Försäkringskassan bryter mot lagen

Rättssäkerheten för de som tvingas ta kontakt med Försäkringskassan är under all kritik.

Sedan årsskiftet har JO fått in över 500 anmälningar mot Försäkringskassan, bland annat från LO-TCO Rättskydd. Det handlar om långsam och otydlig handläggning. Dessutom är det näst intill omöjligt att få kontakt med försäkringskassans handläggare.

Nu har JO beslutat att granska Försäkringskassan.

Så här skriver Jusektidningen, citat;

I sin JO-anmälan pekar LO-TCO Rättsskydd på en rad exempel där Försäkringskassan gör sig skyldig till vad man menar är en häpnadsväckande nonchalans mot de försäkrade och brott mot lagen.

– Det rör sig inte om enstaka misstag eller förbiseenden, utan om ett systematiskt och medvetet åsidosättande av grundläggande bestämmelser i förvaltningslagen. Försäkringskassans organisation tycks bygga på att den försäkrade inte ska kunna komma i kontakt med handläggaren eller föredraganden, säger Claes Jansson, chef för enheten för försäkringsrätt på LO-TCO:s rättsskydd.

”Förvaltningslagen säger att det ska vara möjligt för enskilda att kontakta myndigheten på ett enkelt sätt. I praktiken är detta omöjligt. Den försäkrade får inte reda på vem det är som handlägger hans eller hennes ärende. Faxnummer och e-postadresser sätts inte ut på kassans brev, ett beslut som tagits på chefsnivå,” skriver LO-TCO Rättsskydd i sin anmälan.

Läs mer här!

Dessutom har TCO beslutat tillsätta en expertgrupp som ska granska konsekvenserna av den borgerliga regeringens nya sjukförsäkringsregler som man menar i praktiken är rättsosäkra och otydliga.

Citat, TCO;

– Reglerna i sjukförsäkringen idag är inte tillräckligt juridiskt och medicinskt tydliga, säger TCO:s ordförande Sture Nordh. Denna otydlighet leder till rättsosäkerhet för den enskilde och till att de som är svårast sjuka ibland inte vet vilken ersättning de har rätt till. Därför krävs nu en skyndsam översyn för att säkerställa kvalitén i försäkringen.

Press; AB, SvD

*

Det står 3-0 till ”blåa laget” meddelar Aftonbladet. Frågan är om det ”röda laget” någonsin vunnit en TV-debatt enligt tidningarnas mer eller mindre ovetenskapliga ”tittarundersökningar”? Jag kan inte påminna mig om att det har hänt någon gång under min livstid (vilket är minst lika länge som ”TV-debatter” har exciterat). Kan du?

Det märkliga är att ”det röda laget” trots allt ligger så mycket bättre till än det ”blå” i alla opinionsundersökningar, och att det ”röda laget” allt som oftast vinner riksdagsval. Och när de ”röda” förlorar är det med ytterst knapp marginal. Frågan är – hur går det ihop?

*

Lästips; Västerbottens Folkblad – Reinfeldt leker med statistik

Bloggtips; Simone om försakt för svaghet, Trotten om bloggportaler och kriminella, Lowdin om samma sak, Resursbloggen om psykakuten, Reflektioner och speglingar om finanskrisens debattartiklar

*
Andra bloggar om: , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Viveka

   /  oktober 17, 2008

  Med en socialförsäkringsminister som själv hela tiden tydligt och klart, låter meddela nya detaljerade tillämpningsregler, av hur hon anser att Försäkringskassan ska tillämpa de nya beslutade lagar, är detta kaos faktiskt väntat.
  Jag ser det som ett verktygen nya alliansen använder, för mer eller mindre med våld, tvinga på människor att sluta lita på det finns ett samhälle med socialförsäkringar.

  Istället ska alla vara sig själv närmast och nya alliansen har inlett sin kamp genom kaoset och ser till att ”uppfostra” en ny typ av egoistligister i vårt samhället.

  Ett samhälle med bristande empatisk förmåga och där svagare ur samhällets synvinkel sett, bara är en ekonomisk börda som tynger balansräkningen.

 2. Jag skulle vilja göra en kort ironisk omformulering av en klassiker.

  – Det finns idag tre sorters lögn. Ren förbannad lögn, regeringspolitik samt statistik.

 3. Styvbard Hårdnacke

   /  oktober 17, 2008

  Man blir ju inte direkt förvånad över alla dessa tvär vändningar som sker men ett är säkert att de(Alliansen)vill nedmontera välfärdssystemet och låta människor gå på socialbidrag istället!

 4. Gaspode

   /  oktober 18, 2008

  Styvbard Hårdnacke

  Är det inte rimligare att tro att regeringen hellre vill att folk som kan jobba faktiskt gör det istället? Har svårt att se att regeringens ultimata mål skulle vara att få folk att gå på socialbidrag (som väl också är en del av välfärdssystemet, eller?). Jag menar, varför då liksom?

 5. Liberal student

   /  oktober 18, 2008

  Jag tror att Alliansen tjänar på folks utanförskap, för man lovar att höja skatterna, man lovar de högre bidrag. Men oj, det var ju tvärtom, det är sossarna som tjänar på utanförskap och arbetslöshet. Ju fler som har det sämre desto fler röstar på vänster, varför ska man då få folk i arbete när det är de arbetslösa som röstar på en? Känns rätt kontraproduktivt…

 6. Genom att krossa mellanskiktet av arbetare och göra dom till ännu fattigare och höja inkomsterna på dom andra invåerna så höjs ju skikten och anledningen till varför det gynnar några individer att få höre lön. Dom som är relativt arbetsdugliga blir alltså pressade ännu längre ner på pyramiden och kraven ökar.

  För samhället i stort är detta riktigt allvarligt när toppen av pyramiden vill ha högre del av kakan vilket lär rubba balansen i det stora hela. Det handlar rakt av om girighet, kolla på usa några personer blev giriga och hela skiten smällde.

 7. shiller

   /  januari 14, 2009

  Försäkringskassan är en lagbrytare myndighet som torterar folk dagligen med sina omänskliga och lögnaktiga beslut.
  Försäkringskassan sparkar obarmhärtigt dem som redan ligger lägst. Detta är en produkt av vår folkvalda regering. Vakna.

 8. rahim

   /  januari 14, 2009

  Dagens ris till försäkringskassan för deras omänskliga behandlingar av de skadade.

 1. Vår Makt - 08 « Kim Müller
 2. Kundotjänster på Försäkringskassan « Bippoqueer
 3. Kundotjänster på Försäkringskassan
 4. Kundotjänster på Försäkringskassan | Psykbryt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: