Medelklassen, miljön och hyckleriet från ovan

En ny intressant blogg, Utredarna, har dykt upp på blogghimlen i dagarna skriver Jonas Morian. Givetvis klickar jag på länken och upptäcker att min senaste bloggpost (Är medelklassen mutbara egoister) har fått Roger Mörtvik (samhällspolitisk chef på TCO) att kommentera och analysera min fråga. Intressant och kul, speciellt som hans slutsats ligger nära min. 😉

Citat, (bloggposten; Är medelklassen egoistisk?);

Ur dessa utgångspunkter kan man med fog säga att regeringens budget saknar åtskilligt om målet är att göra medelklassen lyckligare. Pengar i den egna plånboken är uppenbarligen inte allt’ även om många gläds över de skattesänkningar som faktiskt gynnar utbildning och ansvarstagande. Ska man vinna medelklassen hjärtan måste man ta välfärdspolitiken på mycket större allvar och förstå den oro och stress som många känner – inte minst när ekonomin sviktar och jobben hotas.

Att det finns mer än den egna plånboken som intresserar medelklassen tvivlar inte jag heller på. Istället finns det säkert många som kortsiktigt gynnas av skattelättnaderna som trots allt inser att det finns så mycket mer som är viktigt än några hundralappar mer i lönekuvertet varje månad.

Förutom den egna tryggheten och möjligheten att försörja sig vid sjukdom eller arbetslöshet, finns det säkerligen många i denna grupp som även förstår vikten av utbildning och därför vill satsa mer på att ge alla chansen till vidareutbildning (både praktisk och teoretisk).

Även arbetsmiljöfrågor (som stress, anpassning av arbete och rehabilitering) är förmodligen saker som intresserar många i denna grupp. Regeringens politik på området har hittills bestått av svepande anklagelser om ”bidragsfusk” och att utifrån denna hållning fullkomligt slakta sjukförsäkringen och därtill arbetsmiljöarbetet. Själv tror att inte ens den (ur Borgs synvinkel) ”åtråvärda” medelklassen ser detta som något positivt.

En annan fråga som oroar många, och berör alla, är miljön och hur vi hanterar de hot som vår överkonsumtion innebär. I DN kan vi läsa att ”i tisdags tog jordens resurser slut”, då inträffade ”Earth overshoot day”.

Citat, DN;

Redan 1987 förbrukades mer resurser än som producerades. Sedan dess har det negativa saldot bara vuxit. 1995 tog jordens resurser slut den 21 november, år 2006 den 9 oktober.

Men alla länder utgör förstås inte samma belastning på de ekologiska resurserna. Om hela mänskligheten levde som den genomsnittlige USA-medborgaren skulle det krävas mer än fem jordklot, den svenska konsumtionsnivån motsvarar drygt tre jordklot och den indiska bara ett halvt.

Allt detta är givetvis inte den borgerliga regeringens fel 😉 Men, på DN debatt i dag påpekar Motormännen och Svenska Naturskyddsföreningen i en gemensam artikel att den svenska regeringen ”är en bromskloss för EU:s miljöarbete”. Man kan återigen konstatera att den moderatledda regeringens nyvakna intresse för miljön till stor del är en läpparnas bekännelse.

Och kanske man kan säga det samma om EU parlamentet. I går kväll visade Rapport ett inslag om det tak som under sommarledigheten rasade in i Strasbourg. Man skulle ha kunnat se det som ett tecken från ovan. Man har redan sparat in runt 30 miljoner kronor på uteblivna resor och traktamenten.

De ständiga flyttlassen som går mellan Bryssel och Strasbourg är ingenting annat än en miljöskandal, dessutom en dyr sådan.

Men trots att många nu vill stanna i Bryssel för gott och spara både på miljön och EU:s pengar vägrar Tyskarna och Fransmännen att lyssna. Den tyska EU parlamentarikern Ingeborg Grässle (CDU) hade en direkt uppmaning till alla svenskar som nu ser chansen att stoppa de ständiga flyttlassen för gott;

– Sluta slösa tid, och sluta slå spit i våra led!

Strasbourg är symboliskt… Det handlar om vår historia”, sa den franska parlamentarikern Birgitte Fouré.

Vilket snack!

Det handlar istället om vår framtid, vår miljö, om resursslöseri, och om översitteri. Med ett sådant hyckleri (från ovan) på miljöområdet är det svårt att ta EU på allvar i den här frågan. Sorgligt, för just på det området (om något) hade det behövts mer ärligt samarbete.

Min uppmaning till EU-parlamentet blir istället;

Ta vara på tecknen från ovan!

*

Mer Press;

AB – Fattiga betalar för vårt välstånd

DN – Återupptaget resande gläder inte Bryssel

*

Bloggtips; HBT-sossen om kvinnorna som förlorare, Queen of light om Egohögern, Knapsu om paranoida marknadsliberaler, Alliansfritt Sverige om MUF:s pinsamheter, Motvallsbloggen om vår korrupte utrikesminister, Eva-Lena om påhittade nyheter

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Resurserna slut Än sen då? Du har ju ändå inget att handla för… Skattefridagen inträffade redan den 29 juli, dvs alla dina därefter intjänade pengar går direkt till staten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: