Ännu en svart dag i den nyliberala bunkern

På tal om privatiseringshysterin inom vård, skola och omsorg….

Igår riktade Riksrevisonen ovanligt skarp kritik mot den privata äldreomsorgen:

 • Det finns stora brister när det gäller ansvariga myndigheters granskning och uppföljning av kvaliteten i verksamheten.
 • De anställdas möjligheter att framföra och diskutera kritiska synpunkter och komma med förslag till förändringar, d.v.s. sådant som normalt ingår i yttrandefriheten, är kraftigt beskurna.
 • De anhöriga och ansvariga kontrollmyndigheter har allt för dålig insyn i hur verksamheten bedrivs.

Riksrevisionens rapport visar tydligt att de missförhållanden som uppdagats i den privata ”omsorgsverksamheten” har kunnat pågå därför att de ideologiskt förblindade politikerna i stat och kommun struntat i att ställa grundläggande arbetsrättsliga och demokratiska krav vid privatiseringen.

”Privatisering till varje pris” verkar vara den ledstjärna som styr politikerna, i Täby och andra kommuner, där den nyliberala privatiseringshysterin gjorts till överideologi.

Men det var inte bara den moderata privatiseringshysterin som utsattes för tung expertkritik igår. Även insatserna i den moderate finansministern Anders Borgs ”superbudget” ansågs otillräckliga för att bekämpa de annalkande lågkonjunkturen av statliga Konjukturinstitutet (KI).

Hushållen är idag mer pessimistiska än de någonsin varit i någon tidigare KI-prognos. KI tror därför att den Alliansbudget som nyligen klubbades i riksdagen inte räcker för att motverka lågkonjukturen.

Anders Borg lär få svårt att strunta i KI:s rekommendationer på samma lättvindiga och arroganta sätt som han strax innan avfärdade samma synpunkter när de framfördes av oppositionen.

En rimlig ”prognos” blir att vi snart kommer att få se ett nytt utspel från Reinfeldt/Borg. Vad kommer utspelet att innehålla?  Fler skattesänkningar naturligtvis! Kan man förvänta sig något annat svar inifrån den nyliberala bunkern?

*

Press; DN – Hårda tider, DN – Johan Schück, SvD – ledare

*

Bloggtips; Reflektioner och speglingar om USA, Alliansfritt Sverige om bedrägerier, Ekonomikommentarer om privatiseringar 😉 , Motvallsbloggen om legoknecktar

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Noffe

   /  oktober 30, 2008

  Ja, det var ju en kraftig vridning, av att RR ställer krav på kommunernas avtal med privata utförare.
  RR har inte kritiserat privata utförare i sig. Snarare är det kommuner och Socialstyrelsen som kritiseras.

 2. Precis Noffe, det är de moderata politikerna (och andra privatiseringsivrare) i stat och kommun som kritiseras av RR och av mig i bloggposten. Knappast en kraftig vridning – vi är ju överens RR och jag!

 1. Krisen skrämmer oss « Vardagspussel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: