”Den slutliga lösningen” och alternativen

Redan i våras varnade professor Thöres Theorell för att regeringens nya sjukförsäkringsregler skulle leda till att desperata, utsatta och pressade människor inte såg någon annan utväg än att ta sina liv. Han menade att konsekvenserna av de nya reglerna skulle resultera i ett nytt begrepp – ”försäkringssjälvmord”. Nu kommer de första (officiella) tecknen på att hans oro var befogad.

Citat, Allehanda.se;

Ett självmord känner hon till som direkt kan kopplas till motgångar under sjukskrivning, att bli misstrodd och dålig ekonomi.

– Jag blir nedringd av andra sjukskrivna som gråter över att de inte orkar och hotar med att ta sitt liv, säger Margareta Björner.

Situationen är likartad för alla som kommer i kontakt med de som drabbas. Många är oroliga, desperata och rädda för vad som ska hända med dem. Några ser ingen annan utväg än självmord. Mörkertalen är stora. Många har inte styrkan eller orken – mitt i sjukdom och smärta – att protestera, söka hjälp eller ta kontakt med facket eller andra organisationer. De blir tysta offer för regeringens omänskligt sjuka-försäkring.

Läs Värmlands Folkblad; Nya stenhårda regler gör fysiskt sjuka psykiskt sjuka.

Otydliga sjukförsäkringsregler

Försäkringskassan varnade redan i sitt remissvar på den borgerliga regeringens nya sjukförsäkringsförslag för att reglerna var otydliga och krångliga. Regeringen lyssnade inte. Socialförsäkringsministern körde på och reglerna förblev luddiga. Konsekvenserna lät inte vänta på sig.

Redan i somras, ett par dagar efter det att de nya sjuka-reglerna infördes kom det första uppmärksammade fallet. Då handlade det om cancersjuka Anna Olsson som fick veta att man i princip ”måste ligga för döden” för att få rätt till sjukpenning.

Nu kommer ännu ett fall med en cancersjuk kvinna, Mimmi Fritiofzon, som trots att hon drabbats av en hjärntumör inte bedöms vara tillräckligt sjuk för att få den högre ersättningen i sjukförsäkringen. Som vanligt slår den ansvariga ministern, Cristina Husmark Pehrsson, ifrån sig. Försäkringskassan gör en felbedömning, är hennes dom – trots att hon numera inte vågar uttala orden med risk för att återigen bli anklagad för ministerstyre.

Vore det inte enklare att en gång för alla erkänna att de nya reglerna är alltför omänskliga och otydliga?

De uppmärksammade fallen är trots allt bara ”toppen på ett isberg”. Hur många oskyldiga som kommer att drabbas under regeringens jakt på att minska ”bidragsfusket” och ”utanförskapet” är osäkert. Alla beräkningar visar att det rör sig om 10-tusentals människor som kommer att kastas ut från sjukförsäkringen. Inte för att de helt plötsligt har blivit mirakulöst friska, utan enbart för att Försäkringskassans bedömning har blivit hårdare med regeringens nya regler.

Inte heller kommer alla de som kastas ut från sjukförsäkringen att hamna på socialen – även om (SKL:s) beräkningar visar att kommunernas socialbidragskostnader kommer att öka med minst 500 miljoner kronor de närmaste fyra åren – enbart på grund av sjukförsäkringen.

Många kommer istället att tvingas leva på make/maka eller ta hjälp av andra anhöriga, göra sig av med eventuella besparingar och precis allt av värde – hus, lägenhet, bil osv. Alla dessa faller på så vis bort ifrån skaran som tillhör “utanförskapet” enligt regeringens definition.

Hur många som tillhör “utanförskapet” är alltså egentligen enbart ett mått på hur starkt socialt skyddsnät ett samhälle har – om man som borgarna räknar in alla som har någon form av sjuk, arbetslös eller annan ersättning från våra trygghetssystem i begreppet.

Hade vi inget skyddsnät alls – bara fritt fall ner i hemlöshet för de som inte kan försörjas av anhöriga eller har ekonomiska tillgångar – försvann “utanförskapet” helt. Allt detta gör att många “bananrepubliker” har ett betydligt mindre “utanförskap” än de nordiska länderna – om man utgår ifrån regeringens utanförskapsdefinition.

Kanske är det den “slutliga lösningen” på “utanförskapsproblemet”. Alltså – att i praktiken avskaffa alla sociala skyddsnät – då försvinner ju även det berömda ”utanförskapet” i ett slag.

Statsministern har ju tidigare varit inne på det….

Citat, Fredrik Reinfeldt ”Det sovande folket”, 1993;

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt.

Men det finns hopp. I dag presenteras oppositionens ”skuggbudgetar”. Alla tycks vara överens om att trygghetssystemen måste stärkas och förbättras efter den borgerliga ”välfärdsslakten”.

Vänsterpartiet, citat;

Vänsterpartiet vill stärka socialförsäkringssystemet Efter den borgerliga regeringens miljardbesparingar på området krävs stora satsningar för att återupprätta den generella välfärden. Utsorteringskedjan måste avskaffas, ersättningsnivåerna höjas och rätten till rehabilitering tillgodoses. Alla har rätt till ekonomisk trygghet vid inkomstbortfall på grund av sjukdom, arbetslöshet, ålderdom, eller föräldraskap. De förbättringar som behöver göras av socialförsäkringsystmens olika delar ska göras med den generella välfärdsmodellen som utgångspunkt.

Socialdemokraterna, DN debatt. Citat;

När människor blir arbetslösa eller sjuka så ska inte privatekonomin raseras. Vi vill ha försäkringar som ger inkomsttrygghet till breda grupper. Därför vill vi höja taket i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Även ersättningsnivån förbättras.

Mer – AB debatt – Socialdemokraterna; Det krävs en annan politik.

Press; AB – Ledare, AB

*

Tidigare bloggposter, urval;

Socialen nästa för sjuka och arbetslösa
Jag kommer att hänga mig utanför fk:s kontor
Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon
Försäkringssjälvmord – ett nytt begrepp

*

Bloggat; Kaktusblommans blogg, Psykbryt, Hellre upplyst än nersläckt, Alliansupproret , Claes Krantz

*

Mer Press:

Cancersjuka drabbas av oklara regler
Sjukskrivna hotar ta sina liv
Kritiker underkänner nya regler för sjukförsäkring
Man ska jobba tills man ligger för döden
Svårt sjuka Anna blir inte sjukskriven

*

Bloggtips; Läs Bengt Siverstrand – Jonas Morian och vårdbolaget Attendo Care

Mer bloggtips; Eva-Lena om Federley, Alliansfritt Sverige om inkomstklyftorna, Lasses blogg om finanskrisen, Lowdin.com om den ”finansiella oron”

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

28 kommentarer

 1. Fille

   /  oktober 7, 2008

  En mycket intressant och smärtsam text att läsa. Som vanligt för du upp en verklighet som allt för sällan ges utrymme i tidningar och TV.

  Stå på dig! Du har sanningen och folkflertalet på din sida! Det är bara en fråga om tid innan vi har sparkat bort den s.k. rehabiliteringskedjans konstruktörer!

 2. Jag finner knappt ord längre för att uttrycka min förtvivlan över hur vanvettigt sjukt vårt samhälle blivit. Men du finner dem och du gör det så förbaskat bra! Heja dig!!

  Säger
  Maria

 3. Jag känner till ett fall av självmord där de nya sjukskrivningsreglerna verkar ha spelat en stor roll. Men vill inte skriva om det på min blogg eftersom jag vet för lite.

  Såg f ö ett inslag på Sydnytt för några veckor sedan där det togs upp att socialbidragskostnaderna skenat iväg på vissa orter i Skåne – p g a de nya sjukskrivningsreglerna. Stick i stäv mot vad borgarna hävdar alltså.

 4. Det är inte utan att man undrar ibland vad som ändå driver en att fortsätta.
  Ska försöka ta de kort
  #föräldalös
  #övekörd av en smitare -91 jag och mitt x
  #fick en dotter -92 som fick operera bort en njure 1 månad gammal + massa tid på sjukhus.
  #hinna med sig själv blev nr2 och få någon klar diagnos omöjligt.
  #hoppat runt i 12 år på allt dom pekat på.
  #blev inkörd i ett träd som passageare i min egen bil -03
  #blev av med den halva sjk pensionen -04 (fick 02-11)
  #motiveringen var att senaste underlaget var för gammalt
  och tots en trafikolycka till så blev jag per automatik fiskförklarad då dem inte ville göra en ny utredning.
  #07-08 tidsbegränsad sjukersättning 1 år.garanti pension.

  När man inser att man troligen är i win / win situation om man skulle halta ner till banken och råna dem …. för fånar får både mat och lyse etc.
  Då är det vårt och motivera sig att ändå hänga kvar.

  Men det att man försöker har jag min dotter att tacka för.

  mvh

  m00ns

 5. Sarba

   /  oktober 7, 2008

  Jag undrar vad vi ska med politiker till om deras uppgift INTE är att garantera välfärden. Kanske vi kan avskaffa politikerna i samma veva som ”utanförskapet” upplöses?
  Skämt åsido. Det har retat mig något enormt att jag är en av de som inte längre räknas in i det berömda utanförskapet, att det faktum att jag nekades deltidsstämplande har gjort mig till en pluspost i regeringens kalkyler, utan att min jobbsituation förändrats ett dyft. Jag lever numera på betydligt mindre pengar, arbetsgivaren kan inte ge mig fler timmar, jag tvingas hyra ut ett rum i min tvårummare (nåja, ett inte alltför stort problem men ändå), har fått sålla bland räkningarna och betalar inte längre sjuk- eller hemförsäkring.
  Men jag är ung och frisk, jag får tacka lyckliga stjärnan för det. Däremot gör det ont i hjärtat att tänka på de som inte är det, unga och friska. Som inte kan hyra ut ett rum eller ta strid för sin rätt. Ilse-Marie gör ett beundransvärt arbete som oförtrutet skriver om dessa övergivna människor, detta är en blogg jag ständigt återkommer till.

 6. regeringen måste ta sitt ansvar!
  vi som inte har något annat val…så här överlever jag:

  http://johanlinander.se/blog/2007/06/11/att-leva-med-skyddad-identitet-och-kvarskrivning/

  ..snart blir vi väl hemlösa också…

 7. Är det månne den moderna tidens ”ättestupa” de nya reglerna i försäkringssystemen har lett fram till?

 8. uffematten

  enl mig har det varit illa länge.
  ”liksom inte så noga med dom som åker i godsfinkan”
  Sen har det saknats en plan och saknas än på hur folk ska ha en chans att komma tbxs till arbete.
  Efter tex en olycka så ska du som sjuk dels ta hand om familjen och ev trauma, Du ska se till så ekonomin går ihop och samtidigt omskola dig och gå på läkar undersökningar.
  En omöjlighet för dem flesta och en katastrof för många.
  Att sen sänka sjuk ersättningen mer är väl mer att uppmana till brott?
  Att sen jaga dessa oerhört farliga brottslingarna för den extra tusen lappen dem råkat få är skämmit och slår bara i sista spiken i kistan.
  Om jag var gud så skulle man göra tvärtom. Se till så folk har råd att bli friska.
  Ge den skadade mer pengar än han har normalt när han arbetade skulle ge folk en chans att bli friska och i slut ändan vara en besparing.
  För ingen blir friskare av att åka runt i rehab kedjan år efter år med mer och mer skulder.
  Dem enda som tjänar på det är försäkringsbolag etc med sina 1 – 2 års regler.
  Men vem orkar eller kan klaga när sjukpensionen går åt till smärtstillande?
  Självklart blir inte alla friska enl min modell men säkert fler än nu.

 9. Voogi

   /  oktober 8, 2008

  Det är ganska rimligt att anta att skaran av hårt skuldsatta personer som saknar möjligheter att betala sina räntor och amorteringar kommer att öka dramatiskt.

  Jag har personlig erfarenhet av en sådan person, en ensamstående mamma med en dotter, och är näst intill förvånad över att hon har valt att fortsätta att leva.

  Är det en grupp du kanske kan ta en extra titt på, IlseMarie?

 10. Kan tycka att 5 år på existens minimum skulle gälla även bank direktörer när bubblor brister.

  Om jag förstått allt rätt är det rätt krångligt att ens komma till start för skuldsanering och det nog skulle finnas en marknadsekonomisk vinnst om det var enklare handläggning.

 11. Voogi

   /  oktober 8, 2008

  Starten på skuldsanering är mycket svår, inte minst med tanke på att man är i ett stort underläge från början och har med tämligen överbelastade och ibland oengagerade kommunalanställda att göra.

  Definitionsmässigt har man inte heller råd att engagera någon egen konsult.

  Visst vore det en samhällsekonomisk och personlig vinst, eller snarare minskad förlust, med snabbare och effektivare handläggning.

  Många av bankdirektörernas misstag beror på ren och skär okunnighet. Att bestraffa okunnighet är alltid vanskligt.

  Men allmännyttig samhällstjänst, kanske?

 12. Om du tänkte den skulle utföras i åldringsvården så blir det problem. Kan man tappa en miljard på jobbet så kan man nog ”tappa” mat pengarna till åldringarna. Och få en sån att göra fysiskt arbete där man både måste kunna gå och tänka verkar fjärran.

  Men en månad i en etta i Tensta för första gångs förbrytarn`?

  =o)–|–<

 13. Voogi

   /  oktober 9, 2008

  …..tänkte inte på det…..

 14. Liberal student

   /  oktober 9, 2008

  @ Voogi

  ”Många av bankdirektörernas misstag beror på ren och skär okunnighet. Att bestraffa okunnighet är alltid vanskligt.”

  Att åberopa okunnighet hos bankdirektörers fall är ytterst ohederligt. De giriga jävlarna tar till alla medel för att bli rika. Ta Swedbank tex, de var de som var mest involverade med bankerna i USA och tror du att det var deras egna pengar de lånade ut? Nä, det var folkets pengar!! Att kalla det för okunnighet räcker inte. Helst borde de få ett fängelsestraff samt böter för att de leker med andras pengar.

 15. St Just

   /  oktober 10, 2008

  Kors i taket – Liberal student uttrycker samma ståndpunkt som Maria-Pia Boëthius i dagens ETC:

  ”Världen skulle må bra av att det inrättades en tribunal där de som står bakom den kraschade ekonomin – medier som kapitalister – fick stå till svars för sitt handlande”

  läs vidare på:

  http://etc.se/artikel/18613/ett-haag-foer-finansskurkartitle=

 16. Skulle nog inte bli många kvar av den samlade eliten av kunnande om det infördes.
  Men vi skulle nog må bra mycket bättre och om dem fick ta ansvar för sitt handlande kanske dom startade och la i hjärnan innan dem tog besluten.

  Men att det skulle vara möjligt är en fin dröm men inte mer än så.

 17. Liberal student

   /  oktober 10, 2008

  @ St Just

  Det är INTE liberalt att fiffla med andras pengar. Och det är INTE liberalt att skattebetalarna ska betala för misstag bankerna gjort. Och de politiker som startade och drev på Freddie Mac och Fannie Mae borde självklart straffas. För att inte tala om den idiotiska CRA-lagen. tp://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act

  Såhär går det när idioter(Bush)/socialister trixar med marknaden. Är det nånting denna kris har lärt oss så är det att liberaler har haft rätt hela tiden….

 18. Men kära nån, bankkillarna och finanshajarna har tjänat sig stora förmögenheter, och det är just vad de strävar efter, inte efter att vara idealistiska medmänniskor.
  De vet precis vad de gör och de struntar i hur det drabbar andra människor.

 19. Kan ha hittat andledningen till att sammarbetet gått så trögt 🙂

  Ett skojigt alternativ

 20. St Just

   /  oktober 12, 2008

  ”Såhär går det när idioter(Bush)/socialister trixar med marknaden. Är det nånting denna kris har lärt oss så är det att liberaler har haft rätt hela tiden….”

  Årets flatskratt – denna kommentar är det onekligen den mest bakvända en nyliberal kläckt ur sig, undantaget Johan Norbergs hyllning till den isländska tigern och de liberala reformerna:-)

 21. När jag var sjuk klarade jag mig tackvare mina föräldrar. Att vara utan pengar är en enorm stressfaktor. Är man sjuk så är man. Ge alla samma ersättning.

 22. Tyvärr verkar många på Försäkringskassan utgå från att alla är friska och fuskare, tills motsatsen bevisats. Den stressen underhåller och förvärrar nog ofta en sjukdomsbild. Inte förrän efter några år, när jag fick sjukpension kunde jag i lugn och ro börja bli friskare.

 1. Alliansupproret » “JO-anmälan mot de s.k. “Jobbtorgen”
 2. Högersossarna | Svensson
 3. Surrealistiska upplevelser « Ett hjärta RÖTT
 4. Professor sågar utanförskapsbegreppet « Ett hjärta RÖTT
 5. Psykbryt | “Nu kör vi så det ryker!”, sa Arbetsförmedlingen.
 6. Att bara lyda order « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: