Världens ärligaste regering?

freddown1

Allas vår älskade statsminister Fredrik Reinfeldt var gäst hos ”Skavlan” i fredags (6 mars). Det genomgående temat var ärlighet.

Ni läste rätt – ärlighet.

Det är väl knappast det första ordet som slår en när man tänker på ”det nya arbetarpartiet moderaterna” och Fredrik själv. Ofta känns det istället som om hela den nymoderata maktapparaten är byggd på motsatsen – nämligen lögnen.

Men, om vi först koncentrerar oss på Fredrik själv så finns här faktiskt några öar av ärlighet. Hans egna ”sanningar”… som säger en hel del om hans människosyn…

Fredriks ”sanningar”….

…om pensionärer;

Folkpensionen är ett nytt fenomen och inget vi kan ta för givet. […] Pensionärerna ska se sig själva mindre som pensionärer och mer som ett skattefrälse.

(tal i Almedalen)

…om oss svenskar och vårt välfärdssamhälle;

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.
(Det Sovande Folket, 1993)

Men, detta är bara tillfälliga öar av ”ärlighet”. Annars är kanske inte ärlighet Fredriks och regeringens starkaste sida. Här är några exempel som kan få en att fundera…..

Det behövs stöd till omställning och inriktning mot finanspolitiska stimulanser. Därför är det viktigt att konstatera att vi har den mest expansiva finanspolitiken i hela Europa och att vi agerar från överskott i offentliga finanser. Det är precis det jag beskriver.

Sanningen:

När LO-tidningen undersökte sanningshalten i statsministerns uttalande visade det sig inte stämma. Enligt EU-kommissionens senaste bedömning bidrar den svenska statsbudgeten med motsvarande 3,9 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till att få fart på ekonomin i år och nästa. Därmed delar Sverige en tiondeplats tillsammans med Nederländerna. Listan toppas av Irland och Storbritannien. Av de nordiska länderna satsar Danmark och Finland mer än Sverige. Norge tillhör inte EU, men även där är stimulanseffekten sannolikt större än i Sverige.

*

Då vill jag påminna om att vi har världens generösaste arbetslöshetsförsäkring.

Sanningen:

När TCO jämförde hur den statliga arbetslöshetsförsäkringen i åtta länder (Sverige, Danmark, Finland, Norge Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien) täcker upp förlorad inkomst vid arbetslöshet visade det sig att Littorin inte hade någon som helst grund för sitt påstående. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen är, tvärtemot Littorins utsagor, sämst bland de undersökta nordiska länderna när det gäller generositet och skydd mot inkomstbortfall för medelinkomsttagare.

Den svenska arbetslöshetsförsäkringens ersättningsnivå för medelinkomsttagaren ligger dessutom bland de lägsta i de undersökta länderna. Det beror på att den har ett lägre inkomsttak än många andra länder. Den reella ersättningsnivån i Sverige sjunker dessutom relativt sett genom att Sverige har flest karensdagar bland de undersökta länderna. Många länder har inga karensdagar vid ofrivillig arbetslöshet. TCO-studien (pdf) visar alltså att den svenska arbetslöshetsförsäkringen inte längre skyddar de breda medelklassgrupperna.

*

Vi har mest stök och disciplinproblem i vår skola i hela den industrialiserade världen. Enligt OECD ligger Sverige i topp när det gäller skolk, skadegörelse och kränkande språkbruk. Vi måste vakna upp och inse att det inte fungerar.

Sanningen:

När SR-programmet ”Kris i skolan?” granskade Björklunds uttalande visade det sig sakna grund i OECD-statistiken. OECD genomför undersökningen PISA (Programme for International Student Assessment), vilken hittills gjorts tre gånger.

Den omgång där man tittat mest på skolklimat är, enligt analytikern Claire Shewbridge som arbetar med PISA, 2003-års upplaga av undersökningen. Men i PISA 2003 (pdf) finns inga uppgifter om grovt språk, stölder eller skadegörelse. Men det finns två tabeller (5.2 och 5.3) som rör skolk, frånvaro och ordning. I den ena tabellen är det rektorerna som uppskattar i hur hög grad skolk, oordning och droger hindrar elevernas lärande och i den andra uppskattar eleverna vilka beteenden som förekommer under varje eller nästan varje mattelektion. I båda fallen hamnar Sverige någonstans i mitten av tabellen, på eller i närheten av OECD-genomsnittet. En hel rad länder hamnar alltså sämre än Sverige i dessa två tabeller. Ett av dessa är Björklunds eget ”mönsterland”, Finland.

*

För att inte tala om Anders Borgs ”bonusretorik” kontra verkligheten…

P.S. Om du vill se någon som verkligen var ärlig i programmet ”Skavlan” – titta på det här!

*

OBS! Mer om Fredriks bok ”Det sovande folket” hos Alliansfritt Sverige och Arvid Falk

Mer bloggtips; Röda berget om centern, Hanna Bergstedt varslar regeringen, Ekonomikommentarer om finansmarknaden, La Montagne om barnbonusar, Kaj Raving om höginkomsttagare, Motvallsbloggen om Israel

Press om regeringen:

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, AB1, AB2, AB4, AB5, AB6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 10, 2009

  Ännu en sylvass och välskriven analys av min (numera) favoritbloggare!

  Fler journalister borde också ta sitt ansvar och syna Alliansens propagandalögner. Det skulle vår demokrati må bra av!

  Tyvärr är det tydligt i dagens svenska samhällsdebatt att det är Alliansen som, likt kommunistpartierna i de gamla öststaterna, äger tidningarna och medierna. Det gör att den typ av fakta som finns i denna blogg allt för sällan släpps igenom.

  Tack för en utmärkt blogg! Fortsätt att skriva! Du behövs!

 2. Kanonbra skrivet! Just det där uttalandet om arbetslöshetsförsäkringen har jag särskilt tänkt på även tidigare. Till råga på det är det dessutom billigare och enklare för företag att säga upp folk i Sverige än i många andra europeiska länder!

  Undrar om de ljuger med flit eller om de bara är okunniga i sak? Och vilket är egentligen värst, att vara okunnig om verkligheten när man skall stifta lagar eller att ljuga?

  Själv tycker jag regeringens politik liknar en bulldozers framfart. De har så brått att stifta nya lagar och riva upp de gamla att de inte tänker på konsekvenserna innan. Beslutet att ta bort den tillfälliga sjukersättningen är bara ett exempel på denna bulldozerpolitik.

 3. Surgubben

   /  mars 10, 2009

  Gå inte på det här. Reinfeldt sade ”Pensionärerna är Sveriges riktiga skattefrälse. De tjänar mycket bra på att jobba.” Det är alltså de som är pensionerade och jobbar som har mycket låg skatt. Typiskt för socialiser pch ”rödingar” att förvränga sanningen.

 4. Rickard

   /  mars 10, 2009

  Toblemona, Emanuelsson och nu du, grattis att sålla dig till lögnarnas kvarter.

 5. Fast visst måste vi erkänna att de var väldigt ärliga med att berätta att de skulle göra allt sämre för oss om de vann, bara det att ingen trodde att de verkligen menade det eller ens brydde sig att lyssna på vad de sade 🙂 Efter det har det varit skralt med sanningen hos dem.
  Christer.

 6. Andreas Andersson

   /  mars 10, 2009

  Man måste antingen vara paranoid eller sinnesjuk om man verkligen tror att regeringen medvetet vill Sverige och dess befolkning illa, precis lika lite som sossarna ville Sverige illa när de hade makten. Det handlar bara om olika ideologier kring hur man bäst kan skapa välfärd och tillväxt.

  Sossarna tror att det går bäst genom stark statlig makt och styrning. Moderaterna tror att det går bäst utan.

  Det enda sunda är att titta på Sveriges utveckling. Socialdemokraterna har haft makten i Sverige 65 av de senaste 76 åren, och 12 av de senaste 14. Under denna tid, har man lyckats utrota fattigdom, arbetslöshet, missbruk, eller brottslighet?

  Tyvärr inte.

  Snarare har Sverige blivit fattigare i förhållande till andra länder trots årtionden av närapå världens högsta skatter och en enorm offentlig sektor.

  Enligt BRÅ har brottsligheten ökat med hundratals procent sedan 60-talet. Enligt SCB är cirka en halv miljon människor är förtidspensionärer. Över 100 000 barn lever under fattiggränsen, trots att en av tre graviditeter redan avslutas med en abort. Vi har runt 20 000 hemlösa. En av tio svenskar har allvarliga alkoholproblem.

  Det gör mig ledsen att se Sverige så här, trots all god vilja, trots allt slit, trots alla stora planer. Sanningen är att socialismen inte uppnått vad den lovat efter 70 år. Varje år faller vi efter lite mer.

  Är det för mycket att begära att man nu ska ge ett alternativ tio år att se om det kan göra bättre ifrån sig?

 7. Alliansen ”sanningar” är det tyvärr alltför sällan någon som ifrågasätter och analyserar i media och de flesta människor orkar inte ta reda på vad som döljer sig under alla fagra och vinklade tal. Då är det tur att vi har en sådan som dig Ilse-Marie!

 8. En sådan som DU ska det naturligtvis vara! 🙂

 9. Erik

   /  mars 10, 2009

  Dags att kolla upp Reinfeldts ”gamla” politiska ideologi och tvinga honom att frånsäga sig den och undersöka hur hans nuvarande politik speglar hans ”gamla” åsikter?

  Inte helt olikt det man gjorde mot kommunisten Ohly menar jag. Men att hoppa på en liberal för hans liberala åsikter kanske inte känns lika bra för den borgerliga pressen?

 10. Vilka härliga liknelser och underbara djupdykningar. Du gör det pressen borde göra. Granskar kritiskt. Kanske märks det att pressen är borgerlig…

 11. Fille

   /  mars 10, 2009

  Andreas Andersson, man kan ju undra när du och andra borgerliga ”filosofer” ska sluta betrakta Sverige som ”socialistiskt”? Vi har ju ändå trots allt haft en borgerlig regering i snart tre år…

  Om det är något av blocken som får en att tänka på det gamla kommunistiska östeuropa så är det Alliansgänget. De äger ju ca 90 procent av pressen. De har den massmediala, ekonomiska och den politiska makten. Ja, nästan den ”totala” makten…alltså snubblande nära begreppet totalitär makt…

  Man kan bara hoppas att åtminstone några av de välskrivna analyser som numera finns i bloggosfären släpps igenom till övriga media. Än så länge är det tyvärr ganska skralt på den fronten. Den borgerliga mediadominansen lägger krokben för en rejäl demokratisk debatt om vad som håller på att ske i detta land!

 12. Andreas Andersson:
  Det är nog inte så mycket fråga om paranoia som att borgerligheten verkar se annorlunda på den lilla människan. Jag uppfatter det som om människor som tjänar mycket pengar betraktas som mer dugliga av borgerligheten. Och jag tror att man vill att de ska få bestämma mer.

  Därmed har man ingen kraft att ta itu med ekonomisk ojämnlikhet på allvar. Olika uppväxt suddas bort ur tänkandet. Att man får bra betalt för att göra vissa saker men inte andra som man kanske egentligen är överens om är lika viktiga döljs av detta urdumma ”marknaden har alltid rätt”.

 13. politik 2009 är besvikelse åter besvikelse. Tyvärr är politiker alla stöpta i samma form. Egot styr vi andra ska infoga oss i ledet och knipa käft. Hittills har alliansen lyckats bra med att täppa till talorganet på sina motståndare. Herre gud var är alla de politiker som värnar om de utsatta i vårt samhälle elller är det så illa att det finns inga……

 14. Jag tycker att Fredrik Reinfeldt gjorde bra ifrån sig på ”Skavlan”. Han är en mycket ärlig person och visade det också. Han är en man att lita på.

  Om programmet hade handlat om ärlighet när Mona Sahlin var där – hur hade din reaktion då varit, ett hjärta rött?

 15. Jag tänker inte ödsla tid på att kommentera vad som är redan står klart för alla med minsta hjärnfunktion kvar. Vad vi behöver är någon som tar itu med den här inkompetenta och människoföraktande regeringen, och de parasiter och snyltare som de gynnar. Vad jag vet så finns giljotinen kvar som köptes in för att genomföra Sveriges sista dödsstraff, den skulle kunna komma till användning igen för att ta itu med allians, allianssympatisörer och annat kapitalist och miljonärspatrask. Hela Östermalm kryllar ju av konservativa, nyliberaler och andra potentiella objekt! Fasen vad less jag är på allt snack, TILL VERKET FÖR DEN GODA SAKEN!

 16. Fredrik Sjöblom

   /  april 20, 2009

  Jag ber om ursäkt för denna dubbelpost, men jag känner att den lögnaktiga författaren av denna blogg inte kan få stå oemotsagd;

  Reinfeldt hävdar att Sverige har europas mest expansiva finanspolitik. Författaren till denna blogg anklagar honom för lögn med argumentet att vår nationalbudget i förhållande till BNP ligger på 10:e plats i europa. Vi som gått grundskolan vet att dessa två saker inte hänger samman. En nationalbudgets SUMMA är en bestämd summa pengar. En budget är HUR dessa pengar används! I Sveriges fall används pengarna mycket riktigt på ett expansivt sätt, men enligt författaren är man helt enkelt mer expansiv än andra om man har mer pengar. Givetvis är detta inte sant, expansivitet handlar om saker som att t.ex. satsa pengarna på utbildning istället för försvaret. Att andra länder har mer pengar är ingenting nytt, och det har ingen relevans över huvud taget när man inte vet vad deras pengar används till! Jag skulle vilja att författaren förklarar för mig varför hon försöker vilseleda oss läsare på det här sättet.

  Sen vill jag också veta varför hon anklagar Sven-Otto Littorin för att ljuga om att den svenska arbetslöshetsersättningen är generösast i världen. Detta ”avslöjande” motiveras med att ersättningsnivåerna är högre i andra länder. Men det finns INGEN SOM HELST frågeställning kring vad man får BETALA för sin försäkring i dessa länder! Detta är ju som att hävda att en ferrari erbjuder generösare fart än en volvo. Visst, den går lite snabbare, men varje km/h kostar också dubbelt så mycket! Hur det ligger till med detta vet jag inte. För det berör inte ens författaren. Ändå tycker hon att det är ok att anklaga andra för lögn. Vad ska man med argumentation och bevisning till om det ändå finns dom som är dumma nog att tro en i alla fall…

  Återigen ett uppenbart försök att vilseleda läsarna, varför kan man inte säga hela sanningen med en gång? Utan modifikation? Till och med dom heroiska fristående bloggarna, som ”avslöjar det medierna inte vill att vi ska se” osv, ljuger ju för fulla muggar. Denna bloggförfattare är inte på något sätt ett undantag.

 1. Stockholmsvänstern » Det sovande folket kanske vaknar nu!
 2. Den sovande regeringen ZZ « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: