Medelklassen – de nya försökskaninerna

Eftervalsanalysen har visat att de som, till stor del, förde Alliansen till makten 2006 var medelklassen. Allianssegern blev ett faktum för att tillräckligt många tjänstemän och akademiker bytte sida.

Idag får de betala priset. Många av de som den senaste tiden varslats från Volvo, Sony Ericsson och andra företag är relativt välbetalda tjänstemän. Det är de som nu får lida mest av Alliansens försämrade a-kassa.

De första 200 dagarna är a-kassan 80 procent av den tidigare lönen upp till 18 700 kr i månaden, där taket ligger. De som haft en högre lön kompenseras inte för det. Ingen kan få mer än 7 800 kr i månaden efter skatt den första arbetslösa månaden. De som fortfarande är med i facket kan visserligen få lite till via avtalsförsäkringar. Men då måste man, om man jobbat exempelvis på Volvo, vara över 40 år och haft anställning minst fem år.

Situationen är därför förtvivlad i många medeklasshushåll idag. Finanskrisen väcker också, mitt i allt elände, frågor om hur det gått med besparingarna och om man kommer att ha råd att bo kvar.

Men det finns ingen som helst anledning för oss i LO-yrken, som inte röstat borgerligt, att känna någon som helst skadeglädje. De jag känner som röstat fram Alliansen har gjort det i tron att Reinfeldt och co i princip skulle föra en socialdemokratisk välfärdspolitik. Så blev det inte, trots den mjukare reinfeldtska retoriken.

Det som nu sker är istället ett fruktansvärt socialt experiment, där vi medborgare gjorts till försökskaniner i det nyliberala laboratoriet. De moderata socialingenjörerna Anders Borg, Sven Otto Littorin och Cristina Husmark Pehrsson har systematiskt slaktat såväl arbetsmarknadspolitiken som arbetslöshets- och sjukförsäkringen.

Underliggande har funnits en människosyn som utgår ifrån att vi medborgare styrs av två grundläggande krafter: girighet och rädsla. Utifrån detta synsätt är det logiskt med en politik som bara har två metoder: ”morot” (skattesänkningar till de välbeställda och friska) och ”piska” (nedskärningar i trygghetsförsäkringarna).

Detta är en politik som inte ”drabbar” en så länge allt är bra och inkomsten och hälsan är god. Men den dag som oturen är framme och man råkar ut för en sjukdom eller blir arbetslös då är det värre. Då kan den mest skötsamme arbetare eller tjänsteman från första arbetslöshetsdagen snabbt tvingas gå från hus och hem och trots ohälsa tvingas söka första bästa jobb på den reguljära arbetsmarknaden i hela landet.

De långsiktiga samhällsekonomiska och mänskliga kostnaderna för detta sociala experiment kommer att bli fruktansvärt höga. Det kommer att ta flera år att reparera de som Alliansen rivit ned.

När Maud Olofsson och Anders Borg försöker rättfärdiga sina åtgärder med en retorik som går ut på att vi alla ”sitter i samma båt” kan det därför vara befogat att påminna om några ord av Bertold Brecht:

”När en politiker säger att ni sitter i samma båt, då ska du se upp! Det är nämligen du som skall ro!”

*

Press; AB – Ryktena är värst, AB – Lena Melin, AB – Ledaren, AB – Lotta Gröning, DN – Värre än man..., DN -Regeringen lovar inga nya åtgärder… , DN – Maria Crofts, DN – Skärpning regeringen, DN – Rättvisans återkomst, SvD – Regeringen ger akuthjälp…, SvD – Gårdagens varsel,

*

I går gick Mona Sahlin ut med beskedet att det nu är Miljöpartiet som gäller. Vänsterpartiet lämnas ute i kylan. Hennes vision är ett samarbete som ska hålla länge – med siktet inställt ända fram till år 2020.

Uppenbarligen var hennes beslut inte alls förankrat ens i den närmaste partiledningen. Hennes motiv är förmodligen både politiska och valtaktiska. Hon vill låsa Miljöpartiet i vänsterblocket samtidigt som hon, genom att stänga ute Vänsterpartiet, vill tysta de borgerligas tal om ”en kommunist i regeringen”. Dessutom siktar hon förmodligen på att kunna gå över blockgränsen – om det skulle gå så illa att SD kommer in i riksdagen.

Men, att så totalt strunta i alla de sossar, både inom och utom partiet, som mycket hellre vill se ett samarbete med Vänsterpartiet än Miljöpartiet kan stå henne dyrt. Oerhört många aktiva (och sympatisörer) är mycket upprörda. Vänsterpartiet står dessutom i flera avgörande frågor mycket närmare socialdemokraterna än Miljöpartiet. Det handlar framförallt om trygghetssystemen, välfärdsfrågor och arbetsrrätt. När det gäller miljön finns däremot inga stora tydliga skiljelinjer mellan något av partierna. Så på den punkten är (som vanligt) Lotta Gröning på AB ute och seglar.

Själv håller jag helt med fackförbunden Handels och Seko som idag kommenterar socialdemokraternas ”kravretorik” och vänsteroppositionens framtid.

DN debatt, Citat;

Vi är helt övertygade om att många människor ogillar den politik som regeringen bedriver och de stora klyftor som växer fram. Välbeställda får det bättre samtidigt som arbetslösa, sjuka och de med sämst pensioner får det ännu sämre. Gemensamma tillgångar säljs ut, mer och mer blir privat och gräddfiler för den som är försäkrad eller har mycket pengar öppnas inom sjukvården.

Vi tror att stora delar av de alarmerande opinionssiffrorna mot regeringen går att hitta i detta. Det vill säga en protest mot en klassisk högerpolitik.

..

Det blir nu helt avgörande för oppositionen att formulera en egen politik med en tydlig inriktning mot att bekämpa växande klyftor och orättvisor i samhället. Vi tänker då närmast på arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

Vi blir därför bekymrade när vi hör hur exempelvis socialdemokratins nya välfärdspolitik lanseras. Det låter onekligen som en kravretorik som lika gärna skulle kunna ha kommit ur alliansens valplattform. Vi har svårt att förstå att man väljer att lyfta fram och fokusera på ökade krav på de mest utsatta i samhället samtidigt som svenskarna uppenbarligen är djupt kritiska till en sådan politik. Trovärdigheten för en socialdemokrati med ett starkt socialt ansvarstagande som paradgren naggas därmed också i kanten.

Mer Press; AB – Sahlin överaskde sitt eget parti, AB – Vänstern måste vara med , DN – Modigt steg.., SvD – Dags för Lars Ohly.., SvD – De gröna uppgörelsens vinnare, SvD – Vi är ingen dörrmatta, SvD – Göran Bengtsson,

*

Bloggtips; Kamferdroppar, Alliansfritt Sverige, Motvallsbloggen, Svensson , Queen of light

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

32 kommentarer

 1. Voogi

   /  oktober 9, 2008

  Ett märkligt utspel.

  Om det inte är så att man ändå räknar med VP:s stöd när det kommer till kritan.

  Det skall något alldeles extraordinärt till för att VP skall sänka ett socialdemokratiskt regeringsalternativ. I varje fall i realpolitiska termer.

 2. Niklas

   /  oktober 9, 2008

  Kunde egentligen Sahlin ge en hårdare känga mot vänstersossarna som vill tillbaks till 70-talets blandekonomi? Det parti som närmast kan förknippas med 70-talets extrem-Keynesistiska politik är ju vänsterpartiet, och det dömmer Sahlin ut som inte ens seriöst.
  Det är helt enkelt symptomatiskt. Vi befinner oss mitt i det många på vänsterkanten kallar kapitalismens värsta kris sedan den stora depressionen. Men trots det så markerar alla svenska Riksdagspartier, utom v, sitt avståndstagande från något annat än den förda politiken. Och vänsterpartiet då? Tja deras alternativ är att gå tillbaka till den blandekonomi som i det närmaste försatte västeuropa i ekonomisk bankrutt på 70-talet. För en gång skull borde man lyssna på sahlin. Det finns inget alternativ till kapitalismen.

 3. Johan F

   /  oktober 9, 2008

  Jag gillar Sahlins utspel!

  Just samarbetet med VP har gjort Socialdemokraterna helt omöjliga att rösta på.

 4. St Just

   /  oktober 9, 2008

  När de nyliberala börjar hylla Sahlin, inser man lätt hennes usla utspel.

  Utspelet är snarast ett tecken på det usla skick arbetarrörelsens ledning befinner sig i. En alliansregim med bottensiffror, havererande marknadskrafter, begynnande depression , massavsked … och vad kommer Sahlin med; ett fjuttigt samarbete med vingliga mp – till 2020 (sic)

  Lika handfallna står Metalls ledning i Göteborg och har som enda svar att de nu ska börja titta på vilka som ska få gå och hoppas att vara klara med det innan jul.

  Det Sahlin, det Metall borde säga, sägs av en fackklubb vid Volvo Umeverken, Jan-Olov Carlsson, vice ordförande:

  – AB Volvo gjorde en vinst på 22 miljarder bara under förra året. Använd de pengarna till att undvika uppsägningar!”

  – Vi föreslår förkortad arbetstid till sex timmar om dagen, omställningsbidrag till dem som vill pröva något nytt och förmånliga avtal om förtida avgång för de äldre.

  Lars Ohly kan ha rätt i sin värdering; ”Ett strategiskt misstag”

  Det misstaget hyllar nu till och med extrema nyliberaler.

 5. Johan F

   /  oktober 9, 2008

  ”- Vi föreslår förkortad arbetstid till sex timmar om dagen, omställningsbidrag till dem som vill pröva något nytt och förmånliga avtal om förtida avgång för de äldre.”

  Som vanligt är han helt ute och cyklar.

  Sen hyllar jag inte Sahlin….jag konstaterar bara att det är bra att de tar klart avstånd från VP som inte är ett parti som bör tas på allvar.

  VP är inte på de svagas eller på arbetarnas sida. VP är endast ute efter att sätta människor i en beroendeställning så att de kan bestämma över dem.

 6. Johan F

   /  oktober 9, 2008

  Att jag dock ser S+MP som ett röstbart alternativ är inget nytt.

 7. Gaspode

   /  oktober 9, 2008

  St Just citerar

  ”Det Sahlin, det Metall borde säga, sägs av en fackklubb vid Volvo Umeverken, Jan-Olov Carlsson, vice ordförande:

  – AB Volvo gjorde en vinst på 22 miljarder bara under förra året. Använd de pengarna till att undvika uppsägningar!””

  Problemet är bara att Volvo AB är ett helt annat bolag än Volvo Personvagnar. Den förra tillverkar lastbilar och är till största delen svenskt (utom 20% som ägs av Renault), de senare, och de som är i kris nu är helägt av Ford Motor Company. De har inget med varandra att göra.

  Volvo lastbilar gick med vinst medan Volvo Personvagnar gjorde en förlust på över 16 miljarder kronor förra året.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article337000.ece

 8. Liberal student

   /  oktober 9, 2008

  @ St Just

  ”- AB Volvo gjorde en vinst på 22 miljarder bara under förra året. Använd de pengarna till att undvika uppsägningar!””

  Vi kan testa att gå från makro till mikro denna gång. St Just gjorde en vinst på X kr bara under förra året. Använd de pengarna på att hjälpa svältande i Afrika istället.

  Men om du vill så kan vi hålla oss kvar på makroskalan och fråga oss varför Volvo skulle använda 22 miljarder på svenskar istället för andra mer behövande folk ute i världen?

 9. ” AB Volvo gjorde en vinst på 22 miljarder bara under förra året. Använd de pengarna till att undvika uppsägningar!”

  – Vi föreslår förkortad arbetstid till sex timmar om dagen, omställningsbidrag till dem som vill pröva något nytt och förmånliga avtal om förtida avgång för de äldre.”

  Ja det lät ju bra – eller ?
  hur skulle 6h om dagen+omställningsbidrag hjälpa Volvo att återfå lönsamhet ?
  22 Mdr i vinst skulle man förvisso kunna tänka sig borde räcka ett tag- om det är ”riktiga” pengar – men frågan om uppsägningarna nu handlar nog om mer långtgående omställlningar än detta kvartal/år. . .

  /K

 10. St Just

   /  oktober 9, 2008

  1. Arbetarna vid Volvo, har arbetat ihop de 22 miljarderna, de har gjort jobbet och skött sig – ägarna har inte gjort det – nu är det arbetarna som sparkas och deras enorma kompetens som ignoreras till förmån för inkompetenta ägare och mer sysslolösa aktiespekulanter.

  2. En sänkt arbetstid till 6 timmar, innebär att man delar på jobben till exempel i en lågkonjunktur. För övrigt behöver det hårda tempot sänkas, vilket Jan-Olov Carlsson, vice ordförandeVolvo Umeverken påpekar: ”Vi är helt överens om att produktionstakten måste sänkas. Den är orimlig i nuläget. Men det kan göras utan uppsägningar.”

  Att nyliberaler ser S+MP som ett röstbart alternativ, visar som synes hur uselt utspelet är.

 11. Johan F

   /  oktober 9, 2008

  Om du menar mig med nyliberal så är du ute och cyklar! Vet inte hur många gånger jag måste säga/skriva det.

 12. Voogi

   /  oktober 9, 2008

  Hallå där! Ni får allt kolla fakta lite bättre.

  AB Volvo, dvs lastvagnsbolaget, hade ett rörelseresultat 2007 på c:a 22 Mdr kr (obs inte detsamma som nettoresultatet). Det är ett börsnoterat företag helt skilt från Volvo personvagnar, som ägs av Ford.

  Volvo PV gjorde en smärre vinst 2005 men sedan gjort ”betydande förluster” 2006 och 2007 (citat förre VD:n Fredrik Arp). Dessutom har han lättat på skynket lite genom att antyda att förlusten första halvåret 2008 uppgick till c:a 2 Mdr kr.

  Volvo PV har drabbats av en tvärnit i försäljningen till USA, och förlusterna 2008 blir säkerligen mycket omfattande. Skulle vi, mot förmodan, få de uppgifterna, så rör det sig högst sannolikt om minst 5 Mdr kr.

  Så nej, det finns tyvärr inga vinstmedel i Volvo PV att tala om eller att ösa ur.

  Men det finns en synnerligen duglig arbetsstyrka (även i Gent) som har ett rejält värde. I varje fall för den, som vågar sig på att köpa bolaget och satsa på rätt typ av bilar till rätt marknad.

  Undrar om Toyota har intresse?

  Det viskas om att AB Volvo skulle fundera på att köpa Volvo PV. Visst skulle det vara en rolig nostalgitripp av gigantiska mått, men jag har mycket svårt att tro att en majoritet av aktieägarna i AB Volvo skulle rösta för en sådan affär.

  Jag håller med dig, StJust, i att Ford inte har varit den perfekte ägaren till Volvo PV. I varje fall inte med backspegeln i hand.

  Vilka sysslolösa aktiespekulanter du tänker på i samband med Volvo PV har jag däremot ingen aning om. Äger inte Ford alla aktierna?

 13. St Just

   /  oktober 9, 2008

  I backspegeln är aldrig aktieägarna de perfekta ägarna – det ser vi tydligt när arbetare med flera decennium av kompetens ratas för kortsiktiga och planlösa aktörer.

  I USA som i Sverige borde Ford resp Volvo PV tas över och drivas av de anställda – de kanske inte alltid ”perfekta” ägarna, men de med högsta kompetensen när det gäller att bygga fordon.

  Jag citerade Jan-Olov Carlsson, vice klubbordförande vid Volvo Umeverken som angav 22 miljardersresultatet. Att det sedan av ägarna används på fel sätt, är en annan femma. Vad som borde göras nu är att tvinga banker och de företag som är i kris att öppna alla räkenskapsböcker för offentligheten, så misskötseln kan kontrolleras.

  De ”sysslolösa spekulanterna” döljer sig som aktieägare i de flesta kapitalistiska företag – Ford är inget undantag (inte eller Toyota).

 14. Voogi

   /  oktober 9, 2008

  StJust;

  Det var alltså en oavsiktligt sammanblandning av LV och PV. Jag accepterar det som ett misstag. Mitt misstag var att jag läste Klas inlägg och trodde det var första gången 22 mdr nämndes.

  Förvisso är Volvos arbetarkollektiv synnerligen kompetenta i att bygga bilar.

  Problemet ligger inte i produktionen eller ens produktiviteten. Tror jag utan att veta, men jag har ett mycket stort förtroende för produktionspersonalen.

  Snubbeltråden är den snabbt förändrade marknaden, dvs kunderna har vänt de stora bilarna ryggen. Och Volvo PV (marklnads- och utvecklingsavdelningarna) är en av flera bilproducenter som inte riktigt hängt med i de svängningarna.

  På vad sätt blir det en positiv förändring på marknads- och utvecklingsområdet om personalen tar över bolaget? Någon måste ta ansvar för att bestämma vad som skall byggas och vart produkterna skall säljas. Vem? Vem skall finansiera investeringarna och nysatsningarna? Personalen genom löneavstående? Eller samtliga skattebetalare?

  Det sistnämnda är OK om vi nationaliserar hela näringslivet och stänger våra gränser. Då kommer Volvo och SAAB att kunna sälja allt de hinner producera.

  Men vi svenskar är inte redo att ta det steget. På många år. Tror jag.

 15. St Just

   /  oktober 9, 2008

  Voogi, behovet av bilar (last- som person-) är enormt över världen, liksom självfallet alla former av mer miljövänliga transportmetoder. Jag hörde en facklig företrädare för Volvoarbetarna igår på radio säga, att dessa arbetare har en sådan hög kompetens att de kan tillverka det mesta som konstrueras. Och det är så sant, rena motsatsen till de som fantiserar om att arbetaren bara mekaniskt upprepar det andra tänkt ut.

  Men behov styr inte marknadskrafterna – utan snabb vinst.

  De flesta, inklusive (s)-ledningen accepterar tyvärr omedelbart att slaget är förlorat innan det ens börjat – och mal på om lite mer pengar till forskning och alliansregimen omfördelar i arbetslöshetsbudgeten.

  På 1970-talet förlorade Göteborg uppemot 30 000 arbeten inom varsvindustrin och dess underleverantörer och runt andra varv på väst- och ostkusten försvann ännu mer. På några år raserades hundraåriga varv och ett gigantiskt kunnande.

  De facklige representanten hänvisade till de rostbälten som återfinns i många forna bilarbetarstäder i USA – som framtid för Göteborg – om man fortsätter att blunda.

  Vi står inför en upprening av varvsslakten och man kan välja att acceptera det eller påbörja en mödosam motoffensiv.

  Minns att direktörerna, ekonomerna, borgarna och s-ledningen spred illusioner på samma sätt när de lade ned varven.

 16. Kanske är ja för snurrig av att vara utan el och mat.
  Men att sossarna går ihop med MP är ännu snurrigare.
  Dom var ju ffs mer moderata än moderaterna sa dom iaf i sista valet.
  VP kan göra sitt bästa val någonsin om dem är lite smarta.
  Få är väl dem som inte förstår att ”skatte lättnaderna” som redan ätits upp av inflationen inte är annat än ett förtida uttag av socialförsäkringen. och vem kan lägga undan nåt som inflationen redan käkat upp?
  För att MP och sossarna ska ha någon chans kommer dem bli tvugna att få VP att se ut som sten kastande komunister i palestina schal. Min gissning är att det kommer ske när Sverige tar över EU ordförande skapet.
  Att låg konjukturen bara är i sin linda och kommer bli värre innan det vänder kan locka några att ta till sten kastandet.
  Att sossarna glömt vilka de företräder är tydligt iaf.
  Få är väl dem som tror att Islands konkurs beror på att folk fuskat med socialförsäkringen där.

 17. Voogi

   /  oktober 9, 2008

  StJust – vi är rörande eniga om kompetensen hos volvoarbetarna. Lika eniga är vi om behovet av transportmedel i världen under lång tid framåt.

  Visst kan de producera praktiskt taget allt som konstrueras, men däri ligger problemet. Några, även de volvoarbetare, måste förstå och konstruera det som marknaderna efterfrågar. Där har Volvo PV inte lyckats de senaste åren.

  Jag hoppas innerligt att du har fel i jämförelsen med varven. Övningen att försöka rädda deras överlevnad i Sverige kostade oss enorma summor, som vi fick lida av under många år in på 80-talet.

  Jag tror att Volvo PV har en egen överlevnadsförmåga, såväl marknads- som produktionsmässigt.

  Ägarfrågan är av mycket stor betydelse. Det måste vara en långsiktig industriell ägare, inte fonder/institutioner med kvartalshorisont.

  Om inte Toyota, så kanske någon av de statliga investmentbolagen från mellanöstern eller ostasien? Gärna i partnerskap med volvoarbetarna.

 18. Max

   /  oktober 10, 2008

  Folkbildningen är död!
  Därför kan många svenskar inte urskilja vad som är propaganda eller ideologi, i de olika partiernas valbudskap!

  Sahlins utspel markerar att socialdemokraterna inte är ett vänsterparti, utan mycket väl kan ingå i en liberal mitten-koalition, efter nästa val!

  Misstänker att Mp och S tänker försöka fokusera debatten på miljöfrågor! Dessa partier har inte de ideologiska krafter (intresserade, motiverade och kunniga personer som huvudfunktionärer) som behövs för att ”återställa” systemet till ”generell välfärd”!

  Mp´s miljöpolitik är inte socialistisk!

  Ex drivmedlen:
  Jag tror mig känna mänskligheten tillräckligt bra, för att säga; vi kommer att använda oljan till sista droppen!

  Det är bara en fråga om vem som skall använda oljan! Det blir som vanligt den fattige lönearbetaren (nämner inte ens de sjuka och arbetslösa), som skall (av ekonomiska skäl)ransonera sin andvändning av naturresurser!

  Miljöskatterna måste bli progressiva!

  Med detta, inte sagt att miljön är oviktigt! 😉

  Som vanligt, många +++ till ”Ett Hjärta Rött”

  /Max

 19. Voogi

   /  oktober 10, 2008

  Gaspodes och Liberal students kommentarer har nu dykt upp även på min skärm. Jag antar att tidsutdräkten beror på kontrollfunktioner.

  Gaspode läser innantill i Fords redovisning att Volvo PV gjorde en förlust om drygt 16 miljarder kr förra året.

  Men han glömde, eller förstod kanske inte bättre, att titta på de två följande sidorna där det klart framgår att av Volvo PV:s förlust om USD 2,718 mdr så utgjorde extraordinära kostnader USD 2,554 mdr. Alltså är Volvo PV:s förlust före skatt och extraordinära kostnader USD 164 m, eller drygt 1,1 mdr kr. Hur mycket Ford ev har belastat Volvo PV med internfinansiella kostnader framgår inte.

  Inte heller anger man, såvitt jag kunnat se vid en snabbläsning, vad Volvo PV:s extraordinära kostnader består av. Det skulle bli alldeles för långrandigt och det hör inte alls hemma här att brodera ut texten kring extraordinära kostnader i en amerikansk resultaträkning.

  Budskapet är att hantera siffror varsamt och helst inte använda dem om man inte förstår innebörden

 20. Hej Ilse-Marie,

  Det var ett tag sedan jag besökte din blogg, tyckte det var på tiden.

  Jag håller på och omarbetar min hemsida och jag har tagit och byt ut den gamla bloggen stuvat om lite. Kände att jag ville förändra lite när det gäller mitt bloggande också.

  Är som många andra fortfarande på jakt efter ett ny arbete.

  Ha det så bra och sköt om dig !

  hälsningar från ett höstlikt Norrköping
  Lena

 21. såg debatten i går Mona var blek Jag blev imponerad av maria och ohrly tyckte jag fick in bra brasklappar om alliansen styre

 22. Lasse

   /  oktober 13, 2008

  Johan F:
  ”Som vanligt är han helt ute och cyklar”

  Svårt att värja sig mot den faktaspäckade argumentationen…imponerande.

 23. Johan F

   /  oktober 13, 2008

  Lasse: Visst var det övertygande…. 😀

  Ohlys Citat

  “- Vi föreslår förkortad arbetstid till sex timmar om dagen, omställningsbidrag till dem som vill pröva något nytt och förmånliga avtal om förtida avgång för de äldre.”

  Låter ju toppen….eller hur?

  Problemet är precis som vanligt att herr Ohly och VP inte tar någon som helst hänsyn till vem som ska betala. De reflekterar inte ens över det. Det är ju bara att omfördela anser de. Problemet som borde vara glasklart för alla är dock att med Ohlys politik så kommer det inte att finnas något att omfördela.

  Ang debatten så gör Wetterstrand som vanligt en solid insats. Mona verkar känna att hon har ngt att förlora och kändes lite pressad…

  Alliansen har en del poänger man har svårt att försvara vissa saker som tex varför pensionärer inte får del av skattesäkningar osv.

 24. Gaspode

   /  oktober 13, 2008

  Voogi

  Jag vet inte om det egentligen är meningsfullt att svara på ditt inlägg eftersom det normalt sett tar två dygn innan mina släpps igenom.

  Det torde dock inte vara så svårt att inse att det viktiga i mitt inlägg knappast var huruvida Volvo Personvagnar förlust var 16 miljarder, två miljarder eller ens en, utan det faktum att en förtroendevald fackrepresentant tydligen inte känner till att Volvo Lastvagnar, som gör en stor vinst, inte har särskilt mycket gemensamt med Volvo Personvagnar som, hur man än räknar, inte gör det.

 25. St Just

   /  oktober 13, 2008

  Johan F (15) – läs, så kanske du citerar rätt. Det var inte Ohly som jag citerade, utan Jan-Olov Carlsson, vice ordförande vid Metalls fackklubb vid Volvo Umeverken:

  – Vi föreslår förkortad arbetstid till sex timmar om dagen, omställningsbidrag till dem som vill pröva något nytt och förmånliga avtal om förtida avgång för de äldre.

  Carssons kompetens som bilbyggare, metallare och facklig förhandlare i många år, kan ju möjligen betvivlas av en marknadskramande kommentator som förmodligen aldrig satt sin fot på ett verkstadsgolv.

  För övrigt var alliansregimen extremt blek i debatten och fullständigt svarslös inför den allvarliga kapitalistiska krisen.

  Tyvärr var Sahlin desto blekare som oppositionspolitiker och hennes självmål i regeringsfrågan visar att (s) mycket väl kan tappa sitt opinionsförsprång. Arbetarrörelsen har egentligen allt serverat, men en mycket svag ledning med förkärlek för marknadsekonomin.

 26. Johan F

   /  oktober 13, 2008

  gjorde en blunder med Citaten. Ber om ursäkt för det!

  Sista delen av mitt inlägg stämmer likväll vad det gäller Ohly och VP

 27. Lasse

   /  oktober 13, 2008

  Du Gaspode…om du hängde med i det som händer så skulle du veta att den fackliga förtroendevalda som du rackar ned på är fackligt förtroendevald på Volvo Umeverken som ägs av Volvo AB. När han gör sitt uttalande så pratar han om att Volvo Lastvagnar har varslat 370 st på Umeverken. Och efter vad jag vet så tillhör Lastvagnar Volvo AB.

  Varför du börjar svamla om Volvo PV i det sammanhanget är lite förvånande…

 28. Gaspode

   /  oktober 13, 2008

  Lasse

  Jag kommenterade det som St Just skrev i inlägg #4 här ovan vilket såvitt jag kan tyda handlade om Volvovarslen på Volvo PV. Om det nu inte råkar vara så att Volvo ABs verksamhet i Umeå intern kallas ”Göteborg”, i så fall ber jag om ursäkt och tar tillbaka allt

 29. Lasse

   /  oktober 14, 2008

  Ja du har i alla fall insett att det du tyckte var så viktigt i ditt inlägg inte stämde alls…men skyll du på St Just om det känns bättre.
  Jag är nog övertygad om att Jan Olov Carlsson känner till hur det hänger ihop med Volvo AB och Volov PV.

 30. Gaspode

   /  oktober 14, 2008

  Sorry men det luktar inte så lite efterhandskontruktion nu. Men jag är inte särkilt överraskad.

 1. Trottens Betraktelser » Fackliga protester mot sossarnas högerkurs
 2. Lund visar vägen! « Kim Müller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: