Moderat dubbelspel om socialförsäkringarna

Svenskarnas förtroende för våra socialförsäkringar har minskat under det senaste året enligt en ny rapport från Folksam.

NT.se, citat;

Svenskarnas förtroende för välfärdssystemet sviktar. Nästan var tredje svensk har en privat sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring, visar Folksams Välfärdsbarometer, som presenterades på fredagen. Det är betydligt fler än när motsvarande undersökning gjorts tidigare år.

– Känslan av trygghet är viktig, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam och författare till rapporten.

Han kritiserar regeringens förändringar av socialförsäkringssystemet:

– Om nu politikerna bestämt sig för att göra reträtt på socialförsäkringssidan måste det ske under ordnade former. Fokus nu är att statsfinanserna ska gå ihop, och det är behjärtansvärt, men det får ju inte gå ut över försäkringssystemet som det gör nu, på ett okontrollerat sätt.

Man skulle kunna tillägga; En nedmontering av våra socialförsäkringar borde inte bara ske ”under ordnade former”. Först borde man gå till val och öppet fråga svenska folket om det verkligen är det de vill.

En undersökning nyligen genomförd av SKL (Sveriges kommuner och landsting) visade att uppemot 90 procent av svenska folket är beredda att betala mer skatt för en bättre välfärd (vård, skola, omsorg).

Solidariskt finansierad välfärd är populärt bland svenska folket. Därför skulle ingen vinna ett val i Sverige på att säga att man vill rasera den solidariskt finansierade välfärden och våra trygghetssystem.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ”beklagar” (enligt NT.se) att förtroendet för trygghetssystemen sviktar. Däremot ser hon inget samband med den politik den borgerliga regeringen har fört.

Finns det någon, förutom regeringen, som inte tror att det finns ett samband mellan den politik som förs och det förtroende vanliga människor känner för våra sociala försäkringar och vårt välfärdssystem?

Men, problemet är större än så. När de som har råd (och är friska) skaffar privata försäkringar, minskar viljan att betala lika mycket i skatt för att finansiera våra gemensamma trygghetssystem. De mest sårbara blir lämnade åt sitt öde. Solidariteten kastas snabbt på soptippen och snart är vi på väg mot ett samhälle mer likt det amerikanska. Ett samhälle som när lågkonjunkturen och den ekonomiska krisen kommer drabbas så mycket hårdare.

(Läs Bo Rothstein SvD Brännpunkt)

Förnekelsen är en viktig del av det moderata dubbelspelet.

Man säger sig vara ”det nya arbetarpartiet” samtidigt som man fördyrar medlemskap i fack och a-kassa och försämrar villkoren och skärper reglerna. Man säger sig ha skapat en ”rehabiliteringskedja” som i själva verket bidrar till att slänga ut sjuka människor från både jobb och sjukförsäkring i ett slag. Man pumpar ut sitt budskap om ett allomfattande och gigantiskt ”bidragsfusk” och trampar samtidigt på de mest utsatta i samhället. Man låter sjuka och arbetslösa betala stora skattesänkningar åt de välbeställda.

I ett slag slår man sönder solidariteten och förtroendet mellan människor. Skattesänkningar är, som alltid hos högern, det slutgiltiga målet. Offren blir våra sociala trygghetssystem och vår gemensamma välfärd.

Givetvis är det en medveten, men outtalad, politik.

En politik en majoritet av svenska folket aldrig skulle godkänna om de fick chansen.

*

Bloggpost; Folkets vilja en obekväm sanning

*

Bloggtips; Badlands hyena om ”nudelmaffian”, Cattis blogg om Vitryssland, Claes Krantz om Marita Ulvskog, Esbati om ”skitjobb”, Resursbloggen om Vårdvalet

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  september 30, 2008

  Du sätter fingret just på den punkt som i valet 2010 kommer att leda till att Alliansen tvingas kasta in handduken.

  Svenska folket vill inte ha den typ av ”låt-gå-kapitalism”, som blir resultatet när Reinfeldtregimen är klar med slakten av våra trygghetssystem.

 2. Bingo…kunde inte sagt det bättre själv…Du har så rätt!!

 3. Det är ett sorgligt kapitel i Sveriges historia när människor som är relativt välbärgade eller uppbär en god lön anser sig förmer än andra människor just på grund av de ytliga att de har, vill ha mer och inte vill dela med sig av samhällets resurser utan det ska endast vara till för en viss grupp. Den egoistiska tanken är primitiv och enkelriktad. För ingen vet vi vad morgondagen ger. Låter vi det fortsätta på detta vis kommer det till slut att vara viktigare vad din stamtavla säger än dina meriter som människa. För visst lever vi i ett klassamhälle . Jag kan inte annat än hålla med min mor som brukar säja att man kan kasta mycket skit om kring sig men till slut kommer det att hamna på en själv. Jag är övertygad om att alla tokstollar i regering och riksdag med dess anhängare aldrig kommer att vakna upp och inse människans värde de kommer aldrig att förstå. Utan de kommer bara undra vad var det som hände när de inte längre får sina minuter i rampljuset utan att bli emot sagda. Jag kommer applådera den journalist som vågar för nu lyser de med sin frånvaro.

 4. Ola Bandola

   /  september 30, 2008

  När både public service och den rest som finns kvar av vänstermedia lät den borgerliga pressen helt dominera valdebatten 2006, är det inte förvånande att väljarna köpte budskapet. Den förhärskande mediabilden av en trött Göran Persson kontra ett idolporträtt av Fredrik Reinfeldt och dom glada allianspartierna blev till sanning, men allianspolitiken undgick granskning före valet. När valet väl var vunnet och löfterna skulle infrias gick politiken inte längre att lindas in i tusenlappar och arbete till alla ville jobba. Det blev det med ens uppenbart för väljarna vad nymoderat politik innebar.

  Med en ledande så kallad (s) tidning Aftonbladet (medias Bo Södersten), som är någon slags hybrid och upphört som kritiskt granskande organ, var vägen krattad för alliansen. Tyvärr gav även den socialdemokratiska valkampanjen mycket övrigt att önska.
  Man fick en känsla av att socialdemokraterna medvetet tog en valförlust för att borgerligheten skulle genomföra dom nedskärningar i trygghetssytemen man ansåg vara nödvändiga och på så vis slippa hålla i yxan. Att nedmonteringen av välfärdssystemen inte skulle falla svenska folket i smaken förvånar nog bara liberala ledarsidor, Fredrik Reinfeldt och Alliansen. Nu kan socialdemokraterna gå till val på återställare som reparerar de värsta slitaget i välfärsbygget.

 5. Tips om en bok som klart visar att allt snack om att vi inte har råd med det ena eller det andra vad gäller social omsorg, är ren lögn och att de sociala försäkringssystemen i själva verket går med vinst. Rekommenderas varmt:

  Marknadsmyter. En kritisk betraktelse av nyliberala påståenden, ETC förlag 2008.

  Författaren, Daniel Ankarloo, är Fil Dr i ekonomisk historia.

 6. Tack Kerstin för tipset, har köpt boken nu!
  Finns här – klicka!

 1. Två nyanser av hybris « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: