De val vi inte gör…

… funderingar kring ordet ”valfrihet”…

I en insändare i SvD berättar i dag en specialistläkare (Lars Henningsohn) om hur det kan gå till i det nya vårdvalets Stockholm. Häromdagen fick han ett samtal från en kollega i primärvården som berättade att han ”av ekonomiska skäl” inte kunde ombesörja en utredning av blod i urinen på en patient som varit vid sjukhusets akutmottagning. Den politiska ”pengen” han får från landstinget för att hjälpa ”sina” patienter räcker inte.

Specialistläkaren frågar sig vad de vackra begrepp som”valfrihet” och ”självbestämmande” egentligen betyder för den som är (eller blir) sjuk och kostar extra pengar, när vårdgivarna endast är intresserade av de som ger klirr i kassan – de friska. Vem ska ta hand om de som kostar pengar? De som behöver dyra mediciner, kontroller och terapeutiska samtal?

Ann-Marie Lindgren diskuterar ”den fria etableringsrätten” för både skola och sjukvård i ”aktuellt i politiken”. Rätten har visat sig ge ekonomiska problem inom skolan – speciellt nu när elevantalet minskar. Överetableringen kostar pengar och många kommuner, även borgerliga, börjar tänka i nya banor.

Men, nu ska systemet med ”fri etabeleringsrätt” införas i hela Sverige även inom vården, där efterfrågan (till skillnad från i skolan) är omättlig.

Mer ”fria val” …

I DN undersöker Kajsa Ekis Ekman vår imaginära ”valfrihet” i en intressant artikel – Har du gjort dina val?.

Hon visar hur vi numera tvingas välja mellan ”samma sak”. Alla vill ha bra skolor, bra vård, en hyfsad pension och billig och miljövänlig el. ”Man tar något människor redan har och säger att för att vi ska fortsätta ha detta, måste vi välja mellan olika alternativ.” Om det blir ”rätt” val har mer med tur än med skicklighet att göra.

Citat;

För den här typen av valfrihet har det inte demonstrerats, strejkats ­eller protesterats i någon nämnvärd utsträckning. Dä­remot förkommer den ofta i barnuppfostringslitteraturen – som ett sätt att få barnet mer lätthanterligt.

Ordfront artikeln ”Valfrihetsen” visar hur vår ”valfrihet” tar både tid och pengar – om vi väljer att välja – och ibland har vi ju inget annat val. Skulle vi följa alla råd och tips och ”välja smart” skulle det kosta ett hushåll uppemot 60 arbetstimmar per år till en sammanlagd kostnad av 24 miljarder kronor (hela Sverige).

Kanske är den värld av chimär valfrihet som vi nu lever i till för att vi inte ska hinna tänka på de riktigt viktiga valen i livet – för att vi ska bli ”mer lätthanterliga”.

Och hur mycket betyder egentligen de val vi nu, i valfrihetens namn, har möjlighet att göra (pensionsval, val av elleverantör och teleabonnemang, vårdval osv) i förhållande till de val vi inte gör?

Några ord i inledningen av filmen Gone baby gone (rekomenderas), fick mig att fundera…

Jag har alltid trott att det är sådant man inte väljer som formar en som människa. Ens hemstad, området man växer upp i, familjen…

Man skulle kunna tillägga klass, kön och etnicitet. Frågor som det intressanta, utmärkta och utskällda programmet Halal-tv tar upp. Dessa ämnen är givetvis förbjudna att fundera kring i TV på bästa sändningstid. Kanske är det därför dessa tre unga sjalbeklädda kvinnor gör många så förbannade.

Nu träder dessutom en ”anonym” ledarskribent på DN in på Halal-scenen. I en något förvirrad argumentation får vi veta att ”ta i hand” är en förutsättning för att ”kunna göra ett bra arbete, som exempelvis reporter eller läkare”. Annars är man diskvalificerad och får ”välja ett annat yrke” eller ”hitta någon som vill försörja en” – för ”leva på bidrag” (som underförstått många invandrare gör) det är förkastligt i arbetslinjens namn.

Resonemanget är lika fördomsfullt och märkligt som Carl Hamiltons. I valfrihetens namn borde alla världens medborgare få välja hur de inte vill hälsa – lika väl som de kan välja hur de vill hälsa. Men en hälsning inbegriper två människors fria val. Därför – respekt!

*

Bloggat om DN ledaren; Radar, Badland Hyena

*

Läs även: Ordfront – Valfrihetsen, AB – Så sattes vår framtid på spel – om pensionpengarna

Tidigare bloggposter;
Smarta kundval – från vaggan till graven

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Appropå fördomar så har jag träffat
  Jussi han som kan bli staty
  Att dem flyrrar socialkontor och måsta skydda handläggarna är kanske inte så konstigt.

  mvh

 2. OK, det låter bra!

  Det väljer jag oxå.

  HIHIHIHIHIHI

 3. Andreas

   /  november 13, 2008

  I artikeln i DN pekar man på hur onyanserad debatten i stor utsträckning är och hur viktigt det är att skilja på religionsfrihet och religiöst motiverade handlingar som står i konflikt med det omgivande samhället. Det kommunitära perspektivet kan kallas ”Differentiering Inom Enheten” (DIE). Detta utgår från att alla samhällets medlemmar måste respektera och ansluta sig till de grundläggande värden, normer och institutioner som betraktas som tillhörande samhällets gemensamma ramverk. Alla grupper inom samhället är samtidigt fria att upprätthålla sina subkulturella yttringar så länge de inte kommer i konflikt med den gemensamma kärnan. DIE innebär i det här fallet konkret att man kan tillbe vilken Gud man vill och klä sig som religionen påbjuder (differentiering), men man kan inte välja bort en gest som i det gemensamma samhället signalerar grundläggande dygder som kontakt, respekt, öppenhet och tillmötesgående, framför allt inte som programledare i statlig TV (enhet).

 4. Det är mycket möjligt att halal tv gör det bra. Synd bara att man väljer att bära symbolen för förtryck och påstår att kvinnor och män är lika värda i Islam. SARA MOHAMMAD min förebild och stark kvinna vet när hon säger att i islam är det bara män som kan begära skilsmässa Kvinnor kan begära det under speciella omständigheter. Det är bara kvinnor som måste bära slöja. När två döttrar ärver lika mycket som en man. När männen är kvinnornas överhuvud enligt koranen, det står klart och tydligt att män har företräde enligt guds vilja. När två kvinnor som vittnar i en rättegång räknas som en man i en sharia domstol. Hon säger också vidare att de tre kvinnorna har samma åsikter som talibanerna i Afghanistan. De har tagit klar och tydlig ställning mot grundläggande mänskliga rättigheter med Shirin Awads uttalande för stening. Två av dem vägrar skaka hand på grund av guds påbud som de anser står över samhällets lagar. Källa gp 10 nov-08.

 5. Johan F

   /  november 13, 2008

  ”Resonemanget är lika fördomsfullt och märkligt som Carl Hamiltons. I valfrihetens namn borde alla världens medborgare få välja hur de inte vill hälsa – lika väl som de kan välja hur de vill hälsa. Men en hälsning inbegriper två människors fria val. Därför – respekt!”

  Helt rätt, men jag tror att det är precis så som ledarskribenten menar. Det är helt upp till dig hur du väljer att hälsa eller att inte hälsa. Men man får acceptera att det kan få konsekvenser.

 6. En handskakning gör ingen läkare 😉 det krävs helt andra kvalitéer – betydligt viktigare. Hur man har för vana att hälsa borde helt enkelt inte få avgöra ens möjligheter att bli läkare.

 7. Johan F

   /  november 13, 2008

  Det är klart att det är så, och det har det nog inte heller vad jag vet så är det inte avgörande för att komma in på läkarlinjen…

 8. Min morfar sa alltid: ”Sprit är hälsa! Hälsa ofta!!”
  Nej skämt åsido, så tycker jag hela den här debatten mer och mer börjar likna det avgörande valet.
  Valet mellan att vara född eller att ännu inte hunnit dö.”

 9. Jovisst, man kan naturligtvis tycka att vi alla ska börja fråga varenda person som vi misstänker inte är född i Sverige och av svenska föräldrar (sedan hedenhös) hur de vill hälsa på oss:

  – Hur vill du hälsa? Jaha, genom att lägga handen på bröstet, då gör vi det.

  – Hur vill du hälsa? Jaså genom att gnugga näsor, då gör vi det.

  – Hur vill du hälsa? OK, genom puss först på ena kinden, sedan på den andra, så på den första igen. Då gör vi det.

  – Hur vill du hälsa? Aha, genom en kram, då kramas vi.

  – Hur vill du hälsa? Med en bugning, OK då bugar vi.

  – Hej, hur långt från medmänniskan anser du att man ska stå när man pratar med varandra? Aha, 25 cm. Ok då kryper vi närmare varann.

  Ja, sedan ska vi förstås begära att folk i andra länder och kulturer frågar oss detsamma när vi kommer dit, så att vi får hälsa på vårt inlärda sätt när vi vi besöker dem, eller flyttar till deras land.

  Kort sagt: Jag tycker alltså inte det här är någon enkel fråga, eller att det är självklart att alla andra ska bestämma hur de ska hälsa på oss – och vi på dem.

 10. Till Johan F – vad jag vände mig mot var de formuleringar som ledarskribenten gjorde, att man till exempel ”får välja ett annat yrke” om man inte hälsar på samma sätt som vi. Så jag hoppas verkligen att andra kriterier gäller för att bli läkare än de DN:s ledarskribent framförde.

  Kerstin, jag håller med om att det inte är så enkelt, men samtidigt tycker jag att andra saker än hur man hälsar ska avgöra om man kan bli läkare eller inte. Vad jag vände mig mot var ledarskribentens resonemang.

  Samtidigt tycker jag att det finns andra sätt att visa sin respekt för andra på än genom att ta i hand. Carl Hamilton (som jag annars tycker är vettig) tycker jag överreagerade.

 11. Jo, det tyckte egentligen jag också. Men jag anser att i det här fallet var det TV-producenten som var vidrig, som spelade in i hemlighet, något som inte alls var tänkt att sändas på TV, utan som var ett högst ett privat ”meningsutbyte”, och som åstadkom två ting, dels att massor av främlingsfientliga människor fick vatten på sin kvarn, dels att Carl Hamilton, en av de få ekonomer som sagt vettiga saker om ekonomi de senaste 15 åren, blev totalt skandaliserad. Väldigt bra alltså för både de främlingsfientliga och för alliansen.

 12. Ja Kerstin, du har helt rätt. Två fula flugor (rasism och högern) i en smäll!
  Hamiltons utspel och meningsutbytet blev mer nyanserat och begripligt när man hörde hela samtalet som var inspelat. Men TV tog ut de saftigaste bitarna för att få tittare och rubriker, som vanligt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: