Får vissa människor inte finnas?

Den 19 februari skrev Pernilla Zethraeus ett inlägg på SvD synpunkt om den sjukdom hon drabbats av – ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom).

Så här skriver hon om sjukdomstillståndet;

ME/CFS är en neuroimmunologisk, oftast obotlig sjukdom. Den genomsnittliga funktionsnedsättningen har av USA:s sjukvårdsmyndighet, CDC, jämförts med den hos cancer- och aidsdrabbade. De sjukaste är helt sängliggande.

För några dagar sedan läste jag så en kort liten insändare i samma tidning. Den har etsat sig fast. En kvinna som har drabbats av sjukdomen skriver så här;

Nu vet jag hur man blir bostadslös. Är rädd för att jag hamnar där snart. Min sjukskrivning är inte godkänd av Försäkringskassan (kroniskt trötthetssyndrom och elöverkänslighet – ja, ja, jag trodde inte heller att det fanns…)

Enligt Försäkringskassans läkare (som inte har träffat mig) kan jag arbeta heltid. Enligt Arbetsförmedlingen är jag för sjuk för att vara arbetssökande. För att få socialbidrag måste man ha intyg på att man är aktivt arbetssökande.

Ättestupan nästa? Vad är det som händer med vårt samhälle? Varför får inte jag finnas?

Allt fler förpassas ut från våra trygghetssystem, från sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Allt fler är på väg ut i samma ingemansland.

Vad ska de som inte ens kan kvalificera sig till kommunernas försörjningsstöd (socialbidrag) göra? De som är för sjuka för att söka jobb, de som Försäkringskassan (med hjälp av den nya sjukförssäkingslagen och de osynliga Försäkringsläkarna) friskförklarar trots läkarintyg, smärta och svåra sjukdomar.

Är det så att man i Sverige numera måste vara frisk och arbetsför för att ha ett människovärde?

Det finns all anledning att ställa frågan – får vissa människor inte finnas i det nya hårda Sverige? Vart tog medmänskligheten och humanismen vägen?

Kanske är det så att Fredrik Reinfeldts drömsamhälle nu är här;

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

Kanske är Fredrik Reinfeldt nu på väg att få sitt ”drömsamhälle” förverkligat – och lite till. Ett samhälle där svårt sjuka människor drivs ut i hemlöshet.

P.S.

Läs mer om hur Fredrik Reinfeldt formade sitt politiska tänkande i boken Det sovande folket hos Alliansfritt Sverige (hela boken finns att ladda ned). I boken som Fredrik skrev 1993 myntades uttryck som ”utanförskap”, ”avknoppning” och ”generation av fuskare”. Så startade upptakten på den välfärdsslakt vi nu genomgår.

*

Till sist…

Mer om ”Det svenska friskolevansinnet” i dag på DN. Läs om den vinstdrivna friskolan Prolympia i Täby som numera ägs av riskkapitalbolaget Axcell.

– Mitt uppdrag är att driva bolaget med lönsamhet, säger Prolympias nye VD.

I dag går alltså vinsten före elevernas lärande och trygghet i våra svenska friskolor. Samtidigt som ett stort antal lärare nu sägs upp i kommunerna håvar privata intressen in stora miljonvinster från kommunernas skolpengar.

Press; DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, SvD1,


*

Bloggar; Peter Andersson, Dagens konflikt, Sjölander , Ingen ko på isen, Approximation, om Reinfeldts Det sovande folket

Mer bloggtips; Hanna Bergstedt varslar regeringen, Annas Rosblogg om friskolor, Mig äger CSN om fattigdom, Reflektioner och speglingar om arbetslivet, Annarkia om skolan, Resursbloggen om empati

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

41 kommentarer

 1. Klokt. Det går faktiskt inte att säga annat än att det finns en tydlig skilnad i svensk politik. Några tror att framtiden ligger i ökade orättvisor, att folk blir friskare av att dom blir fattigare och att det blir fler jobb om A-kassan sänks. Tyvär är det dom som sitter i Rosenbad. Ett tag till…

 2. Mike

   /  mars 11, 2009

  Du får inte finnas för att du är sjuk.

  Och då producerar man inte.

  Den galna professorns ideer,..

  Fuck detta dubbelmoralsystem.

  Direkt demokrati för alla,

 3. Nej, du är en suspekt individ om du är sjuk, gammal eller rätt och slätt arbetslös. Det väl bara att damma av gamla ordspråket ”du skall inte äta om du inte arbetar” . Svårt att stava till också; SOLIDARITET…

 4. Fille

   /  mars 11, 2009

  Jag håller mig dig och Veronica Palm. Vi behöver få bort denna regering!

 5. kristallina

   /  mars 11, 2009

  Det är faktiskt ännu värre än man trodde.

  Den här politiken kommer att öka kriminaliteten enormt. När folk inte har nånting att förlora längre spelar det ändå ingen roll.
  Det har brottslingar upptäckt för länge sedan. Sitter man inlåst får man allt.
  Mat, tak över huvud, styrketräning, vård, tandvård, bokbussen… för att bara nämna några fördelar. Det är bättre än att vara bostadslös, eller hur?
  Men det kommer att kosta samhället mycket mera än försäkringskassan, a-kassan och socialen kommer att kunna spara med de reglerna.

  Och alle som tror att de kommer att vara frisk livet ut och aldrig kommer att hamna i den situationen – ”lycka till” och glöm inte att ni tyckte sjukskrivningsreglerna var bra.

 6. I dag måste man tydligen ha både tur och skicklighet/kunskap om man ska klara sig. Har man inte det så… ja, tough luck.

  Man ska ha tur att råka bo i ”rätt” kommun så man får försörjningsstöd även när man är sjuk och man måste ha kunskap om lagar, paragrafer och tidigare länsrättsdomar i liknande fall. Dessutom måste man vara frisk för att orka vara sjuk, så man kan driva sin sak.

  Sen undrar jag lite också över hur FK dömer sjukfall. De säger att de inte tittar på sjukdom utan på arbetsförmåga. Kanske borde de precisera att brist på arbetsförmåga bara gäller för ”godkända” sjukdomar.

  Hua, jag mår illa av det här.

 7. Mike

   /  mars 11, 2009

  Kristallina undrar om du anar inte hur rätt du har.

  det har redan börjat

 8. Det är för jävligt det som sker på kassan. Men vilka kan göra det bättre?

 9. Viveka

   /  mars 11, 2009

  Försäkringskassan insett att faktiskt måste ha medicinsk kompetensen. Ser på Arbetsförmedlingen, Platsbanken,
  att Försäkringskassan söker:
  Försäkringsmedicinska rådgivare
  Publicerad: 2009-02-26, 20 platser …..

  Snacka om dålig planering, men någon bättre går väl ej räkna med, när vi har en så virrig och oförstående socialförsäkringsminster.

 10. Nyliberalernas effektivisering och så kallade rationaliseringar leder oundvikligen till att svagare människor slås ut, eller tvingas in i en skärv tillvaro. Det är valfrihet vänner.

 11. Jag tänker inte ödsla tid på att kommentera vad som är redan står klart för alla med minsta hjärnfunktion kvar. Vad vi behöver är någon som tar itu med den här inkompetenta och människoföraktande regeringen, och de parasiter och snyltare som de gynnar. Vad jag vet så finns giljotinen kvar som köptes in för att genomföra Sveriges sista dödsstraff, den skulle kunna komma till användning igen för att ta itu med allians, allianssympatisörer och annat kapitalist och miljonärspatrask. Hela Östermalm kryllar ju av konservativa, nyliberaler och andra potentiella objekt! Fasen vad less jag är på allt snack, TILL VERKET FÖR DEN GODA SAKEN!

 12. kaoskatta

   /  mars 15, 2009

  Det blir värre och värre att vara fattig (pga att jag är ensamstående med barn och har arbetat inom omsorgen dvs. kommunalt). När jag arbetade och var frisk tog jag för givet att om jag blev sjuk skulle jag ändå kunna leva ett drägligt liv. Det visade sig vara helt fel. Nu sitter jag här utsliten i kroppen och själen och kämpar varje dag för att överleva.

 13. kaoskatta

   /  mars 15, 2009

  Vissa får inte finnas. Så enkelt är det. Socialtjänstens främsta uppgift är inte att hjälpa utan att krossa de fattigaste i samhället genom att göra livet så outhärdligt att man avslutar det för egen hand.

 14. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 16, 2009

  Jag hör till dom som är sängliggande och behöver hjälp för att kunna klara min överlevnad, är helt arbetsoförmögen,
  och nu så vill ev försäkringskassan utförsäkra mig, så jag är helt förtvivlad, hela min familj blir också drabbad vi vet inte om vi kommer att ha vår bostad kvar, man blir kränkt och diskriminerad när man är sjuk och har funktionshinder och inte klarar av att tala för sig, jag kommer inte kunna leva längre dom vill att vi ska dö, det är ju uppenbart det är ju enda sättet för dom att spara in pengar på oss som är sjuka och inte kan försvara sig
  Finns det ingen i hela Sverige som kan se till att vi får hjälp, jag har i alla fall inte mött någon eller läst om nån som hjälper oss sjuka
  varför vill makthavarna att vi ska dö?????????????????????
  är inte detta ett brott mot dom mänskliga rättigheterna???????????

 15. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 16, 2009

  Ett stort problem är att primärvården klarar inte av oss som har bla fibromyalgi, kronisk trötthetssyndrom,ibs
  dom vet inte vad sjukdomarna innebär och vilka konsekvenser det blir för patienten och vilka svåra funktionshinder det blir för patienten och ett stort problem till är att försäkringskassan inte heller vet och ett stort problem till är att man söker hjälp i hälsokost och andra naturbeh som tex magnetbeh massage mm för lite lindring för stunden och ett problem till är när man också är medicinallergiker då har man inget annat val än att söka natur beh och ett stort problem till är att naturbeh mm inte ingår när man söker handikappsersättning och ett problem till är att när man har dessa sjukdomar så är det svårt att prata för sig och att behöva få fram alla intyg om allt mm och man skulle behöva någon som hjälper den sjuke med att bla tala och ansöka om hjälp när det gäller försäkringskassan och läkare mm och ett problem till är att det inte finns en egen avdelning för oss på varje sjukhus där vi kan komma som vi är och där vi blir sedda och trodda och där vi kan få hjälp även när vi söker för halsfluss eller hjärtbesvär så att vi inte skickas hem pga att dom säger att det är dina sjukdomar som gör detta, och sen kanske det visar sig att det är en tex hjärtinfarkt och ett stort problem till är att vi skulle behöva en person som hjälper till hemma med bla adl och hjälp med lite av varje och vi skulle också behöva ett personligt ombud

 16. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 16, 2009

  Det skulle finnas en specialist ute på vårdcentralerna som tar hand om oss, och så borde försäkringskassans läkare inte finnas för dom bryr sig inte överhuvudtaget om patienten, dom borde bli utbildade och jobba i primärvården i stället för där behövs specialist läkare

 17. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 16, 2009

  Det går inte att överleva med dessa funktionshinder som uteliggare så det som regeringen nu gör är att ta död på oss

 18. Ann-Kristin:

  Så vitt jag vet behövs ingen psykiatrisk diagnos för att få ett personligt ombud. Det ska räcka med att man inte kan/orkar föra sin talan och hantera myndigheter.

 19. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 16, 2009

  Jag trodde att det var till för psykiskt funktionshindrade, det är ju bra om det gäller för andra diagnoser också

 20. Det är till för psykiskt funktionshindrade. Däremot kan många fysiska sjukdomar sätta spår i psyket och man fungerar sämre än om man varit frisk. Då har man kanske ingen psykiatrisk diagnos, men den psykiska funktionen är nedsatt. Psykiskt funktionshindrad med andra ord – inte psykiskt sjuk.

 21. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 18, 2009

  Det regeringen nu har infört är en laglig aktiv dödshjälp för oss som är sjuka, dom vill kränka och diskriminera så att det leder till självmord , jag är helt förtvivlad

 22. Lina

   /  mars 18, 2009

  Jag håller fullständigt med om vad Ann-Kristin skriver. Denna misshandel som regeringen utsätter oss sjuka för skulle vara straffbar om det förekom inom familjen eller arbetskolegor. Man misshandlar oss psykiskt och detta gör att sjuka människor bara blir sjukare. Man blir det om man skall gå och oroa sig för om man skall få ekomomin att gå ihop DENNA månaden, om nu det skulle vara så att man blir utförsäkrad på toppen av detta, ja då käns det ju tyvär som om dom skiter i oss sjuka. Skall man inte ha råd att bo en gång? Vart är sverige på väg. Det fins ju ingen människa som medvetet väljer att bli sjuk. Nej Dom människorna som utsätter medmänniskor som redan lider för ett sånt påhopp skall inte få styra vårat land. Jag anser inte att dom är kapabla att förstå vad dom gör.
  Jag önskar ingen människa, varken vän eller ovän att drabbas av kronisk sjukdom, men om beslutsfattarna bara kunde få känna på hur det är en tid, kanske 3 månader, då skulle det nog bli annat ljud i skällan. Detta vågar jag lova.

 23. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 19, 2009

  Tack Lina

 24. Tack för alla pripande och insiktsfulla kommentarer. Det finns många som skulle behöva läsa om era erfarenheter. Kanske de då skulle förstå lite mer om vad de har ställt till med. Det är fruktansvärt. / kram till er alla

 25. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 20, 2009

  ja man önskar att man kunde formulera sig så att alla får ta del av hur det är i verkliga livet som sjuk och att då också behöva kämpa med försäkringskassan om rätt till ett helt varaktigt sjukersättning, det är så jobbigt är bara så enormt ledssen och orolig, vem betalar min hyra och varför ska man behöva bli tvungen att lämna sin bostad, sin trygghet som är ens hem när man är sjuk och vi har ett litet hus det säljer man inte i brådrasket och det är inte lätt att flytta när man är sjuk och är så mycket sängliggande,
  det är inte nog med att man är sjuk , det ska trampas och ödelägga hela min familj också , min familj som jag är så beroende av för att kunna överleva dessa sjukdomar som jag har, jag är ju helt arbetsoförmögen, jag hoppas att det finns någon som är stark nog till att agera så att vi som är sjuka ska kunna få lugn och ro och att den hjälpen kommer nu och ett riktigt och ärligt stort förlåt, mitt psyke har kollapsat, och dessa sjukdomar tåler ingen stress det gör bara sjukdomen/ sjukdomarna värre, har bla kronisk trötthetssyndrom och fibromyalgi och ibs och är även medicin-allergiker mm

 26. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 21, 2009

  Går man ut på regeringens webbplats om mänskliga rättigheter, så tycker jag att regeringen begår brott både i diskriminerings och kränkning och i regeringsformen.

 27. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 21, 2009

  man blir straffad för att man är sjuk, den sjuke ska inte kunna ha råd med medicin eller vård eller tandvård eller mat eller någon annan form av lindring och nu dessutom ingen bostad och det är dessutom en låg ersättning man har som sjuk, så varför har jag inte rätt att leva när jag är sjuk, tänk om det drabbar- ja tänk om det skulle drabba dig som inte är sjuk, man vet ju inte vad som händer i morgon

 28. HSO har gett ut en folder om hur ett läkarintyg ska vara utformat och hur man gör för att överklaga FKs beslut. Foldern går att ladda ner på Resursbloggen: http://resurs.blogg.se/2009/march/hsos-folder.html

 29. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 21, 2009

  Tack Mumlan, har även läkarna denna folder att gå efter

 30. De flesta läkare känner nog inte till den, men skriv gärna ut den och ta med till din läkare.

 31. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 23, 2009

  Finns det ingen i regeringen som skäms! och som kan be om ursäkt och se till att rätta till felen!
  vi blir behandlade som hundarna i Kina

 32. Ann-Kristin Collberg

   /  mars 26, 2009

  Har fortfarande inte fått någon ursäkt och lär uppenbarligen inte få det heller så länge det sitter makthavare som inte har något vett i huvudet, är det psykopater som sitter i regeringen

 33. Ann-Kristin

   /  mars 29, 2009

  Hallo! jag lider, jag kämpar för att överleva mina sjukdomar hallo! finns det någon som hör mig
  jag lider i tystnad

 1. adventskalendern :: Hur gick det för det yrvakna folket? :: March :: 2009
 2. Stockholmsvänstern » Prolympia, ett gott exempel på problemet med friskolor
 3. Solidariskt Sverige » Kommunerna ytterligare ett offer för alliansens arbetslinje
 4. ME/CFS ger inte ens rätt till Socialbidrag « DittochDatt bloggen
 5. Moment 22 « Horisonten
 6. ADHD-politik från alliansen « trollhare
 7. Snabba slutsatser och privatiseringsivern « Ett hjärta RÖTT
 8. Sjuka och arbetslösa avknoppas från välfärden « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: