Det finns de som bryr sig

I går ställde jag frågan – vem bryr sig om den slaktade sjukförsäkringen?

I Agendas partiledardebatt var det helt tyst om ämnet. I dag får vi ett svar – TCO bryr sig!

Citat, sr.se;

På TCO tänker man nu inte vänta på att regeringen bestämmer sig, utan tillsätter en egen expertgrupp som ska reda ut hur fackets medlemmar har skadats. Sture Nord är säker på att medlemmarna har tagit skada och han har inget gott att säga om den nya sjukförsäkringen.

– Den är rättsosäker nu. Människor som har likartade situationer behandlas olika, och det finns allvarliga brister när det gäller rehabiliteringen. Vi kommer att kunna visa hur det mer systematiskt ser ut, och det kommer att kräva en förändring av lagstiftningen, säger Sture Nord.

TCO – Töres Thoerell leder expertgrupp som ska se över sjukförsäkringen

Läs Resursbloggen; Försäkring skyddar sjuk börs – sjuka människor faller fritt

Press; Sjuka får sparken, 33 000 blir av med sjukförsäkringen, VF – Stenhårda regler…, GP – Jakten på superarbetaren ökar utslagningen

*

Den ”rödgröna röran”

Lars Ohly menar i en debattartikel i Aftonbladet i dag att det behövs en enad opposition som går ut med ett tydligt politiskt alternativ till den nuvarande högerregeringens orättvisa politik. Jag kan bara instämma!

Citat;.

Vänsterpartiet är beredda att kompromissa även när det gäller ramverken om vi inom dessa kan hitta sätt att stärka välfärden, öka rättvisan och satsa på klimatet. Vi är alla överens om att det måste vara ordning i statens finanser. Oreda i ekonomin drabbar alltid vanligt folk hårdast.

Jag har gott hopp om att det ska finnas en bra grund för att samarbeta kring en sådan politik. Nu behöver vi i oppositionen visa att vi kan samarbeta, i stället för att bjuda Reinfeldt på att göra verklighet av det som Carl Bildt en gång kallade för en rödgrön röra.

Det kommer att behövas tre samlade oppositionspartier för att bygga en stabil regeringsmajoritet. Vi fortsätter att hålla dörren öppen för ett vänstersamarbete. Vi ställer inte heller nu några ultimatum. Vi är som tidigare beredda att diskutera allt. Men för oss är det helt avgörande att vi kan komma överens om en politik som minskar klassorättvisor och könsskillnader, bygger ut välfärden och satsar på klimatinvesteringar.

Vi i vänsterpartiet arbetar för att inte bara byta regering, utan också byta politik.
Detta vill jag göra tillsammans med Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Det är det enda realistiska alternativet om vi ska kunna utmana högeralliansen i valet 2010.

”Budgettak” har diskuterats flitigt de senaste veckorna. Lars Ohly säger så här i debattartikeln om hur Vänsterpartiet förhåller sig till de ekonomiska ”ramverken”;

Citat;

En orsak till detta sägs vara att vi har olika syn på de så kallade ramverken, det vill säga de budgetregler som riksdagen fastställer och som reglerar till exempel hur höga statens utgifter får vara. Det har ställts som krav att vi ska ställa oss bakom dessa, även om det inte är klart specificerat exakt vilka budgettak det är som ska gälla. De budgettak som riksdagen beslutat spräcks i den socialdemokratiska budgeten med 35 miljarder, så det är svårt att ta ställning till exakt vilka budgettak vi ska ställa oss bakom.

Dessutom står vi inför en osäker ekonomisk framtid, där lågkonjunkturen och finanskrisen kan komma att ställa krav på statliga åtgärder som vi idag inte kan förutse. Men vi är inte omöjliga ens när det gäller de ekonomiska ramverken. Vänsterpartiet är beredda att kompromissa även när det gäller ramverken om vi inom dessa kan hitta sätt att stärka välfärden, öka rättvisan och satsa på klimatet. Vi är alla överens om att det måste vara ordning i statens finanser. Oreda i ekonomin drabbar alltid vanligt folk hårdast.

På Aftonbladets ledarsida klargörs vad det egentligen handlar om, det där med ”budgettak”.

Citat;

Vi kan börja med att avslöja myten om utgiftstaket. Efter krisåren i början av 90-talet införde Göran Persson en ny budgetmodell med utgiftstak för de tre kommande åren. Tanken var att regeringen i god tid skulle se om någon kostnad skenade i väg och höll på att spränga taket.
Det är över tio år sedan systemet infördes och det är fortfarande regeringen som sätter tak för sina budgetar. Regeringen Reinfeldt, som tror på privata lösningar, har sänkt taken för statens utgifter.

Socialdemokraterna vill höja utgiftstaken igen för att satsa mer på till exempel stödet till arbetslösa. I söndags fick Mona Sahlin skäll av centerledaren Maud Olofsson:
– Ni spräcker utgiftstaken med 35 miljarder!
Det är inte sant, Maud Olofsson. Socialdemokraterna har rätt att lägga sitt eget utgiftstak den dag de sitter i regeringen. Om Mona Sahlin blir statsminister kan hon sätta vilket utgiftstak hon vill så länge hon får riksdagen med sig.

Alltså, de så kallade ”utgiftstaken” är en flexibel anordning. Det finns inget förutbestämt fastlagt ”utgiftstak”. Varje regering har rätt att lägga sina egna ”utgiftstak”. Dessutom finns det, precis som aftonbladets ledarskribent säger anledning att ”diskutera tekniken för hur budgetarna ska göras.”

För tänk om vi ännu inte lever i ”den bästa av världar”. Tänk om det kan bli ännu bättre? 😉

Mer press; DN – ledare, SvD – ledare
*

Läs också på DN debatt om hur finanskrisen har fått Stockholms borgerliga allians att tänka om när det gäller ”ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätter”.

”En omvändelse under galgen” säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s).

Det ser onekligen så ut, och kanske har man nu äntligen börjat inse konsekvenserna av sin fundamentalistiska utförsäljarpolitik – i alla fall på just det här området.

Läs mer på SvD Brännpunkt – Det blev ingen solskenshistoria.

Mer press; SvD, SvD – Synpunkt
*

Till sist, Aftonbladet tar upp vilka som blir kallade till mammografi. Själv börjar jag närma mig 50-års åldern och har aldrig blivit kallad. Visst är det märkligt när Filippa Reinfeldt blir kallad redan vid 40!?

*

Bloggtips; Kvinnotankar – Om Alter Ego, Hellre upplyst än nedsläckt, Kim Müller, Queen of Light, Motvallsbloggen

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Ingemar

   /  oktober 14, 2008

  Utgiftstak är lätta att sätta ur spel och borde inte utgöra något problem om man vill att skattepengarna ska gå åt.

  Se på Bosse Ringholm, han var en mästare i att höja utgiftstaket utan att det märktes. Det vanligaste knepet är att man bokför vissa kostnader som negativa intäkter, då hamnar de i en annan kolumn och ingen märker något.

  Om konkursfärdiga företag som Enron kan ägna sig åt kreativ bokföring så måste väl staten kunna göra det. Det är ju ändå för ett gott syfte!

 2. kvinnotankar

   /  oktober 14, 2008

  Jag blir kallad årligen till mammo, men det beror på att jag haft en livmodercancer. Vissa landsting har 45 andra 50 och det är märkligt om vården ska vara lika för alla.
  Ring det är min bestämda uppfattning, så som vården haltar fram idag så missas så mycket. Se bara på mitt senaste inlägg!
  Kramar till dig för all upplysning du ger oss!

 3. Nån som har någon susning om varför Wetterstrand är så anti emot VP ?
  Hon lät minst sugen på ett sammarbete.
  Är det för att deras miljöpolitik visats sig fel och att dem pengarna det går åt att upprätthålla deras ”miljö” förbättringar hade kunnat använts betydligt bättre och effektivare på ”rätt” sorts miljöförbättringar?

  mvh

 4. Skitbra bloggat! Så är det, och att höra Bävern Maud i lördagsintervjun var pinsamt. Budgettaket var bra då, men en regering ska inte samla i ladorna utan stimulera där det behövs – den gamla sossetaken att samla vid goda tider för att kunna stimulera i lågkonjunktur känns helt rätt. Nu har regeringen skänkt bort pengarna till de redan rika. Men Aliens vet inte vad ordet skam betyder. Uno

 5. Max

   /  oktober 15, 2008

  Vill gärna svara M00ns, hoppas det går bra! /Max

  Maria Wetterstrand är ingift i en finsk höger-klan! Kan det möjligtvis påverka… Iaf säger det lite om var hon befinner sig, på höger vänsterskalan!

  Hon skröt om detta i en intervju, jag råkade se, för många år sedan! Så blev MP av med min röst, så fick VP en ny…

  Se länkar för källor:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/relationer/article2075578.ab

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ville_Niinist%C3%B6

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sauli_Niinist%C3%B6

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Samlingspartiet

 6. Efter vad jag förstår av den här galenskapen, så handlar det egentligen om husbyggen.

  Oposisionspartierna vill bygga ett samhälle av flerfamiljhus. Husen har olika format och med olika lägenhetsval.

  Alliansen helt vill dock bygga ett samhälle av självfinansierade enplansvillor, med de eventuella källarplanen för luckerativ lågstandardsuthyrning till samhällsbyggarna och andra arbetare.

  Jag har kanske missförstått allting, men tak kan ju inte sväva fritt i luften.

 7. Tack Max

  För informationen
  Det kan kanske förklara MPs rätt udda hållning.
  Det intrycket man har av MP är att dom är vänster
  orienterade men wetterstrand visar upp en helt annan sida till den grad att man kan börja undra om det är hennes egna eller MPs politik hon för fram.

  mvh

 8. Gaspode

   /  oktober 16, 2008

  Max

  Nu förstår jag faktiskt inte riktigt. Wetterstrand är gift med Ville Niinistö som är vice ordförande i Gröna Förbundet i Finland. Ett grönt parti som ingått i flera socialdemokratiska regeringar. Hur kan detta vara höger? (Om vi då bortser från det uppenbara att på denna site så är tom vänterpartiet lite höger och istället använder den gängse vedertagna vänster/högerskalan)

  Det kan väl ändå inte vara så att du dömer Ville enbart pga det faktum att hans farbror inte är vänsterpolitiker? Om så faktiskt är fallet, ingår jag då i en ”vänsterklan” eftersom både min mor och syster röstade på SAP?

 9. Gaspode du är lika mycket ”vänsteklan” som invandrare boende i Tensta är överrepresenterade hos moderaterna.
  (Lika vettigt resonemang)

  Läs den här artikeln kan ge en ledtråd om varifrån fot bytandet i EU frågan kom ifrån:
  http://www.va.se/nyheter/2008/05/19/maria-wetterstrand-makten-/

  Vad jag tror står på min blogg.

  mvh
  m00ns

  ”” Undrar om alla verkligen vill ha det alternativet S + MP ””

 10. Gaspode

   /  oktober 19, 2008

  m00ns

  Jag kan bara inte förstå hur man kan föra det resonemanget som Max gjorde nämligen att Miljöpartiet är höger eftersom miljöpartiets språkrör är gift med en finsk politiker som även han är i partitoppen i ett grönt parti pga det faktum att denne finske (gröne) politiker har en farbror som är borgerlig. Max dömer helt enkelt ut Ville Niinistös politiska övertygelse pga blodsband. Funkar det tvärtom också? Vad hade egentligen Palmes föräldrar för politisk övertygelse?

  Att du påstår att S och MP inte alls vill föra en vänsterpolitik är en helt annan fråga som jag inte kommenterar.

 11. Gaspode

  Tror du utgår från ett falskt antagande ”” politiska övertygelse pga blodsband.”” Klart politisk inställning inte är något som följer med generna men det vet du väl redan?

  Att man inte skulle kunna bli påverkad av andras politiska åsikter är väl själva frågan?

  Jo man kan bli påverkad av andras politiska åsikter.

  Där med kom vi över till det du inte vill disskutera =o)

  mvh
  m00ns

 1. Folk vill ha vänsterpolitik | Svensson
 2. Socialdemokratins förnyelse och valsamverkan | Arvidfalk.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: