Orättvisa som ideologi

Vårdval Stockholm är ett bra typexempel på hur den borgerliga politiken numera drivs igenom.

Mottot tycks vara – Mot bättre vetande.

Det politiska målet – Ökade orättvisor.

Ett (för mig) helt nytt exempel på ”de rättrognas” ointresse att lyssna på analyser och experter och samtidigt (medvetet) skapa ökade orättvisor är det som centerpartisten Börje Hörnlund tar upp i dag på DN debatt i dag.

Citat;

Med berått mod har statsministern tillsammans med näringslivsministern och centerledaren Maud Olofsson beslutat att låta de allra svagaste kommunerna betala 100–200 kronor extra per invånare. Dessutom har de förhindrat kommunministern att ens skicka på remiss ett utredningsförslag som i stället förordade att de utsatta kommunerna skulle kompenseras ekonomiskt. Detta är rena maffiametoderna på högsta politiska nivå. Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson vill eller törs inte lyssna på vad kommunal och annan expertis anser.

På punkt efter punkt ser vi hur den borgerliga politiken skapar ökade klyftor mellan de som har och de som inte har. Samtidigt lyser konsekvensanalyserna med sin frånvaro. Man vägrar lyssna på experter och remissinstanser. Besluten drivs igenom så snabbt som möjligt. Sjukförsäkringen, a-kassan, vuxenutbildningen, vårdvalet – är bara några exempel. När de ödesdigra konsekvenserna blir för uppenbara kommer de små pudlarna fram. Man vill ju vinna även nästa val.

pudlar

Men aldrig att man erkänner att man hastat fram en nyordning av enbart ideologiska skäl, eller att de orättvisa konsekvenserna är en del av målet.

Summa sumarum….

Om denna (o)ordning enbart bygger på misstag och oförmåga är det sorgligt. Om den bygger på politisk vilja och ideologi är det ännu sorgligare.

*

Gårdagens bloggpost; Bittra sanningar om Filippas skötebarn

*

Länkar;AB , DN1, DN2, DN3
*
Bloggat; HBT-sossen, Utredarna, Peter Andersson, Morgan Johansson, Tingeling i politiken, Alliansfritt Sverige, Sjölander, Simone

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Fille

   /  februari 26, 2009

  Det är mycket som är sorgligt i Alliansens politik. Du lyckas oftast sätta fingret just på de saker som gör att vi nu ser hur vårt land splittras i välbeställda kelgrisar (i Sthlms norra förorter) och missgynnade ”styvbarn” (i söderförort och ute i glesbygden).

  Önskar det fanns fler politiska kommentatorer som du! 🙂

 2. Kan bara instämma i Filles kommentar!

 3. Niklas

   /  februari 27, 2009

  Apropå orättvisa som ideologi, vad sägs om det nya förslaget att sänka tiden för studiebidrag vid högre studier till fyra år? Förakt för utbildning, eller bara ovilja att låta andra än överklassen utbilda sig? Nu när de har sänkt skatterna för de rikaste kanske det känns obekvämt om även lägre medelklass och arbetarklass har råd att utbilda sig och få sådana jobb?

 4. sämre välfärd med sänkt a-kassa och sänkt sjukersättning ger i slutenden lägre lön. Vi som är drabbade kommer att acceptera sämre villkor Jag har redan gjort det…

 1. Relevanta frågor och länkar | Psykbryt
 2. Maud-effekten « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: