Littorins grymma a-kasseexpriment

De varslade volvoanställda som tillhör IF Metall har ingen tilläggsförsäkring om de bli arbetslösa och får nöja sig med den nedskurna a-kassa som Alliansen fixat till.

Vid arbetslöshet är det halva lönen som gäller för många av volvoarbetarna. Den som tidigare fått ut 20 000 kr i månaden får vid arbetslöshet ut lite drygt 10 000 kr/mån. Med karenstiden inräknat hamnar man på just under 8 000 kr den första arbetslösa månaden.

I kvällspressen skildras hur skoningslöst detta slår på ”människor av kött och blod”. Det handlar om Anna, Caroline, Johan och Bafel och många, många fler…

När arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i dagens Aftonbladet ställs inför denna verklighet pratar han om ”skrämselpropaganda”. Han skickar sedan bara frågan vidare till fackförbundet IF Metall: ”– Varför har de då inte den här typen av inkomstförsäkring? Det är helt enkel ett dåligt medlemserbjudande.”

Av en arbetsmarknadsminister borde man faktiskt kunna kräva lite mer insikt. Vad Sven-Otto inte tänker på är att för de grupper som har högst arbetslöshetsrisk (dit metallarbetare hör) skulle avgiften till en sådan tilläggsförsäkring bli orimligt hög. De ”högriskgrupper” som övervägt att teckna sådana försäkringar har av just den anledningen snabbt övergett tanken.

Situationen för dem skulle, något hårddraget, kunna liknas med de villkor som ”de cancersjukas förening ” skulle erbjudas om de försökte teckna en privat gruppsjukförsäkring. Om de ens skulle få ett enda erbjudande från något seriöst försäkringsbolag skulle det vara en försäkring med en så hög avgift eller så dåliga villkor att det knappast vore rationellt att teckna den.

Man kan bara hålla med de av Aftonbladets läsare som säger: ”Littorin du lever inte i verkligheten!”

b-kassa
Illustration av Robert Nyberg

*

Läs mer här; Regeringens hantering av a-kassan är en stor skandal

Press; AB 1, AB 2, AB 3, SvD 1, SvD 2, SvD 3, DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Fille

   /  november 11, 2008

  Vad vi just nu ser är en Alliansregering i fritt moraliskt fall.

  Vi har en socialförsäkringsminister som, när hon ställs inför orimlighterna i den sjukförsäkring hon själv just infört, skyller ifrån sig och försöker lägga skulden på Försäkringskassans personal.

  Vi har en arbetsmarknadsminister, som när han ställs inför orimligheterna i den arbetslöshetsförsäkring han själv just infört, skyller ifrån sig och försöker lägga skulden på det av arbetslöshet värst drabbade fackförbundet.

  Snacka om att spela ”Svarte Petter” med ansvaret!

  Men vi kan väl trösta oss med att både Sven-Otto och Cristina samtidigt välkomnat sig själva och de nya moderaterna till ”verkligheten”. Man undrar vilken ”verklighet” de besöker…

 2. sjuksköterska

   /  november 11, 2008

  Det är högerpolitik, till vilket pris som helst. För ”det är så man skapar jobb”, som de repeterar ända in i varselavgrunden. Att det är få utbildade som går utan arbete längre tider, talar mot att dessa ska börja jobba snabbare pga taket. Dessa kommer söka efter jobb ändå, var så säker. Det hela handlar om att man hellre vill få folk att betala mer saker privat. Man vill undergäva själva välfärdsstatskänslan, tryggheten i det gemensamma. Individen ska inte bara lita till sig själv, utan också lära sig att INTE lita på samhället. Dit vänder man sig bara i yttersta nödfall. I övrigt ska vi tvingas skopa in enorma pengar in i privat sektor av olika slag.
  Så enkelspårigt och visionslöst.
  Jag blir ledsen.

 3. Pelle

   /  november 11, 2008

  En liten pytteliten men ack så viktig sak.Hur i hela fridens namn ska man kunnat ta dessa herrar och damer på det minsta allvar i regeringen när en läppspelare som Littorin med ren ockerlön och ett fejkat betyg kommer med dessa nyheter.Haaaluuuu,är det dolda kameran i Sverige ha ha ….

 4. Johan

   /  november 12, 2008

  Så en Volvo-arbetare hade netto 20.000 kr i månaden? och som arbetslös 10.000 kr netto? Låter som en kanon-deal – jämfört med många sjuksköterskor. Inget jobb, halva lönen. Vad är problemet? Är det Regeringens fel att den globala efterfrågan för Volvos produkter minskar?

  Snyggt vinklad blogg..

 5. Peter

   /  november 12, 2008

  De varslade arbetarna har endast Metall att skylla för att de inte har någon tilläggsförsäkring. Hur kommer det sig att andra fack erbjuder sina medlemmar detta? Vad får metallarbetarna förutom ett gäng pampar som låtsas slåss för dem? Inte ett skit.

  Ansvaret ligger hos facket.

 6. Tragiskt att de som röstade på alliansen inte tog en titt på den svenska historien innan om vad dessa partier står för. Oförskämt av pittorin att skylla ifrån sig och inte ta ansvar för vad de nedrustat. Sen kan man ju undra om tilläggsförsäkringen om det nu var en verklighet för skrek inte de blåa ett tag att det skulle de sätta stopp för det om det infördes så att människor inte fick ut mer än vad staten erbjöd. Rätta mig om jag har fel….

 7. Precis Mona, men då handlade det om tilläggsförsäkringar till sjukförsäkringen. Arbetslösa räknas uppenbarligen ett snäpp högre upp på borgarnas värdeskala än de allra lägst stående – de sjuka.

 8. Dick

   /  november 12, 2008

  Peter, var det så jobbigt att läsa att du inte orkade ta dig till slutet av inlägget? Allt du vill veta står i texten.

 9. Fille

   /  november 12, 2008

  Johan, ur vilken ”vinkel” du betraktar tillvaron är lätt att räkna ut. Du verkar bara vara intresserad av att försvara Alliansen, i detta fall dessutom in absurdum.

  En stark a-kassa (i synnerhet för metallare som jobbar i den konkurrensutsatta sektorn) är bra för produktiviteten och konkurrenskraften. Det har t.o.m. OECD nu insett. Det verkar dock inte vara någon kunskap som du eller Alliansen vill ta till er.

  Tillönskar dig och dina Allianspolare därför lycka till på er skygglappsförsedda promenad genom tillvaron. Trots att ni antagligen förtjänar det önskar jag dock inte att ni ska behöva uppleva den press som många varslade volvoanställda lever under idag. Jag tror nämligen inte, till skillnad från major Björklund och Caligula, att kunskap måste ”piskas in i de obildades små huvuden”.

 10. Tack Ilsemari nu glömmer jag inte det. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: