Kärlek och mänskliga rättigheter – oavsett religion

Visst borde alla människor ha rätt att gifta sig, oavsett vem man älskar – oavsett sexuell läggning. Själv tycker jag att det borde vara en självklarhet.

Men, debatten känns onödigt krånglig och låst i dag. Egentligen borde det vara ganska enkelt.

Vi kan inte, så länge vi har religionsfrihet, tvinga trossamfund och enskilda präster att viga homosexuella. Samtidigt borde vi inte heller låta någon myndighetsutövare (som kyrkan är i dag) få diskriminera människor beroende på sexuell läggning. Men varför ska då kyrkan ha kvar sin vigselrätt? Varför ska kyrkor – som inte kan garantera lika behandlig – överhuvudtaget få syssla med myndighetsutövning?

Nej, låt staten sköta myndighetsutövningen – att viga människor. Alla människor – oavsett sexuell läggning – utan diskriminering. För de som sedan vill ha en religiös cermoni (eller annan) ska det givetvis finnas den möjligheten. Det fungerar bra i många andra länder, varför inte här i Sverige?

Jag håller alltså helt med RFSU som skrev så här på SvD Brännpunkt för en tid sedan;

Att kyrkan och andra samfund i framtiden ska ha rätt att vägra viga vissa människor, bara för att de älskar en person av samma kön, innebär att myndighetsutövningen blir diskriminerande.

Men myndighetsutövning får aldrig vara diskriminerande. Inte någon annanstans i svensk lagstiftning finns det möjlighet för myndighetsutövare att diskriminera människor på grund av deras sexuella läggning.

I debatten har det förts fram förslag på att kyrkor och samfund helt enkelt ska tvingas viga alla som vill. Men det är inte en optimal lösning. Den grundlagsfästa religionsfriheten i Sverige är en viktig del av vår demokrati, och den varken bör eller kan man runda så enkelt.

Men om samhället inte vill tvinga trossamfund att agera mot deras övertygelse bör samhället heller inte delegera myndighetsutövning till dem.

Därför föreslår vi nu ett annat system: ta ifrån kyrkan och andra religiösa samfund rätten att viga folk. Återför myndighetsutövningen till staten, där den hör hemma, och sluta göra skillnad på människor.

Dessutom håller jag med Nyamko Saboni på SvD brännpunkt i dag. Religionsfrihet eller ”traditioner” får aldrig vara en ursäkt för kvinnomisshandel, mord, tortyr, tvångsäktenskap eller annat som kränker de mänskliga rättigheterna. De borde gälla för kvinnor såväl som för män – i hela världen.

berlusconi1

Förresten har ni väl hört om Berlusconis senaste fascist”skämt” – när han kallar Obama för ”ung, snygg och solbränd” under ett statsbesök i Ryssland. Berlusconi – en bra representant för EU? Nej, snarare skrämmande!

*

Bloggat om äktenskapslagen; Arvid Falk, Alliansfritt Sverige

Länk; Statskyrkans historia

Press: SvD 1, SvD 2, DN 1, DN 2, DN 3, AB Saboni

*

Bloggtips; Som jag bäddar om Verkligheten, Kvinnotankar om Obama och skilsmässor, Min äger CSN om svart o vitt, Badland Hyena om Palin, Ekonomikommentarer om Obamas seger, HBT-sossen om politiska bloggar, Motvallsbloggen om debatt och Josefsson
*
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Det var ju självklart självironi från Berlusconis sida eftersom media driver med honom för hans solarie-bränna.
  Att sedan italiensk vänster-media gör det till en stor grej är egentligen bara för att dom vet att utlänsk media sedan hakar på ”nyheten”.
  Tröttsamt och framför allt betydligt mer rasistikt från media att tycka att det är ”rasism” från Berlusconi.

 2. kvinnotankar

   /  november 7, 2008

  Berlusconi, ja vad säger man. Inte är det en garanti att man har något i huvudet bara för att man är vald, i alla fall verkar det inte så när man hör honom! Jag anser att valmöjligheter bör finnas när det gäller vigslar, kyrka för dem som vill, statligt eller borgligt för dem som väljer det. Men INGEN ska stoppas på grund av kön!
  Kram.

 3. Så länge man inte skadar andra eller andras.
  Så får man göra som man själv vill för mig.
  Bäst vore dock att vi gifte oss allihopa i
  ett svenskt jätte bröllop.
  men så tänker nog bara jag =o)

  Mvh

 4. Anna

   /  november 8, 2008

  Klumpigt sagt av Berlusconi.

  Om det ligger någonting i det vesäntliga som Webster Tarpley säger om Obama blir det illa för Europa ( som Obama vill använda som ett verktyg) och världen.

  Webster Tarpley om Obama
  http://larsosterman.blogspot.com/2008/11/webster-tarpley-om-obama.html

 5. Religionsfrihet men ansvar saknas hos många av de troende. För om man nu representerar sin kyrka/samfund mm med sin religiösa övertygelse. Då får man ju inte glömma det väsentliga i sin tro att leva som man lär. Det borde då vara en självklarhet och inte bara till husbehov just då för att man till exempel inte tycker om homosexuella.
  Hade amerikanarna haft en Sahara Pallin om hon varit en troende och inte bara konservativ i sin framtoning? Frågan blir, kan man vara kvinna, bibeltroende och framgångsrik såvida att man inte bara plockar ut det man själv har användning för och gör man det plockar det man endast har användning av då är man inte troende utan en egoist som tjänar sina egna syften och det har ingenting med religion att göra.
  Idagens värld har vi allt för många människor som påstår sig ha den rätta tron och den enda. Inte underligt då att i moderna tid att den heliga skriften tjänar människa och inte omvänt. Kommer vi någonsin från troende få höra att de med respekt accepterar andra religioner, annan livsstil och att de kan leva sida vid sida?
  Eller blir det göran hägglund som ska bestämma det

 6. Nej, överför hela ”folkbokföringen” där den hör hemma. Skatteverket kan administrera hela frågan, från födsel till död.
  Placera lämpliga vigsselförrättare kommunalt, precis som idag. Låt det sedan stå var och en fritt att söka en välsignelse för äktenskapet.

 7. Att vi trots religion och kyrka
  ändå kommer att gifta oss
  Jag och Ilse-marie

  Det kommer bli så fint och så bra…
  Tyvärr kommer vi nog inte gifta
  oss med varandra dock.
  Men man kan inte få allt. 🙂

  Och med lite tur
  så….kommer vi iaf.

  Mvh
  =o)->–<

 8. Tack m00ns för den härliga musiken och videon 😉 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: