Krisen och tryggheten

Finanskrisen slår hårt mot USA och dess medborgare. Samtidigt är de sociala skyddsnäten i det amerikanska samhället minimala eller obefintliga. De allra flesta förlorar till exempel sin sjukvårdsförsäkring samtidigt med jobbet. Många faller djupt och hårt, från toppen till botten i ett slag.

Även i Sverige duggar nu varslen in i rekordfart. Allt fler får sparken eller riskerar att bli av med sina jobb.

Skillnaderna mellan USA och Sverige kan tyckas vara milsvid. Men, den skillnad som finns tack vare våra sociala skyddsnät och trygghetssystem är ingen naturlag. Den är en följd av politiska beslut. Det trygghet vi har byggt upp under lång tid kan snabbt rivas ned.

När Regeringen Reinfeldt tillträdde befann vi oss på väg in i en dånande högkonjunktur. Arbetslösheten minskade snabbt, utan att regeringen ens hade börjat genomföra sina politiska förslag. Regeringen sparade därför in på till exempel vuxen- och arbetsmarknadsutbildningen, och andra jobbskapande åtgärder. Istället belönades de som var friska och hade ett jobb med det berömda ”jobbskatteavdraget”.

Men jobbskatteavdraget är inget effektivt sätt att skapa nya jobb i en lågkonjunktur. Skatten sänks framförallt för de som redan har så mycket pengar att de inte behöver använda dem. Sjuka, arbetslösa och pensionärer blir utan, alltså precis de grupper som till stor del skulle ha använt pengarna till konsumtion.

Den politiska agendan på socialförsäkringsområdet har bestått av två viktiga förändringar;

 • Kraftigt fördyrad a-kasseavgift, tillsammans med hårdare regler och krav. Nu kan i praktiken alla som blir av med jobbet tvingas flytta från hem och familj från första dagen. 500 000 lämnade a-kassan till följd av de höjda avgifterna och de hårdare regler som gjorde mångas medlemskap meningslöst (otillräckligt antal arbetade timmar).
 • Genomförandet av en hårt kritiserad ny sjukförsäkringslag. En lag som i praktiken belönar arbetsgivare som sparkar ut sjuka och utslitna från sina arbeten istället för att försöka anpassa jobben efter de som drabbas av ohälsa. En lag som beräknas kasta ut minst 33 000 av de som i dag är sjukskrivna från försäkringen, dessutom en stor del av de runt 80 000 som idag har tidsbegränsad sjukersättning.

Effekterna av den förda politiken gör att vi i Sverige i dag står sämre rustade än på mycket länge inför en lågkonjunktur.

Klyftorna, som regeringens politik redan har ökat på, kommer i en lågkonjunktur att bli förödande för samhället och för alla de individer som drabbas. Många riskerar att få gå från hus och hem vid arbetslöshet eller sjukdom.

Just i en lågkonjunktur är de sociala trygghetssystemen som viktigast.

Just nu – när regeringen Reinfeldt har inlett slakten!

*

Press;

SVD – Press på Reinfeldt…, SvD brännpunkt – Brödsmulor till pensionärerna, SvD – Svante Nycander, NSD – Borgs politik funkar inte, AB – Rädda inte bankerna, rädda löntagarna, AB – Maria, du är inte ensam, AB – Allmänkunskap är yrkeskunskap, DN – Sämre läge än på fjorton år

Finanskrisen, press;
DN – Chockhöjda räntor på bolån, DN – Nej till planen…, DN – Den här versionen av planen.., DN – Dansk bank vinner..

*

Bloggtips; Den osynliga patienten om fördomar som frodas, Queen of ligth om ensamheten, Kamferdroppar om miljöpartiet och vänstern, Motvallsbloggen om krisen, Alliansfritt Sverige om Björklund, Resursbloggen om Psykiatrin

*

Andra bloggar om;, , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Anna

   /  oktober 2, 2008

  Skillnaden mellan Usa och Sverige har verkligen minskat dramatiskt bara under de senaste åren.
  Hela västvärlden tycks faktiskt lägga snubbelben på sig själv och det verkar onekligen vara kalkylerat. Vad kan den dolda agendan vara?

  Utfallet av globalisternas expriment är att Kina expanderar i en rasande fart. Och håller på att axla rollen som en ny superstat. Väst har definitivt tappat makt. jag tror at vi står inför ett gigantiskt systemskifte. Vilket också avspeglas i Lissabonfördraget, EU-maktstrukturen och bildandet av den Nord Amerikanska Unionen (Usa, Mexico och Canada) vilket EU funkar som en blueprint för. Ryssland, Indien och Kina utgör en mycket stor utmaning för våra maktgalna makthavare.

  Detta får i sin tur effekter på folket i väst. För att kunna konkurrera kommer utan tvekan delar av det Kinesiska undret att kopieras och införlivas i västerländsk tappning i väst. Ekonomisk tillväxt kopplas inte längre till demokrati. Tvärtom. Vi kommer att få se mer av detta framöver.

  Det går helt enkelt inte att profitera på foket i väst lika bra som i Kina, Indien och Ryssland vilket det nu ska ändras på.

  Folket, fotgängarna i världen består av mer eller mindre splittrade enheter och några få besuttna sitter i toppen.
  Nu gäller det att hitta kreativa lösningar på välfärdsfrågorna som är radikalt annorlunda än de vi tidigare sett, men som fyller samma syfte.

 2. Precis! Petter Nilsson skriver om detta på SVT Opinion (sprid gärna artikeln), och missa inte Debatt i kväll!

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1264852

 3. Ja det är tomt ingen lyssnar hur vi människor vill ha det
  de bara bestämmer de vet inte vad verkligheten är.ad vi behöver.
  mvh mch

 4. Fille

   /  oktober 3, 2008

  Vad vi nu ser är en ”smygamerikansering” av vår välfärdsstat. Lite ruskigt med tanke på att vi just nu verkar vara i en brant ekonomisk utförsbacke och lågkonjunkturen bara förvärras.

  Tyvärr kommer vi att tvingas leva med Alliansens exprimentpolitik i två år till. Ursch!

 5. Anders

   /  oktober 3, 2008

  Om du vill veta hur jobbskatteavdraget påverkar arbetslösheten, läs nedstående telegram.

  STOCKHOLM (Direkt) Regeringens reformer inom arbetslöshetsförsäkringen och inkomstbeskattningen har förmodligen pressat ner den svenska jämviktsarbetslösheten,

  Det visar en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som presenterades på tisdagen.

  I rapporten görs en genomgång av tidigare studier av framförallt den svenska jämviktsarbetslösheten, den nivå som arbetslösheten tenderar att gå mot på längre sikt, men även internationell forskning. Rapporten konstaterar att flera studier visar att den svenska jämviktsarbetslösheten var högre vid mitten av 1990-talet än vid början av 1980-talet. I början av 2008 var den drygt 6 procent, det vill säga ungefär lika hög som den faktiska arbetslösheten.

  Den borgerliga regeringen har genomfört två stora reformer för att öka arbetsutbudet och minska jämviktsarbetslösheten: jobbskatteavdraget och reformerna inom a-kassan. Av naturliga skäl saknas ännu empiriska studier av effekterna av dessa reformer, istället används studier av tidigare liknande reformer. Utifrån dessa resonemang kan de sammanlagda effekterna av regeringens reformer innebära att jämviktsarbetslösheten går ner med 1-2 procentenheter. Osäkerheten är dock stor, framhåller IFAU.

  Jobbskatteavdraget påverkar framförallt dem med låga inkomster och bidrar till ett ökat arbetsutbud. Det saknas direkta beräkningar av hur arbetslöshet och sysselsättning påverkas direkt av jobbskatteavdraget. Enligt resonemangen i rapporten, med paralleller till närliggande studier, förväntas jobbskatteavdraget leda till att arbetslösheten i jämvikt går ner med knappt 0,4 procentenheter.

  Det är osäkert att göra utsagor om hur sänkningen av ersättningsnivån i a-kassan påverkar jämviktsarbetslösheten. Det är oklart exakt hur stor sänkningen av a-kassan är för dem som berörs eftersom olika grupper påverkas på olika sätt. Men effekten av reformerna i a-kassan beräknas ligga i intervallet 0,5-1,8 procentenheter. Effekten är således inte försumbar, skriver IFAU./MS

 6. Anders , om du anser att IFAU:s ”forskning” bevisar någonting, så kanske du skulle läsa vad TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik skriver om den nya IFAU-rapporten, här:
  Skräp in, skräp ut – om ”forskning” och falska profetior

 1. Alliansupproret » Vilka arbetar sossarna för idag….EU eller folket?
 2. Claeskrantz.se : Den moderatledda alliansens smulor till pensionärer
 3. Sossarna har inget alternativ till finanskrisen « Roya - Intersektionalen
 4. Motvallsbloggen » Aftonbladet slår rekord
 5. Rädda inte bankerna - vänstern som Johan Norberg? | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: