Bakom rubrikerna…

I dag kan jag rekommendera Björn Elmbrants intressanta essä i DN – Obama kan lära av Roosevelt.

En av kärnpunkterna och slutsatserna i Elmbrants essä är denna, citat;

…det är bättre att göra någonting, än att göra ingenting. För politisk handling är det enda som kan lyfta ”den glömda människan” och vända spiralen av fruktan.

En lärdom som vår borgerliga regering har svårt att ta till sig. Där handlingsförlamning istället tycks vara den största ledstjärnan.

*

Dagens DN debatt artikel, av Vernon Bogdanor, är ännu ett exempel på hur tidningarnas egna värderingar styr rubrikformuleringarna – istället för innehållet i artikeln.

Innehållet handlar om hur de nyliberala värderingarna tagit över världens ekonomier och politiska arenor under de senaste 30 åren. De europeiska socialdemokratiska partierna har i processen tappat bort en del av sina egna grundläggande värderingar, även i Sverige. Nu finns en möjlighet att, i den ekonomiska krisens svallvågor, hitta tillbaka till ”den fruktbara filosofi som de svenska socialdemokraterna hade funnit under sin glanstid”.

Bogdanors formulering lyder som följer;

Egendomligt nog är det så i dagens Sverige att det är statsminister Fredrik Reinfeldt och partierna i koalitionsregeringen som ses som mer pålitliga socialdemokrater än Mona Sahlin och den socialdemokratiska oppositionen.

Med sin rubrikformulering får DN det att låta som om den borgerliga regeringen verkligen skulle leva upp till sin retorik. Men hur pressen speglar politiken och hur alliansens politik upplevs har ingenting med verkligheten att göra.

Den politik som regeringens allianspartier genomför i praktiken är allt annat än ”gammal hederlig socialdemokratisk”. Istället bygger den på alla de, numera starkt ifrågasatta, nyliberala ”sanningarna”. Utförsäljnings- och marknads – fundamentalism, stora skattesänkningar som ökar på klyftorna i samhället, försämrade socialförsäkringar och en snabb marsch framåt mot ett alltmer tudelat samhälle där egoism alltid går före solidaritet.

Alliansens ”sosseretorik” har alltså väldigt lite med deras politik att göra!

Man kan också fundera över varför man lätt kan få intrycket att regeringen numera har ett stort övertag i opinionen – när man läser alla de borgerliga ledarsidor (och media) som dominerar den politiska debatten . När sanningen är att den rödgröna oppositionen har haft ett mer eller mindre kraftigt övertag i samtliga opinionsundersökningar ända sedan borgarna vann valet. Inte bara i den senaste….

Bakom rubrikerna döljer sig ofta en helt annan sanning – bara man orkar läsa…

*

Bloggpost; Det finns en förklaring

Bloggat; Simone, Jj.n

Mer bloggtips; Kaktusblomman om Kärnkraft, Ingen ko på isen om vanmakt, Vänstra Stranden om Centern, La Montagne om Ekdals krönika, Alliansfritt Sverige om integrationspolitiken, Arvid Falk om demokratin

Mer Press; DN ledare1, DN ledare2, SvD1
Lästips; Niklas Ekdal om finanskrisen

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Man kan undra om Mona göms av media?
  Man ser inte ofta någon debatt bara nån ”glirning” då och då. Synas i media är en förutsättning för att ”höras”.
  Själv har jag ju lite problem med det. Får snart skriva ut mina inlägg och dela ut.

 2. hpx83

   /  februari 8, 2009

  ”…det är bättre att göra någonting, än att göra ingenting. För politisk handling är det enda som kan lyfta “den glömda människan” och vända spiralen av fruktan.”

  Även om detta någonting riskerar att förvärra krisen tio-falt inom de närmsta 5 åren? Det är den typen av kortsiktigt tänkande som skapat hela soppan.

  Naturligtvis vill mjäk-media få det att se ut som att det endast är en förtroende-kris – om vi alla bara tror på framtiden tillräckligt mycket så ordnar det sig. Det är dessvärre inte sant, vad vi bevittnar är ett ekonomiskt system som håller på att kollapsa under vikten av felinvesteringar, slöseri och sönder-reglering.

  Saker blir inte ett dugg bättre för att vi slutar vara rädda, det som behövs är en utrensning av allt skräp i systemet. Något som alla är rädda för, eftersom det innebär omställningar för många. Alliansen skall ha all heder för att de håller sig relativt lugna vad gäller ”akut-åtgärder”. De närmsta åren kommer visa vilka som klarade sig bäst – de som viftade med armarna och skrek igenom ”krisåtgärder” eller de som lugnt och sansat gjorde det som behövdes endast för att systemet inte skulle kollapsa, och lät marknaden justera sig själv därefter. Jag vet vilka jag gissar på.

  Time will tell,

  //hpx Save capitalism

 3. Alliansen är en mycket obehaglig fiende som förstår hur man nyttjar media och förpackar sin politik på ett säljbart sätt. Tyvärr är förpackningen totalt missvisande eftersom den reella politiken är ett systematiskt angrepp på allt vad fördelnings- och välfärdspolitik heter. Fram till valet skulle det inte förvåna mig om vi får se en lugnare politik med lite allmänt godis, men låt inte lura Er. Direkt efter en eventuell valseger väntar nästa brutala angrepp och man kommer inte att nöja sig förrän Sverige är återbördat till ett modell 1700-tals klass samhälle. Man låter bara väljarna vänja sig vid nedmonteringen steg för steg. Kära vänner, det här här inte bara en kamp utan ett rent krig där vi måste slåss för överlevnad, omtanke, medkänsla och rättvisa!

 4. Den här förklarar det mesta.
  Arbetar Sången

 5. Rätt låtval m00ns, superbra! 😀

 6. Risken för ”twitter”debatt kanske är överhängande.

  Framgångssagolikheten i Alliansens politik kommer snart att mista sitt skimmer och dess ickeåtgärder framträda som en farlig och ödesdiger passivitet.

  Inget sysselsättningspaket i sikte –
  renovera och klimatomställ skolor och miljonprogrammet,
  säkra lärartäthet och personaltäthet i vården så att folk slipper dö
  tillse att grundläggande infrastruktur fungerar

  Masken kommer att falla – tyvärr kommer då statskassan att vara tom och pengarna som getts bort osäkrat till fordonsindustri och banker ha gått upp i rök.

  Då har moderaterna lekt färdigt och det är inte roligt längre.

  Så får nån annan städa upp i lekstugan efter dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: