Vart tog utanförskapet vägen?

Länge var kampen mot ”utanförskapet” det överskuggande målet för alliansen. Alla politiska beslut och alla nya lagförslag sades ha ett och samma syfte – att minska ”utanförskapet”.

Den nymoderata ”arbetslinjen” hade flera säkra kort. Allt handlade nämligen om att få arbetsskygga och simulanter att välja bort ”utanförskapet”. Piska och morot – det var modellen!

För knappt ett år sedan skrev man till exempel så här på DN debatt;

Att bekämpa människors utanförskap från arbetsmarknaden var Allians för Sveriges tydligaste löfte till väljarna i valet 2006. Vårt reformtempo har varit högt sedan regeringstillträdet. Några av de åtgärder vi har genomfört för fler jobb och minskat utanförskap har också upplevts som tuffa. Framför allt gäller det förändringarna i a-kassan och arbetet med att stävja fusk i sjukförsäkringssystemet.

….

Alliansregeringen för stegvis samman ett delat samhälle och ökar sammanhållningen mellan människor.

”Jobbskatteavdraget” skulle alltså få människor att gå från ”bidrag” till arbete. Den nya ”utsorteringskedjan” skulle få sjuka att sluta fuska och börja jobba igen. Och fiffigast av allt – den stympade a-kassan skulle radera ut arbetslösheten. Ingen skulle längre ”välja” arbetslöshet före jobb.

På så vis var det tänkt att alliansen skulle utrota ”utanförskapet”.
Men så plötsligt hände det något. Lågkonjunkturen kom och verkligheten hann upp alliansens retoriska kullerbyttor. Utanförskapsretoriken avtog sakta men säkert. Nu talar inte Anders Borg och Fredrik Reinfeldt längre om ”utanförskapet” (om det inte handlar om invandrare förstås).

Det finns en förklaring… det ökar.

Det är inte bara arbetslösheten som stiger, nu ökar också antalet socialbidragstagare (det verkliga utanförskapet) – det senaste året med åtta procent. Då är inte stöd till flyktingar inberäknat. Till en stor del beror det, enligt kommunerna själva, på regeringens försämrade a-kassan och hårdare sjukregler.

Men inte bara krisens verklighet har hunnit ikapp alliansens utanförskapsretorik – även själva begreppet har ifrågasatts ett flertal gånger, bland annat av Uppsala professorn Bertil Holmlund. Hans kritik av begreppet handlar (kort) om detta;

 • Begreppet kan lätt manipuleras; “Regeringen kan minska utanförskapet enbart genom att förkorta ersättningstiderna eller skärpa kvalifikationskraven, alldeles oavsett vilka effekterna blir på faktisk sysselsättning, arbetslöshet eller sjukfrånvaro.”
 • Begreppet kan inte användas i internationella jämförelser; “Välfärdsstater med generösa trygghetssystem, till exempel de skandinaviska länderna, kommer i sådana jämförelser att framstå som mindre framgångsrika enbart därför att personer som inte arbetar har större tillgång till offentliga trygghetssystem.”

Alliansregeringens försök att ”manipulera” utanförskaps siffrorna har alltså blivit ett fiasko. Det verkliga ”utanförskapet” ökar nu i allt snabbare takt när allt fler sjuka och arbetslösa tvingas till kommunernas socialkontor. Samtidigt – detta är bara början. Försäkringskassan har precis börjat tillämpa de hårdare sjukreglerna med kortare tidsgränser och arbetslösheten stiger ännu brant uppåt.

Den sociala krisen som nu uppstått – där allt fler sjuka och arbetslösa tvingas söka försörjningsstöd – är en kris skapad av alliansens politik. Det är inte USA:s politiker eller finansmän som har slaktat våra trygghetssystem lagom till lågkonjunkturen – det är istället ”det nya arbetarpartiet Moderaterna” med sina allianspartners som får ta åt sig ”äran” för det eländet.

Så gick det när alliansregeringen skulle ”föra samman ett delat samhälle”….. ett konstruerat ”utanförskap” blev till ett verkligt utanförskap för en allt större grupp människor.

*

Tidigare bloggposter;

Professor sågar utanförskapsbegreppet

Tugga med framtänderna

Köp inte propagandan

*

Fattigbloggen

Bloggat; Jinge, Utredarna, Reflektioner och speglingar, Alliansfritt Sverige

Mer bloggtips; Annas Rosblogg om friskolor, Ingen ko på isen till den girige, Arvid Falk om den flexibla regeringen

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD4
*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 23, 2009

  Har noterat att Reinfelt växlat över från att tala om ”utanförskapet” till att försöka framstå som en styv statsman. Valet ska tydligen vinnas genom att ordentlige och välputsade Fredrik ställs mot ”slarviga” och ”slösaktiga” Mona. Mer person och mindre politik kommer ut av detta. Var säker på att Alliansen kommer att försöka undvika att snacka om ”utanförskap”…

  Det är kanske inte så konstigt, eftersom ju Fredrik, Maud och de andra Alliansmänniskorna talade om att vi vid förra valet 2006 hade ”massarbetslöshet”. Den öppna arbetslösheten låg då på ca 6 procent. Nu räknar till och med KI att arbetslösheten, under valåret 2010, riskerar att passera tio procent. Tacka tusan för att Alliansen inte vill snacka om ”utanförskap” då…

  Genom sina försämringar i sjukförsäkring och a-kassa har de ju dessutom skickat fler till socialkontoren. Deras ”arbetslinje” blev en ”socialbidragslinje”…

 2. David

   /  mars 23, 2009

  om 6% är massarbetslöshet vad är då 12-15% lol? Har nån sett littorin förresten? han verkar tämligen osynlig sen han flippade ur i riksdagens talarstol.

  Att flipp-flopp-fredrik nu försöker framstå som stor sparsam statsman är ju självklart. Kan dock bli problem med matematiken eftersom man bränt socialdemokraternas enorma överskott från 2006 på skattesänkningar samtidigt som man gjort nedskärningar, så nu är det tomt i kistorna:
  http://www.dn.se/ekonomi/statens-underskott-135-miljarder-1.812602

 3. Mucho

   /  mars 23, 2009

  Sverige har haft en högre BNP-tillväxt på ca 0,3% som en direkt följd av regeringens politik. Ni kan ju hänga på det här forumet och bittra ner er över att sossarna fortfarande inte har några svar på hur arbetslösheten ska minska, under tiden kavlar vi upp ärmarna och gör något åt saken.

  Mona Sahlin är för övrigt symbolen för ett parti som inte kan förnya sig, som inte hittar lösningar på nya problem, som möter framtiden med gårdagens lösningar.

  Om nu allt var perfekt 2006, varför förlorade sossarna? Kom igen, ni kan bättre än retorik och budskap.

 4. Jag vet inte?

  Kanske att de inte orkade / ville minska ner antalet politiker för att frisätta pengar till andra mer kostnadseffektiva arbetsmarknads- och folkhälsoåtgärder?

 5. Marina

   /  mars 23, 2009

  Nu säger han att folk som har det tufft,blir utan jobb osv är ju
  ÖVERLEVNADSKONSTNÄRER!

  Det han menar då är ju att han och han anhängare bryr sig inte!
  Vad ska det bli av Sverige?
  Brott och våld ökar så det är skrämmande,fattiga från andra länder kommer och agerar i ligor,,,ja man måste vara överlevnadskonstnär!
  Men vill vi ha det på det sättet?

 6. ”Brott och våld ökar så det är skrämmande,fattiga från andra länder kommer och agerar i ligor … Men vill vi ha det på det sättet?”

  Att andra människor söker sig hit, vare sig de får eller inte, är väl inte så underligt när nöden inte har någon lag.

  Människor kanske säger att de inte vill ha det så, men deras agerande talar ett annat språk.

  Sen får vi inte glömma bort att det finns en grupp som effektivt har rationaliserat bort alla sådana betänkligheter, http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/instrumentiell-rationalitet.html

  Så blir det Ditt och Mitt problem att hantera, och De hanterar sitt kapital och makt.

  ”a greatness independent of any consideration for the good” Simone Weil ”The Need for Roots”

 7. Morfar Lasse

   /  mars 24, 2009

  Skattekronor är alltid skattekronor, oavsett vilken väg de betalas i understöd! Det spelar ingen roll om stödet kommer via A-kassan eller socialbyrån. Men utanförskapet enligt regeringens filosofi blir ju ändå det samma.

  Men det lyser annorlunda i statestiksiffrorna för lyckad arbetsmarknadspolitik!

 8. David

   /  mars 24, 2009

  Mucho: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article536535.ece

  Med din argumentation antar jag då att borgarna blir lika ansvariga om tillväxten minskar kraftigt?

  Tja 6% arbetslöshet är ju inte så farligt jämfört med 12% 🙂 Men var ni borgargrabbar för lösningar då? ett till jobbskatteavdrag på lånade pengar samt hacka lite på invandrarna? Näh ni borde fatta vid det här laget att Sverige står och faller med omvärlden och då blir det total katastrof när man slaktat trygghetsystemen.

 9. Marina

   /  mars 25, 2009

  Efter detta ska man ta upp de olika bakrunderna som orsakar att folk hamnar i UTANFÖRSKAP!

  Att vara i samhällets makt!Inte ha egen makten över sitt liv,att leva efter samhällets normer/lagar!
  Det är en sak att vara ung och behöva gå på bidrag!
  Och en helt annan för den som haft familj och annat,som sedan måste gå till socialen!
  Ta fram alla reglerna,visa hur det kan bli och gå för folk!
  Att hamna på bidrag är något som kan drabba de flesta!
  Grunderna till det är många,men reglerna är många!
  Många spottar spe,hånar osv och det är ruggigt att läsa!
  Diskussionen borde också vara ska vi kämpa för att ha det så här,eller vill vi se förändringar i saken!
  Och hur ska det vara!
  Reglerna gör det tufft och utvägen är inte enkel,att hitta jobb är svårt!
  Så jag kan tycka att man borde prata om hur ska vi göra för att andra inte ska håna och tycka illa om människor som har det tufft!
  Klart att de som är bundna i bidrag,vill förändra saken och få mer i fickan!
  Frågan är bara hur!
  Dagens politik som förs för bara fler in i detta bidragsberoende!

 1. Claeskrantz.se » Mer från det nya fattigsverige - 20 tänder normen för de med försörjningsstöd
 2. Claeskrantz.se » Mer från det nya fattigsverige - 20 tänder normen för de med försörjningsstöd
 3. Var tog jobben vägen? « Organisk Intellektuell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: