De fattiga och de rika

I stort sett alla som har svarat i Aftonbladets webbfråga om Nordeas gigantiska pensionsavtal anser att de är för höga och att bankerna lika väl skulle kunna rekrytera ”bra” chefer utan dessa extrema excesser.

Naturligtvis. För inte blir väl en chef bättre för att han är omättligt girig?

De styrelseproffs som flyttar runt mellan de olika styrelserna och godkänner alla dessa extrema avtal till sina vänner gör det förmodligen av en enda anledning – de hoppas på en gentjänst. Och de får det. Och (i stort sett) alltid är det gubbar, män, grabbar…

I går fick vi veta att Lidl förgiftar maten i sina sopcontainrar, allt för att inte hemlösa ska få ”festa” på de bortkastade och utgångna resterna från vårt överflöd. Samtidigt kan vi läsa att unga hemlösa inte får något stöd eller någon hjälp från socialtjänsten. Just de som kanske skulle behöva det allra mest lämnas åt sitt öde.

Så ser det alltså ut i dag i Sverige – och förmodligen i en stor del av den ”underbara” marknadsfundamentalistiska världen. Hemlösa förgiftas som råttor och lämnas åt sitt öde, medan bankdirektörer och riskkapitalister får statligt stöd och kan fortsätta att trixa till sig absurda pensioner och bonusar, och stänga in sig bakom höga murar.

Samtidigt…

Hela EU-området har gått in i en recession och den borgerliga regering tittar på när krisen kastar ut allt fler i arbetslöshet och när tiotusentals sjuka sparkas ut från den ”upp-piffade” och omänskliga sjukförsäkring. De har sin ”superbudget” och ingenting mer.

Det enda de har lyckats med är konststycket att uppfylla sin ”profetia” – att göra ”bidrag” (en nådegåva) av de sociala försäkringarna.

I dag kan ingen som blir sjuk känna sig trygg med att vi har en sjukförsäkring som gäller för alla. Arbetslöshet innebär likaså, för väldigt många, inte bara en social utan även en ekonomisk katastrof.

Men, vad gör det? Vi har ju ”jobbavdraget”!!

*

Somliga går med trasiga skor….

*

Bloggat; jj.n, hellre upplyst än nedsläckt, Alliansfritt Sverige, Arvid Falk

Mer press; SvD, AB ledare1, ledare2, AB Odell om Nordea

*

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Bra talat. Frågan är om inte Vänsterpartiet har rätt, detdär med budgettak etc. tror jag är överspelat. Vi har utrymme för ordentliga satsningar, som ju är delvis självfinansierande och budgetunderskott kan behövas i rådande läge eller framöver. Man är road Östros, han håller masken stenhårt, han!

 2. Väldigt bra skrivet!

 3. Bra ordat! Vem hade kunnat ana att Sverige skulle förändras så snabbt. Alliansen har gjort ett hemskt hantverk.

 4. calandrella

   /  november 14, 2008

  Ditt blogginlägg verkar vettigt.

 5. Det sorgligaste är väl att även fackets folk sitter med i vissa styrelser och godkänner de här bonusarna.

  Men nu ska vi snart slippa förarga oss över de superrikas rånande av hela svenska folket, för nu behöver de inte längre deklarera sina förmögenheter, och därmed är dessa hemliga. Tänk så fiffigt.

 6. Maria

   /  november 15, 2008

  Mycket bra artikel, men vi måste göra något snart. Regerinen skickar 500 miljarder i bistånd till Afgahanistan, medan de hemlösa får kalla handen från socialtjänsten.
  Bankchefer överbetalas och den fega regeringen vill inte stoppa det. Man kritiserar andra regeringar och länder för korruption och låtsas inte se vad som händer här i Sverige.

 7. Skatt är Stöld

   /  november 15, 2008

  Klart inte ägarna inte betalar mer än de behöver.

  Det är extremt viktigt att få bra chefer. Handelsbanken tex. hade en vinst på 3.8 miljarder förra kvartalet. Om en VD kan förbättra resultat med bara 1% så innebär det 38 extra miljoner till ägarna.

  Att dumsnåla på VD:n vore idiotiskt.

 8. St Just

   /  november 15, 2008

  Den kapitalistiska marknaden snålar aldrig med sina fullständigt orimliga direktörslöner. Alla vet att de är omänskliga, orättvisa och enbart tecken på löjeväckande girighet; bankdirektören, borgarministern såväl som varje liten nyliberal marknadskramare.

  Försvaret för fånerierna sägs vara VD:nas effektivitet (!) – i den galopperande finanskrisens dagar är detta bara ett billigt skämt. Dirrarna står ju med brallarna nere varje dag numera med minusresultat, masspermiteringar och avslöjade feta pensionsavtal.

  Det är klart att personer som skriker i falsett över en skattekrona, inte har något emot att hundratals miljoner pytsas ut till värdelösa ickearbetande VD:s. Att inte göda dessa kallas att ”dumsnåla” och ”idiotiskt”.

 9. Voogi

   /  november 15, 2008

  Det är f a styrelseordföranden som är ansvarig för VD:s ersättning även om styrelsen i sin helhet har det formella ansvaret. Har ägarna sett till att ordföranden har den nödvändiga kompetensen på det här området? Och givit honom/henne tydliga instruktioner och mandat?

  Vid valet av en VD för ett stort börsbolag är kompetensen många gånger viktigare än ersättningen. Det dräller inte av personer som är kompetenta att driva stora företag. Därmed inte sagt att jag tycker att alla som fått den positionen är kompetenta.

  En VD, liksom de allra flesta av oss, strävar efter en så hög lön som möjligt. Priset i form av långa arbetsdagar, tungt ansvar för medarbetare, och ett eftersatt familjeliv är mycket vanligt.

  En VD har definitionsmässigt ingen anställningstrygghet eller tillgång till a-kassa.

  En majoritet av VD:ar i Sverige når inte 1 milj kr i årslön.

  När pensionsavtalen räknas ihop fram till 85 års ålder, så blir siffrorna stora. En pension om 20.000/mån f o m 60 års ålder ger ett pensionsavtal om 7-8 miljoner (exkl inflationsuppräkning men inkl vissa sociala avgifter) räknat på det sedvanliga mediasättet.

  Även en garantipensionär har ett flermiljonsavtal.

 10. Voogi
  Du tänker så svart och vitt … grå är också en färg.
  När man talat orättvisor är det inte 3-7 man företag man talar om jööö.
  98.000:- 65 till 85 års ålder = 1.960.000 minus skatt. Knappast ett fler miljoners avtal.

  Det dräller av personer som inte är kompetenta. Jag är med på att finns det en kompetent person så självklart så ska han ha betalt för att han/hon har något utöver det vanliga. Men att det blivit så att bara för att en VD har visioner så ska alla VDar ha samma lön verkar väl märkligt.
  Att ingen VD är beredd att lämna tillbaks den lön dem verkligen inte förtjänat när deras verkligen dåliga affärer kommer upp till ytan är väl än märkligare?

  Att löntagare valt att sätta undan endel av sina ”dåliga affärer tider pengar” i form av a-kassa eller som sjukförsäkringen att ha till handa den dagen dem gör illa sig eller marknaden gör dåliga affärer och staten kan tillgödo göra sig räntorna för dessa pengar. Dem pengarna skulle väl inte heller kunna ändras förutsättningarna för eller storlek på i sånna fall?

  Löntagarna får inte heller mer pengar i sin ”när det går dåligt” fond. När det går dåligt men VD fallskärmen är oförändrad hur dåliga affärer VDn än gjort eller hur dåligt marknaden går.

 11. Sorry
  2.352000:- är det juh Minus 305.600:- i skatt
  2.046.400:-
  Ja jällar du det blev ”flera” miljoner för dem 20 åren.

  Dock inte mer än 6.400:- rent i handen per månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: