ut om man gjorde tvärtom??

 11. Ola Bandola

   /  mars 25, 2009

  Ett stort ansvar vilar på dom styrelser som godkänt alla guldkantade bonusavtal till VD och höga chefer.
  En krets styrelseledarmöter som sitter i otaliga styrelser och kunnat höja sina egna styrelsearvoden i kapp med bonushöjningarna.

  Motivet för osannolika bonusar har genomgående varit att direktörerna annars skulle lämna Sverige för bättre betalda jobb utomlands.
  Ingen styrelse verkar ha tänk tanken att ge reslystna direktörer en enkelbiljett till valfritt resmål gratis för att testa sanningshalten i deras påståenden.

  Motivet för höjda bonusar har nog med största sannolikhet varit att även styrelseledarmöter tjänat oförskämt mycket pengar på systemet.

 12. Marina

   /  mars 25, 2009

  Felet är att vi bara lyssnar med ett halvt öra,och hör vi något ,läggs det snart åt sidan!

  Vem orkar bry sig och är villig att göra något,hur får man folk att vända det trista som pågår i samhället idag!

  Hånfulla människor växer överallt
  Folk är giriga

  Så när man blir matad med mer pengar i fickan så spelar det ingen roll!

  SAen attackerar man sjuka ,arbetslösa påstår att de är utsugare!

  Undrar hur många miljoner allt handlar om…vilka ska granska alla dessa herrar och män,som tar bonusar av folkets kassa!

  Ta bort alla ledande som jobbat i 10e år se till att nya kommer in!

 13. Voogi

   /  mars 25, 2009

  Ilse-Marie skriver en helt korrekt och mycket betydelsefull mening: ”Makten har fått dem att glömma vilka deras uppdragsgivare är”. Detta gäller många styrelser och styrelseledamöter, inte bara de fackliga.

  Ägandet och den makt det medför är fundamental i alla samhällen oavsett om det handlar om kollektivt eller privat ägande.

  Tänk om någon annan än professionella (?) fond-/kapitalförvaltare med kvartalshorisont tog sig an att samla ihop och agera utifrån det samlade ägande alla vi ”vanliga” har i olika fonder, pensionssparande m m? Vi är en potentiellt mycket stor maktfaktor.

  Det skulle kunna bli en rejäl revolution; en fredlig sådan.

 14. Det hela är en stor skandal!!

  Och det förvånar mig inte om ha galna Maud vill ha en frikostigare bonus kultur………………

  Sedan detta med Anja………………….fasen det finns inte ”råd” med såna här uppståndelser.

  Ha det gott!

 15. Wanja menade jag ju så klart……………..ibland hinner jag inte med mig själv 😛

 16. Kent Berg

   /  mars 26, 2009

  Sluta jaga de egna skriver signaturen Morfar Lasse. Alltså sluta se till att vänstern håller rent i eget bo. En onödig uppmaning. Svensk vänster är dokumenterat usel på att förstå sin egen dubbelmoral. Ledande företrädare för vänstern belönar sig själva, sina familjer och personer som är till nytta för dem. Inom vänstern gör amn ingenting. I stället försöker denna bloggs författare hela tiden skylla vänsterns excesser på den sittande regeringen.

  Svensk vänster är sorgligt nog intellektuellt kaputt.

 1. Ansvaret vilar tungt på LO-ledningen! | Svensson
 2. Del II - Den sovande regeringen ZZ « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: