Är medelklassen mutbara egoister

Anders Borgs budget har en tydlig inriktning. ”Alla ska få” som DN skriver, stämmer förstås om man enbart ser till propagandan som varit. Men de små ”nådegåvor” som till exempel Sveriges pensionärer eller låginkomsttagare får kommer knappast att göra någon skillnad för dessa grupper. Istället satsar regeringen på att vinna tillbaka den vacklande medelklassen. TCO:s tjänstemannagrupper är de som Anders Borg själv titt som tätt nämner. Och när nu ”brytpunkten” flyttas upp kan det bli en extra slant i börsen för den redan välmående medelklassen. Så länge de har jobb vill säga.

Frågan är bara hur ”mutbar” och ”egoistisk” medelklassen är?

Ser denna grupp enbart till sin egen lilla trygga värld och sin egen plånbok just för stunden, eller finns det människor med ett socialt samvete som tänker längre än till nästa lönekuvert även bland denna grupp?

När tryggheten (även för medelklassen) minskar och när arbetslösheten stiger (till följd av lågkonjunkturen) satsar alliansen allt sitt hopp på att medelklassen är tillräckligt egoistiskt för att inte bry sig om annat än sin egen börs.

Men, ett ”jobbskatteavdrag” räcker inte långt när du blir arbetslös eller drabbas av sjukdom, inte ens om du just nu räknar in dig själv bland ”vinnarna”.

Samtidigt kan man konstatera att alliansens ”jobbavdrag”, utförsäljningar av statliga företag (inklusive dess vinster), borttagandet av förmögenhets och andra skatter, eroderar skattebasen alltmer. Om ett par år blir det oerhört svårt att återskapa ens ett uns av våra trygghetssystem i de skick de en gång var, och än svårare att förbättra.

Men, ju längre herrar Borg och Reinfeldt får hållas desto värre lär det bli. Därför finns det bara en sak att göra vid nästa val – rösta! Och för guds skull inte på något av allianspartierna!

Om du inte tillhör de ”vinnande egoisterna” förstås…

Press;

AB; Jobben skapar budgetdramatik, Borgs finansplan

DN; Anna får 200 kronor i sänkt skatt, Alliansen tar inte hänsyn till lågkonjunkturen, Här är budgetens vinnare, Ris och ros, Alla ska få

SvD; Framtidens frågor…, Lågkonjunktur halmstrå för Borg

Bloggat; Anarkia, Tomas Johnsson, Mad World,

Mer; Psykbryt om FK, Queen of Light om ett Tips, Som jag bäddar om Bruno K, Badlands Hyena om skolan, Alliansfritt Sverige om budgeten

Missa inte SALO, Sveriges Anställningslösa Centralorganisation
*

I valet och kvalet – USA

Vem står du närmast politiskt? Obama eller McCain? Aftonbaldet har testet. (på första sidan)

När AB frågade partiledarna om de ville göra deras test ställde bara Sahlin och Ohly upp.

Testet var märkligt.. Bland annat ska man gradera olika kandidater efter hur ”patriotiska” de är. Om det ska vara en positiv egenskap eller inte förtäljer inte historien. Dessutom kan man fråga sin varför Hillary Clinton och George W. Bush var med (på ”tillits”frågorna) istället för Palin och Biden.

Själv hamnade jag en bra bit ovanför Obama mellan Sahlin och Ohly. Ungefär som i verkligheten med andra ord 🙂

SvD berättar att kandidaterna i USA nu tycks ha vissa problem med sina vice president kandidater. Värst är det på den republikanska sidan där McCain har planer på att göra Palin ansvarig för energifrågor. Eftersom Palin inte riktigt tycks tro på att människan har någon inverkan på klimatet kan det bli problem. Att hon själv bor i Alaska – där verkningarna är påtagliga – tycks inte ha ändrat hennes uppfattning.

Citat;

Palins hemstat Alaska har gjort att hon absolut inte kan bortse från att global uppvärmning finns, men däremot har hon uttryckt åsikter som antyder att det handlar om att anpassa sig till värmen, inte om att stoppa den. Detta är något som går helt emot allt John McCain yttrat i frågan. Den senare har slagit fast att klimathotet måste motas med minskade utsläpp och satsningar på gröna bränslen, åtgärder Sarah Palin visat sig negativ till som Alaskas guvernör.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

48 kommentarer

 1. Fredrik

   /  september 23, 2008

  ”Frågan är bara hur “mutbar” och “egoistisk” medelklassen är? ”
  Maxtaxa på dagis? Minnet är kort…

  Röd logik: Skattesäkningar = muta, bidrag = solidaritet

 2. För att svara på din fråga: ja. Rätt av.

 3. Men du, skattebasen har inte minskat den har ökat. Total beskattningsbar inkomst har klart ökat sen vi blev av med den röda regeringen. Trots att skattetrycket har minskat med ungefär 5% så har inte den totala skatteuttaget i kronor minskat lika mycket eftersom vi har blivit mer produktiva. Vem kunde ha trott det, att fler skulle välja att jobba istället för att ta bidrag när det lönar sig mer.

  Vi har nog olika åsikt om vad det är viktigt att spendera pengar på, du får gärna skänka en större del av din lön till staten men varför måste du tvinga mig att göra samma sak. Att ta ut skatt är ett övergrepp, till viss del måste det göras men att ta över halva min inkomst… skulle du gå ut och plocka bär om du var tvungen att ge bort 2 tredjedelar av allt du plockade till främlingar? Skulle du välja att tapetsera vardagsrummet om du först var tvungen att gå hem till två främlingar och tapetsera om?

  Bloggförfattaren är säkert av den goda människotypen som går ner på stan och skänker bort hälften av sina plockade bär men det stora flertalet av oss andra tappar lusten att gå och plocka om man inte får behålla bären själv.

  Jag har blivit erbjuden att jobba extra av bekanta som vill att deras barn ska få extra mattehjälp över sommaren men om jag ska få en hyfsad timlön så måste jag ta orimligt mycket betalt (eller jobba svart som så många andra men det anser jag vara omoraliskt) så jag har avstått. Det finns säker fler än mig som avstår jobb för att det inte lönar sig och varje varje procent skatten sjunker så kommer det till fler som tycker att det blev lönt att utföra arbetet istället för att avstå och då ÖKAR skattebasen. Höga skatter gör folk passiva.

 4. St Just

   /  september 23, 2008

  ”Att ta ut skatt är ett övergrepp” säger Per – samma associala ståndpunkt som andra nyliberala gossarna på denna blogg brukar framför.

  De skulle däremot aldrig definiera det som i högsta grad orimligt och ojämlikt, att en tiondel av vår befolkning äger två tredjedelar av alla fasta och finansiella nettotillgångar.

  Sånt är inget övergrepp utan tvärtom eftersträvansvärt – övergrepp är däremot skatter för att finansiera vård, kommunikationer, utbildning …

  Märkliga varelser.

 5. Fredrik

   /  september 23, 2008

  Återigen gör Socialisten (St Just) misstaget att betrakta ekonomin som ett nollsummespel med en fix mängd tillgångar; ”äger två tredjedelar av alla fasta och finansiella nettotillgångar. ”. Det står dig helt fritt att _skapa_ nya tillgångar, de äger Du, ingen annan. Det är dock aningen svårare än att gnälla så det kanske inte är något för dig…

  (liberalism har f.ö ingenting med ”asocialitet” att göra, endast en stilla önskan att slippa bli tvingad att vara ”social”)

 6. Janos

   /  september 23, 2008

  Själv betalar jag 15% i skatt plus 10% sociala avgifter.
  Jag bor i Schweiz och här kan man se att låga skatter och avgifter inte innebär att samhället går under och det kommer att drösa av folk i fattigstugan, tvärt om det finns pengar till alla och blir över!!!

 7. St Just

   /  september 23, 2008

  Som jag antog; absurda skillnader i förmögenheter och tillgångar skiterFredrik och libralerna i. Skattekronan däremot är ett monstruöst ”övergrepp”.

  Jisses!

 8. Fredrik

   /  september 23, 2008

  Jisses ja, Socialisten skiter uppenbarligen i de absoluta _nivåerna_ på tillgångar/välfärd utan stirrar sig blind på _skillnader_ – dagisavundsjuka. Om jag klarar mig bra, så blir jag faktiskt inte orättvist utsatt bara för att det finns någon annan som har det jääättebra.

 9. St Just

   /  september 23, 2008

  Härligt att höra en liberal definiera förmögenhetsskillnader och extrem ojämlikhet som ”dagisavundsjuka”. Undrar vad salig Mill skulle säga om den teoretiska skärpan?

 10. Janos

   /  september 23, 2008

  Sandlådsbråk. I-landsproblem…

  Med tanke på vad man får i Sverige för skattepengen så är skattetrycket alldeles på tok för högt.

  Vart tar alla skattepengar vägen? Som tur är börjar moderaterna städa upp i det pengaslukande sossemonstret.

 11. Marion

   /  september 23, 2008

  Inte konstigt att skattebasen inte minskar när t.ex. el- och bensinpriser stiger hela tiden och skatteintäkterna stiger i samma takt och strömmar in.

  Per som endast jobbar när det lönar sig har självfallet rätt att välja men akta dig för sjukdom som kan slå till vilken stund som helst – tro mig! Då har du inget val längre.
  Om du tror det eller ej – det väljer man inte, det drabbas man av.

  Önskar ingen människor i världen min smärta men ibland får jag håller mig i skinnet – hårt!

 12. Johan F

   /  september 23, 2008

  Läser du ens vad folk skriver StJust? Eller basunerar du bara ut dina slagord?

  Vad är det för fel med att vara fri att skapa ett eget värde?

 13. St Just

   /  september 23, 2008

  Naturligtvis läser jag liberalens alster även om – det ska medges Johan F – för att tala med Sinuhe egyptierns ord; ofta är mig såsom flugornas surr 🙂

 14. Skatt är Stöld

   /  september 24, 2008

  Hur kan det kallas en muta eller en gåva att få behålla det man själv har producerat?

  Hur kan det vara mer egoistisk att leva på de pengar man själv har slitit ihop än att parasitera på det arbete som andra har utfört?

 15. St Just

   /  september 24, 2008

  Säs tycker att han inte får behålla det han själv producerat. Han vägrar inse att vi andra (bland annat jag) sett till att han under sitt liv fått tillgång till vård, utbildning, kommunikationer, kultur … You name it) så att han skulle växa upp från ett oskyddat barn till en människa, mogen att ta ansvar för inte bara sig själv – utan även andra.

  Tyvärr lyckas inte vår offentligt finansierade verksamhet alltid med det sistnämnda. Det finns de som tycker att det är rimligt att en minoritet ska kunna strunta i samhället omkring dem och dessutom (i en enorm överskattning över sin egen insats) tror sig själva ha producerat.

  Som jag tidigare skrev:

  ”De skulle däremot aldrig definiera det som i högsta grad orimligt och ojämlikt, att en tiondel av vår befolkning äger två tredjedelar av alla fasta och finansiella nettotillgångar.”

  Säs tror tom att denna minoritet producerat denna offantliga rikedom själv.

 16. St Just

   /  september 24, 2008

  Janos, som placerat sig själv i Schweiz och njuter av sin låga skatt tycker det är bra att moderaterna ”städar upp” i Sverige. Han kanske skulle höra vad de drygt 21 procenten utländska arbetare och invandrarna tycker om förhållanden där nere. Innan han skönmålar skatteparadiset kanske han även borde nämna det smutsiga och rasistiska schweiziska folkpartiet med sina närmare 30 procent av valmanskåren bakom sig.

  Det är klart; rika skiter för det mesta i ett samhälles avigsidor så länge de själva slipper betala skatt. (Och så gillar de banksekretssen!)

 17. En till schweizare

   /  september 24, 2008

  Här är en till som bor i Schweiz, och jag har hittills inte hittat en enda grej i hela samhället, utom barnomsorgen, som fungerar sämre än i Sverige med sina 3-4 gånger så höga skatter. Finns betydligt mindre fattigdom, slum och misär här än i Sverige, man tjänar bättre, och betalar mindre i skatt. Klockrent.

 18. Fredrik

   /  september 24, 2008

  St Just: ”Han vägrar inse att vi andra (bland annat jag) sett till att han under sitt liv fått tillgång till vård, utbildning, kommunikationer, kultur … You name it)”
  ”Fått” – betalat. Framförallt har socialisterna storsint nog sett till att det inte funnits något annat att välja på. Man har förbjudit privata alternativ! (bra sätt att vara säker på att kunna ta åt sig all ”godhetscredit”…). Varför får jag inte välja själv?
  Socialister verkar heller aldrig kunna(våga?) inse att det faktiskt skulle finnas skolor och sjukhus även i ”nattväktarstaten”. Ungefär som de som i dag slingrar sig ang. Mao: ”han gjorde kanske mycket som inte var bra men tänkte också på alla skolor!”….

 19. St Just

   /  september 24, 2008

  Fakta är att med skatter har vi äldre tagit hand om både Fredrik, SäS och varje barn från späd ålder tills den dag de klarar av att forma sina egna liv och börja arbeta. De har inte betalt en bråkdel av vad det kostat med all vård-utbildning-kommunikationer-kultur-miljö-avlopp-belysning …. Naturligtvis gnäller Fredrik att han haft för lite att välja på – sånt får man räkna med – tacksamhet är inte någon självklarhet.

  Hans förhoppningar att hans dystopi natt-väktar-staten ska förse alla uppväxande barn med samma möjligheter som han själv fått tillgång till, är parodiska i dessa kraschliberalismens dagar.

  Dessa nyliberaler som jag tycker liknar vapenlobbyn i USA som i vissa stater lyckats ge lärare rätt att bära vapen som svar på tragiska dödsskjutningar på skolor. På samma sätt vill nyliberalen lösa den nuvarande finanskraschen genom att låta marknadskrafterna husera hämningslöst.

  Varför Fredrik nu blandar in stalinisten Mao är obegripligt – förmodligen menar han president Hu Jintao som är mer en person marknadsförespråkarna diggar; mycket profiter, låga löner, taskig arbetsmiljö, inga fackföreningar, strejker eller folkvalda parlament.

 20. Fredrik

   /  september 25, 2008

  Jag är tacksam. Jag är tacksam mot mina föräldrar, farföräldrar, lärare, läkare, ingenjörer – alla som arbetat och innoverat. Strävsamma, skapande, individer. Inte ideologin socialism eller dess politrucker. Ett sunt samhälle tar hand om sina unga och gamla. Det har ingenting med röda fanor att göra. Socialister har ingen ensamrätt till medmänsklighet eller ”godhet”. (Socialister vill ju gärna avveckla kärnfamiljen i favör för statlig uppfostran..). Sverige är rikt Trots socialism inte tack vare. Jag får nog dock ge upp försöket att förklara begreppen tvång respektive frihet för St Just. Natti natt.

 21. I grova drag betalar en tredjedel av Sveriges invånare sina egna sociala förmåner och skattefinansierade välfärd räknat över hela livscykeln. Dessutom betalar denna tredjedel mer eller mindre stora delar av resten av invånarnas förmåner. Detta beror på att skatterna har en omfördelande verkan – de är inte bara till för att tvångsvis finansiera invånarnas egna förmåner.

  Det är denna möjlighet att dela ut förmåner på andras bekostnad som Anders Borg nu vill använda för att få röster från den lägre medelklassen och arbetarklassen genom ännu större jobbskatteavdrag och sänkt a-kasseavgift mm. Så måste naturligtvis ”det nya arbetarpartiet” göra för att kunna tävla med det gamla arbetarpartiet.

  Den femtedel av svenska folket som måste betala mest till de andras välfärd får nu betala ytterligare litet till. Det räcker inte med att de betalar bortåt 70 procent i totalskatt istället för 50 procent. Omfördelningen skall göras ännu mer långtgående.
  (För en redovisning av Långtidsutredningens beräkningar av omfördelningen se min blogg 4/1-07)
  http://danne-nordling.blogspot.com/2007/01/34-procent-av-livets-skatter-gr-till.html
  /DNg

 22. Skatt är Stöld

   /  september 25, 2008

  Jag tycker inte St Just har varit speciellt god. Han har ju betalat en massa skattepengar bara för att man har tvingat honom.

  Sen förstår jag inte varför SJ tror att allt, dvs sjukvård, kultur, utbildning etc, måste vara skattefinansierat? Mat idag produceras och finansieras privat. Det går alldeles utmärkt.

 23. St Just

   /  september 25, 2008

  Fredrik vill inte kännas vid att samhället, det offentliga via skatter sett till att han kunnat växa upp. Han erkänner att lärarens arbete varit gott men förstår inte sammanhanget; att den offentligt finansierade utbildningen har som mål att ge alla barn (oavsett bakgrund) samma tillgång till goda lärare och undervisning.

  Fredrik är en av de extremare nyliberalerna som tror att exempelvis en jämlik rätt till utbildning innebär ”statlig uppfostran”.

  Säs, skulle om hans pseudonym blev samhällets ledstjärna finna att samhället som sådant upphörde att fungera. Vill Säs leva helt privat och producera sin egen mat, bygga sina egna vägar, fixa sitt eget avlopp, vårda sina egna barn, föräldrar vid sjukdom osv – gör det och snylta inte som skattesmitarna på oss övriga som bygger samhället.

  Säs är också en nyliberal som inte heller inser att skatter har en byggande funktion – han reagerar bara med kräkreflexen – Skatt är tvång!

  Danne Nordling däremot menar att ”skatterna har en omfördelande verkan – de är inte bara till för att tvångsvis finansiera invånarnas egna förmåner.”

  Det är utmärkt – sedan kan man diskutera hur mycket skatt som de som lagt beslag på det mesta av förmögenheterna och tillgångarna ska stå för.

  Jag vill ha låga skatter och avgifter för arbetare och folk med små inkomster och kraftigt ökad beskattning av de förmögna.

  Som jag skrivit tidigare:“en tiondel av vår befolkning äger två tredjedelar av alla fasta och finansiella nettotillgångar.” – det finns med andra ord gott om orättvist tillägnad rikedom.

  Ta dessutom bort kommunalskatten och de indirekta skatterna som exemelvis momsen, som slår hårdast mot de fattiga och inför istället en enda starkt progressiv statlig skatteskala.

  Nordling vill förmodligen inte det, men inser dock att skatt inte är ett fult ord som nyliberaler tror de kan skrämma barn med.

 24. Voogi

   /  september 25, 2008

  Ilsemarie använder begreppet ”medelklass”. Danne N använder sig av ”den lägre medelklassen” och arbetarklassen”.

  Jag vill gärna höra definitionerna. Om det bara handlar om inkomst, så ange gärna inkomstintervaller i resp klass.

  Obs: ingen ironi, jag är genuint intresserad av att få ett grepp om vad dessa allmänt använda begrepp betyder för olika människor. Jag tror mig ha fått en viss insikt, men den pekar inte på att det klassamhälle jag tror existerar skulle handla enbart eller huvudsakligen om inkomst. Däremot att inkomsten kan vara ett resultat av klassamhället.

 25. Voogi

   /  september 25, 2008

  Ilsemarie;

  Du nämner utförsäljning av statliga bolag som en erodering av statens inkomstbas. Är det verkligen så?

  Om en försäljning inte kan tänkas, så har ett statligt ägt bolag inget annat reellt ekonomiskt värde än nuvärdet av dess framtida vinster. Om vi tar V&S som ett exempel, så var köpeskillingen flera gånger högre än nuvärdet av V&S:s uthålliga framtida vinst. Alltså en mycket bra affär för staten=skattebetalarna. Att t ex betala av på statsskulden och minska statens ränteutgifter handlar om ett betydligt högre belopp än vad V&S:s vinst skulle vara.

  Risken att V&S:s verksamhet i Sverige skulle läggas ner eller kraftigt reduceras är nog mer teoretisk än verklig. Den finns naturligtvis, men den fanns även i statlig ägo.

  Ägandet av V&S är ingen ideologisk fråga, vilket däremot alkoholpolitiken är, men den hanteras inte via V&S.

 26. Fredrik

   /  september 25, 2008

  St Just: Jag är ju tacksam. Vad vill du att jag ska göra? Kyssa LO-borgen?
  Du verkar dessutom fått för dig att jag inte vill ha några skatter alls vilket är fel.
  Och, jag vet att det är mycket svårt för dig att inse/smälta. Ett samhälle skulle faktiskt existerat(!) även om inte sossarna styrt och ställt…

 27. St Just

   /  september 25, 2008

  Om Fredrik vill får han väl kyssa LO-borgen (mycket märkligt beteende) – skatter har vidare funnits i alla tider från romarna till Bush – de väsentliga frågorna är fördelning, vilka som bestämmer och till vad de används.
  Det är en himmelsvid skillnad på system sombygger på plattskatt och sådana med progressivitet. Själv är jag självfallet motståndare till skattemiljarder till storföretag, militarism, pig- eller andra överklasstöd. Liberaler som inser skattebehovet brukar gilla det motsatta; bidrag till företagen, nya JAS-projekt osv

  Den historiskt insatte vet att det existerat många samhällen innan och efter socialdemokratins genombrott på 1880-talet. Att de existerat är dock inget gott argument – aparheid, nazism, kolonialism och stalinism har alla existerat – tack och lov är de alla numera i stort sett raserade. Återstår monstret kapitalismen.

 28. Fredrik

   /  september 25, 2008

  St Just

  ”de väsentliga frågorna är fördelning”
  För att kunna fördela är det bra att överhuvudtaget ha något att fördela till att börja med. Det är den ”detalj” socialismen alltid bortser från. Under socialismen är vi alla ”offer” som behöver pysslas om och sedan förväntas buga och bocka för allmosorna. Människan är värd bättre.

  ”Liberaler som inser skattebehovet brukar gilla det motsatta; bidrag till företagen”.
  !? Vad ska jag säga? Här borde jag väl egentligen avsluta diskussionen…

  ”pig- eller andra överklasstöd”
  ”Pigavdraget” är återigen en (riktad)skattelättnad. Inte ett bidrag. Att ta mindre är inte samma sak som att ge….

  Apropå ”statlig uppfostran”. Tar du alltså avstånd från makarna Myrdal? Att sossarna velat avskaffa kärnfamiljen och införa just statligt styrd uppfostran är väl känt.

 29. Johan F

   /  september 25, 2008

  ”Liberaler som inser skattebehovet brukar gilla det motsatta; bidrag till företagen, nya JAS-projekt osv”

  Stämmer som vanligt inte!

 30. St Just

   /  september 25, 2008

  Johan F hävdar att våra regeringsliberaler i alliansregimen inte vill att skattepengar ska gå till vare sig nya eller gamla JAS-plan. Från vilken planet hämtar karln sin information?
  Även Fredrik verkar frågande – va, alliansen låter väl inte företagen få skattepengar?
  Yr i den liberala mössan släpar han sedan in makarna Myrdal som bevis på statsuppfostran. Han låter här lika hysterisk som sone Jan när han skriver om sina päron.

  Själv har jag ingen som helst anknytning till Myrals – nyliberalerna däremot kan ju gädjas åt att deras idoler Hayek och Friedman delat nobelpriset i ekonomi med Gunnar.

  Fredrik har däremot rätt i att för att fördela måste det finns något att fördela. Arbetarklassen och bönderna känner mycket väl den detaljen – den ser till att det produceras – deras arbete är nödvändigt vilket inte den parasitära överklassen är.

  Att vi däremot ska betala denna klass behov av pigor och drängar via skattelättnader, bidrag eller stöd – det tycker nyliberalen är helt i sin ordning.

 31. Tummen upp St Just! 😀

 32. Fredrik

   /  september 25, 2008

  ”alliansen låter väl inte företagen få skattepengar?”
  Exempel? Man har sänkt företagsskatten, kanske det du menar med att ”ge” skattepengar?
  Regeringen är dock låångt ifrån ”nyliberal”.

  Myrdal ja, jag undrar faktiskt hur du och dina gelikar ser på dem. Tar ni avstånd? Diskuterar man svensk socialism dyker de upp…

  Väldigt glädjande att du gillar bönder. Bönder har i alla tider varit ett strålande exempel på hur bra marknadsekonomi (kapitalism) fungerar!

  Jag är för generella (jämlika!) skattelättnader, framförallt på arbete. Har man bara en begränsad budget behöver man tyvärr prioritera, alliansen resonerade att man förmodligen skulle få flest nya jobb för pengarna i servicesektorn. Det står för dem.
  Att bara ”överklassen” har(haft) råd men ”pigtjänster” är ju pga det extremt höga skatteuttaget på arbete i Sverige. Sänk skatten så får vi alla möjlighet att byta (vita) tjänster med varandra – klyftorna skulle minska!

 33. St Just

   /  september 25, 2008

  Visstja, regeringen är ju inte nyliberal enligt Fredriks snäva sektliknande definition – så lätt man kan göra det för sig. Om statliga stålar till kapitalet; för att tala med dagens ledare i Expressen ”Staten (har) de senaste dagarna ägnat sig åt ett slags omfattande ”skuldsanering” åt de svenska bankerna. Dels genom att riksgälden pumpar in 150 miljarder kronor i form av nya statsskuldsväxlar, dels genom att riksbanken plötsligt blivit generösare mot att bankerna använder bostadsobligationer som pant.” Det är naturligtvis inget som nyliberalen ser som något stöd (var kommer pengarna ifrån – himlen eller från oss som arbetar?)

  Bönderna och arbetarna är de som producerar och är grunden i varje samhälle världen över – sålunda ”gillar” jag dem för att tala med Fredriks terminologi. Överklassen däremot är ickeproducerande, onödig och skapar de ekonomiska kriserna med sin spekulation.

  Fredrik är för en platt skatt dvs som momsen – lika för alla. Det gör att miljardären och den fattige bägge betalar 40 spänn för ett kilo kaffe (varav 10 i moms) – gissa vilkens plånbok som töms snabbast?

  Platt skatt (eller jämlik som Fredrik har mage att kalla den) är ett rent bondfångeri. Jag såg gärna att miljardärerna fick betala kanske 4 000 – 40 000 kr för kaffet så fick det känna på hur det smakar.

  Pigdebatten kan vi ta en annan gång – det räcker för tillfället med att se vilket fiasko ”reformen” blivit.

 34. Voogi

   /  september 25, 2008

  På ett eller annat sätt kommer USA att behöva höja skatterna för att täcka det enorma underskottet i den federala budgeten.

  Jag kom då att tänka på att den enskilt viktigaste faktorn bakom romarrikets sönderfall var den ständigt ökande skattebördan på bönderna, dvs den arbetande delen av befolkningen. En ökning som i stor utsträckning hängde samman med ett ansvarslöst slöseri inom den romerska statsförvaltningen.

  Eftersom historien har en tendens att upprepa sig, så kanske den här krisen kan tänkas leda till USA:s sönderfall?

 35. St Just

   /  september 25, 2008

  Ett sidospår med anledning av rubriken ”Är medelklassen mutbara egoister”

  Naturligtvis, om vi till denna övre medeklass räknar de liberala vacklare i riksdagen som nu kapitulerat i FRA-frågan.

  Lita aldrig på en liberal!

 36. Numera har vi två ”arbetarpartier” som båda vill muta arbetarklassen och den lägre medelklassen med nya förmåner. Gränsen för inkomsten sätter jag några procent under nuvarande brytpunkten där medelinkomsten för heltidsarbetande löntagare går.

  Tidigare försökte de borgerliga tampas med egoisterna med hjälp av moraliska argument om det förkastliga i understödstagarandan, bidragsberoendet och särintressenas skadliga framfart. Men det var antingen inte tillräckligt lyckosamt eller också var det alltför krävande för den nya borgerligheten att genomföra en klassisk borgerlig argumentation. Därför har Alliansen nu bytt taktik och vädjar till särintressena och bidragsintressenterna. Vad är jobbavdraget om inte ett bidrag till alla arbetande och som dessutom är procentuellt störst för arbetarna och den lägre medelklassen?

  Den sida som vill befria arbetarna helt från inkomstskatt kommer kanske att vinna valet? Där ser vi det verkliga arbetarpartiet. Varför skall arbetarna göra rätt för sig om man kan leva på den övre medelklassens bekostnad?
  /DNg

 37. St Just

   /  september 26, 2008

  I den sena timman lyser liberalens klassförakt plötsligt upp; ”Varför skall arbetarna göra rätt för sig om man kan leva på den övre medelklassens bekostnad?” tycker nationalekonom Nordling.

  Det motsatta förhållandet gäller – Nordling är själv ett levande exempel på någon som lever tack vare det mervärde som just de arbetande producerar.

  Och nationalekonomernas nyttighet är kanske inte mycket att skryta med i dessa finanskrisens mörker.

  För övrigt menar Nordling att när arbetaren (eller ”egoisterna”, ”understödstagarna” etc med hans nysvenska) tillägnar sig mer av inkomsterna, är det att betrakta som en muta!(sic)

  Ja de är för gulliga dessa liberaler med sin avsky för de arbetande klasserna – som jag tidigare skrev; att en tiondel av vår befolkning äger två tredjedelar av alla fasta och finansiella nettotillgångar – det ser de som en självklarhet och gör allt för öka denna ojämlikhet.

  Som i FRA-frågan, som i ekonomi och politik:

  Lita aldrig på en liberal!

 38. Fredrik

   /  september 26, 2008

  St Just. Vår diskussion är mer spretig än nödvändigt. Mycket beroende på att vi (jag är medskyldig..) friskt blandat principiell ideologi med dagens realpolitik..

  Din argumentation ang den ”parasitära” överklassen hade varit relevant på den tiden vi levde med ett adelssystem. Det var en stund sen nu… Din blodtörst och blinda avundsjuka mot alla ”rikingar” är obehaglig. Vad är egensyftet med att de ska få ”känna på hur det smakar”? Har du något belägg för att ”de rika” inte förtjänat sin rikedom på ärligt sätt? Vid vilken gräns går skillnaden mellan den som är ”ok” och den som är ”parasitär”?

  Plattskatt var tydligen något hemskt. Jag tycker den är mycket socialistisk. Den som tjänar dubbelt så mycket betalar nämligen dubbelt så mycket skatt! (ville jag vara ”extrem” skulle jag förespråka en fix avgift, oberoende av inkomst..) Nåja, procenträkning kanske är svårt, tydligen eftersom du verkar tro att vi har 33% moms i Sverige, gudskelov är den bara 25%. Dvs på ett 40kr kaffepaket betalar man 8kr moms, inte 10..
  Hur hade du tänkt implementera progressiv moms? Här ser entreprenören i mig ett lysande uppslag: kaffe&ica-springpojke åt Ingvar Kamprad!

 39. St Just

   /  september 26, 2008

  Självfallet blir det spretigt att tala med nyliberaler – deras ekonomiska politik genomgår just nu en rejäl kölhalning och det enda de har att bjuda på är mer anarki och ständigt denne Kamprad, som i det närmaste lyckats monopolisera möbel – och inredningsbranschen och likrikta smaken.

  Fredrik hittar nu ”blodtörst” i mina inlägg – var? Det påminner mig om en av hans nyliberala polare som i inlägg efter inlägg påstod att jag vill döda, se blod och annat trams. Så går det när argumenten tryter.

  Även om jag själv inte rör mig i den övre klassen så känner jag (och de flesta med mig till) hur de lever – för Fredrik är det helt i sin ordning att Stefan Persson har 86 miljarder kronor i tillgångar eller som DI skriver hur ”Bertil Hult, 65, EF:s grundare, byggde exempelvis en etagevåning på Östermalm i det hyreshus kan köpte. Men det nybyggda köket satt inte där Hult ville ha det – för svindlande summor flyttade han det några decimeter.”

  Eller för att påminna om vad jag tidigare skrev; en tiondel av vår befolkning äger två tredjedelar av alla fasta och finansiella nettotillgångar – det ser liberalen som en självklarhet och gör allt för öka denna ojämlikhet.

  För övrigt; bort med momsen åtminstone på nödvändiga varor för en arbetarfamilj (likgiltigt om den är 25, 28 eller 90 %) – men den typen av skatt gillar liberalen då den är billig för den högavlönade och jäkligt jobbig för den med mindre inkomst.

 40. Fredrik

   /  september 26, 2008

  St Just. Ironiskt hur du redan o första meningen bekräftar min förklaring till diskussionens spretighet; För elfte gången, det är Inte ”nyliberalt” att staten går in med bail-outs, även fast det sker i USA. Det är politisk klåfingrighet – populism. Jag är emot det. Här är bra sammanfattning av hur en liberal ser på finanskrisen:
  http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=9&year=2008#2871
  http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=9&year=2008#2876
  Jag kan ju även kontra med att be dig om exempel på någon blomstrande planekonomi?

  Och så Kamprad.. ja fy bubblan att komma här och erbjuda vanligt folk billiga möbler! Inte tillräckligt fancy, individualistisk design heller(!). Kamprad har inte monopol. Den väldigt starka ställning Ikea har är full förtjänad.

  Blodtörst är måhända ett starkt ord, dock är det inte svårt att se hur du uppenbarligen har fokus i första hand på att hata och attackera de ”onda rikingarna” och se till att de så snabbt som möjligt blir ”fattiga”. Bertil Hult får väl bygga precis vilken lya han vill!? Har du bevis för att han begått brott för att nå sin förmögenhet anser jag du bör göra en polisanmälan…
  Det underliga moms-resonemanget; jag vill ha låg, helst ingen, moms då skulle de ”fattiga” omedelbart få mer kvar i plånboken. (Jag undrade ju även hur du rent _praktiskt_ hade tänkt införa progressiv moms?) Återigen är ditt fokus att se till att ”den rike” ska bli fattig.. Rätt skönt att alltid ha en syndabock att peka på. Det är mycket enklare att göra de rika fattigare än att göra de fattiga rika..

 41. St Just

   /  september 27, 2008

  Till Fredrik med sin Norberg, Kamprad och vurm för extrema förmögenhets-, makt- och klasskillnader:

  Nyliberalernas tro att den kapitalistiska finansmarknaden bäst reglerar sig själv och att marknadskrafterna ska lämnas ifred, har fått sig en dödsstöt.

  Det är idag bara de sekter som Fredrik tillhör, som tror eldsvådor brinner mindre om man låter vinden blåsa fritt och inte bygger brandgator.

 42. St Just

   /  september 27, 2008

  Till Fredrik med sin Norberg, Kamprad och vurm för extrema förmögenhets-, makt- och klasskillnader:

  Nyliberalernas tro att den kapitalistiska finansmarknaden bäst reglerar sig själv och att marknadskrafterna ska lämnas ifred, har fått sig en dödsstöt. Att det ska vara så svårt att inse.

  Det är idag bara de sekter som Fredrik tillhör, som tror eldsvådor brinner mindre om man låter vinden blåsa fritt och inte bygger brandgator.

 43. Fredrik

   /  september 27, 2008

  Hur var det nu med brist på argument?.. Allt det Norberg skriver i artiklarna jag länkat till är tydligt refererat och går att verifiera. Det är inga påhitt – fakta. Sen kan man visserligen ha annorlunda tolkningar av andra delar av skeendet, men just de kritiska punkterna går inte att vifta bort.

  Apropå sekter och ”blodtörst”: http://nyhetskanalen.se/1.645737/2008/09/26/ssu_hyllar_matattack?firstComment=10#forum
  Så går det när man fokuserar på avundsjuka och hat istället för skapande och konstruktivitet…

  Jag tror f.ö. inte vi kommer så mycket längre. Tack och hej, trevlig helg!

 44. St Just

   /  september 27, 2008

  Nog blir de lätt lite tröttsamma dessa Norbergs gossar i sitt försvar för en havererande nyliberal ekonomi. Lägligt nog släpper ETC just nu på Bokmässan en mer sammanfattande bok om deras utopier: Marknadsmyter av Daniel Ankarloo. Den ska bli trevlig att läsa.

 1. Claeskrantz.se : Ett hjärta rött om den mutbara medelklassen
 2. Trottens Betraktelser » Arbetare och låginkomsttagare ska inte betala!
 3. Är medelklassen “sig själv nock”? | Arvidfalk.se
 4. Medelklassen, miljön och hyckleriet från ovan « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: