Politiken reducerad till popularitetstävling

Enligt Aftonbladet är Mona Sahlin nu ”hetast i bloggvärden”. Vilket, vad jag förstår, betyder att hon är den mest kritiserade och hatade. Visst finns det några enstaka sossar som försvarar henne, men annars är kritiken kompakt. Allt enligt Aftonbladet.

Tidningen följer borgarpressen och gör vad de kan för att reducera politik till en fråga om personlig framtoning och popularitet. Yta före innehåll.

Den målmedvetna ”Mosa Monakampanjen” startade i samma ögonblick Mona Sahlin blev partiledare och kommer att pågå tills hon avgår. Oavsett vad hon gör, säger eller tycker. För oss som är intresserade av politik, och kanske framför allt dess konsekvenser i verkliga livet, är skådespelet sorgligt att beskåda.

fredhallkekkonenmussolini-headshot
Stora, manliga ledargestalter….?

I gårdagens partiledardebatt blev det övertydligt att Fredrik Reinfeldt inte har någon annan möjlighet än att använda sina skådespelartalanger och försöka visa upp sig som en ”stark ledare”. Han satsade allt på att utöka sina ”förtroendepoäng”. Värre blev det när det handlade om politiken. Där fanns bara tom retorik och passivitet.

Fredrik gjorde ett desperat försök att köra sin gamla ”jobbskatteavdragretorik” (mitt i miljödebatten). Som vanligt talade han om ”- en sjuksköterska, ett vårdbiträde och en metallarbetare som får tusen kronor mer i månaden”. ”Så länge de har jobb”, skulle han ha kunnat tillägga. Och ”- jag (vi) tänker inte röra ett finger för att rädda dem”. För det var i princip det han sa.

Det skulle ha varit smått komiskt om inte verkligheten vore så tragisk.

15 000 jobb inom ”välfärdens kärna” , med sjuksköterskor och vårdbidträden, är i direkt fara när regeringen vägrar lyssna på SKL:s vädjan om mer pengar. För metallarbetaren ser det ännu mörkare ut. Till sommaren kan var fjärde metallarbetare vara arbetslös. För alla dessa väntar en kraftigt försämrad a-kassa (om de ännu kvalificerar sig) och en nedbantad och otillräcklig arbetsmarknadspolitik. Inga jobbskatteavdrag kan rädda de som drabbas av Fredriks välfärdsslakt!

Den extrema lågkonjunktur som vi nu går in i kommer att genomlysa hur falsk den nymoderata retoriken är och har varit. Allt fler kommer att själva få känna av, in på bara skinnet, hur trygghetssystemen och välfärden sviker när den som bäst skulle behövas. Det drabbar dem själva, grannar, släktingar och vänner.

För de som inte drabbas fortsätter köpfesten. Det nymoderata Sverige har snabbt blivit ett samhälle där vi ställs mot dom. Vi – som har jobb, hälsa och välstånd. De – som är arbetslösa, sjuka, hemlösa och fattiga.

Sverige har blivit ett land där generösa och generella socialförsäkringar och trygghetssystem snabbt har bytts ut mot socialbidrag, fattighjälp och nådegåvor.

*

Läs mer hos Claes Krantz – Partiledardebbatt och fattigsverige

*

Bloggat; Eva-Lena, Jinge1, Jinge2, Peter Andersson 1, PAndersson 2, Arvid Falk, Röda Malmö, Sjölander, Fritt ur hjärtat

Mer Missa inte Alliansfritt Sverige om samhällsfaran Jan Björklund

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, AB9. AB10, AB11, ABdebatt, ABGröning, DNdebatt, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6,

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 18, 2009

  Det känns nästan lite äckligt när man ser hur kvällspressen ställer det ”kvinnliga” (Mona) mot det ”manliga” (Fredrik). När fredrik ”tänder till” är han ”engagerad”, när mona gör det får hon ett ”utbrott” (se exempelvis Expressens löpsedel idag).

  Politiken förminskas till underhållning. Person går före politik. Vem väljer inte en rejäl man som har ”ordning och reda” i finanserna framgör en slösaktig kvinna? Alla vet väl hur svårt Mona haft med räkningar och kvitton, huuuuur ska hon kunna ta hand om landets ekonomi?

  Ungefär så vill nog Schlingmann, Reinfeldt och Borg att frågan ska ställas och journalistflocken i press och media levererar också godvilligt den önskvärda bilden. Men, ursäkta var tog politiken vägen?

  Idag verkar det vara mer psykologi än politik som gäller i samhällsdebatten. Att Fredrik är så ”upplyft” i borgarpressen handlar nog, precis som du skriver, om att ropen på en ”stark ledare” tilltar i styrka i kristider. Man får bara hoppas att denna psykologiska krisreaktion hunnit klinga av till valet…

 2. Ja, det där med ”vi” och ”dom” blir alltmer tydligt. Och alliansen som sa att de ville minska utanförskapet… Hur går det ihop?

 3. Fille skriver, och helt korrekt att:
  Politiken förminskas till underhållning. Person går före politik

  Det är inte så konstigt att det är på det sättet. De senaste 30-40 åren alltmer arbete lagts ner, av betéendevetare, på att undersöka och försöka förstå hur människor reagerar på nyheter etc. och hur budskap ska föras fram så att så många som möjligt sväljer dem. Man vet att det är effektivare att spela på känslor än att vara saklig och diskutera just politikens innehåll.

  Man vet också att det räcker att man lurar en mindre del av befolkningen så har man majoritet för sin makt. Det spelar idag ingen roll om 90% av befolkningen genomskådar taskspeleriet.

  Dels är befolkningen delad vad gäller åsikter, många stödjer sina partier utifrån sakliga överväganden, och dessa finns på båda sidorna om blockpolitiken. De ändrar sig inte så mycket. Så det gäller att få rösterna från dem som inte är insatta, inte riktigt orkar sätta sig in i sakfrågorna. Vinner man dem, ja då har man makten i sin hand. Dem vinner man, vet man idag, med känslomässighet, inte med sakargument.

  Kort sagt, vi är numer offer för vetenskapligt undersökt och utvecklad ”manipuleringskonst” av den högre skolan.

 4. disillusiondoc

   /  mars 18, 2009

  Den relevanta frågan är väl hur man har tänkt när man har utsett en så lättangripen person till partiledare i sveriges största politiska parti. Utan Sahlin hade jag sagt att tanken på fortsatt borgerlig regering efter nästa val var lika realistisk som Harry Potter, men med Mona i matchen blir det omöjliga möjligt…

 5. Fast jag fattar inte hur man då som s-partiledare kan ratificera Lissabonfördraget som grundlagsfäster den nyliberala agendan – där arbetsrätt, strejkrätt, kollektivavtal OCH demokratin och mänskliga rättigheter underställs ”de fria rörligheterna” och ”den inre marknaden”. S-ledningen hade ju trumf på hand och kunde ha krävt bindande undantag för socialt protokoll, kollektivavtal och strejkrätt m fl.

  När det gäller debatten så var väl det bästa argumentet ändå Mona Sahlins erinran om hur moderaternas recept med att sänka skatterna och därför tvingas låna till välfärden inte rimmar med något annat än att behöva skära i den ännu lite mer senare.

  (moderaternas strategi är ju att fasa ut den skattefinansierade välfärden stegvis, och för varje steg vinna acceptans, för de kan inte utan svåröverstigligt folkligt motstånd ta hela sjumilaklivet på en gång – det
  som består i att man cementerar A- och B-lagssamhället ännu mer enligt manus som står att läsa på Timbro.se; privatisera försäkringssystemen och sakta trappa ned de skattefinansierade delarna till noll – därefter låta
  B-laget leva på samma låga ‘norm’nivå alternativt utblotta dem helt och hållet), Se
  http://www.timbro.se/innehall/?art=allmanheten-ar-mogen-for-privat-finansiering-%E2%80%93-hanger-politiken-med-&omr=0&arkiv=nyheter&ar=2009&page=2

 6. Anders

   /  mars 18, 2009

  Jag längtar efter att Mona/Ohly ska komma och injicera trygghetschocker i mina vener:

  – Höjd A-kassa, minst 90% upp till 40 tkr/mån
  – Höjd sjukpenning, minst 95% upp till 35 tkr/mån
  – Höjd förtidspension
  – Höjda socialbidrag
  – Höjda pensioner
  – Höjda barnbidrag
  – Höjda bostadsbidrag
  – Höjd tandvårdsskydd
  – SÄNKT a-kasseavgift
  – Avdragsrätt för A-kassan
  – Rädda Saab och alla andra industrijobb
  – Anställa 225 000 personer i offentlig sektor

  Har jag glömt något?

  Jo! 25% arbetstidsförkortning med bibehållen lön!

  Sverige är ett rikt land, det handlar bara om att fördela resurserna på ett mer jämlikt sätt.

 7. Emil

   /  mars 18, 2009

  Uttalande fran ledande Socialdemokrater om Mona Sahlin.

  Göran Persson Fd Statsminister
  “Man tilltror henne en större politisk kapacitet än hon har. Det är inte så märkvärdigt, det som kommer över hennes läppar. Hennes styrka är inte tänkandet ”

  Lotta Gronning Aftonbladet
  ”Mona Sahlin,en nodlosning som patvingats partiet
  Gröning förklarar att Sahlin inte är någon ideolog, därav de rådslagsgrupper som ska forma partiets framtida politik. Hon menar att det inte bara är ideologin som är Sahlins svaghet, även utrikes-
  politiken, partiets historia och ekonomin hör till hennes svagheter. Ett citat: ”Ett annat område där Mona Sahlin verkligen behöver hjälp är när det gäller den ekonomiska politiken. En bidragande orsak till varför hon misslyckades förra gången att bli partiledare handlade just om hennes ekonomiska erfarenheter. Hon överskattade sig själv som partiledarkandidat genom att ivrigt sträcka ut handen efter ordförandeklubban i tider då landet befann sig i ekonomisk kris”…

  Enn Kokk f.d partisekreterare (S)
  “Mitt intryck av henne – jag har jobbat nära henne under hennes tid som partisekreterare – är att hon agerar mer efter vart hon känner att vinden blåser än efter djupt grundad övertygelse och framför allt kunskap. De gånger hon bad mig om underlag för något, ville hon aldrig läsa några vidlyftiga papper, som hon själv måste tolka; nej, korta sammanfattningar skulle det vara. Hon var ganska lat.”

  – Fd LO-ekonomen och vice Riksbankchefen Villy Bergström(S)
  ”Partiledare MS är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka kontruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig. Kompetensen i hennes omgivning har stötts ut”.. Bergström säger RENT UT att hon är inkompetent.
  Det gäller inte bara kunskaper i ekonomi, det gäller de flesta frågor Sahlin uttalar sig om.

  Erik Norelius Fd chefredaktor DalaDemokraten(S)
  Nu har åtskilliga socialdemokrater förlorat allt hopp om en valframgång nästa år. Mona Sahlin ses som den slutliga olyckan. Hon tycks sakna politiskt omdöme och alla vet att hon trampar fel även vid sidan av politiken. Läget förvärras¬ av att partiet saknar ett inre politiskt arbete. Hundratals socialdemokratiska föreningar finns bara på papperet. Det har gått så långt att miljöpartister får delta i social¬demokratiska gruppmöten och även dominera dessa.

 8. för att på så sätt föra en ‘ansvarig’ ekonomisk politik och inte ‘skuldsätta skattebetalarna ytterligare’, som Anders Borg kanske skulle uttryckt det hela.

  Man iscensätter alltså en situation där man behöver låna mer pengar och låter de kvarvarande ”vanliga, hederliga, arbetande, skattebetalande’ medborgarna avgöra ifall man verkligen skall slösa mer pengar på de improduktiva.

  På så sätt få de hålla i bilan.

  A-människorna mot B-människorna.

  Och då är det inte de onda moderaterna som fäller avgörandet utan det överlåter dem till allas vårt eventuella samvete att avgöra.

  Kort sagt – de utbrända kontra de utfrusna

  se gärna min bloggpost
  ”Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management”

  http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/11/slimmade-organisationer-just-in-time-och-new-public-management/

 9. Zoors

   /  mars 18, 2009

  http://www.namnlista.se/sven-erik-osterberg-som-s-partiledare/

  En fråga om folkvilja.
  Låt folk få avgöra. Ge dem däruppen en fingervisning.

 10. anna

   /  mars 19, 2009

  Ett hjärta rött!
  Vad jag önskar att du kunde blogga om vad som finns bakom dimridåerna. För du bloggar så bra.

  Sverige styrs i dag 75% från EU.

  De resterande 25% av sk. självstyre påverkas av att andra fundamentala lagar och paragrafer, ekonomiska förutsättningar rattas från EU, när det ändrats tillräckligt mycket i ett lands lagar så slår det tillslut på landets ekonomi…

  Vårt land styrs från EU.
  Detta oavsett om vänstern eller högern sitter vid makten i Sverige. 😉 ( Makten ligger inte hos parlmentet, det är endast en kuliss, en europeisk version av ”rysk-riksdag”).

  Makten har politikerna förlorat till de självutnämnda byråkraterna i EU, eu-eliten. Dvs. de som ej går att väljas av folket och ej heller att avsättas av folket. De som har patent på att skriva nya lagar och lägga fram förslag att ta på allvar.

  Med lissabonfördraget/ diktaturfördraget upphör sverige som nationalstat.

  Att i detta läge diskutera Sahlin kontra Reinfeldt blir tokigt. På så vis går en massa vital tid åt till att fokusera på ovesäntligheter.

  Att inte genomskåda vad sossarna i toppen sysslar med är att blunda.

  Systemet är ruttet. Både Sahlin och Reinfeldt ingår i detta system. De är två olika ansikten på ett och samma system.

 11. Anna, tack för komplimangen!

  Men, även om jag håller med dig till stor del när det gäller Lissabonfördraget så håller jag inte med dig om att det är oviktigt vem som har den politiska makten i Sverige.

  För alla de som idag är på väg att snabbt (med korta tidsgränser) kastas ut från alliansens nya sjukförsäkring har det betydelse.

  För alla de som blir arbetslösa och får betala priset för alliansens saboterade a-kassa och obefintliga arbetsmarknadspolitik har det betydelse.

  För alla de kommuner som nu tvingas sparka människor inom välfärden har det betydelse.

  Listan kan göras lång. Vi kan fortfarande bestämma hur vi vill hantera socialförsäkringspolitiken, skatterna och fördelningspolitiken.

  Även jag tycker att vi har lämnat över alltför mycket makt till EU, men inom det rödgröna blocket finns det partier som tycker som jag. Det gör skillnad om vi har en rödgrön regering eller en borgerlig allians, både för Sveriges del och för hur vi förhåller oss till EU. Trodde jag inte det skulle jag helt strunta i politiken.
  Då skulle Reinfeldt få som han ville – att vi som är kritiska och vill ha ett rättvisare samhälle ger upp… nej, det är inget allternativ!

 12. Tack för ett bra inlägg!
  Jag håller fullständigt med dig. Hittar inte orden för att skriva mer, men…..
  Hur kan Maud Olofsson ligga på andra plats i statistiken på popularitet hos väljarna.
  Igår hörde jag henne försvara chefernas bonusutdelningar och jämnförde detta med sophämtarnas och byggnadsarbetarnas provision.

  Vart är vi på väg? Var tog solidariteten vägen?
  M.V.H. Tuija

 13. Anna

   /  mars 19, 2009

  Ett hjärta rött.
  Att vi fortfarande kan bestämma hur vi vill hantera socialförsäkringspolitiken, skatterna och fördelningspolitiken. Det är till stor del retorik, ordklyveri, försköningar och omskrivningar. Just ord som våra politiker så gärna använder sig av för att lugna det svenska folket- samtidigt som de ihärdigt fortsätter att föra det bakom ljuset.

  När alla dessa nyliberala lagar och paragrafer skapats och klubbats igenom av EU- eliten, när denna gigantiska kontext svällt ut- så påverkar detta ofrånkomligt också basen för Sveriges ekonomi. Detta så fundamentalt att de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva till exempel en värdig socialpolitik är bortsopad. Men visst kan man kalla det att landet har självstyre på dessa områden, även om det enligt min mening är att bjuda med armbågen och en sanning med modifikation.

  När förutsättningarna för den sk. svenska modellen slagits undan- hur mycket finns det då kvar att skapa av?

  Det handlar inte om att ge upp. Tvärtom. Det handlar om att hitta nya vägar och att inte blint lita på de etablerade partier som dominerar arenan och har gjort så på ett förödande sätt.

  Kram!
  Anna

 14. Den blomstrande “hemlösaindustri” vi har i Sverige idag, är ett praktexempel på kapitalismens och dess underhuggares girighet.
  Där tjänar människor sina pengar i sin meningslösa karriär och i den blir det viktigare att hålla människor kvar i ”utanförskapet” än att hjälpa dem in. För skulle alla människor få komma in skulle karriären inte bara vara meningslös, utan även värdelös.

  Den viljelösa debatt som pågår om våra hemlösa medborgare, handlar om “vård” istället för om det primära problemet för hemlösa (avsaknaden av ett tryggt hem att gå till). Där det som idag kallas ”vård” och ”hjälp” skulle göra någon skillnad. De allra allra flesta hjälpare verkar i sin egen trygga lilla värld glömt bort den bostadsbrist som råder på billiga hyresrätter. Bostäder som skulle göra att människor inte dagligen vräks av de höga och ständigt stigande boendekostnaderna.

  Det våra politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer hellre gör, är att sitta tysta i knä med nappen i mun på kapitalet. Och på detta sätt hålla de monetära systemen uppbyggda runt våra hem/bostadslösa igång för sin egen överlevnads och karriärs skull.

  Ett urholkat argument för att hemlösheten är svårlöst, är att den är så komplex. Det komplexa i denna fråga är att regeringen, kommunen, olika myndigheter och frivilligorganisationerna har olika definitioner på vad en hemlös är, utifrån hur bidragen för att ”hjälpa” hemlösa fördelas mellan dem.

  Om vi använder oss av Socialstyrelsens definition, de som får i uppdrag av regeringen att sammanställa hur många hemlösa människor vi har i vårt land. Den definitionen borde då i rimlighetens namn vara gällande över lag. Men Socialstyrelsen räknar bara de bostads/hemlösa som haft kontakt med en myndighet eller någon organisation relaterad till hemlöshetsfrågan under en mätvecka, där den senaste siffran visade på 17 800 hemlösa i vårt land.

  Använder vi oss av forskning som finns på området under samma definition som socialstyrelsen använder sig utav, då visar det sig att bland annat drygt 400 000 unga i Sverige saknar en egen bostad. Bland dem är småbarnsföräldrarna en växande andel, där totalt 46 000 unga föräldrar saknar ett eget boende enligt bostadsforskare Sven Bergenstråle.

  Vidare säger Bergenstråle: Att det är en anmärkningsvärd utveckling och ett allvarligt samhällsproblem. Åtta av tio unga vill ha en egen bostad, men allt färre lyckas få det. Det är brist på hyresrätter i storstäderna och många har inte råd att köpa ett eget boende.

  Hur kan vi som har ett tryggt hem att gå till, tillåta oss att vara medlöpare till att hyrorna ideligen kan höjas och att våra nybyggen inte är att tänka på för allt fler människor i vårt samhälle. Detta på grund av de orimligt höga inkomstkrav vår gemensamma allmännytta kräver för att vara aktuell för ett kontrakt.
  Detta kan bara fortgå på så länge vi har politiker och tjänstemän som inte följer vår grundlag, där det står inskrivet att bostadsbeståndet ska tillgodose varje medborgares “rätt till bostad”.

  För det kan väl ändå inte vara meningen att vår regeringsform inte ska gälla för våra mindre bemedlade människor. Ska denna författning heller inte åtlydas för de människor som har det svårt med tilliten till samhället, är sjuk och inte själva förmår att klara av samhällets allt hårdare krav på oss som individer? Ska denna ständigt ökande i antal individer slängas ännu längre ut ur det?

  Och nu när det dagligen vräks människor till hemlöshet och redan finns hemlösa individer, är det då meningen att självgoda människor ska förtjäna dessa smutsiga pengar i sina för etablerade människors sysselsättningsbaserade verksamheter, för att vi fortsätter att kasta ut ny föda åt dem?

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

 1. Arbetsförmedlingen Rehab: “SJUKSKRIV DIG!” | Psykbryt
 2. Stockholmsvänstern » Att folk dör är nog inte syftet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: