Nu kommer baksmällan

Historiskt sett har borgerliga regeringar i modern tid (Fälldin och Bildtregimerna) alltid haft betydligt lättare att genomföra stora skattesänkningar än att finansiera dem.

En finansiering hade krävt nedskärningar i de offentliga utgifterna (d.v.s. välfärden). Detta klarade varken Fälldin eller Bildt av att göra. Det visade sig vara betydligt lättare att dela ut “godis” (via skattesänkningar) till sina egna kärnväljare än att fatta impopulära beslut (skära i välfärden). Resultatet blev skenande budgetunderskott, växande statsskulder och ett statsfinansiellt moras.

Skillnaden mellan de tidigare borgerliga regeringarna och regeringen Reinfeldt är att Reinfeldt medvetet och systematiskt gjort stora och djupgående nedskärningar i välfärden. Skattesänkningarna har finansierats genom att arbetslöshets- och sjukförsäkringen förts till slaktbänken.

De ”statsfinansiella säkerhetsmarginaler” som Anders Borg, i skuggan av finanskrisen, hänvisar till har till stor del byggts upp genom att hushållens osäkerhetsmarginaler medvetet ökats.

Sänkta ersättningsnivåer och skärpta regelverk gör att färre idag kan få ersättning om de har oturen och drabbas av arbetslöshet eller sjukdom. Aldrig tidigare i modern tid har någon svensk regering på detta sätt, trots goda statsfinanser, medvetet försämrat villkoren för de mest utsatta så som regeringen Reinfeldt gjort.

Med hjälp av utanförskapsretoriken har nedskärningarna i trygghetssystemen motiverats med att de är till för att ”hjälpa” de mest utsatta ut ur deras s.k. ”utanförskap”. Denna ”hjälp till de utsatta” (nedskärningarna i välfärden) har sedan använts för att sänka skatten, framför allt för de borgerliga kärnväljarna i storstäderna och dess välbeställda villaförorter.

På detta sätt har utanförskapsbegreppet systematiskt används som murbräcka för att slå hål på den socialdemokratiska välfärdsstaten. Stegvis ersätts den av en annan välfärdsmodell, en som är mer lik den som praktiseras i de anglosaxiska länderna (bland annat i USA). Privata försäkringar lockar de som har råd, resten lämnas åt sitt öde. Till skillnad från tidigare borgerliga statsministrar talar inte Reinfeldt om systemskifte. Han genomför det.

Vad vi ser Reinfeldt genomföra är gammal känd högerpolitik. Det vill en majoritet av svenska folket inte ha, därav de för Reinfeldt så förödande opinionssiffrorna.

Man skulle kanske kunna likna lanseringen av ”de nya moderaterna” med lanseringen av bag-in-box-vinet. Ny och rymligare förpackning men samma gamla vin. Precis som bag-in-box vinet så har regeringens politik visat sig ha ett kort bäst före datum. Reinfeldt öppnade vintappen och de lättpåverkade drack. Nu kommer baksmällan.

Nu visar till exempel riksrevisonens senaste granskning att centrala delar av regeringens jobbpolitik till stor del är verkningslös och kostar skattebetalarna betydligt mer än det smakar.

Citat, svt;

Den studie som Riksrevisionen gjort av ungdomsstödet visar att mer än hälften går till unga som redan har jobb och att varje ungdomsjobb kostar statskassan omkring en miljon kronor.
Det kan jämföras mot att en arbetsmarknadsutbildning i genomsnitt kostar 270.000 kronor och ett nystartsjobb 75.000 kronor, enligt Riksrevisionen.
-Man kan tycka att det är ett märkligt sätt att hantera statliga pengar, konstaterar riksrevisor Karin Lindell.

Mer press; SvD Brännpunkt – Bo Rothstein

*

Veckans ris går till en rosutdelare – SSU i Stockholm.

Mer talande exempel på dåligt omdöme och bristande empati är det väl bara Svensk Näringsliv själva som kan uppvisa i sina ”bästa” stunder.
Skärpning SSU-Stockholm!

Press; SvD, AB, DN 1, DN 2
*

Bloggtips; Reflektioner och speglingar om Susan Falludi, Tankar i natten om indianer och vita, Alliansupproret om FRA, Cattis blogg om Burma, Kaj Raving om lurade arbetare, Motvallsbloggen om Maud Olofssons lögn

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Eva Hillén Ahlström

   /  september 27, 2008

  Du är en av mina favoritbloggare. Ville bara säga det. Ovanstående inlägg är klockrent.

  Eva

 2. Tack Eva, det värmer!

 3. Donald

   /  september 27, 2008

  Ja du, det är för jävligt att man måste vara sjuk på riktigt idag, men den rensningen började visst redan ca 2002-03. Och om du har missat en grej så bygger välfärden på att folk jobbar och genom sitt arbete bidrar med skatten. Ju färre som jobbar desto högre skatt. Men såna petitesser är bryr väl inte du dej om? Den sentensen är både socialistisk och borgerlig. Att själv välja att inte vilja arbeta är väl snarast en bastardliberal tanke.

 4. Anna

   /  september 27, 2008

  Eva Hillén Ahlström (s),

  jag hoppas att du vid det här laget inte bara insett Alliansens brister utan även Sosse- toppens svindlande dubbelspel som du tidigare så frenetiskt förnekat på din blogg vad gäller nedmonteringen av sjukförsäkringen. I själva verket har själva grunden för det sk. utanförskapsbegreppet tillryggalagts av sossetoppens dubbla agendor.

 5. Patrik Johansson

   /  september 28, 2008

  En sak är dock säker. Moderaterna är ytterst skickliga på propaganda. Valfläsket har redan börjat delas ut och möjligen kommer mera.

  Problemet är att Fredrik Reinfeldt har skickligt undergrävt hela trygghetssystemet, med bland annat riktade specialförmåner såsom skattesänkningar för arbetare. Göran Perssons regering eller möjligen ännu tidigare grundlades denna systemavveckling.

  Nu ”varnar” Anders Borg för ”skattechock” om sossarna kommer tillbaka till makten och tar bort ”jobbskatteavdraget”. Därigenom så försöker moderaterna slå en kil mellan svenska folket och sossarna.

  En sann skattesänkning ska komma ALLA till del, inte bara dem som har lyckats komma till en varaktig försörjning. Själva anledningen för detta är kränkande och nedvärderande. Skattepolitiken är reducerat till ”incitament” för de lata (sjuka, studenter, pensionärer mm) som inte känner sig ”motiverade” till att arbeta.

  Dom ser det från moderat synvinkel. Inte kan man ha svårt att få jobb heller? De har det alltför bra! ”Hungriga vargar jagar bäst”. Marknaden fortsätter att vara den herre som alla kapitalhungriga moderater samlas kring. Alla som hamnar i kläm eller klagar, avfärdas som att de ”inte vet sitt eget bästa”, och ”vi har mandat”.

  Mona Sahlin kommer att ha svårt att ta bort eller reducera ”jobbskatteavdraget” då det är en skattereform som de som arbetar har fått möjlighet att anpassa sig till. Med de högre matpriserna kan det bli mycket kännligt.

  Moderaterna vädrar morgonluft och vänsterblocket måste mobilisera alla sina resurser. Moderaterna och deras underhuggare (c, fp och kd) vässar sina propagandamuskler och använder sig gärna av alla tjyvnyp som de amerikanska politiska organisationerna gör. Där rädds man inte för att demonisera motståndaren. Det är en mycket kritisk tid.

 6. Anton

   /  september 28, 2008

  ”arbetslöshets- och sjukförsäkringen förts till slaktbänken.”

  Skillnaden mellan den socialdemokratiska a-kassan och alliansens är knappt 900 kronor/mån. Under tre månader! Sedan är det exakt samma som under sossarnas tid.

  Är 2,700 kronor uppdelat på tre månader en slakt av a-kassan, lilla hjärtat?

  Nej, det är knappast någon slakt – snarare en nödvändig korrigering av en ersättning som varit för hög i jämförelse med arbetsmarknadens icke befintliga flexibilitet.

  Jag ser dock socialdemokraternas förslag att sätta en gräns för hur länge långtidsarbetslösa kan vara arbetslösa som ett rejält snitt i buken på de arbetslösa. Och det som kommer ut luktar ”Utanförskap 2006” lång väg.

  Ändringen i sjukförsäkringen var nödvändig. Det tyckte iallafall ni röda innan maktskiftet. Nu använder ni er egen utredning som slagträ mot den borgerliga regeringen. Hyckleri kallas sånt!

  Alla reformer som den borgerliga regeringen genomför är finansierade genom att fler människor kommit i arbete! Ingenting annat.

  Ditt röda alternativ har det dock sämre ställt med finansiering.

  Det ska bli intressant att se hur Mona och Östros ska finansiera de 70 miljarder som de redan lovat bort.

  Men man kan ju med 98% säkerhet säga att det är blir arbetarna som kommer att tvingas finansiera ”arbetarpartiets” arbetslöshetspolitik – med höjda skatter på arbete….

  Visst är det ganska lustigt att det är socialdemokrater och kommunister som säger sig stå på arbetarnas sida – samtidigt som de plundrar deras plånböcker?

 7. Pelle

   /  september 28, 2008

  Dagens Demokrati med två storpartier som i varenda val tar till de mindre partierna för att komma till regeringsställning är väl så långt ifrån riktig demokrati som man kan komma.Påminner ju mer om en svågerstyrd Diktatur rent ut sagt.Samtidigt som man i denna Svenska Demokrati vill ge alla medborgarna alla tänkbara skydd som finns i en redan lång och illa utvecklad kapitalism.Hur är då detta möjligt att få ihop … Nä,precis det går inte heller men den eviga pajkastningen mellan dessa två stora partier som fortsätter däremot som en evig törnrosa saga varenda eviga dag är däremot tyvärr en Svensk realitets Demokrati.Bevare Sverige från dessa stollar i sin egen inlåsta och fiktiva rättvisa om hur allt ska fungera utan att redan sedan lång tid tillbaka ha insett hur illa ställt det egentligen är när man för länge sedan slutade lyssna på folket och bara tog sina egna ord på allvar samtidigt som man i parti korridorerna dunkade varandra i ryggen över sin egen förträfflighet.Förmodligen inte så konstigt att många i den yngre generationen ser politik som en utvald gangster elit och gör sina egna lagar.

 8. viddernasman

   /  september 29, 2008

  Politikersnack är som vin i familjepack,
  Girigt jag drack,
  Reinfeldt blåste mig som tack.

 9. Donald:
  Senast i veckan talade jag med en kvinna som har en obotlig sjukdom som drabbar henne i skov. Senast hon hade ett skov vägrade försäkringskassan att betala henne under sjukdomstiden – trots att hon låg på sjukhus!

  Du snackar strunt alltså. Läs ex. Marknadsmyter. En kritisk betraktelse av nyliberala påståenden av Daniel Ankarloo, fil Dr. i ekonomisk historia.

  PS:
  Okunskap är ett självvalt tillstånd, till skillnad från sjukdom eller arbetslöshet.

 10. donald

   /  oktober 1, 2008

  Kerstin:
  Okunskap föregår lätt dumhet vilket du visar prov på. Menar du att du skyller ett felbeslut från nån tjänsteperson på försäkringskassan på Alliansen? Och jag vet mycket väl vad jag pratar om vad gäller sjukskrivning och stämpling.
  Men vad du förespråkar är väl närmast ett övertagande av Staten över alla våra ihoptjänade pengar för att sedan dela ut dem till oss i form av bidrag. Upp till kamp emot arbetet.
  Vi är alldeles för långt ifrån varandra för att det ska leda till nån meningsfull diskussion så jag får önska dej allt gott.

 1. Alliansupproret » “Camilla Lindberg & Co. verkar blivit grundlurade”
 2. Lasses blogg » Centerpartiet gick p pumpen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: