Absoluta slutsatser – efter två veckor

SvD:s ledarsida hakar i dag på DN och moderaten Gunnar Axén och visar upp sin okunskap beträffande den nya sjukförsäkringen i öppen dager. Man känner sig nu redo att håna både de som har kritiserat de nya sjukförsäkringsreglerna och de som drabbas av dem.

Anledningen är att det nu finns statistik tillgänglig för perioden 31 december 2008 till 19 januari 2009. Statistiken avser alltså de första dryga två veckorna efter det att den första tidsgränsen (180 dagar) har passerats. Det rör sig sammanlagt om nära 79 000 sjukfall, där enbart knappt 10 000 ännu har hunnit prövats.

Efter bara två veckor drar man alltså sina absoluta slutsatser av hur hela den nya ”utförsäkringskedjan” fungerar. Duktigt!

Ingen seriös bedömare kan givetvis dra några som helst slutsatser. Årsskiftet var enbart startskottet – inte slutpunkten. Däremot kan man givetvis studera de siffror som redan nu finns tillgängliga. Något som uppenbarligen inte SvD:s ledarskribenter klarat av.

Så här ser fakta ut, perioden 31dec-19 jan;

 • 9.483 personer som varit sjukskrivna i 180 dagar eller mer avslutade sin sjukskrivning.
 • Nära 2 000 (21 %) av dessa är inskrivna hos arbetsförmedlingen.
 • Knappt 1 300 (14 %) av dessa har blivit förtidspensionärer. För gott. Den tidsbegränsade sjukersättningen finns inte längre kvar.
 • 65 procent av dessa, drygt 6 000 personer, vet man ännu inte riktigt vart de har tagit vägen.
 • De resterande, nära 70 000 personerna, som vid årsskiftet nådde samma tidsgränser är ännu inte utredda.

Var tar då de flesta som blir av med sjukpenningen vägen?

Många saknar a-kassa (eller kvalificerar sig inte längre). Många har fortfarande stora problem med hälsan. Ingen tycks riktigt veta.

Vissa, som har tur, kanske klarar av ett deltidsjobb, och får hanka sig fram bäst det går. Kommunens försörjningsstöd är ingenting man ”kvalificerar sig för” i en handvändning. De som har anhöriga (som kan försörja dem) eller tillgångar eller besparingar får inte socialbidrag. Kommuner nekar också stöd till de som inte kan visa upp ett intyg på att de är aktivt arbetssökande. För de som arbetsförmedlingen bedömer som ”för sjuka för att ta ett jobb” finns ingen hjälp att få.

Kanske är det inte så konstigt att en stor grupp av de som redan nu försvunnit ut från sjukförsäkringen hamnat i ett ingenmansland. Ingen efterfrågar dessa människor. Ingen bryr sig. De räknas inte, de finns inte.

Trots detta – i landets kommuner söker nu allt fler socialbidrag. En undersökning gjord av SKL visade, redan före lågkonjunkturen (2007), att 70 procent av kommunerna med ökade socialbidragskostnader angav ”striktare regeltillämpning hos Försäkringskassan” och ”försämrad arbetslöshetsförsäkring” och att ”arbetsmarknadsåtgärderna med tillhörande ersättningar har minskat” som skäl till deras ökade socialbidragskostnader.

Vad innebär detta i en lågkonjunktur där allt fler blir arbetslösa utan rätt till a-kassa? Där allt fler faller offer för en ännu striktare regeltillämpning hos Försäkringskassan?

Det borde väl de flesta, som inte är ledarskribenter på någon borgerlig tidning, kunna räkna ut.

Frågan är om någon bryr sig…

*

Tidigare bloggposter;

Får vissa människor inte finnas?

Gunnar Axén borde be om ursäkt

Snabba slutsatser…

Bloggat; Utredarna, Resursbloggen,Veronica Palm, Stockholms vänstern,
*
Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant.se
*

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 17, 2009

  Tyvärr har de som drabbats av ohälsa och sjukdom inte någon stark organisation som de kan använda för att ge röst åt sina erfarenheter.

  Många som drabbats av sjukdom och tvingats till sjukpenning eller sjukersättning känner också skuld och skam och vill/vågar inte berätta om sin situation offentligt. Deras vardag ”finns inte därför att den inte syns i media”.

  Detta är ett stort demokratiproblem! Detta är också en förklaring till varför Alliansen kan fortsätta att hävda att man ”förbättrat” sjukförsäkringen. Lögnen växer och frodas där tystnaden och rädslan är som störst!

 2. hillary2

   /  mars 17, 2009

  Förhoppningsvis överklagar de drabbade besluten i hög omfattning. Redan tidigare har det visat sig att ovanligt många som överklagar får rätt. Obehaglig sanning i sig. Det betyder att FK alltför ofta gör fel bedömningar eller faller till föga för påtryckningar. Båda varianterna är obehagliga sanningar. Vårt socialförsäkringssystem är inte rättssäkert och den starke och ihärdige premieras. Det måste dessutom kosta skjortan att behöva ta upp många ärenden på nytt.

 3. Hillary skriver:
  Det måste dessutom kosta skjortan att behöva ta upp många ärenden på nytt.>

  Ingen kostnad är för hög för den här regeringen när det gäller att slå ut folk och författiga så många som möjligt.

 4. Tack för kommentarerna, och tack för länken Mumlan! Den illustrerar på ett bra sätt exakt det jag försökte beskriva i bloggen!

 5. Maja

   /  mars 18, 2009

  Visste ni att EU vill införa regler som gör att vitamintabletterna blir så svaga att de blir verkningslösa. Däremot får man fortfarande äta hur mycket giftigt godis man vill. Det kan bara vara läkemedelsbranschen som vill att folk ska äta mediciner istället som ligger bakom detta!
  http://www.namninsamling.se/index.php?&nid=2838

 6. @Fille: Så det var annorlunda i den förra mandatperioden – nu är det skamligt – och det var det inte då ?
  Det tror jag faktiskt inte alls på.
  Det är väl inte så konstigt om siffrorna förbättras – klart som f-n att det ligger lite i det nya konceptet ! En hel del till och med – kostar det mer att vara sjuk så är färre det. Ta bara när vi inte hade ngn karensdag – industrin var tvugna att ha upp till 20% extra anställda jämfört med när karensdagen återinfördes – en slump ?

  Problemet är väl snarast att det finns personer som faktiskt råkar illa ut av olika anledningar och kategoriseringen av människor. De flesta fall är helt unika – och måste behandlas så…

  Likväl som man inte kan anta att alla är simulanter och nog skulle orka iaf – så kan man inte anta alla alla är offer och måste få hjälp utan ifrågasättande…

  /K

 7. Maja: Vitaminer är nonsens. Vad vi folket behöver är mer ZYPREXA.

 8. David Bäckman

   /  mars 19, 2009

  Du kritiserar andra för att läsa ut för mycket ur statistik och dra felaktiga slutsatser. Sen använder du själv värdeladdade ord som ”offer” och skriver:

  ”Många saknar a-kassa (eller kvalificerar sig inte längre). Många har fortfarande stora problem med hälsan. Ingen tycks riktigt veta.”

  Om ingen riktigt tycks veta så ska du inte skriva att de saknar a-kassa, inte kvalificerar sig eller fortfarande har problem med hälsan.

 9. David B, det finns många frågor, men få svar. Det är precis det jag skriver.

  Att många riskerar att hamna i ett ingemansland är dock inte någon kontroversiell tanke. De som får avslag på sin begäran om sjukpenning har läkarintyg på att de är sjuka. Annars skulle de inte kunna få avslag. Om de har ett läkarintyg på att de är sjuka har de förmodligen också problem med hälsan…. eller hur? precis det jag skriver.

  Att många av de som blir av med sjukersättning eller sjukpenning inte längre kvalificerar sig till a-kassan är givet. Har man haft sjukersättning eller varit sjukskriven under en längre tid uppfyller man inte alltid det nya ”arbetsvillkoret”. Dessutom är det just grupper med ohälsa och en svagare ställning på arbetsmarknaden som har lämnat a-kassan beroende på ekonomi och hårdare villkor.

  Så här skriver tidningen Kollega;

  ”Hur ska det gå för ett ännu okänt antal sjuka som genom myndighetsbeslut snart berövas den sjukpenning som ersatt lönen och i stället sparkas ut att tävla med växande skaror friska arbetssökande om krympande antal lediga jobb på hela arbetsmarknaden?

  Vart ska de ta vägen och hur ska de betala sina räkningar om ingen vill anställa dem?

  Ingen vet i dag svaren.”

  Att många hamnar i ett moment 22 tycker jag den länk som Mumlan lämnade beskriver på ett bra sätt;

  ”Det finns medborgare i kommunerna som har hamnat i totalt utanförskap och som far mycket illa. De här personerna har blivit ”nollade” och lever i en moment 22-situation som i princip är helt omöjlig att ta sig ur på egen hand. Alltför snabba och orealistiska politiska beslut har orsakat denna situation!

  De personer som åsyftas är medborgare som:
  inte har någon arbetsgivare
  inte har något lönearbete
  inte har a-kassa
  inte har rätt till socialbidrag ännu
  inte har fått arbetspröva innan de utförsäkrades
  inte har möjlighet eller mycket små möjligheter till arbetsprövning efter utförsäkring
  inte har fått möjlighet att arbetspröva trots funktionshinder som berättigar till detta enligt lagar och konventioner, (innan de blev utförsäkrade)
  inte kan, sjukskriva sig
  som har funktionshinder och därmed har laglig rätt till särskilt stöd men inte får det
  som är sjuka men anses friska av FK
  som enligt FK-AF skall ut på hela den öppna arbetsmarknaden igen, detta trots att de varit långvarigt sjuka och saknar kontakt med arbetsmarknaden
  som ännu inte får den hjälp av sjukvården som de är i behov av då de inte är sedda i sin problematik detta på grund av vårdgivarnas okunskap, tidsbrist samt resursproblem av olika slag.”

 1. Claeskrantz.se » Partiledardebatt och fattigsverige – Från försäkringssystem till socialbidrag med alliansen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: