Moderat smutskastning av sjukpensionärer

Under rubriken ”Var femte med sjukersättning fuskade” redogör den moderate ordföranden i socialförsäkringsutskottet Gunnar Axén (på sin blogg) för ett pressmeddelande från Försäkringskassan. Hans redogörelse innehåller – förutom den fullständigt missvisande titeln – en rad felaktigheter som man enkelt upptäcker om man tar del av FK:s pressmedelande.

FK:s pressmeddelande innehåller bland annat följande fakta;

 • I en riktad kontroll av 600 sjukförsäkringsärenden har man funnit att felaktiga ersättningar har betalats ut i drygt 21 procent av de kontrollerade ärendena.
 • Personerna som kontrollerades hade deklarerat en inkomst på 100 000 kronor eller mer under 2005. De hade inte anmält ändrade förhållanden till Försäkringskassan.

Ingenstans i FK:s meddelande står det någonting om ”fusk”.

Det står ”felaktiga utbetalningar”. Om dessa till största delen beror på slarv från FK:s sida eller okunskap eller slarv från de försäkrades sida eller rent av medvetet bedrägeri finns det ingenting i pressemedelandet som berättar.

I 72 ärenden har ”polisanmälan” gjorts. Ingenstans står det hur många av dessa anmälningar som har lett till åtal eller fällande dom. Tidigare polisundersökningar visar på magert resultat. Endast en liten del av alla misstänkta fall rör sig normalt om medvetet fusk.

Inte heller står det i pressmeddelandet hur stor del av det totala antalet sjukpensionärer (med sjukersättning) som har granskats.

Det står ingenting om att den grupp som utvalts och granskats är representativ för alla (hela gruppen) med sjukersättning. Tvärtom – undersökningen är ”riktad”. Vilket alltså betyder att de som undersökts gjort det av en speciell anledning, d.v.s. det finns skäl att anta att den utvalda gruppen innehåller fler felaktiga utbetalningar och fler fuskare än genomsnittet för dem som får sjukersättning. Att då, som Axén gör, säga att var femte med sjukersättning fuskade är naturligtvis fullständigt felaktigt.

Slutsats;

Man borde kunna begära lite bättre koll på fakta och analysförmåga av någon som sitter som ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Axéns enda avsikt med sin rubrik tycks vara att smutskasta alla som har sjukersättning. Vi får se hur lång tid det tar innan media hakar på…

P.S. Att de ”felaktigheter” som uppdagats ibland kan bero på Försäkringskassans eget slarv kan man förstå om det kan gå till så här….

”En cancersjuk kvinna i Boden fick ett brev från Försäkringskassan, där det stod att hon dött.”

*

Bloggposter;

Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon

Resultatet av propagandan

Regeringen fuskar med både ord och siffror

*

Bloggtips; Den osynliga patienten, Smärtbloggen, Resursbloggen, Utredarna, Eva-Lenas blogg om SAAB, Kildén& Åsman om SAAB, Motvallsbloggen om invandrarpolitik, Alliansfritt Sverige om medborgarskap, Ilona om Kärlek!
*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Jag blir så arg och mörkrädd när jag läser sånt här………………..det ena värre än det andra.

  Det är kränkande att bara behöva läsa hur FK har gjort sin ”fusk” undersökning.

  Och få brev om att man dött………………….man blir mållös.

  har ingen koll på NÅT längre??

  Sedan lönedumpningen till de som har sämst lön………………..

  Ja det är fan beklämmande att nån bara kan komma på en sån sak???

  Ha en bra dag!

 2. Mike

   /  februari 18, 2009

  Dom har inte gjort något annat än ljugit till folket sedan dag ett.

  Dom gick till valet med löftet om höjda pensioner.

  Vad var det första dom gjorde om inte sänkte pensionerna för dom fattigaste och skatterna för dom rikaste.

  Min far och min granne är hör till pensionärerna.

  Åt helvete med den kriminella rasist regeringen som försöker spela folket mot varandra så att dom kan fortsätta begå sina brott.Åt helvete med stofilerna allvarligt talat som vill kontrollera världen med sin falska ekonomi , nationalism, hat , sjukdomar, krig ,svält,fattigdom.

 3. Står undrande gång efter gång vad misstanken grundar sig i att det alltid rör sig om fusk när det gäller sjukskrivna. Både sjukpenning och sjukersättning.
  Det är både tragiskt och skrämmande att läsa och höra.
  Axén är både kall och oftast mycket hård, borde i ord och åsikter. Inte första gången, och tyvärr säkert inte sista, han framför sina beska tankar.

 4. Mike

   /  februari 18, 2009

  klart dom inte har pengar dom har ju skänkt bort statskassan till usa och fyllt sina egna fickor med dem.

  Från 4000 miljarder i överskott till minus.

  Vilket skämt.

  Jag söker en investor som vill utveckla en ide med mig och delat ägarskap.

  Någon som har inflytande och pondus och stå emot dom stora bolagen.

  Min uppfinning berör en generator som kan ersätta motorerna i bilar och bränslet.

  Ersätta bränsle i alla fordon och ge hus värme och el.

  Det är lustigt men jag har hört runt lite med mina vänner som några har eget företag och några är uppfinnare.

  en av dem berättade hur han uppfann en pump till bilmackarna som kunde leverera vatten,luft, och olja.

  Han hade beställningar från Ok,shell och jet.

  Prototypen var klar och patenten tagna.

  Utvecklingsfonden hade lovat han hjälp.

  Sen när det gällde hade den ansvariga slutat på sitt jobb och statens utvecklingsfond hörde aldrig av sig.

  Lustigt men ännu roligare med tanke på all reklam staten bombar oss med ang miljön och alla extra skatter vi ska betala så finns inget stöd eller intresse för min uppfinning.

  Tycker det säger en hel del om att bibehålla monopol.

  Det ska se bra ut utått men igentligen är samhället ett stort skämt.

  Det är som när man lär ut rättigheter till barn i skolan men i verkligheten existerar dom inte annat än i ens eget huvud och avgörs av den stora massans indoktrinerade medvetenhet.

  Föressten jag är inte född i sverige men uppväxt här.

  Har ochså en gång i livet begått grovt brott.

  Jag hjälpte min Ms sjuka vän odla cannabis.

  Så ta och utvisa mig jag måste ju vara en tagg i statens öga.

  Skitregering.

  Folket är för dumma för att ha det gott.

  Vill man ha det gott agerar man och kräver.

  Något som den passiva svenska befolkningen tycks ha glömt hur man gör.

  Osämja och att folk inte samverkar är vad som ger psykopat ledarna makt till att ljuga mera för oss till sina privata agendor.

 5. Ja,jag är inte alla förvånad.
  En av moderaterns hjärtesaker verkar ha varitt att näpsa, forstra och tillrättavisa underklassen, tjänarna, dem som skall passa upp de styrande och få dem att inse en plats och sitt värde, dvs inget värde alls.

  Jag, med sjukbidrag, dopaminbrist, ulcerös proktit, artros, benskörhet, underfunktion på sköldkörtlen, fibromyalgi och myofaciellt smärtsyndrom, jag fuskar säker jag och borde skämmas över de 8000 kr per månad jag får i handen att leva på och av vilka CSN skall ha 700 kr varje månad och hryesbolaget 4300 kr..eller hur!

  Det är en skrämmande cynisk människouppfatting som frodas och uppmuntras hos dem som Svenska folket valt att styra över landet…

 6. hillary2

   /  februari 19, 2009

  Jag ogillar bedragare oavsett vilken samhällsklass de kommer ifrån och jag ogillar system som gör det lätt att ”glömma”att själv ta intiativet och kontakta FK. Nu är det dessutom tillåtet att arbeta upp till en viss ersättning utan att sjukersättningen reduceras. Det kommer nog att bli ännu fler felaktigheter nu. FK verkar inte precis vara överbefolkad av analytiskt begåvade människor som kan finna ut smarta IT-lösningar. Man kan påminna med mail, låta folk signera under ed på nätet eller på andra sätt förenkla användningen av socialförsäkringssystemen. FK har köpt Sveriges mest svindyra men obrukbara datasystem sägs det.

 7. Jag vet inte om man skall skratta eller gråta. Förutom Husmark-Pehrson har vi nu alltså också Axén i hetsjakten på sjuka och värnlösa. Men inget annat är väl att vänta eftersom det hela syftar till att sakta men säkert underminera hela socialförsäkringssystemet för att slutligen kunna avskaffa det för gott. Ideologiskt vill ju alliansen ersätta alla gemensamma trygghetssystem med privata lösningar; försäkringar för de som har råd att betala, resten får vara utan! Jag önskar att Fredrik, Axén och Husmark-Pehrson m.fl glömmer börsen hemma när de åker in till den privata mottagningen med sin hjärtinfarkt och att de därvidlag nekas vård. Så är det på Filippinerna där Du oavsett åkomma måste lägga upp pengar i förskott för att erhålla någon som helst vård! Jag tycker det är dags att fastslå att det INTE är OK att vara moderat!

 8. Kan inte annat än hålla med om att det är upprörande. Alla de ”bevis” för att ”folk” fuskar sig till ersättningar som de använt har ju fallit.

  När vi däremot påpekar de orimligt långa handläggningstiderna för de som har rätt till ersättning så svarar ministern att 90% får sina utbetalningar i tid. Jaha? Skulle det vara gott nog? Här handlar det inte om att jaga på för alla ”allt ska gå rätt till”.

  Upprörd.

 9. Elisa

   /  februari 19, 2009

  Ge alla medborgarlön, 105 % av stadsministerns lön, höj boendestandarden för alla, gratis kollektivtrafik, förbjud företagens övervinster. Låt var och själv bestämma om han el hon är sjuk.

 10. Mike

   /  februari 19, 2009

  Sabba ekonomin i landet.

  Inför yrkesarme.

  Anklaga alla invandrare för alla försämringar så hatet växer.

  ‘Skicka dem sedan till afghanistan där dom kan få dö och fylla mina fickor lite.

  Reinfeldts hemliga tankar.Snubben jobbar knappast för sverige.

 11. Det finns så mycket som blivit fel när man förändrade Försäkringskassans organisation, ifrån länsvis till en enda gemensam FK för hela landet.

  Bland det som blivit mest galet är de nya direktiven, man är tvingade att arbeta efter. De helt och hållet skapade av den sittande regeringen.

  Nästa del som är rent fanatiskt förändrat, är tilldelning av budgetmedel. Både för ”försäkringsarbetet” och den ”interna organissationen”.
  Ett litet ”russin” i den stora uttorkade kakan är upphandlingen av datasystem. Först beslutas att man måste ha enhetligt, samverkande datasystem för landet. Man handlar upp samt börjar utbildning och installation. Då beslutas om att sänka driftsanslaget för datasektionen med 500 000 000 kronor. Fem hundra miljoner kronor.

  Det tog lite tid att kolla fakta med kassan, men nu är det gjort. Efter ett antal samtal med några av de som vet mycket, men inte kan eller får prata öppet. Har jag funnit att det största problemet med Försäkringskassan är direkt adresserbart till Rosenbad!

 12. Veronica!

  Men om du nu kommit till insikt om att fuskdebatten är en propaganda lögn – kan vi lita på att real politiken förändras om ni vinner valet 2010, Mona Sahlin vågade ju inte lova oss inom Resurs någon konkret förändring av sjukförsäkringslagen !?

  Jenny

 13. hillary2

   /  mars 15, 2009

  Vad hjälper det att kräva att moderater ska be om ursäkt? Östros krävde det av Borg. Ska vi inte med höga röster skrika – LÖGNHALS? Vill vi att bedragare ska be om förlåtelse och därmed vara ursäktade? Ska vi inte istället spara deras lögner och grodor och plocka fram dem/synliggöra dem i valrörelsen? M har sysslat med dirty tricks för att misskreditera S – inte minst deras kvinnliga företrädare – på alla möjliga sätt sedan Alliansen vann valet 2006. Vi behöver inga dirty tricks för att avslöja M – vi har bara att lyfta fram kappsvängandet, dubbelmoralen, lögnerna och det ojämlika Sverige de försöker skapa – där alltför stor makt och inflytande koncentrererats till en liten ”Stockholmselit”. Vi behöver eliter i Sverige men inte orättfärdigt ojämställda sådana – varken inom handel och ekonomi, politik, idrott eller något annat område. Den vetenskapliga världen behöver däremot ”nivelleras uppåt” om vi ska kunna sträva efter en rättvis och hållbar utveckling. Skriver detta med hjärtat i halsgropen eftersom jag vet att just M är de största tjuvarna i Sverige. De stjäl och förvanskar idéer för sina egna syften. Med resultat – över 30% av väljarnas sympatier…opportunism och kappsvängande går hem…

 1. Gunnar Axén borde be om ursäkt « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: