Kultur för moderater

Clemens Poellinger slår i SvD huvudet på spiken när han kommenterar de senaste ”kulturprovokationerna” så här;

Jag ser det som att vissa Konstfackelever riktar sin energi åt fel håll. Går den lätta vägen när de ger sig på något som redan går på knäna – det offentliga samhället. Vad är det värdigaste målet för ifrågasättande konstprojekt som förmodas rikta sig mot förtryck från makten och härligheten? En hårt pressad vårdsektor, en nedskärningshotad kollektivtrafik, eller exempelvis marknaden i sina olika manifestationer som banker, börser och storföretag?

Kan det vara så att många av de konststudenter som nu vill väcka uppmärksamhet och provocera är påverkade och färgade av det samhällsklimat de har växt upp i? Den tidsanda som har präglat de senaste 20 – 30 åren. En tid där respekten för andra människors värde och vårt gemensamma samhällsbygge har suddats ut. Där ordet ”solidaritet” har varit ett osynligt skämt.

En tid där ”jag älskar att äga” har varit mottot.

Den moderata kulturministern kanske bara får de konststudenter hon förtjänar. För vad ska barn av den nyliberala eran ägna sig åt för projekt – om inte att slå mot en sargad välfärd och mot det bespottade kollektiva samhället?

Humorn och konsten – båda dessa oerhört viktiga ventiler och drivkrafter för samhälldebatten – har till stor del förvandlats från att provocera makten och slå uppåt till att marknadsföra sin egen person och slå nedåt. En kultur som gjord för ett moderat samhälle.

Den senaste kulturutredningen lär knappast ändra på den saken…

*

Bloggat; Alliansfritt Sverige, Bloggers Notes,

Press; DN ledare, DN, AB kultur, SvD1, SvD2

*

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Anonym

   /  februari 18, 2009

  Jag kanske minns fel men har inte (s) varit i makten fram tills bara något år sedan. Att säga att (m) fått sina konststudenter är bara missvisande.

 2. Kobolt

   /  februari 18, 2009

  Vänstern positionerar sig återigen i den ansvarslösa ringhörnan. Det är aldrig individen som har något moraliskt och rättsligt ansvar. Det är alltid kapitalet som framtvingar det sämsta hos människan som blir ett viljelöst offer utan valmöjligheter eller förmåga till eget tänkande. Kan inte låta bli att tänka på Lorrysketchen med Johan Ulvesson som spelar vilsen ungdom och skyller alla sina destruktiva våldshandlingar på att ”dom inte har någon lokal”. Den här bloggen uppvisar ungefär samma nyanserade och insiktsfulla ståndpunkt. I ett kommunistiskt samhälle skulle genast människor blomstra, ta ansvar för sina liv och kunna leva rika och meningsfulla liv. Det har vi historien som bevis för.

 3. I ett läge när människor i tusental blir av med sina arbeten, när enorma produktionsresurser och kompetens förintas pga finanskapitalets spekulation – har Kobolt mage att tala om moraliskt och rättsligt ansvar.

  Det ju vänstern som förespråkar att varje individ, varje arbetande ska ha fullt ansvar och inte bara vara ett produktionsbihang som kan kickas när som helst. Eller vars enda funktion när det gäller kultur, är att SMS:a in sin schlagerröst.

  Det är ju just marknadsekonomin och dess försvarare som skiter blankt i individen – fråga arbetarna på SAAB i Trollhättan.

 4. Ett moderat samhällsklimat har präglat vårt lands styre långt innan det blev en borgelig regering! Det var så att säga redan krattat i manegen för alliansen! Som sagt, en moderat kulturminister får de konststudenter hon förtjänar! Så som detta land har tagit ut fördriktningen och bäddat… får vi ligga!
  Ja liknelserna kan göras många…

 5. Elisa

   /  februari 18, 2009

  Vi måste få en postmodernistisk diskurs igen , det är inte möjligt i dagens kulturpolitiska klimat. Konsten måste våga provocera, att ropa på polis för tankarna till tredje riket.

  Stoppa moderaternas munkavle på det fria ordet. En intervention och performance som visar en psykiatrisk vårdkris. En illegitimt attack av auktoritära krafter

 6. Tänk jag blev nästan antipirat engång
  Nytt inlägg på Hellre upplyst än nedsläckt

 7. urgeljungo

   /  februari 21, 2009

  Politiken intresserar mig inte. Vänster och Höger, Sossar och moderater. Blah. Samma maktmänniskor i båda partierna.

  Däremot är tanken att konstnärerna istället för att slå uppåt mot makten nu slår nedåt mot försvarslösa intressant. Jag har inte tänkt så förut, men det stämmer faktiskt i båda de två senaste konsthändelserna.

  Varken SL eller vården kan försvara sig mot konstnärliga påhopp. SL är så vana vid skadegörelse att man sedan länge gett upp försöken att sätta fast skurkarna. De reparerar och målar om. Kostar cirkus 100miljoner om året
  Nugs anhängare vill påstå att han digitalt fejkat en SL-vagn och inte vandaliserat något på riktigt. Skulle gärna se några bevis på det, typ den oredigerade filmen om det nu finns en sådan.
  I värsta fall kommer han undan på det påståendet ändå.

  Anna Odell hade tänkt dölja sig bakom läkarnas tystnadsplikt och hade nog lyckats med det om inte några modiga läkare bestämt att Anna inte var patient och därför inte inkluderas i tystnadsplikten. Ett farligt beslut som lika gärna hade kunnat slå bakut och kostat dem läkarlegitimationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: