Glöm inte människan!

I dag kan man hitta flera intressanta artiklar om hur vi globalt ska klara av att utforma en hållbar framtid tillsammans. Efter den senaste stora finanskraschen har en insikt fötts, hos politiker och experter, om att vi behöver ett gränsöverskridande samarbete för att kontrollera finansmarknaderna och bankerna i den globaliserade ekonomin.

Det samma gäller givetvis miljön. Visst finns det fortfarande vissa grupperingar som hävdar att allt är okej. Förhoppningsvis blir det inte dessa stoppklossar som får styra dagordningen. För, hur man än vrider och vänder på resonemanget är sanningen den att vi människor påverkar vår miljö på ett negativt sätt. Vi har plundrat naturen på dess tillgångar, förgiftat vatten och rubbat ekobalansen på alla upptänkliga sätt under alltför lång tid.

Bo Ekman, orförande i Tällberg Foundation, ifrågasätter i dag på SvD Brännpunkt den ”världsordning” som har lett fram till den globala finanskrisen. Hans föreslår bland annat mer samarbete över nationsgränser och nya globala institutioner.

Citat;

Vi behöver en världsordning där den heliga suveränitetsprincipen, som fragmenterar nationers intressen, ersätts av ett nationsbegrepp som kan förena den globaliserade ekonomiska verkligheten och allas beroende av ett fungerande ekosystem med nationell tillhörighet.

Tällberg Foundation tycks vara en av få näringslivsorganisationer som ens diskuterar och ifrågasätter den övergripande illusionen om att ekonomisk tillväxt i sig kan rädda jorden från alla problem.

En annan intressant artikel i SvD berättar om Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och Stockholm Environment Institute (SEI) ”två tvärvetenskapliga forskningsorganisationer, som bidrar med kunskap för en hållbar framtid för mänskligheten”.

Rockström har några viktiga förslag för att vända den förödande utvecklingen. Bland annat dessa två;

  • Världens ledare sätter miljöfrågorna över den ekonomiska tillväxten.
  • Vi byter tillväxtmodell. I dag mäts framsteg med hjälp av bruttonationalprodukten, BNP, värdet på alla varor och tjänster, utan att ta hänsyn till om det från miljösynpunkt är bra eller dåliga varor och tjänster som produceras.

Att vi måste ändra hela vårt synsätt för att kunna bevara och rädda vår planet från oss själva är uppenbart. Jag är bara rädd att för att vi återigen glömmer människan mitt i alla goda föresatser.

Faran, som jag ser det, är att vi denna gång enbart inkluderar finansiella regleringar och miljöhänsyn i våra nya globala överenskommelser och institutioners målsättningar och policys, men fortsätter att acceptera exploateringen av människor.

Det är inte heller själva ”globaliseringen” som är problemet, det är istället den nyliberala dagordning som styrt flera av de internationella organisationerna (som G7, IMF, Världsbanken) och hela den globala ekonomin. Målet har varit (med inspiration från USA) att staten ska backa, avreglera och överlämna välfärden (som viktig infrastruktur, sociala försäkringar, skola, vård och omsorg) till privata vinstintressen. Ingen har brytt sig om hur vanliga människor drabbas.

Konsekvenserna har blivit ökade ekonomiska klyftor runt om i världen. Otryggheten och avsaknaden av väl fungerande välfärdssystem gör att många människor nu, i den globala finanskrisens kölvatten, faller hårt och utan skyddsnät.

En ny ”världordning” måste ta hänsyn även till människans livsvillkor, utveckling och trygghet.

Eller som Roger Mörtvik (TCO) uttrycker det på ”Utredarna” ;

I den nya globala världsordningen måste också följa en seriös diskussion om värdet av de råd om hur ekonomisk utveckling skapas som gång på gång levereras av OECD, IMF och andra globala aktörer.

*

Bloggat; Radar, Emretson, Hogrelius

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Sarba

     /  oktober 30, 2008

    I samma tidning, ett bra boktips på ämnet: http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_1960093.svd

  1. Bloggat om planetens faktura | Arvidfalk.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: