Ett skräckkabinett i medvind

En ny opinionsundersökning visar i dag, föga förvånande, att det är alliansen och moderaterna som har vunnit på den senaste tidens in- och utrikespolitiska turbulens.

I kristider brukar ofta de som sitter vid makten stärka sin position. Vad hade till exempel Bush varit utan 11 september, eller Thatcher utan Falklandskriget? Men bara till att börja med. Fördelen kan snabbt vändas till en nackdel – se bara på USA och Bush.

Men, trots allt. Det är till största delen Socialdemokraterna själva som har fixat till sitt eget ras i opinionen. Vänsterpartiet har som väntat tagit en stor del av ”vänstersossarnas” sympatier – något som nu gjort partiet till det tredje största. Men många av de ”osäkra”, som uppgår till nära 20 procent, är förmodligen också gamla sossar som avvaktar och skakar på huvudet.

Hur som helst – den här opionsundersökningen hoppas jag får socialdemokraterna att inse sitt misstag. Det behövs en stark och sammanhållen vänsteropposition. De flesta ”vanliga” vänsterväljare tycker att socialdemokraternas handlande de senaste veckorna är obegripligt, eller rent ut sagt korkat.

Kort sagt, Lars Ohly har helt rätt;

”Oppositionen måste enas kring ett regeringsalternativ”


…för inte vill vi väl ha 4 år till av ”the aliens skräckvälde”?

Kanske är det dessa masker (se nedan) som åker på när alliansledarna har sitt halloweenparty i kväll? Trick or treat?!

*

Press; DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5, DN 6, DN ledare, SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, AB 1, Ab lena Melin, AB 2,

Halloween; Granne med spöken, Mattips för halloween festen

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Martin

   /  oktober 31, 2008

  Tja, såvitt jag vet blev Bush omvald 2004, med långt större marginal än 2000… Så att fördel skulle omvandlas till nackdel kanske är en underdrift. Speciellt med tanke på att Folk tydligen har större förtroende för (M) i ekonomiska och jobbrelaterade frågor jämfört med (S).

 2. Lasse

   /  oktober 31, 2008

  Jag är övertygad att om s ska ha en chans att ta tillbaka makten 2010 krävs (minst) två saker
  1. Byt omedelbart ut Mona Sahlin. De kommer att tvingas till det förr eller senare och ju närmare valdagen det blir desto svårare
  2. Markera tydligt avstånd till v (som man gjorde när samarbetet med mp etablerades). Lova svenska folket och utländska investerare dyrt och heligt att det aldrig kommer att sitta en kommunistisk minister i en svensk regering.

 3. Jan Wester

   /  oktober 31, 2008

  Personligen anser jag att det finns många skäl som kan påverka här. Vi ska INTE glömma att Mona Sahlin beslutade att strunta i Strååth-utredningen som ska presentera konsekvenser av Lissabonfördraget på svensk arbetsmarknad. Hon beslutade att inte invänta resultatet av den utredningen utan att ratificera Lissabonfördraget utan krav FÖRE INNAN utredningen presenterats. Detta är en ignorans mot fackförbunden som aldrig sett sitt motstycke i ett s.k. arbetarparti. Detta görs under en förutsättning där socialdemokraterna sitter med Svarte Petter i hand och kan ställa krav på EU för att ratificera. Man viker sig istället platt och ställer inga krav på EU alls.
  Detta är inget tecken på en socialdemokrati på väg mot vänster.
  Uteslutningen av vänsterpartiet från trepartisamarbetet sker på grunder som kan avfärdas som rena nyset. Det socialdemokraterna använder som skäl är inga hållbara skäl. De har själva föreslagit det vänsterpartiet står för men förnekar det. Trots att det går att sätta texten under deras ögon. Försvaret för Lissabonfördraget sker med argument som inte håller för en närmare granskning. En enig expertkår är överens om detta. Sammantaget tycker folk detta pekar på en nyliberal socialdemokrati. Och en nyliberal socialdemokrati vill man inte rösta på! Moderaterna finns redan och det borde räcka även för en socialdemokratisk partiledning

 4. Viveka

   /  oktober 31, 2008

  Ilsmarie
  Det är Synovate som gjort undersökningen på köpt uppdrag av DN.
  Jag själv för bok och noterar dessa återkommande upphosade undersökningar som överöser oss via köpta mediaföretag och i förlänning, även av politska partier.

  När jag ser på Synovates undersökninsresultat, verkar dessa ofta sammanställda av en praktikant. Ex räknar man ihop totalen av antalet partival, så det blir ej 100%

  Den undersökning de nu gjort, redovisar bara 96.5% och stoppar tydligen dolt in resterande i nån icke verklig grupp på 3,5%. En grupp som alltså skulle omfatta övriga småpartier och sd. Enligt mitt kalkylblads”normal” är övriga pariter ca 1.5%, så då blir det bara 2% över till SD, fast det säger Synovate ej ..
  Nej , Skräp in, skräp ut. Det är exakt vad Synovate producedar och hade de varit ett bolag på börsen i dessa dagar, så hade blankarna gjort allt för sänka bolaget till dess rätta värde.

 5. Hans

   /  oktober 31, 2008

  Surt,sa räven.
  Givetvis får vi hoppas att väljarna ser igenom sosse-
  trojkans oduglighet i tid innan valet.
  Alla goda gåvors Ohly kunde gott få styra Sverige i
  några år för då hade vi blivit av med honom och hans
  parti för evigt,men vi har ju inte råd att låta hans politik
  förverkligas.Sahlin och Östros är inte mycket att lita på.
  Bra jobbat ,Alliansen.

 6. Voogi

   /  oktober 31, 2008

  Passande masker, Ilse-Marie!

 7. Slående lika!

 8. ”I kristider brukar ofta de som sitter vid makten stärka sin position.”
  Absolut – men bara om dom hanterar krisen med duglighet, vilket är precis det som Alliansen gjort.
  Så, det är inte krisen i sig som gynnar regeringen utan helt enkelt att dom visat sin styrka och förmåga när det gäller.

  Bra jobbat! Så tycker många! Tycker inte du det…?

  …under tiden har de rödgröna fullt upp med annat…på tal om att få ihop det i röran sa Ohly idag att han fick ett sms, men inget samtal…
  Alltid något!

  Trevlig helg!

 9. Surgubben

   /  oktober 31, 2008

  Om du nu gillar historiska analyser som ”..de som sitter vid makten stärka sin position” så kanske du kan analysera varför vänsterpolitik slutat med katastrofer i de länder där man provat det.

 10. Hu, man blir ju mörkrädd när man ser bilderna i den vänstra raden.

 11. Voogi
  Masker?

 12. ahh sorry
  såg inte att dem hade masker på sig på den vänstra sidan.
  Rätt välgjorda …
  Ser nästan mänskliga ut.

 13. Voogi

   /  november 1, 2008

  m00ns;

  touché

 14. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=846110

  Sveriges malligaste tidning är lika korkad som vanligt. Det är inte alls svårt att se en förklaring till sosseraset. Orsaken till partiets ras är den öppna interna splittringen inom SAP. Det gör ett instabilt och regeringsodugligt intryck. Inre splittring och kaos är ödesdigert för väljarnas förtroende. Ett praktexempel har vi i Ny Demokratis sammanbrott. Belägg har framkommit för att Sahlin verkligen blev förrådd. Hon är inte respekterad inom partiet, och det finns fog för detta efter att den kunnige Reinfeldt i två TV-sända debatter fått henne att framstå som den amatör hon är. Detta och andra saker har väckt missnöje inom partiet, som därför är i kris. Sahlin måste förr eller senare gå, så mycket står redan klart.

 15. Fille

   /  november 2, 2008

  Viker mig dubbel av asgarv. Man har ju sagt att en bild säger mer än tusen ord.

  Tycker du med dina ”look-a-like-bilder” lyckats fånga Aliens-ministrarnas sanna politiska ansikten.

  Visst känns det ofta som att Maudans garv har en auktoritär underton?

 1. Socialdemokraterna i “spagat” i väljar opinionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: