Förnedringskassan, Attendo Careless och rättsosäkerheten

I Dagens medicin vittnar en stockholmsläkare, Claes von Segebaden, om den falska propaganda och cynism som döljer sig bakom Försäkringskassans påkostade reklamkampanj – där man säger sig ”skilja åsikter från fakta”.

Segebaden konstaterar att han numera tvingas ägna lika mycket tid åt att fungera som juridiskt ombud för de patienter som, på oklara grunder, fått avslag på sina ansökningar om sjukpenning och sjukersättning, som åt sitt riktiga arbete – som läkare.

FK:s åsikter går numera före läkarnas fakta och yrkeskunskaper vad beträffar sjukdomar och arbetsförmåga.

Tyvärr är inte von Segebaden den enda som vittnar om den rättslöshet som idag råder i sjukförsäkringen.

Sedan årsskiftet har Justitieombudsmannen (JO) blivit överhopad av anmälningar mot Försäkringskassan för deras allt för långsamma, otydliga och rättsvidriga handläggning. Regeringen, som ligger bakom en stor del av problemen, slår dövörat till.

hpr

Mer rättsosäkerhet…

Det privata vårdföretaget Attendo Care befinner sig nu återigen i blåsväder.

I kväll berättade Rapport om undersköterskan Titti Bruun som arbetade på ett äldreboende utanför Göteborg. När hon slog larm om missförhållanden på boendet fick hon sparken.

Citat, svt;

Avskedandet av Titti Bruun har skrämt många andra på Attendos hem till tystnad. I tisdags kunde Rapport avslöja att 15 anställda och tidigare anställda på Lidingö sjukhem utanför Stockholm skrivit ett brev till kommunen där de berättar att de känner sig hotade.

-Vi ska inte prata med media om det händer saker inom företaget utan vi ska lösa det inom Attendo. De som gör det misstaget ska veta att Attendo har välutbildade och dyra jurister som kan sätta dit dem, berättar Fosiya Aqli, fd vårdbiträde hos Attendo Care.

Sambandet blir allt tydligare. Ju fler privatiseringar inom välfärdssektorn desto tystare arbetsplatser. Offren är människor av kött och blod – vårdpersonal och alla de oskyldiga äldre och sjuka som drabbas – men också demokratin.

En verklighet som privatiseringsivrarna inom borgerligheten vägrar att lyssna till.  Men, jag får väl säga det igen – välkommen till verkligheten!

*

Tidigare bloggposter;
På besök i verkligheten
Attendo Care, Täby och Jonas Morian

Mer press: Många anställda saknar meddelarfrihet, Kommunalarbetaren om Titti Bruun, Arbetaren om Titti Bruun, Kommunalarbetaren om privata företag, SKTF tidningen om privata vårdbolag

*

Bloggtips; Hellre upplyst… Vi kan klara det här, Queen of light om Ohly och Halal, Vänstra stranden om franska äktenskap, Arvid Falk om moderat retorik och praktik

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Fille

   /  november 9, 2008

  Det börjar bli tydligt att den typ av ”liberalism” som regerar i detta land inte ser yttrandefrihet och rättsäkerhet som särskilt viktiga värden att slå vakt om.

  När man nu välkomnar sig själva till ”verkligheten” lyssnar man väldigt selektivt. Och det är en hel del man slår dövörat till:

  – kaoset på Försäkringskassan och i sjukförsäkringen,
  – bristen på yttrandefrihet i privatiserade verksamheter,
  – situationen för dem som varslats och inte har någon arbetslöshetsförsäkring längre,
  – de ”gräddfiler” i vården som skapas när allt fler tar sig förbi andra köande med hjälp av privata vårdförsäkringar,
  – växande inkomstklyftor,
  – sämre jämställdhet när allt färre pappor väljer att vara hemma med sina sjuka barn,
  – osv, osv….

  Det verkar numera bara vara en sak som glädjer Alliansministrarna: splittringen i oppositionen…

 2. Min morfar sa alltid:

  ”Vill du klara dig undan allt elände?
  Då ska du se till att dö medans du är ung och frisk!”

 3. Det djävligaste är väl att sossarna inte heller brydde sig om den rättsosäkerhet som utbryter när omsorg flyttas från offentlig veksamhet till privat.
  Av alliansen kan man ju inte förvänta sig förnuft, men i alla fall en gång i tiden stod socialdemokraterna för sådant. Dock ej numer.

 1. Lasses blogg » Tysta mnniskor r rdda
 2. Titti Bruuns illojalitet « Som jag bäddar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: