Läkare protesterar mot FK och regeringen

Tidningen helagotland.se berättar i dag om distriksläkaren Susanne Belfrages reaktion på att Försäkringskassan nekat en av hennes patienter sjukskrivning – lång tid efter det att sjukdomsanmälan gjordes.

Nu har hon skrivit ett brev till socialminister Göran Hägglund.

Citat;

– Jag skäms över att arbeta i det officiella Sverige som inte skyddar svaga och sjuka i samhället. Jag skäms å mina medmänniskors vägnar på Försäkringskassan som tillägnat sig den cyniska inställningen till människors lidande. Var har den etiska nivån hamnat i Sverige i detta förnekande av människors lidande och kamp för sin tillvaro?

Liknande kritik kommer från Claes von Segebaden i Dagens Medicin. Han berättar hur han numera fungerar lika mycket som ”juridiskt ombud” som läkare för de patienter som får avslag från FK trots att de inte, enligt hans mening, ”står till arbetsmarknadens förfogande”.

Försäkringskassan tycks befinna sig i kaos. Rapporter om långa handläggningstider och förnedrande och rättsosäker behandling av de fösräkrade är vardagsmat. JO anmälningarna duggar tätt.

Det är enkelt att skylla alla problem enbart på Försäkringskassan och dess handläggare. Men, de följer bara de regler och lagar som riksdagen beslutat om. Nu senast den nya sjukförsäkringslagen. De hårda, omänskliga och otydliga reglerna har bidragit till mycket av det kaos som nu utspelar sig. Likaså de sparbeting och de stora omorganisationer och personalminskningar som regeringen initierat – samtidigt som man i panik drivit igenom flera stora och ogenomtänkta regelförändringar det senaste året.

Försäkringskassans personal har knappast genomgått personlighetsförändringar och blivit så mycket elakare och omänskligare de senaste åren. Det finns givetvis andra, politiska, orsaker…

*

Bloggposter; Utan att blinka, På besök i verkligheten

*

Bloggtips; Vägen till himmelen, Den osynliga patienten, Lasses blogg, Resursbloggen, Alliansfritt Sverige

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Fille

   /  november 12, 2008

  Hedervärt av dig att ta FK-personalens situation på allvar. De stackars människorna kan inte ha det lätt idag. De är ju satta att verkställa beslut enligt ett regelverk (infört av Alliansen) som många av dem tycker är både omänskligt och orättvist.

  Det är inte konstigt att många FK-anställda mår dåligt idag, i synnerhet som vi har en ansvarig minister (i Husmark-P:sson) som så fort det kommer upp något exempel på att en enskild drabbats av de regler hon nyss införde skyller ifrån sig på Försäkringskassan.

  Hedervärt också av de sjukskrivande läkare som nu allt oftare offentligt kritiserar det omänskliga och orimliga regelverk som regeringen infört.

 2. Hej, tack för en jättebra sida.

  De här problemen med FK är enliogt min mening i grunden ett systemfel. Många vittnar om att det vi ser idag existerat under många år. Jag tror att vi har ersatt medborgarperspektivet med ett synsätt som utgår från administratörens och politikerns intresse. FK har blivit ett system att förvalta ett system med intressen helt skilda från de försäkrades. De skall fungera som en statens buffert mot verkligheten, och därför tillåts den växa inåt men krympa utåt. Allt mer tid ägnas intern redovisning, överprövning och uppföljning och brukaren lämnas därhän. Det den här läkaren säger har ju sagts många gånger förr av brukare, men avvisats pga ”jäv”, som om varje FK-ärende vore ett brottmål.

 3. Besök http://www.livskunskap.org och läs om om utsatta barn och hur försäkringskassan behandalr sjuka. Kommentera gärna min berättelse om mitt liv.

  Mvh/Rune

 1. Klippstrategin, ett otrevligt ord… « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: