Bluff Regeringen Reinfeldt gör det igen

fredrikblack

Under den senaste tiden har Fredrik Reinfeldt upprepade gånger sagt att alliansen ska prioritera ”kärnan i välfärden” före all annan ”krispolitik”.

Nyligen sa statsministern så här, när arbetsmarknadens parter krävde en bättre a-kassa. Citat, DI;

– För mig är det viktigt att inte driva ned Sverige i stora underskott och minnas att uppgiften är att försvara kärnan i välfärden och se till att skolan, sjukvården, äldreomsorgen garanterar sin finansiering. Då får krav på andra typer av finansiering, stå tillbaka

I dag får vi veta att Fredrik Reinfeldts ord bara har varit tom retorik. Det blir inga extra pengar till kommunerna i vårbudgeten. ”Välfärdens kärna” får klara sig bäst den kan. Precis som resten av samhället. Regeringens ödesdigra passivitet fortsätter.

SKL räknar nu med att uppemot 20 000 välfärdsjobb kommer att gå fölorade inom kommunerna på grund av krisen. Minskade skatteintäkter och ökade socialbidrag (pga av kraftigt försämrad a-kassa och hårdare sjukregler) är två förklaringar.

Sanningen är att Regeringen Reinfeldt inte har lyft ett finger för att rädda varken ”kärnan i välfärden” eller någon annan typ av välfärd. Istället har regeringen gjort vad man har kunnat för att riva ned våra trygghetssystem, a-kassan och sjukförsäkringen. Nu vägrar man dessutom att rädda jobben inom vård, skola och omsorg.

Bluff Regeringen Reinfeldt har alltså gjort det igen….

Läs om en till av Reinfeldts bluffar – Klimatbluffen!

Mer…

Ibland blir borgarpressens ledarsidor nästan parodier på sig själva. I dag finns två typexempel på detta.

DN skriver i dag på ledarplats att Mona Sahlin och de rödgröna ”inte har någon politik”. Budskapet kommer alltså från supportrar till den styrande regering som står helt handfallen inför den jobb- och finanskris som just nu sveper in över Sverige. Kritiken mot regeringens nära nog totala passivitet och minimala små krispaket kommer från alla håll. Oppositionen har förslag till åtgärder på de flesta områden – tyvärr har de ingen makt att genomföra dem.

SvD:s Per Gudmundsons resonemang tar ändå priset. Hans ”lysande idé” är att den senaste TV-duellen borde ha stått mellan Reinfeldt och Maud Olofsson (istället för Mona Sahlin) eftersom deras båda förtroenden är störst i DN:s senaste ”förtroendebarometer”. Nu ska alltså den borgerliga pressens förtroendemätningar få styra den politiska debatten. Mycket makt vill ha mer. Ytan blir allt viktigare för de som saknar innehåll.

*

Missa inte Alliansfritt Sverige; När arbetslösheten ökar upphör alliansen att tala om den

*

Newsmill: USA håller redan på att gå om Europa….

Bloggat;Veronica Palm, HBT-sossen, Organisk Intellektuell, Jinge, Stockholmsvänstern, Jj.n, Kaj Raving, Reflektioner och speglingar om The American dream,

Press; ABledare, AB1, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

30 kommentarer

 1. Usch,man får banne mig ont i magen!!
  Det är total katastrof detta som håller på att hända………..

  Ha det bra!

 2. irene

   /  mars 19, 2009

  Velferden i Sverige finansieres av skattemiddel. for at kommunene skal klare seg må de hushålle med midlene på en fornuftig måte og ikke sløse.
  For at det skal komme inn skattemiddel må sverige ha bedrifter som tjener penger og betaler inn skatt.
  Det blir ikke penger av luft.

 3. irene

   /  mars 19, 2009

  Jeg synes ellers ate Fredrik Reinfeldt gjør rett i å hålle igjen. Pengene skal rekke og da må man se til at ikke alt helles i samme beger som her er velferd. Som sagt finansiers velferden – din og min – vården av og jeg understreker av våre skattemidler. Det blir ingen penger inn i den store kista om ikke vi har helt vanlige føretag.

 4. Jag vet inte om jag klarar detta!

 5. kristallina

   /  mars 19, 2009

  Något annat som stör mig är att regeringen hela tiden påstår att det inte finns en kris här i landet utan endast utomlands?!
  Han tror antagligen att när de andra länderna gör sitt så kommer Sveriges kris att läka genom ett under.

  Tyvärr kommer det att se nattsvart ut här när de andra länderna får fotfäste igen.

 6. Läs gärna ”Det röda hjärtat – igen” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=31060 🙂

  /Eva

 7. Eva Hillén Ahlström – vill bara tacka för allt snällt du skriver om min blogg. Tack, tack tack… det värmer! Det får mig att fortsätta….

 8. Enligt Reinfeldt är det ju ”ansvarsfullt” att inte göra något, och hävda att regeringen inte ska slösa med skattebetalarnas pengar. En win-win-argumentation eftersom man då inte kan skylla på regeringen när det går åt helvete och arbetslösheten ökar till skyhöga nivåer. -Vadå, vi slösade ju inte, vi var ansvarsfulla!?

 9. sten

   /  mars 19, 2009

  Känns tryggt med en borgerlig regering när det blåser snålvindar. Hemska tanke om flamsiga Mona och pajasen Östros skulle komma i regeringsställning.

 10. goran

   /  mars 20, 2009

  Pengarna till skola, vård och omsorg kommer från skattebetalarna. Kommuner har egen beskattningsrätt så de kan själva välja mellan att höja skatten eller dra ner på det som kommunen gör men som inte tillhör välfärdskärnan.

  Men SKL tycker att det är bättre att staten tar ut skatt alternativt drar ner på den statliga verksamheten. Eller trycker mer pengar så att inflationen sänker penningvärdet och driver upp räntorna.

  Frågan är således om det är staten eller kommuner och landsting som skall lugga skattebetalarna på pengarna.

  Det är bättre att beskriva alternativen istället för det tröttsamma politikertjatet om att någon är passiv eller inte lyft ett finger. Sådan tom retorik skapar mest förakt för dem som gnäller. Politikerförakt, skapat av politikerna själva.

  SKL skriver att de inte hinner dra ner så snabbt. Företag måste hinna dra ner eller gå under. Företag har inte någon beskattningsrätt.

  Kommuner och landsting har således en mycket bättre situation än företag. Att de ändå gnäller mer än företagare är förvånande.

 11. Jag ar glad att det inte ar rod regering. Labour har genom en budget dragit ner Storbritannien i skiten, och Ostros ser ut att vara villig att gora det ocksa…

  Mona Sahlin ma lova runt. Men henne som statsminister i kristider ar ett skrackscenario.

  Valfarden blir inte battre for att man spenderar mer pengar an man har. Snarare skulle det leda till storre nedskarningar i framtiden. Typ som dom som Goran Persson gjorde i sina sa kallade ekonomiska reformer.

  Reinfeldt tar skiten idag. For den ar inte oundviklig. Skjuter man till pengar till kommunerna sa lagger man bara problemen i framtiden.

  Att tro att hoja skatterna ar losningen pa alla problem ar naivt. Lika naivt som att tro att man kan losa dom genom att endast sanka skatterna.

  Hoga skatter har vi ju haft lange med sjukkoer och undermaliga skolor. Ar det svenska modellen?

  Jag kan halla med att problemen inte blir mindre med nedskarningar. Men svenska regeringen gor iaf inte som andra lander och skanker pengarna till storforetagen istallet.

  Flesta landerna i Europa ar helt handfallna nar det galler krisen. Men regeringen har skott det battre an vad vanstern vill erkanna. Kanske ar det darfor dom forlorar sympatier nu?

 12. Till alla vänner av demokrati och mänskliga rättigheter:
  LÄS DETTA!

  Det är så upprörande att man bara kvävs av ilska:
  Fattar ni vilka nassefasoner EU håller på med.
  Det är verkligen djävulskt.
  Och vad heter det senaste fanstyget (det är faktiskt rätt ord i sammanhanget) – Jo, INSPIRE!
  Läs denna länk och ni tror inte det är sant:

  http://mitt-i-steget.blogspot.com/2009/03/djavulen-fanns-i-bilaga-iii-denna-gang.html

  Just som man trodde att det inte kunde bli värre!

 13. Ett hjärta RÖTT:

  Kan inte du ta upp protesterna i Frankrike.
  Knuffmotorn tar inte upp det – inte bloggportalen heller – det var likadant förra gången det var stora protester där 29 januari.
  Kanske inte heller så konstigt.
  När jag sökte på google igår var det TVÅ länkar där under nyheter trots att det är en stor händelse, som går spårlöst förbi. Man får en känsla att knuff bara tar upp integritetsstuket och missar alla politiska protester i Europa mot nedskärningarna inom den offentliga sektorn.
  Jag menar demonstrationerna var 1-3 MILJONER fransmän som demonstrerade och demonstrationerna stöds enligt källor av 78 % av befolkningen m a o cirka 49 miljoner människor som aktivt stöder en strejk trots att den påverkar transporter och all offentlig service.
  Att inte nyhetsflödet mer tar upp det är konstigt.

 14. Ter sig som politisk nyhetsvärdering inte minst hos Goggles svenska sökmotor.

 15. *Q*som i Qfisk

   /  mars 21, 2009

  Men nu är det bara ett och ett halvt år kvar till nästa val.
  Låt oss kasta ut Reinfeldt och hans onda anhang!

 16. Hej,
  Ett mycket bra och välskrivet inlägg. Håller med dig helt och hållet.
  Jag har då sett någonting som skulle prioritera ”kärnan i omsorgen”
  Tvärtom.
  Ha en fin helg!
  Tuija

 17. P.S. Såg att jag glömde att skriva ordet INTE framför ”sett någonting” Alltså har jag absolut INTE sett någonting som visar att regeringen prioriterar välfärden. D.S

 18. Så länge vårt lands Media låter sig toppridas kan man aldrig komma åt våra korrupta makthavare på rätt sätt.

  Jag och min familj har sett baksidan av vad samhället och makthavare är kapabla till, och det är ingen vacker syn särskilt när man får reda på att saker tystas ända uppifrån.

 19. goran –
  Visst måste kommunerna ta ett eget ansvar, men dagens lagstiftning tillåter dem inte ens att göra detta. En kommun måste ha budgetbalans varje år och får inte spara i goda tider för att spendera i dåliga. I nuläget är statsbidrag det enda sättet att förhindra stora uppsägningar i många kommuner. Skatteunderlaget minskar snabbt när arbetslöheten stiger samtidigt som kostnaderna för försörjningsstödet ökar pga att många saknar a-kassa eller faller offer för de nya sjukreglerna.

 20. goran

   /  mars 22, 2009

  Statsbidraget är inte det enda sättet, ett annat sätt är att ändra lagen om budgetbalans.

  Eftersom politiker som kan ändra lagar.

  Man kan ju även minska kostnaderna för socialbidrag genom t.ex. bättre kontroll av fusk. Sådant lär förekomma.

  Varför inte skriva det som är sant. När poliker talar sanning så minskar politikerföraktet.

  Sedan undrar jag varför du tycker att folk blir latare. Du skriver att arbetslöheten stiger. Är det dokumenterat statistiskt.

 21. Fille

   /  mars 22, 2009

  Goran, visst kan man ändra lagen som kräver årlig kommunal budgetbalans. Men i den akutsituation vi befinner oss i krävs åtgärder som får en mer omedelbar verkan. Tyvärr är det många kommuner som redan börjat säga upp personal.

  Ska vi kunna förhindra att kommunsektorn drar oss djupare ned i lågkonjunkturen krävs snabbt ett statligt ”kommunpaket”. Tyvärr lär det inte bli något sådant.

  Reinfeldt och co verkar vara mer intresserade av att spara resurser till ”valfläsk”, som kan kastas in i valrörelsen och ”köpa över tveksamma väljare”. Tyvärr är detta oklokt samhällsekonomiskt. ”Valfläsket” kommer för sent. Insatserna behövs nu! Reinfeldt offrar samhällsekonomin för att kunna bevara den egna makten. Cyniskt och förödande, men tyvärr sant…

 22. goran

   /  mars 22, 2009

  Fille,

  egentligen räcker det väl att regeringen tillkännager att de kommer att förslå riksdagen att ändra på lagen så vet kommunpolitikerna vad som gäller och kan handla på den kunskapen.

  Min kritik mot politiker, att de alltför ofta inte talar sanning eller talar om halva sanningen och av det skälet förjänar förakt gäller naturligvis alla politiker oavsett parti.

  Det finns dock grundläggande fakta. Politiker och partiarbetare som utgår från dessa fakta utan att förneka dem och bygger på med sina åsikter inger respekt.

 23. David

   /  mars 23, 2009

  wow vad ansvarsfull reinfeldt är, istället för att höja skatten själv lägger han det ansvaret på sina partikamrater i kommunerna som inte har något val när det inte går att spara mer och kvar är bara lagstadgade obligatoriska uppgifterna.

  Verkligen denna människa måste sikta på nått världsmästerskap i att undvika ansvar. Ganska långt ifrån hans nyliberala psykosdrömmar om egenansvaret. Inte ville han avstå en 20% löneförhöjning från skattebetalarna heller, nivåer som en vanlig löntagare bara kan drömma om. ”Jag går sida vid sida med folket vilket förtroende jag bär” haha eller nått sånt, ren komedi.

 24. Ingemar

   /  mars 24, 2009

  Tack och lov att regeringen håller i pengarna. Kommunerna får behålla sina skattepengar i bra tider, då måste de också kunna hushålla med resurserna i dåliga tider.

  Det här är ingen liten lågkonjunktur som går över av sig själv på tre kvarts år, och vi har nog bara sett början av det än här i Sverige.

  Jag tycker att både regeringen och våra myndigheter gör ett kanonjobb för att klara Sverige ur den allvarligaste ekonomiska kris vi haft sedan 30-talet.

  Jag är rädd för att om socialdemokraterna hade suttit vid makten så hade miljarderna rullat till industristöd och riktade bidrag åt olika håll. Det får räcka med alla miljarder som gick åt vid varvskrisen (105 miljarder i dagens penningvärde). Vi ska inte göra de dumheterna en gång till.

 25. David

   /  mars 24, 2009

  Ingemar: så du menar att Reinfeldt genom att bränna dom enorma överskott som socialdemokraterna lämnade efter sig 2006 i en högkonjunktur är sparsam? Menar du allvar eller skojar du bara? Nu måste man låna till skattesänkningar (= ännu mindre skattebas) och budgetunderskottet bara växer. Näh säga vad man vill om Göran Persson men han visste att en budget måste gå ihop, något som Bildt och nu Reinfeldt har svåra problem att förstå.

 26. Dum, dummare, dummast

   /  mars 25, 2009

  Hej!

  Varför är det så att vi socialdemokrater skall behöva ta all skit från högerpolitiken?

  Jag menar, visst tusan gör Fredrik Reinfeldt fel när han håller igen. Vi svaga måste ju ha hjälp!
  Säga vad man vill om evolutionens grundbegrepp om att den starke överlever och de dumma sållas bort men om man är dum, förtjänar man inte att få hjälp då?

  Man får väl ta pengar från något annat ställe och skjuta in, nånstans måste det ju finnas pengar att ta av?

  Personligen tror jag inte att det finns någon kris i världen, det handlar nog mer om ett politiskt spel – som socialdemokraterna förlorar på.

  Bara för att vi socialdemokrater kanske inte alltid är lika insatta i ekonomi och så, så får man ju låta hjärtat styra ibland. Stå starka tillsammans!

  Jenny

 27. Ingemar

   /  mars 25, 2009

  Reinfeldts regering har sänkt skatterna rejält för låg- och medelinkomsttagare. För vanligt folk har det blivit otroligt mycket bättre.

  Titta själv på http://www.jobbskatteavdrag.se och jämför hur det slår för vanliga löner. Jag har en ganska normal lön på 25 000 i månaden och får ut 2600 kronor mer VARJE MÅNAD. Det är en extra månadslön om året jämfört med 2006.

  Ändå är budgetöverskottet i särklass i Europa. Svensk ekonomi är urstark.

  Det är ju svårt att dra andra slutsatser än att skatterna faktiskt är betydligt mer rättvisa idag. Och att de var åt helvete för höga för tre år sen.

 1. Kommunerna bör lära sig att hålla i pengarna « Ann-Sofie Wågström´s Weblog
 2. Den franska modellen! « Nemokrati
 3. Riv gärna de hemsk miljonprogramshusen men skapa jobb också | Kulturbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: